Eνημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα
Α. Για την τραγωδία στον Λίβανο
Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από την πολύνεκρη, καταστροφική έκρηξη στη Βηρυτό. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη θλίψη του, τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και τη βούληση της Κυβέρνησης να συνδράμει τις Αρχές του Λιβάνου στο τιτάνιο έργο της έρευνας και διάσωσης τραυματιών. Ύστερα από σχετικές συνεννοήσεις, κλιμάκιο της ΕΜΑΚ βρίσκεται ήδη στη Βηρυτό, για τον σκοπό αυτό. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τις Αρχές του Λιβάνου, όσο και με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για παροχή περαιτέρω βοήθειας και υποστήριξης, εφόσον χρειαστεί.
Β. Κορονοϊός
Από την πρώτη στιγμή που η Κυβέρνηση δρομολόγησε τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων είχαμε κάνει δύο βασικές επισημάνσεις στη μάχη μας κατά του κορονοϊού:
Πρώτον, ότι ο ιός δεν έφυγε. Είναι εδώ, και τρέφεται από τον εφησυχασμό. Έχουμε επισημάνει, πολλές φορές, ότι δεν πρέπει, παρά την κόπωση της κοινωνίας μετά από τόσους μήνες μάχης, να αφήσουμε το εαυτό μας να χαλαρώσει. Γιατί, αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε.
Δεύτερον, ότι το σχέδιο που δρομολογούσαμε για την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας θα μετριέται, θα αξιολογείται και θα αναπροσαρμόζεται διαρκώς με βάση τα πραγματικά δεδομένα. Εδώ και μερικές εβδομάδες ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση χτυπούμε συνεχώς την καμπάνα του κινδύνου. Όχι μόνο με δηλώσεις, αλλά και με διαδοχικές αποφάσεις που αφορούν στην ένταση των ελέγχων και την επιβολή πρόσθετων μέτρων. Ιδίως, μάλιστα τη χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους με εξαίρεση τα καταστήματα εστίασης, αλλά και τον περιορισμό των ανθρώπων που μπορεί να μετέχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις.
Από την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός προχώρησε στην καθιέρωση τακτικών τηλεδιασκέψεων με τον επικεφαλής της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα, συναρμόδιους Υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη. Αυτή τη εβδομάδα κρίθηκε αναγκαίο να χτυπήσει η καμπάνα του κινδύνου ακόμη πιο δυνατά. Είχαμε την έκτακτη παρέμβαση του επικεφαλής της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων κ. Τσιόδρα και του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά, που εξέφρασαν, αφενός την ανησυχία των ειδικών, και αφετέρου την επαγρύπνηση των Αρχών.
Χθες ο Πρωθυπουργός στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τους συναρμόδιους Υπουργούς και τους ειδικούς, υπογράμμισε ότι «Φοράμε όλοι μάσκα σε κλειστούς, αλλά και σε ανοιχτούς χώρους όπου δεν γίνεται να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις. Αποφεύγουμε μαζικές συναθροίσεις και χώρους έντονου συγχρωτισμού. Και βέβαια απορρίπτουμε τις θεωρίες συνομωσίας που καλούν σε απειθαρχία στα μέτρα που εισηγούνται οι ειδικοί». Είναι ήδη προφανές -και πιστοποιείται από τα επίσημα στοιχεία- ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται κυρίως στη χαλάρωση που σημειώθηκε μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Στη φάση αυτή έχουν εντοπιστεί τρεις εστίες ανησυχίας. Η πρώτη αφορά στις συχνές διελεύσεις Ελλήνων, ομογενών και όσων έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα από τις χώρες της Βαλκανικής. Κάποιοι εξακολουθούν να πηγαινοέρχονται σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Και αγνοούν την έξαρση της πανδημίας στις χώρες αυτές, όπως αποδεικνύεται από τα καθημερινά επιδημιολογικά δεδομένα.
Η δεύτερη εστία ανησυχίας, αφορά τις συναθροίσεις ορθίων, κυρίως στα μπαρ, αλλά και σε γάμους, βαπτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Κάποιοι συμπολίτες μας αγνοούν τις συστάσεις των ειδικών και τις προειδοποιήσεις μας. Δεν εννοούν να καταλάβουν ότι φέτος είναι αλλιώς και στις κοινωνικές μας εκδηλώσεις και στη διασκέδαση. Και θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους, τους ανθρώπους που αγαπούν, την κοινωνία στην οποία ζούμε.
