Για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά της ενέργειας και στις μεγάλες εταιρίες παρόχων ενέργειας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων μιλώντας στην εκπομπή «ΤΑ ΛΕΜΕ» στη ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και στη δημοσιογράφο Χριστίνα Τσόρμπα, ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), Γεώργιος Σαμαράς.
«Στους παρόχους ενέργειας, βάζει ο καθένας τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Ο ένας βάζει 800 ευρώ, ο άλλος για τις ίδιες κιλοβατώρες μπορεί να βάλει 1000. Δεν υπάρχει διαφάνεια. Μόνον υπερκέρδη» τονίζει κι εξηγεί: στις πολύ μεγάλες εταιρίες που έχουν παραγωγή και εμπορία και κυριαρχούν στην αγορά, υπάρχει και παραγωγή από ΑΠΕ, φωτοβολταϊκά. Εκεί όμως δεν υπάρχει αύξηση γιατί ο ήλιος είναι ο «ίδιος». Με την αδιαφάνεια που επικρατεί, λέει ο κ. Σαμαράς, η κάθε εταιρία «θα τσεπώνει» όλη την παραγωγή από ΑΠΕ και θα την πουλάει στη λιανική με το κόστος που πουλάει την παραγωγή από φυσικό αέριο…
780 εκατομμύρια έδωσαν σε έναν χρόνο οι φωτοβολταϊκοί παραγωγοί για να επιδοτεί η κυβέρνηση την κιλοβατώρα
Όπως λέει ο κ. Σαμαράς, ο ΔΑΠΕΕΠ έχει έναν λογαριασμό για να πληρώνονται οι επαγγελματίες παραγωγοί των φωτοβολταϊκών. Στον λογαριασμό αυτό πηγαίνει ποσοστιαία –από την τιμή χονδρικής που ισχύει καθημερινά στο χονδρεμπόριο, ένα ποσοστό για να πληρώνονται οι φωτοβολταϊκοί. Είναι προφανές ότι όσο μεγαλώνει η τιμή της χονδρικής, τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό. ΟΙ φωτοβολταϊκοί όμως πληρώνονται με το ίδιο ποσό της κιλοβατώρας. Ασχέτως αν μπαίνουν περισσότερα χρήματα στο λογαριασμό. Και η διαφορά; Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι σε έναν χρόνο οι φωτοβολταϊκοί παραγωγοί έδωσαν 780 εκατομμύρια ευρώ « για να επιδοτεί η κυβέρνηση την κιλοβατώρα. Όταν όμως ο παραγωγός είναι αυτός που έχει και την εμπορία, οι 3,4 εταιρίες δηλαδή, τα χρήματα αυτά μπαίνουν στην τσέπη. Και πουλάει το ρεύμα πάλι στα 30 ή στα 25 λεπτά.»
Ναι στο Net Metering, όχι σήμερα στο «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες»
Ο κ. Σαμαράς διευκρινίζει ότι σήμερα με την τεράστια αύξηση στην τιμή της κιλοβατώρας το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στις στέγες» δε συμφέρει τον ιδιώτη καθώς πληρώνεται με 8 λεπτά και μπορεί να πληρώνει 30 λεπτά την κιλοβατώρα κι έχει δυνατότητα εγκατάστασης μόνο 6 κιλοβάτ. Αντίθετα είναι προτιμότερο το σύστημα net metering όπου «Αν όσες κιλοβατώρες παράγεις τόσες καταναλώνεις, συμψηφίζεται και δεν πληρώνεις τίποτα. Κι έτσι δε σε νοιάζει αν ανέβει η τιμή της κιλοβατώρας.
Δείτε τη συνέντευξη εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=-m9ke2v3taA