Στέλιος Πέτσας: Η εισαγωγική τοποθέτηση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου

Για την ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας

Από το πρωί της Παρασκευής, αμέσως μετά τα αρνητικά για την Τουρκία γεγονότα στο Ιντλίμπ, η Ελλάδα δέχεται αιφνίδια και μαζική, πίεση από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορά της. Πρόκειται για μια οργανωμένη και συντονισμένη επιχείρηση που ενθαρρύνεται και κατευθύνεται από την Κυβέρνηση και τις Αρχές της γειτονικής χώρας. Πιστοποιούν την αλήθεια αυτή:

– Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου και άλλων αξιωματούχων της γειτονικής χώρας ότι άνοιξαν τα σύνορα.

– Η συγκέντρωση μεταναστών στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, της Αδριανούπολης και αλλού και η δωρεάν οργανωμένη μεταφορά τους στα σύνορα, με τη συνοδεία της τουρκικής στρατοφυλακής.

– Οι μαρτυρίες μεταναστών – όπως καταγράφονται από διεθνή δίκτυα – ότι έλαβαν οδηγίες να κατευθυνθούν στα σύνορα από τουρκικές Αρχές.

– Τα  μηνύματα που πήραν στα κινητά τους οι μετανάστες για δήθεν ανοιχτά σύνορα.

– Η δημοσιοποίηση, από την τουρκική κρατική τηλεόραση, χάρτη με διαδρομές προς τον Έβρο και τα παράλια απέναντι από τα ελληνικά νησιά.

– Η χρήση, από τους μετανάστες που επιχειρούν να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια, δακρυγόνων που χρησιμοποιεί ο τουρκικός στρατός.

Σημειώνεται ακόμη ότι στην προσπάθεια αυτή, η τουρκική πλευρά κατασκευάζει και διοχετεύει ψευδείς ειδήσεις σε βάρος της χώρας μας. Ακόμη μια τέτοια ψευδή είδηση κατασκεύασαν, σήμερα, με δήθεν τραυματίες από ελληνικά πυρά. Το διαψεύδω κατηγορηματικά.

Οι ενέργειες αυτές γίνονται κατά παράβαση των υποχρεώσεων της Τουρκίας, όπως αυτές απορρέουν από την κοινή δήλωσή της με την  Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία, αντί να περιορίσει τα κυκλώματα διακινητών μεταναστών και προσφύγων, έχει γίνει η ίδια διακινητής.

Από την πρώτη στιγμή, η Κυβέρνηση παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να αυστηροποιήσουμε, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, τη φύλαξη των συνόρων μας στη ξηρά και τη θάλασσα.

Την Κυριακή το απόγευμα συνήλθε, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, στο οποίο επιβεβαιώθηκε η αρχική εκτίμηση ότι οι μετακινήσεις πληθυσμών προς τα ελληνικά σύνορα -λόγω του συντονισμένου και μαζικού χαρακτήρα τους- δεν έχουν καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο του ασύλου που αφορά μόνο εξατομικευμένες περιπτώσεις. Διαπιστώθηκε ταυτόχρονα ότι τα συγκεντρωμένα άτομα χρησιμοποιούνται ως πιόνια από την Τουρκία για την άσκηση διπλωματικής πίεσης και ότι η κατάσταση στα σύνορα συνιστά ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας. Με αυτά τα δεδομένα, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας αποφάσισε:

 1. Την αναβάθμιση στο μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των συνόρων μας.
 2. Την προσωρινή αναστολή, για ένα μήνα, της υποβολής αιτήσεων ασύλου από όσους εισέρχονται στη χώρα παράνομα.
 3. Την σύλληψη, τη μεταφορά σε κέντρα κράτησης και την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα της προέλευσής τους, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.
 4. Την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των συνόρων μας που συνιστούν και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 5. Την άμεση γνωστοποίηση της απόφασης αυτής, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli και ο Πρωθυπουργός της Κροατίας, που ασκεί την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης , Andrej Plenković, επισκέφθηκαν τη χώρα μας και μαζί με τον Πρωθυπουργό βρέθηκαν στα  ελληνοτουρκικά σύνορα. Πέταξαν με ελικόπτερο Σινούκ πάνω από την συνοριογραμμή και είδαν την κατάσταση που επικρατεί εκεί.