Η τρίτη πηγή ανησυχίας, εντοπίζεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Και για τις τρείς αυτές πηγές ανησυχίας παίρνουμε μέτρα.
Αναφορικά με τα χερσαία σύνορα, από χθες Τετάρτη έχει τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση διέλευσης από την Κακαβιά, από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί καθημερινά. Και αυτό για να εξασφαλιστούν στοχευμένοι έλεγχοι στη διάρκεια της ημέρας, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει έλεγχοι από μόνιμο κλιμάκιο δειγματοληπτικών ελέγχων που έχει εγκατασταθεί στο συνοριακό σταθμό. Ανακοινώνεται ότι η απαγόρευση διέλευσης, από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί, επεκτείνεται από αύριο το βράδυ στις χερσαίες πύλες εισόδου που παραμένουν ανοιχτές για συγκεκριμένες κατηγορίες διακινουμένων, πλην του Προμαχώνα.
Αναφορικά με τις συναθροίσεις σε κοινωνικές εκδηλώσεις και σε χώρους διασκέδασης, θεσπίστηκε όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαπτίσεων και κηδειών, με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων. Και προειδοποιούμε, ιδίως τους επαγγελματίες που διαθέτουν τέτοιους χώρους εκδηλώσεων, να μην καταστρατηγούν το μέτρο αυτό, με διάφορα τεχνάσματα. Παράλληλα, εντείνεται ο έλεγχος για τη συμμόρφωση στο μέτρο της απαγόρευσης των ορθίων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα που ισχύει μέχρι την Κυριακή 9 Αυγούστου.
Αναφορικά με τα μέσα μεταφοράς, έχει καταστεί από την Τρίτη που μας πέρασε υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων. Επιπλέον, έχουν ανακληθεί άδειες εργαζομένων στις αστικές μεταφορές, προκειμένου να πυκνώσουν τα δρομολόγια και να περιοριστεί ο συνωστισμός. Αύριο, στη μία το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών όπου θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του, προκειμένου να αποφασιστούν μέτρα για την αύξηση της πυκνότητας των δρομολογίων, που θα συμβάλλει στη μείωση του χρόνου αναμονής, αλλά και που θα περιορίσει τον συνωστισμό, στην προσπάθεια μείωσης της πιθανότητας διασποράς του κορονοϊού.
Η Κυβέρνηση νοιάζεται για την καθημερινότητα των πολιτών. Η μάχη για τον κορονοϊό θα συνεχιστεί για μήνες. Είναι μια μάχη η οποία δεν θα κριθεί οριστικά παρά μόνον όταν βρεθεί εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Οι εξελίξεις φαίνεται να είναι ενθαρρυντικές σε επιστημονικό επίπεδο. Αλλά, θα πάρει καιρό μέχρι το εμβόλιο να γίνει παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, όπως έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ο Πρωθυπουργός. Όμως εμείς, με ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε και πάλι το εθνικό μας εμβόλιο που -όπως είπε ο Πρωθυπουργός- δεν είναι άλλο από το φιλότιμό μας.
Δυστυχώς, 55 χρόνια μετά την εμβληματική ταινία «Υπάρχει και Φιλότιμο» του Αλέκου Σακελλαρίου, το φιλότιμο είναι άγνωστη λέξη για τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του. Οι δηλώσεις τους -ακόμα και για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα δημόσιας υγείας- χαρακτηρίζονται από υποκρισία, σκόπιμη διαστρέβλωση, άγνοια και θράσος. Επειδή δεν βρίσκουν τι να πουν, φτάνουν στο σημείο να καταγγέλλουν άλλους, για όσα διακρίνουν τους ίδιους. Καταγγέλλουν τα πάντα και τα αντίθετά τους. Φάσκουν και αντιφάσκουν. Όταν, για παράδειγμα, η Κυβέρνηση έπαιρνε γρήγορα, τολμηρά μέτρα και έθετε δύσκολους, αλλά αναγκαίους περιορισμούς, κατήγγειλαν δήθεν περιορισμούς στις ελευθερίες. Όταν η Κυβέρνηση άνοιγε τα σχολεία, ζητούσαν να μείνουν κλειστά. Όταν η Κυβέρνηση άνοιγε τις πύλες της εισόδου της χώρας, απαιτούσαν να γίνει ανεξέλεγκτα στα χερσαία σύνορα, χωρίς καμιά δικλείδα ασφαλείας. Όταν η Ελλάδα γινόταν διεθνές παράδειγμα, μιλούσαν για «επικοινωνιακά τρικ». Ας καταλάβει επιτέλους ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η ατομική ευθύνη αφορά και τους επικεφαλής των κομμάτων.
