Στης Κομοτηνής τα μέρη & ο Φίλης με την… τουρκική μειονότητα – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Εδώ και πολλά χρόνια η Τουρκία έχει δημιουργήσει την Diyanet, μια ισχυρότατη εταιρεία θρησκευτικών υποθέσεων κι έχει θέσει έτσι υπό τον έλεγχό της όλες τις μουσουλμανικές μειονότητες που υπάρχουν σε διάφορα Βαλκανικά κράτη. Ανάμεσά τους κι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, με βραχίονα το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή.

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Το τουρκικό προξενείο διαχειρίζεται τεράστια κεφάλαια, επηρεάζει τη μειονότητα, ενώ ταυτοχρόνως θεωρείται ο σημαντικότερος σε μέγεθος εργοδότης της περιοχής. Μέσω του τουρκόφωνου κόμματος Ισότητας –ειρήνης και φιλίας (Κιεφ), το προξενείο ασκεί πολιτική ακόμη και μέσα στα σπίτια της μειονότητας, βρίσκει δουλειές , ενεργεί σε εργασιακούς χώρους, ακόμη και σε προξενιά ανάμεσα σε μουσουλμάνους.

Η Ροδόπη, είναι η μοναδική περιφέρεια της Ελλάδας, στην οποία πρώτευσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές. Μάλιστα, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ  Οζγκιούρ Φερχάτ κατάφερε στο διάστημα από τις προηγούμενες εκλογές να τετραπλασιάσει τις προσωπικές του ψήφους και τελικά να νικήσει τον Χριστιανό αντίπαλό του στο ίδιο ψηφοδέλτιο, με 8 χιλιάδες ψήφους διαφορά!

Ο Φερχάτ είχε την εικόνα ενός μετριοπαθούς Αριστερού που ποτέ δεν έμπαινε σε συζητήσεις αναφορικά με ταυτοτικά ζητήματα και τον «εθνικό» προσδιορισμό της μειονότητας. Το προξενείο διέκρινε στο πρόσωπό του έναν άνθρωπο που θα μπορούσε να προσελκύσει μουσουλμανικές ψήφους, αλλά να έχει και την ανοχή των Χριστιανών. Τον έλεγξε απολύτως, τον γιγάντωσε κι ουδείς γνωρίζει τι δεσμεύσεις μπορεί να έχει.

Ο Φερχάτ δεν κατοικεί, ούτε εργάζεται στην Κομοτηνή, αλλά στον Ίασμο, τη μεγαλύτερη κωμόπολη της Ροδόπης, με μικτό πληθυσμό. Εκεί είναι και το οδοντιατρείο του.

Κι αν υποθέσει κάποιος εύλογα ότι δεν θα είχε πολιτικά ερείσματα στην Κομοτηνή, φρόντισε γι αυτό το προξενείο, όπως καταγγέλλουν και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στον Νομό Ροδόπης. Το τουρκικό προξενείο φρόντισε και πριμοδότησε τη σταυροδοσία του Φερχάτ κι έτσι καταγγέλεται δημοσίως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ως άνθρωπος της Τουρκίας στην ελληνική βουλή και για «αριστερό δεκανίκι του ερντογανικού κράτους»!

Κι όταν υπάρχουν σοβαρά ζητήματα ασφαλείας στην περιοχή της Θράκης, όταν ακόμη και σήμερα επιχειρούνται μαζικές μεταφορές μεταναστών στα ελληνικά βόρεια σύνορα, τότε πάρα πολλά πράγματα απαιτούν ιδιαίτερους χειρισμούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλείται για τις επιλογές του στη Ροδόπη, αφού ταυτίζονται μ’ αυτές του τουρκικού προξενείου. Κι η αμηχανία είναι διάχυτη γι αυτό το ζήτημα. Πολύ περισσότερο όταν σημαντική μερίδα στελεχών και ψηφοφόρων του ταυτίζονται με την θέληση της μειονότητας για… αυτοπροσδιορισμό ή του …δικαιώματος ονομασίας συλλόγων και φορέων με το επίθετο «τουρκικός»! Δηλαδή, ότι λέει η Τουρκία! Μόλις προχθές άλλωστε, ο πολύς Νίκος Φίλης ανέφερε ότι … δεν υπάρχει κανένα θέμα, αν κάποιος δηλώνει ότι στην Θράκη υπάρχει τουρκική μειονότητα! Δηλαδή, κατά τον πρώην υπουργό, δεν υπάρχει κανένα θέμα αν κάποιος ισχυρίζεται ότι ουσιώδη στοιχεία της συνθήκης της Λωζάνης δεν τυγχάνουν εφαρμογής στην Θράκη!

Αν δεν αλλάξει η σειρά εκλογής βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη ή η απομάκρυνση Φίλη από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ (κάτι που αποτελεί αρμοδιότητα του Αλέξη Τσίπρα), ή αν δεν αποστασιοποιηθούν από το γεγονός ο Αλέξης Τσίπρας κι ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πορεύονται με βαθιά αγκάθια στα πλευρά τους.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για ν’ αντιμετωπίζεται με τη γνωστή και κλασσική χαλαρότητα της Κουμουνδούρου. Μπορεί ν’ αποβεί ακόμη και κρίσιμο. Και σ’ αυτά τα πράγματα δεν είναι να παίζει κανείς…

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Παρασκευής 9 Ιουνίου 2023
Επόμενο άρθροΠοια κόμματα θα συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές και ποια «κόπηκαν» από τον Άρειο Πάγο
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.