Στις κοινές δηλώσεις που έγιναν αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός,  ανάμεσα στ’ άλλα:

 • Κατήγγειλε ευθέως την Τουρκία, ότι – παραβιάζοντας τη Συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση – αντί να εμποδίζει τις παράνομες εισόδους προς την Ελλάδα, ενθαρρύνει χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα. Τόνισε, μάλιστα, ότι -όπως αποδεικνύουν αδιάσειστα στοιχεία- η Τουρκία έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή μεταναστών.
 • Επισήμανε ότι «δεν πρόκειται πλέον για ένα προσφυγικό πρόβλημα», αλλά για «μία απόπειρα από πλευράς Τουρκίας να χρησιμοποιήσει απεγνωσμένους ανθρώπους για να προωθήσει τη γεωπολιτική της ατζέντα και να στρέψει την προσοχή αλλού από την φρικτή κατάσταση στη Συρία».
 • Τόνισε ότι το πρόβλημα σήμερα δεν είναι προσφυγικό και μεταναστευτικό, αλλά μια ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης.
 • Επανέλαβε ότι κινούμαστε απολύτως στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και ταυτόχρονα στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Μην επιχειρείτε να μπείτε παράνομα στην Ελλάδα, δεν θα τα καταφέρετε και αναλαμβάνετε ακέραια την ευθύνη των επιλογών σας».
 • Διακήρυξε ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται. Τα σύνορά μας είναι αδιαπραγμάτευτα, όπως αδιαπραγμάτευτη είναι και η θέλησή μας για μία αποτελεσματική, ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα.

Από την πλευρά τους, οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών έστειλαν  ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης, έδωσαν σαφή στήριξη στις αποφάσεις της ελληνικής Κυβέρνησης και τόνισαν ότι «τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα».

Όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, η Frontex ανταποκρινόμενη στο αίτημα της ελληνικής Κυβέρνησης ετοιμάζεται να αναπτύξει μια ομάδα ταχείας παρέμβασης (RABIT), η οποία περιλαμβάνει ένα σκάφος ανοιχτής θαλάσσης, έξι σκάφη για παράκτιες περιπολίες, δύο ελικόπτερα, ένα αεροσκάφος, δύο οχήματα με θερμικές κάμερες, αλλά και 100 συνοριοφύλακες, πέραν των ήδη υπαρχόντων 530, οι οποίοι θα αναπτυχθούν στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα.

Ταυτόχρονα, θα δοθεί οικονομική υποστήριξη, ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ, προς την Ελλάδα, εκ των οποίων τα  350 εκατομμύρια ευρώ θα είναι διαθέσιμα άμεσα.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη και το στρατιωτικό φυλάκιο των Κήπων του Έβρου. Συνομίλησε με κατοίκους, χαιρέτησε και συνεχάρη το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής για το έργο τους και τόνισε ότι «ο Έβρος είναι πάντα όρθιος».

Σήμερα, Τετάρτη, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημερώνει εκπροσώπους των κομμάτων του Κοινοβουλίου για την κατάσταση στα σύνορα, τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει  σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Σήμερα, επίσης, συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για το προσφυγικό. Τη χώρα μας εκπροσωπούν ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

Β. Όσον αφορά την ανακούφιση των νησιών

Όπως ξέρετε στο Υπουργικό Συμβούλιο της προηγούμενης εβδομάδας, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης παρουσίασε συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργείου, που έχουν ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίζεται αυτές τις μέρες στη Βουλή των Ελλήνων. Πρόκειται για ρυθμίσεις που στοχεύουν στην περαιτέρω επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και τη διευκόλυνση των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, καθώς και την αυστηροποίηση των διατάξεων για την κυκλοφορία των αιτούντων άσυλο, μετά την έκδοση απορριπτικής απόφασης.

Προβλέπεται, επίσης, η αποχώρηση μη δικαιούχων στέγασης από Δομές Φιλοξενίας και η διακοπή των υλικών παροχών προς αυτούς.

Προβλέπεται, επίσης, η ενίσχυση των διαδικασιών ελέγχου για τη διαπίστωση της ανηλικότητας, ώστε να αποφεύγεται η κατάχρηση των προστατευτικών διατάξεων από μη δικαιούχους.

Επίσης, αίρεται μία κραυγαλέα στρέβλωση. Μέχρι σήμερα όποιος έμπαινε νόμιμα στη χώρα και έκανε αίτηση ασύλου μπορούσε να πάρει την ελληνική ιθαγένεια σε 7 χρόνια. Αντίθετα, όποιος έμπαινε παράνομα μπορούσε να την πάρει σε 3 χρόνια. Πλέον, με πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου, ο χρόνος αυτός εναρμονίζεται στα 7 χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, από σήμερα -και κάθε μήνα- το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα δημοσιεύει Αναλυτικό Δελτίο με όλα τα στατιστικά στοιχεία, που αφορούν τις ροές αφίξεων, τις επιστροφές, τις μεταφορές στην ενδοχώρα από τα νησιά, τους διαμένοντες και τη δυναμικότητα των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών, καθώς και τις εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου.