Η Κυβέρνηση, με σχέδιο και σοβαρότητα, θα συνεχίσει, να κάνει ότι χρειάζεται για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών και την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.
Γ. Ελληνοτουρκικά
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε χθες σε συζήτηση στο πλαίσιο του «2020 Aspen Security Forum». Κατά τη συζήτηση που είχε με τον Καθηγητή του Harvard και Εκτελεστικό Διευθυντή του «The Aspen Strategy Group», Nicholas Burns, ο Πρωθυπουργός μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή μας και τη συμπεριφορά της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι αποσταθεροποιητική και αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για την Ελλάδα. Αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη και για τις Η.Π.Α.. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συζητήσει το ένα εκκρεμές ζήτημα που έχουμε με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι υπήρξε «πολύ ειλικρινής απέναντι στην Τουρκία και την παγκόσμια κοινότητα, λέγοντας ότι εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, ας πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης. Να συμφωνήσουμε ότι αυτή είναι η μόνη διαφορά μας, να θέσουμε τις παραμέτρους, να συμφωνήσουμε σε όσα συμφωνούμε και σε όσα διαφωνούμε και να σεβαστούμε την απόφαση του δικαστηρίου. Να σεβαστούμε το Διεθνές Δίκαιο. Πιστεύω ότι αυτή είναι μία δίκαιη προσέγγιση στον βαθμό που δεν μπορούμε -εάν δεν μπορούμε – να λύσουμε τη διαφορά μας απευθείας μεταξύ μας».
Δ. Το πρόγραμμα «Γέφυρα»
Σε ό,τι αφορά τη στήριξη των πληγέντων από τον κορονοϊό, που έχουν δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα «Γέφυρα» βρίσκει ήδη μεγάλη ανταπόκριση. Όπως είναι γνωστό δικαιούχοι είναι όσοι πήραν στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, με υποθήκη την κύρια κατοικία και έχουν πληγεί από τις συνέπειες του κορονοϊού, ανεξαρτήτως αν τα δάνεια αυτά είναι εξυπηρετούμενα ή μη.
Το Πρόγραμμα καλύπτει, δηλαδή, όχι μόνο όσους έχουν «κόκκινα» δάνεια, αλλά επιβραβεύει και τους συνεπείς δανειολήπτες. Και αυτό σε αντίθεση με το πρόγραμμα της προηγούμενης Κυβέρνησης που επιδοτούσε μόνο τα δάνεια που ήταν μη εξυπηρετούμενα στις 31/1/2018. Απόδειξη ότι το πρόγραμμα «Γέφυρα» είναι αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία και κοινωνία, είναι η θετική ανταπόκριση σε αυτό. Μέσα σε μόλις 3 ημέρες, οριστικοποιήθηκαν υπερδιπλάσιες αιτήσεις απ’ ό,τι στους 13 μήνες ισχύος του προηγούμενου προγράμματος. Συγκεκριμένα, 13.806 αιτήσεις είχαν υποβληθεί οριστικά έως τις 07:00 το πρωί σήμερα.
Στην πλατφόρμα του προγράμματος είχαν εισέλθει έως τις 07:00 σήμερα το πρωί 39.759 δανειολήπτες, εκ των οποίων 34.872 είχαν ξεκινήσει τη δημιουργία αίτησης και 31.789 είχαν ήδη άρει το απόρρητό τους. Σημειώνεται ότι, μόλις το 0,9% των αιτήσεων έχουν κριθεί ως μη επιλέξιμες λόγω υπέρβασης των ανώτατων ορίων οικογενειακού εισοδήματος και μόλις το 0,05% λόγω υπέρβασης του ανώτατου ορίου αξίας κύριας κατοικίας.
Ε. Μεταναστευτικό
Γίνεται σήμερα, μέσω του προγράμματος «Υποβοηθούμενων Εθελούσιων Επιστροφών» (AVRR), η πρώτη πτήση με την οποία αναχωρούν 134 μετανάστες Ιρακινής υπηκοότητας προς την χώρα καταγωγής τους. Το πρόγραμμα παρέχει ενισχυμένο οικονομικό κίνητρο, ύψους 2.000 ευρώ. Αφορά αποκλειστικά μετανάστες που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά και έχουν φτάσει στην Ελλάδα πριν την 1.1.2020. Πρόκειται για την μεγαλύτερη εθελοντική επιστροφή που έχει κάνει ποτέ η χώρα μας και την μεγαλύτερη φέτος στην Ευρώπη.
ΣΤ. Αναφορικά με το Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στη Χάλκη, όπου μετά τα εγκαίνια του Περιφερειακού Πολυδύναμου Ιατρείου Χάλκης «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Θ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ», ο Πρωθυπουργός παρέστη στο Μνημόσυνο του Δημήτρη Κρεμαστινού στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου. Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Χάλκης.
Αύριο θα επισκεφθεί τη Ρόδο, όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τους φορείς του Τουρισμού στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου.
Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, για τον κορονοϊό ήθελα να ρωτήσω και τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης, ενόψει του κρίσιμου, όπως λέγεται από τα κυβερνητικά στελέχη, τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου. Σκέφτεστε να λάβετε έκτακτα μέτρα, όπως κάνατε και την περίοδο του Πάσχα; Και κατά πόσον αυτά θα αφορούν και στις εκκλησίες και στις λιτανείες, για ν’ αποφευχθεί ο συνωστισμός;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Λαμβάνουμε όποια μέτρα χρειάζονται, πάντα σε συνεννόηση με τους ειδικούς. Πηγαίνουμε μέρα-μέρα και αυτή είναι μια κρίσιμη εβδομάδα αφύπνισης. Καλούμε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί, προκειμένου να μπορέσουμε να περιορίσουμε το ενδεχόμενο έξαρσης της πανδημίας. Από κει και πέρα, εάν χρειαστεί να πάρουμε πρόσθετα μέτρα, όπως αυτά που περιγράψατε, θα το δούμε μετά τη σύσκεψη της Δευτέρας.
Δ. ΓΚΑΛΟΝΑΚΗ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, για το θέμα της επιδότησης των δανείων. Από τη στιγμή που έχουν ήδη γίνει αυτές οι αιτήσεις, οι πραγματικές μέρες που θα κάνουν τον έλεγχο οι τράπεζες πόσες είναι; Είχαν ειπωθεί δέκα με δεκαπέντε ημέρες. Ισχύει αυτό ή θα είναι περισσότερο και μεγαλύτερο το χρονικό διάστημα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Θα είναι μια σύντομη διαδικασία. Όπως είδατε η πλατφόρμα είναι δυναμικά φτιαγμένη. Το γεγονός ότι έχουμε λίγες απορρίψεις για τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια, συν το γεγονός ότι οι πολίτες αίρουν το απόρρητό τους, δείχνουν ότι θα είναι μια σύντομη διαδικασία.
ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι ο Πρωθυπουργός αύριο θα πάει στη Ρόδο, όπου θα έχει μια συνάντηση με τους τουριστικούς φορείς. Εξαιτίας της επιδημιολογικής επιδείνωσης αυτής, υπάρχουν συνέπειες στους τουριστικούς δείκτες; Υπάρχουν κρατήσεις; Έχετε στατιστική εικόνα; Έχουν μειωθεί οι κρατήσεις; Τι γίνεται με την εμπορική δραστηριότητα; Γιατί από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι υπάρχει μεγάλη καθίζηση στην εμπορική και τουριστική κίνηση αυτές τις ημέρες, μετά την αύξηση των κρουσμάτων.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτή τη στιγμή δεν αποτυπώνεται στις μετρήσεις μας κάποια κάμψη. Αντιθέτως οι κρατήσεις είναι πάρα πολύ ισχυρές για τον Αύγουστο και πολύ ικανοποιητικές και για τον Σεπτέμβριο. Γι’ αυτό είναι χρέος όλων μας, να διαφυλάξουμε την έστω και σύντομη αυτή τουριστική περίοδο, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, από μια χρονιά που -θυμίζω- ξεκίνησε από το μηδέν.
