Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα
Στις αρχές Μαρτίου, η χώρα μας αντιμετώπιζε μια οργανωμένη από τις τουρκικές Αρχές απόπειρα εισβολής παράνομων μεταναστών στον Έβρο, τους οποίους η ηγεσία της γειτονικής χώρας χρησιμοποιούσε σαν πιόνια για γεωπολιτικούς σκοπούς. Σήμερα, ενώ συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις, αντιμετωπίζουμε την πανδημία του κορονοϊού, που ήδη έχει επιφέρει σοβαρές ανθρώπινες απώλειες σε πολλές χώρες και βυθίζει την παγκόσμια οικονομία σε κρίση και σε ύφεση.
Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πρώτο μήνυμά του, μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη διπλή κρίση. Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε απρόοπτα, που απαιτούν αποφασιστικότητα, ευελιξία, γρήγορες και τολμηρές αποφάσεις. Την ασύμμετρη απειλή του μεταναστευτικού την αντιμετωπίζουμε -όπως τόνιζε- με επιτυχία, γιατί η κοινωνία ενώθηκε κάτω από την αυτονόητη επιλογή της Κυβέρνησης να προστατεύσει τα σύνορά μας. Και διότι εκείνοι που επιφορτίστηκαν με αυτή την αποστολή αποδείχθηκαν πανάξιοι. Έτσι θα αποκρούσουμε και την υγειονομική απειλή του κορονοϊού.
Σήμερα είναι βέβαιο ότι στον πόλεμο αυτό βρίσκονται άξιοι μαχητές, επιστήμονες, γιατροί και νοσηλευτές, ότι η Κυβέρνηση παίρνει τις αναγκαίες αποφάσεις πολύ πιο γρήγορα από ό,τι χρειάζεται και ότι οι Έλληνες στοιχιζόμαστε στο κοινό μέτωπο με ομοψυχία. Ξεδιπλώνουμε, μέρα με τη μέρα, τις πολιτικές μας σε τρεις άξονες:
Πρώτον, την ανάσχεση της διασποράς του ιού.
Δεύτερον, την ενίσχυση του συστήματος υγείας.
Και τρίτον, τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται, καθώς και τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση της δύσκολης καθημερινότητας.
Σε ό,τι αφορά τον πρώτο άξονα, την ανάσχεση της διασποράς του ιού:
Μετά τα αλλεπάλληλα μέτρα για την αποτροπή κάθε συγχρωτισμού, αλλά και μετά τα δείγματα αντικοινωνικής συμπεριφοράς από λίγους σε βάρος των πολλών, η Κυβέρνηση προχώρησε σε αυστηρό περιορισμό των μετακινήσεων. Έχουν προσδιοριστεί με σαφήνεια οι μετακινήσεις που επιτρέπονται και για κάθε περίπτωση απαιτείται είτε έγγραφη βεβαίωση για την απόκτηση ή την συμπλήρωση της οποίας, έχουν δοθεί αναλυτικές οδηγίες, είτε αποστολή SMS -δωρεάν βεβαίως- στο τηλεφωνικό κέντρο 13033. Διανύουμε τώρα τις δύο πιο κρίσιμες εβδομάδες και είναι θετικό το γεγονός ότι οι Έλληνες – στη μεγάλη πλειονότητα – επιδεικνύουν συγκινητική συμμόρφωση σε πολύ δύσκολα, πρωτοφανή μέτρα που δεν έχουν επιβληθεί ποτέ σε καιρό ειρήνης.
Επιπλέον από τις 23 Μαρτίου απαγορεύτηκαν όλες οι επιβατικές πτήσεις από την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το ίδιο μέτρο είχε ήδη εφαρμοστεί για την Ιταλία και την Ισπανία. Από σήμερα διακόπηκαν και οι πτήσεις εξωτερικού της Aegean, με εξαίρεση μικρό αριθμό πτήσεων από και προς Βρυξέλλες, για λόγους διατήρησης της συνδεσιμότητας της χώρας με το διοικητικό κέντρο της Ε.Ε.
Υπογραμμίζεται ότι έχουν ήδη ληφθεί αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της κυκλοφορίας των πολιτών τρίτων χωρών στα ΚΥΤ και γίνεται έλεγχος από την ΕΛ.ΑΣ. Επιπλέον, εντός της περιμέτρου των ΚΥΤ αναπτύσσονται ειδικές υγειονομικές μονάδες, οι οποίες βρίσκονται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης κρουσμάτων του κορονοϊού.