Από τα στοιχεία του πρώτου αυτού δελτίου, επισημαίνονται τα εξής:

 • Αυξημένες ροές είχαμε το πρώτο δίμηνο του 2020, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Αναλυτικότερα, τον Ιανουάριο παρουσιάστηκε αύξηση κατά 35%, ενώ τον Φεβρουάριο κατά 20%. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ροές το Φεβρουάριο του 2020 μειώθηκαν κατά 38% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2020.
 • Οι δομές των ΚΥΤ στα νησιά παραμένουν υπερκορεσμένες. Οι διαμένοντες στα ΚΥΤ είναι ελαφρά λιγότεροι στο τέλος Φεβρουαρίου σε σχέση με το τέλος του έτους. Αντίστοιχα, οι συνολικοί πληθυσμοί στα νησιά (εντός και εκτός ΚΥΤ) ήταν 41.899 στα τέλη του 2019 έναντι 42.033 στα τέλη Φεβρουαρίου
 • Οι μεταφορές από τα νησιά στην ενδοχώρα, σε συνδυασμό με τις επιστροφές προς την Τουρκία και τις αναχωρήσεις μέσω ΔΟΜ κατά το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, είναι μεγαλύτερες από τις ροές του διμήνου, γεγονός που σημαίνει καθαρή μείωση του συνολικού πληθυσμού στα νησιά. Συγκεκριμένα, 6.174 άτομα έφυγαν, είτε μέσω Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, είτε λόγω χορήγησης ασύλου από τα νησιά προς την ενδοχώρα.
 • Οι επιστροφές αυτές έχουν υπερτριπλασιαστεί το πρώτο δίμηνο του 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, εντούτοις παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
 • Τέλος, ο συνολικός μέσος χρόνος από αρχική καταγραφή μέχρι έκδοση απόφασης επί αίτησης χορήγησης ασύλου περιορίζεται, πλέον, στις 27 ημέρες για το 2020, έναντι 183 ημερών το 2019.

Γ. Σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό

Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα με σοβαρότητα, προνοητικότητα και υπευθυνότητα, ακολουθώντας, σε κάθε βήμα, τις εισηγήσεις των ειδικών. Καταρτίστηκε έγκαιρα, σχέδιο αποτροπής της μετάδοσης του ιού και εκδόθηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ανοίγει το δρόμο για όποια βήματα χρειαστούν, ώστε να είμαστε έτοιμοι ακόμη και για το χειρότερο σενάριο. Το σχέδιο μπαίνει ήδη σε σταδιακή εφαρμογή, ανάλογα με τις εξελίξεις και τις εισηγήσεις των ειδικών.

Καθημερινά η «Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες» του Υπουργείου Υγείας, που αποτελείται από ειδικούς επιστήμονες, καθηγητές επιδημιολόγους και λοιμωξιολόγους εκτιμά τα δεδομένα και εισηγείται αναλόγως. Για το συντονισμό των ενεργειών των κρατών-μελών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, έκτακτη σύνοδος των Υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες. Μέχρι σήμερα, ανιχνεύτηκαν στη χώρα μας 8 κρούσματα, έχουν ιχνηλατηθεί πάνω από 270 επαφές στο περιβάλλον τους, και έχουν γίνει περισσότεροι από 570 διαγνωστικοί έλεγχοι.

Δ. Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Δημήτρη Συλλούρη, Πρόεδρο της Βουλής Αντιπροσώπων της Κύπρου.

Αύριο, θα έχει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Την Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλιγκ.

Τη Δευτέρα, θα μεταβεί στο Βερολίνο για να παραστεί στο «Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ» με έμφαση στα ενεργειακά και την πράσινη ενέργεια, ενώ την Τρίτη θα επισκεφθεί τη Βιέννη όπου θα συναντηθεί με τον Καγκελάριο της Αυστρίας κ. Σ. Κούρτς.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι επειδή τα fake news δεν έχουν τελειωμό, ενώ πριν από λίγο μιλούσαν για τραυματίες, τώρα μιλούν για νεκρό. Επιβεβαιώνω ξανά την προηγούμενη διάψευσή μου: Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο περιστατικό με πυρά από ελληνικές Αρχές.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Προηγούμενο άρθροΤουριστικός Όμιλος Βέροιας: Ποδηλατάδα και περίπατος στις Ανθισμένες Ροδακινιές!
Επόμενο άρθροΣυλλόγος Καππαδοκών Πλατέος «Ο Βαρασός»: Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση