Στην προσπάθεια ανακάλυψης καινοτόμων θεραπειών του COVID-19 συμβάλλει και η Ελλάδα

Σήμερα εγκρίθηκε η διεξαγωγή της μελέτης «Adaptive COVID-19 Treatment Trial» και στη χώρα μας.

Πρόκειται για μία προσαρμοστική, τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή, μελέτη με ομάδα ελέγχου δοκιμή, για να αξιολογήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα καινοτόμων θεραπευτικών ουσιών σε νοσηλευόμενους ενήλικες με COVID-19.

Η μελέτη είναι μία πολυκεντρική δοκιμή που θα διεξαχθεί σε 75 κλινικές παγκόσμια. Η Ελλάδα, μαζί με την Αγγλία, είναι από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης στις οποίες εγκρίνεται η διεξαγωγή της μελέτης. Ήδη η μελέτη διεξάγεται στις ΗΠΑ, καθώς και σε άλλες χώρες εκτός Ευρώπης. Χρηματοδοτείται από τα Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, και χορηγός για την ΕΕ είναι το πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Σε αυτό το στάδιο της μελέτης θα αξιολογηθεί η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του πειραματικού αντι-ιικού φαρμάκου remdesivir στην αντιμετώπιση του COVID-19.

Στην Ελλάδα, η μελέτη συντονίζεται από την Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, με επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια Γιώτα Τουλούμη, ενώ θα συμμετέχουν 4 κλινικές:

  • Η Δ’ Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικό» με επιστημονική υπεύθυνη την αν. καθηγήτρια Αναστασία Αντωνιάδου.
  • Η Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας Ιατρική Σχολής ΕΚΠΑ του Γενικού Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Σπύρο Ζακυνθινό.
  • Η Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία», με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Νικόλαο Κουλούρη.
  • Η Α’ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ», με επιστημονικό υπεύθυνο τον αν. καθηγητή, Συμεών Μεταλλίδη.
    ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΑΑΔΕ: Παγώνουν οι μεταβολές μόνιμης κατοικίας
Επόμενο άρθροΓαλλία: Πάνω από 6.500 οι νεκροί, οι 1.416 από αυτούς σε γηροκομεία