Σε ό,τι αφορά τις 28 δομές που υπάρχουν στην ενδοχώρα, επέρχεται μια σημαντική διοικητική μεταβολή. Πλέον ο διοικητικός έλεγχός τους περνά στο Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς εντάσσονται στο οργανόγραμμά του ως περιφερειακές υπηρεσίες υπό την διεύθυνση νέων Διοικητών. Ακολουθεί, εντός των προσεχών, ημερών προκήρυξη για την τοποθέτηση Διοικητών, καθώς και προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού το οποίο θα τις στελεχώσει.
Σε αυτό το σημείο καταγγέλλω δημόσια όλους όσοι φρόντισαν χθες να διασπείρουν fake news ότι δήθεν φτιάχνουμε «28 νέες δομές» για πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι οι υφιστάμενες δομές τις οποίες, όπως ήδη σας εξήγησα, πλέον τις θέτουμε κάτω από τη διοίκηση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως θα έκανε κάθε σοβαρό κράτος. Καλούμε όλους τους πολίτες να επιλέγουν προσεκτικά τα Μέσα από τα οποία ενημερώνονται και να λαμβάνουν υπόψη τους την επίσημη ενημέρωση.
Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο άξονα της στρατηγικής μας, την ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας:
Προβλέψαμε από την πρώτη στιγμή, με την πρώτη Π.Ν.Π., τη διάθεση όποιων πόρων χρειαστούν για την πλήρη υποστήριξη του συστήματος σε ό,τι αφορά την κάλυψη έκτακτων δαπανών, προσλήψεων προσωπικού, εξοπλισμού ΜΕΘ, προμήθειας φαρμάκων και υγειονομικού υλικού. Ήδη, το Υπουργείο Υγείας έχει ενισχυθεί με πρόσθετους πόρους και αυτό θα συνεχιστεί. Προσθέτουμε κρεβάτια εντατικής, αγοράζουμε αναπνευστήρες και αναλώσιμα.
Πριν από 2 μήνες το Ε.Σ.Υ. είχε 565 κλίνες ΜΕΘ χωρίς διαθεσιμότητα για πιθανά περιστατικά Covid-19. Σήμερα ο συνολικός αριθμός ΜΕΘ φτάνει τις 813 εκ των οποίων 695 δημόσιες και 118 ιδιωτικές. Οι κλίνες που έχουν αναπτυχθεί για την απλή νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό είναι μέχρι σήμερα 2.158. Το νοσοκομείο «Παμμακάριστος» το «ΝΙΜΤΣ», πτέρυγα στο «Αγία Βαρβάρα» και το ιδιωτικό θεραπευτήριο «ΑΤΤΙΚΑ» στην Ελευσίνα, θα νοσηλεύουν αποκλειστικά ασθενείς με κορονοϊό.
Σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, το Υπουργείο Υγείας προχωρά σε προσλήψεις και ήδη έχουν αναλάβει υπηρεσία επιπλέον 279 γιατροί και 1.077 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Στο μεταξύ, έχουν εγκριθεί 3.285 προσλήψεις, ξεπερνώντας δηλαδή κατά 64% τον αρχικό προγραμματισμό των 2.000 προσλήψεων.
Σε ό,τι αφορά τις προμήθειες -ενώ στην παγκόσμια αγορά μαίνεται ένας «πόλεμος» για την απόκτηση υλικών άμεσης ανάγκης- το Υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει σε διαδικασίες προμηθειών όλων των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας, αναλώσιμων και λοιπών υλικών. Το περασμένο Σάββατο, η χώρα μας παρέλαβε σημαντικές ιατρικές προμήθειες που μας δώρισε, κατόπιν επείγοντος αιτήματός μας, η κινεζική Κυβέρνηση, καθώς και επιπλέον ιατρικό υλικό περίπου 10 τόνων, δωρεά κινεζικών επιχειρήσεων.
Σημειώνουμε ότι σημαντικές δωρεές έχουν γίνει και από Έλληνες. Ευχαριστούμε την Κυβέρνηση της Κίνας και όλους όσοι είναι παρόντες, στηρίζοντας τον κοινό αγώνα. Ήδη, η Κυβέρνηση για να ενθαρρύνει τις δράσεις προσφοράς και κοινωνικής ευθύνης έχει απαλλάξει την προμήθεια και παροχή σχετικών αγαθών από την υποχρέωση καταβολής Φ.Π.Α. Καλούμε όσους μπορούν να συνεισφέρουν στον κοινό αγώνα να το κάνουν τώρα.
