Στοίχημα η καθιέρωση της Ελλάδας στην κορυφή των προορισμών παγκοσμίως

Η καθιέρωση της Ελλάδας στην κορυφή των προορισμών παγκοσμίως παραμένει το μεγάλο στοίχημα για την πολιτική ηγεσία του τουρισμού για τη νέα χρονιά, όπως άλλωστε δηλώνει και η αρμόδια υπουργός Έλενα Κουντουρά σε κάθε ευκαιρία, με όχημα τη στρατηγική του υπουργείου για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη τα αποτελέσματα είναι ορατά σε προορισμούς όπως τη Σαντορίνη και την Κρήτη, ενώ βούληση του υπουργείου είναι η διάχυση του τουριστικού ρεύματος σε λιγότερο αναπτυγμένες τουριστικές περιοχές της χώρας, προκειμένου να καρπωθούν τα οφέλη της άνθισης του ελληνικού τουρισμού.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινούνται και οι φορείς του κλάδου, με τον ΣΕΤΕ να προωθεί και να υλοποιεί με συγκεκριμένες δράσεις την σύνδεση του τουρισμού με τον κλάδο της αγοροδιατροφής αλλά και τον πολιτισμό, αφού μέσω αυτού επιτυγχάνεται η προστιθέμενη αξία του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Παραμένοντας στις προσπάθειες επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, Σαντορίνη και Κρήτη πρωτοστατούν και αυξάνουν τις διαθέσιμες κλίνες τους πέραν των καθιερωμένων μηνών του καλοκαιριού. Στην Κρήτη, συγκεκριμένα, σύμφωνα με φορείς του κλάδου, μέχρι τον Απρίλιο θα έρθουν περίπου 50.000 τουρίστες, καθώς νέες πτήσεις από Γερμανία προσγειώνονται στο Ηράκλειο. Την ίδια στιγμή, 8 ξενοδοχεία από το Ρέθυμνο, την Αμμουδάρα και τον Ανισσαρά παραμένουν ανοικτά για να ικανοποιήσουν την παραπάνω ζήτηση.

Εκτός κάδρου φυσικά δεν μένει ως προορισμός η πρωτεύουσα, αφού όπως άλλωστε τόνισε και χθες ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης, η Αθήνα ζει πρωτόγνωρες στιγμές σε ό,τι αφορά τις ελεύσεις ξένων επισκεπτών.

Τα μηνύματα και για τη νέα χρονιά είναι ιδιαίτερα θετικά, αφού όπως έχει τονιστεί οι προκρατήσεις κινούνται σε διψήφια νούμερα, γεγονός που σημαίνει ότι μπαίνουν οι βάσεις για μια ακόμη καλύτερη χρονιά από το 2017.

Από την πλευρά τους, οι φορείς του κλάδου εστιάζουν στην αυξημένη φορολογία, που -όπως λένε- πλήττει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ενώ την ανησυχία τους ενισχύει η επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης, που ισχύει από σήμερα. Την ίδια στιγμή η επιστροφή της Τουρκίας, στη μάχη των αφίξεων είναι ένας επιπλέον παράγοντας που θα διαδραματίσει το δικό του ρόλο στο πώς θα κινηθούν τα μεγέθη του ελληνικού τουρισμού.

Σε κάθε περίπτωση, μια νέα χρονιά ξεκίνησε για τον ελληνικό τουρισμού και η παρακαταθήκη του 2017 βάζει τις βάζεις για το πώς θα κινηθεί η τουριστική βιομηχανία της χώρας. Το Μάρτιο, εξάλλου, στην διεθνή τουριστική έκθεση του Βερολίνου ΙΤΒ 2018 θα υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα τι μέλλει γεννέσθαι εφέτος.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΚοινή δήλωση 11 πρώην προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων για την απόφαση χορήγησης ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό
Επόμενο άρθροΈνα ταξίδι στη «βιομηχανική επανάσταση» της Ελλάδας