Γ. ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μια κινητικότητα σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά. Θέλω να μου πείτε αν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι θα υπάρξει έκτακτη Ευρωπαϊκή Σύνοδος στα τέλη του Σεπτεμβρίου με αντικείμενο τις ευρωτουρκικές σχέσεις και κατ’ επέκταση τις ελληνοτουρκικές. Και τι ακριβώς εννοεί ο Πρωθυπουργός, αναφέροντας ως διαφορά τις θαλάσσιες ζώνες; Δεδομένου ότι γι’ αυτές, μετά την τελευταία αναθεώρηση των Συνθηκών για το Δίκαιο της Θάλασσας, υπάρχουν διάφορες αιτιάσεις και διάφορα θέματα, που αναγνωρίζει η Διεθνής Κοινότητα. Αν, δηλαδή, μιλάμε για την υφαλοκρηπίδα ή την ΑΟΖ ή αυτά τα δύο μονάχα ή συμπεριλαμβάνουμε και το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας στην επέκταση της θαλάσσιας ζώνης, συγκεκριμένα της αιγιαλίτιδας ζώνης, στα 12 ναυτικά μίλια;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Βάλατε πολλά θέματα. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διερευνητικές επαφές για τις θαλάσσιες ζώνες. Έχει επιλεγεί ο επικεφαλής της ομάδας που θα εκπροσωπεί την Ελλάδα και αναμένουμε από την Τουρκία, αν αυτά που λέει τα εννοεί, να προχωρήσουμε ακόμη και μέσα στον Αύγουστο στις διερευνητικές επαφές. Από εκεί και πέρα, για τη Σύνοδο σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για έκτακτη Σύνοδο όπως είπατε, είναι μια πρόταση που είχε τεθεί στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, συζητήθηκε, αλλά δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αυτή τη στιγμή ότι θα συγκληθεί.
Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Καλησπέρα σας, κ. Εκπρόσωπε. Ασφαλώς με βάση την Έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη, θα ακολουθήσει ευρύς διάλογος για το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας, όπως έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση. Παρατηρούμε, ωστόσο, ότι το πόρισμα της Επιτροπής εστιάζει στην κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ, που ευνοεί τις μεγάλες ιδιοκτησίες, όπως και τη σταδιακή μεταφορά του ΕΝΦΙΑ σε τοπικό επίπεδο. Επειδή, παρά τον διάλογο, οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στην Κυβέρνηση, αποτυπώνει αυτή η πρόταση τον κυβερνητικό προσανατολισμό;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ο κυβερνητικός προσανατολισμός είναι σαφής. Και είναι στη μείωση των φόρων. Ένας από τους φόρους είναι και ο ΕΝΦΙΑ, που είναι ένας φόρος περιουσίας. Ποιο ακριβώς θα είναι το μείγμα της μείωσης των φόρων, μεταξύ κύριου και συμπληρωματικού φόρου και το πώς θα καταλήξουμε σε ένα χαμηλότερο επίπεδο, πριν αυτό το ποσό μεταφερθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι ένα ζήτημα που θα το σταθμίσει η Κυβέρνηση, με βάση και τις προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη, αλλά όντως εξετάζεται ένα γενικότερο πλέγμα μείωσης του ΕΝΦΙΑ.
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είπατε νωρίτερα σε προηγούμενη ερώτηση συναδέλφου ότι γνωρίζετε ποιος είναι ο επικεφαλής από τη δική μας πλευρά σε ό,τι αφορά τις διερευνητικές επαφές. Και αν το επιβεβαιώνετε, ποια ημερομηνία έχετε συμφωνήσει με τους γείτονες να ξεκινήσουν αυτές;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Θα είναι ο Πρέσβης κ. Παύλος Αποστολίδης, ο οποίος άσκησε αυτόν τον ρόλο με επιτυχία το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Ο χρόνος εξαρτάται και από τις δύο πλευρές. Εμείς είμαστε έτοιμοι, εφόσον υπάρχει αυτή η έμπρακτη αποκλιμάκωση με συνέχεια και συνέπεια, να ξεκινήσουμε ακόμη και τον Αύγουστο.
Σ. ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, σκέφτεται η Ελληνική Κυβέρνηση να βάλει και άλλες χώρες στη λίστα για είσοδο στην Ελλάδα από τις τρίτες χώρες, που δεν είναι αυτή τη στιγμή; Και μια δεύτερη ερώτηση, επειδή σε κάποια σημεία της Ελλάδας παρατηρείται μια αύξηση κρουσμάτων, σκέφτεστε το τοπικό lockdown;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν εισηγήσεις για άνοιγμα προς άλλες χώρες. Παρατηρούμε μια έξαρση της πανδημίας γενικά στον πλανήτη. Επομένως, δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή εισηγήσεις για άνοιγμα σε περαιτέρω χώρες. Αν προκύψει κάτι τέτοιο, θα το ξαναδούμε. Όσον αφορά το ζήτημα των τοπικών lockdown, είναι ένα μέτρο που έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν με επιτυχία, για να περιοριστεί η πιθανότητα διασποράς στην κοινότητα. Αν χρειαστεί, θα λάβουμε ξανά τέτοια μέτρα.