Σε ό,τι αφορά τον τρίτο άξονα, την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων που πλήττονται, αλλά και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Η Κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει 3 δέσμες μέτρων με τη συνολική ταμειακή επιβάρυνση των μέτρων να ανέρχεται στα 6 δισ. ευρώ, μόνο για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Το δημοσιονομικό κόστος διαμορφώνεται πλέον στα 4,7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,5% του Α.Ε.Π., υψηλότερο δηλαδή από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Προφανώς, η κατάσταση στην πραγματική οικονομία έχει επιδεινωθεί και συνεχίζει να επιδεινώνεται. Γι’ αυτό, αξιολογούμε την κατάσταση καθημερινά.
Στο πλαίσιο αυτής της ενδελεχούς αξιολόγησης, από την επόμενη εβδομάδα, θα διευρυνθεί σημαντικά η περίμετρος των ατόμων και των οικονομικών δραστηριοτήτων που θα τύχουν της στήριξης του Κράτους. Επίσης, μέσα στον επόμενο μήνα θα ενεργοποιηθούν πολιτικές αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και της απασχόλησης και τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής. Υπενθυμίζεται ότι με τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί καλύπτονται, περίπου 600.000 επιχειρήσεις, 1,2 εκατομμύρια μισθωτοί και 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.
Στο μεταξύ -όπως ήδη γνωρίζετε- ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron και οι Πρωθυπουργοί του Βελγίου, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας, με κοινή επιστολή τους προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel ζητούν την διαμόρφωση κοινής πολιτικής τόσο σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού, όσο και για τη στήριξη των οικονομιών μας την επόμενη μέρα.
Οι 9 ηγέτες προτείνουν μάλιστα την έκδοση ομολόγου που θα μπορούσε να ονομαστεί «Ομόλογο-Corona», καθώς και ειδική χρηματοδότηση από τον Προϋπολογισμό της Ε.Ε. -πέραν των όσων ήδη ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- για τις δαπάνες που προκαλεί η πανδημία τουλάχιστον για το 2020 και 2021.
Η Ελλάδα επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι γνωστό ότι κατά την προηγούμενη περίοδο με την κρίση χρέους, που είχε ως επίκεντρο τις χώρες του Νότου και ιδιαίτερα την Ελλάδα, δεν κατέστη δυνατή μια συντονισμένη αντίδραση που θα έφτανε μέχρι και την έκδοση ενός ευρω-ομολόγου.
Ελπίζουμε ότι τώρα, μπροστά στα πλήγματα που προκαλεί η πανδημία, να εκδοθεί ένα ειδικό ομόλογο και να γίνει χρήση των εργαλείων που έχει στη διάθεσή του ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας,, προκειμένου να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν δράσεις των κρατών-μελών για την αντιμετώπιση των συνεπειών στην οικονομία από την πανδημία.
Βασικό στοιχείο στις πολιτικές μας για τη δύσκολη αυτή περίοδο είναι και τα μέτρα για την εξυπηρέτηση των πολιτών και τη βελτίωση της δύσκολης καθημερινότητας.
Ανάμεσα στα άλλα:
– Προχωρά η εφαρμογή της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, που δρομολόγησε το Υπουργείο Παιδείας. Ολοκληρώθηκε η κάλυψη του συνόλου των Λυκείων και ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος στα Γυμνάσια.
– Από το πρωί του Σαββάτου μπήκε σε λειτουργία η ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου gov.gr, που υλοποιεί το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Έτσι μια σειρά από διαδικασίες που απαιτούσαν αυτοπρόσωπη παρουσία σε ΚΕΠ ή Αστυνομικό Τμήμα, μπορούν να διεκπεραιώνονται από τον προσωπικό μας υπολογιστή ή από το κινητό μας τηλέφωνο.
– Διευρύνεται διαρκώς η αλυσίδα της ψηφιακής αλληλεγγύης digitalsolidarity.gov.gr του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Μένουμε σπίτι, δεν είμαστε μόνοι». Ήδη έχουν ανταποκριθεί περισσότερες από 50 επιχειρήσεις και φορείς, προσφέροντας υπηρεσίες δωρεάν, ή με χαμηλότερο κόστος. Παρέχονται δωρεάν ηλεκτρονικά βιβλία και περιοδικά, δωρεάν online κινηματογραφικές παραγωγές. Παρέχεται, επίσης, δωρεάν πρόσβαση για Video Streaming και Enterprise Video Streaming για να βοηθηθούν επιχειρήσεις να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Παρέχονται ακόμη εργαλεία για εκπαιδευτικούς οργανισμούς, ώστε να δημιουργήσουν τη δική τους «ψηφιακή πλατφόρμα», συστήματα τηλεδιάσκεψης, τηλεργασίας και τηλεκπαίδευσης.
– Για τη στήριξη των ηλικιωμένων συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη ενισχύεται, από το Υπουργείο Εσωτερικών, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Ταυτόχρονα, επεκτείνεται η δυνατότητα άδειας ειδικού σκοπού, πέραν των εργαζομένων γονέων, σε όλους τους εργαζόμενους του Δημοσίου με βαριές παθήσεις
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω τη σημασία του εθελοντισμού. Ήδη, μέχρι και χθες 8.785 συμπολίτες μας, γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό και γενικά άνθρωποι που μπορεί να βοηθήσουν το Σύστημα υγείας, έχουν εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ethelontes.gov.gr.
Επιπλέον, τονίζω ότι κατόπιν πρωτοβουλίας της Νέας Δημοκρατίας και της ΟΝΝΕΔ 737 μέλη τους, μέχρι σήμερα το πρωί, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συνδράμουν εθελοντικά στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» σε κάθε Δήμο της χώρας με στόχο την κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών κοινωνικής φροντίδας των ευάλωτων συμπολιτών μας. Κάθε Παρασκευή και για όσο διαρκέσει η κρίση, τα στοιχεία των εθελοντών θα προωθούνται στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος η οποία στη συνέχεια θα τα διανέμει στους Δήμους της χώρας. Η τελική επικοινωνία με τους εθελοντές θα γίνεται από τους κατά τόπους υπεύθυνους του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» και όχι φυσικά από τη Νέα Δημοκρατία. Είναι μια αξιέπαινη προσπάθεια και καλώ και άλλες πολιτικές δυνάμεις, ή άλλους φορείς να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα.
Παράλληλα για τη διευκόλυνση ασθενών -μετά από σχετικές αποφάσεις του ΕΟΠΥΥ- δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς να εκδίδουν επαναλαμβανόμενες συνταγές φαρμάκων μέχρι το τέλος Ιουνίου για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Στο μεταξύ, ξεκίνησε και η εφαρμογή της προγραμματισμένης παραλαβής Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (με ραντεβού) στο κεντρικό φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στο Μαρούσι και το ίδιο γίνεται στη Θεσσαλονίκη. Όσοι λαμβάνουν τέτοια φάρμακα και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες μπορούν να ορίσουν άτομο που θα τα παραλαμβάνει.
Πριν κλείσω θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα σημείο κριτικής που πηγάζει από την Αξιωματική Αντιπολίτευση και αναπαράγεται από φιλικά σε εκείνη μέσα ενημέρωσης. Ότι δήθεν η Κυβέρνηση κάνει «δώρο σε κλινικάρχες». Επί αυτού λοιπόν, καθαρές κουβέντες:
1ον. Διπλασίασε η Κυβέρνηση την προβλεπόμενη αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών ΜΕΘ από 800 ευρώ στα 1.600 ευρώ;
Όχι. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση, εξακολουθεί να μπλέκει μήλα με πορτοκάλια. Η αποζημίωση των 800 ευρώ αφορούσε μόνο τα έξοδα της ΜΕΘ και όχι την αποζημίωση του προσωπικού που απασχολείται σε αυτές τις ΜΕΘ. Πρέπει όλοι να γνωρίζουν, ότι για κάθε κλίνη ΜΕΘ πέραν του απαραίτητου εξοπλισμού απαιτούνται ένας γιατρός και πέντε εξειδικευμένοι νοσηλευτές, όπως έχει γνωμοδοτήσει και η Ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ). Οι άνθρωποι αυτοί δεν πρέπει να αποζημιωθούν;
Τι ακριβώς θέλουν αυτοί που ασκούν επιφανειακή, μικροπολιτική και άδικη κριτική; Μπορεί να δουλέψει ΜΕΘ χωρίς τους ανθρώπους της; Προφανώς όχι. Για αυτό, από την πρώτη στιγμή, από την Πρώτη Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου της 11.03.2020 και από το πρώτο διάγγελμα του Πρωθυπουργού την ίδια μέρα, έχει τονιστεί ότι το ιδιωτικό Σύστημα υγείας εντάσσεται στο σχεδιασμό του Εθνικού. Και αυτός ο ενιαίος σχεδιασμός μπορεί να καταλήξει και μέχρι την επίταξη. Όλοι συμφωνούμε ότι όταν γίνεται κάποια επίταξη ο ιδιώτης αποζημιώνεται από το Κράτος για τη γη, τον εξοπλισμό ή τις εν γένει υπηρεσίες που προσφέρει για τους λόγους του δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν την επίταξη αυτή.
Επομένως, για τις κλίνες αυτές, η τιμή αποζημίωσης των ΜΕΘ εξισώθηκε με την τιμή που κοστολογεί ο ΕΟΠΥΥ τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς όταν παρέχονται ανάλογες υπηρεσίες σε πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίσαμε ότι οι συμπολίτες μας θα έχουν πρόσβαση στην αναγκαία περίθαλψη χωρίς καμία χρηματική επιβάρυνση για τους ίδιους. Σημειώνεται, ότι το πραγματικό κόστος μιας ΜΕΘ, με βάση τη διεθνή εμπειρία και βιβλιογραφία, ξεπερνά τα 2.000 ευρώ ημερησίως σε Ελλάδα και Ευρώπη.
2ον. Υπερκοστολογεί η Κυβέρνηση τα τεστ διάγνωσης του κορονοϊού που γίνονται στα ιδιωτικά εργαστήρια;
Όχι. Σε ό,τι αφορά τα τεστ, με ρύθμιση που έχει δρομολογηθεί, θα προβλέπεται ότι η αρχική τιμή αποζημίωσης των 85 ευρώ στα ιδιωτικά εργαστήρια θα μειώνεται σταδιακά στα 65 ευρώ ανάλογα με την ποσότητα των τεστ που διενεργούνται, δηλαδή χαμηλότερα ακόμη και από το ποσό των 70 ευρώ που χρεώνει το Ινστιτούτο Παστέρ στο Δημόσιο. Ας σταματήσει λοιπόν η υποκρισία. Δεν είναι ώρα για μικροπολιτική. Είναι ώρα ευθύνης.
Σας ευχαριστώ πολύ και παρακαλώ να προχωρήσουμε στις ερωτήσεις σας με τον τρόπο που έχουμε προδιαγράψει. Θα ακολουθηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας και τον συντονισμό αυτό θα έχει ο κ. Γιώργος Ευθυμίου.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Μετά την εκκρεμότητα του επαναπατρισμού 200 Ελλήνων από το Ηνωμένο Βασίλειο, σχεδιάζει η Κυβέρνηση να προβεί σε κλείσιμο αεροδρομίων;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχουμε ήδη αναστείλει τις πτήσεις, όπως ανέφερα και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση, από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία, εδώ και αρκετές ημέρες. Η κατάσταση η οποία διαμορφώθηκε με τη συγκεκριμένη πτήση είναι απαράδεκτη και βαρύνει αποκλειστικά την αεροπορική εταιρεία. Οι δράσεις επαναπατρισμού από εδώ και πέρα θα γίνονται μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις, κατόπιν συνεννόησης του Υπουργείου Εξωτερικών και σε συνεννόηση μετά με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που θα υποδέχεται τους ανθρώπους που επαναπατρίζονται.
Παρακαλούμε, λοιπόν, όλους όσοι έχουν κάποιο επείγον ζήτημα και θα επιθυμούσαν να επαναπατριστούν, να ακολουθούν τις οδηγίες και να λαμβάνουν σχετικές υποδείξεις από τις κατά τόπους προξενικές Αρχές της χώρας μας στο εξωτερικό.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός από την Κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος που έχει προκύψει με τις επιταγές στην αγορά;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί εδώ και αρκετές ημέρες. Αυτή τη στιγμή το οικονομικό επιτελείο, και εννοώ το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, επεξεργάζονται σχετικές ρυθμίσεις, τις οποίες θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε προς την επόμενη εβδομάδα.
ΣΠΥΡΟΣ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Πόσο ώριμη είναι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης η συζήτηση περί έκδοσης ομολόγου; Προσδοκά η Αθήνα πως θα έχουμε σε αυτή τη Σύνοδο θετικές αποφάσεις και αν όχι, υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την ενίσχυση των οικονομιών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως είδατε με την κοινή επιστολή, που υπέγραψε ο Πρωθυπουργός μαζί με άλλους 8 ηγέτες, υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ κρατών του Νότου και του Βορρά, πράγμα που δείχνει ότι οι συνθήκες ωριμάζουν σταδιακά, ώστε να έχουμε κοινές απαντήσεις, σε κοινά προβλήματα, όπως αυτά που μας φέρνει αυτή τη στιγμή η επιδημία του κορονοϊού.
Περιμένουμε να δούμε πώς θα διαμορφωθούν τα συμπεράσματα της Συνόδου. Η τηλεδιάσκεψη των ηγετών είναι προγραμματισμένη για τις 5:00 το απόγευμα. Ανεξάρτητα από τα σημερινά συμπεράσματα, η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι δεδομένο ότι κάποια κοινά εργαλεία, όπως τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, θα χρησιμοποιηθούν. Περισσότερα, όμως, θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε μετά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη. Ένα από τα βασικά ζητήματα που πρέπει να μας απασχολήσουν όλους, είναι πώς θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε τις γρήγορες απαντήσεις, που ζητούν από εμάς οι πολίτες της Ευρώπης.
ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Υπάρχει παγκοσμίως ζήτημα με τους αναπνευστήρες, ενώ πριν από λίγες ημέρες πληροφορηθήκαμε ότι στην Ιταλία κατασχέθηκαν αναπνευστήρες, που προορίζονταν για τη χώρα μας. Πόσους αναπνευστήρες διαθέτουμε σήμερα; Πόσους έχει παραγγείλει η Κυβέρνηση και πότε αναμένεται να τους παραλάβει; Σκοπεύει ή έχει δρομολογήσει παραγωγή αναπνευστήρων στη χώρα μας;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η παραγωγή αναπνευστήρων στη χώρα μας -για να ξεκινήσω από το τελευταίο- δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και δεν είναι σε γνώση μας κάποια τέτοια δυνατότητα στο εγγύς, τουλάχιστον, μέλλον από ένα ελληνικό εργοστάσιο. Όσον αφορά τα προηγούμενα ερωτήματα: Δεν επιβεβαιώνουμε, καμία μα καμία κατάσχεση ελληνικού υγειονομικού υλικού από άλλη χώρα. Όσον αφορά τους αναπνευστήρες, έχουμε παραγγείλει περίπου 600 και η παραλαβή τους αναμένεται τις επόμενες ημέρες και θα ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Απριλίου. Έχουν ήδη παραληφθεί αρκετοί που βρίσκονται στο Νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ». Και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, για να μπορέσουμε -σε αυτό τον ανηλεή ανταγωνισμό που υπάρχει για την προμήθεια από συγκεκριμένες πηγές-να έχουμε τον αριθμό των αναπνευστήρων που θα χρειαστούμε.
ΔΗΜ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Πυκνώνει από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μία ρητορική που απειλεί το κλίμα ομόνοιας που επιχειρείται στο πολιτικό σκηνικό, μεσούσης της πανδημίας. Πώς αξιολογείτε τις αναρτήσεις που είδαμε, όπως αυτή του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου; Θεωρείτε ότι αποτελεί κεντρική πολιτική της ηγεσίας της Κουμουνδούρου η εμπρηστική αυτή ρητορική, που έχει ως αιχμή το «Θα λογαριαστούμε μετά»;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν πιστεύουμε ότι είναι ώρα για νέους διχασμούς. Χρειάζεται ομοψυχία. Νομίζουμε ότι η ομοψυχία υπάρχει στη βάση της ελληνικής κοινωνίας. Νομίζουμε -απ’ όσο έχουμε δει τις επίσημες δηλώσεις του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης- ότι τάσσεται σε αυτή τη γραμμή ομοψυχίας. Επομένως, αναμένουμε από εκείνον να καταδικάσει οποιαδήποτε άλλη παραφωνία, είτε προέρχεται από ευρωβουλευτές ή από άλλα στελέχη του κόμματός του. Γιατί αυτό που προέχει -όπως είπα και πριν- είναι η εθνική ομοψυχία για την αντιμετώπιση του προβλήματος και όχι νέοι διχασμοί.
ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Λέτε ότι τα μέτρα για τη θωράκιση του Συστήματος Υγείας δεν ευνοούν τους ιδιώτες. Δεν υπάρχουν συνεπώς δώρα, εν μέσω κρίσης, όπως σας εγκαλούν;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν υπάρχει κανένα δώρο. Υπάρχει μια στενή συνεργασία ανάμεσα στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στον χώρο της Υγείας. Ξέρω ότι είναι ίσως δύσκολο για κάποιους που έχουν ιδεοληψίες να το καταλάβουν αυτό. Αλλά αυτό που προέχει, είναι να μπορέσει ο πολίτης να έχει το επίπεδο υπηρεσιών υγείας που χρειάζεται, όταν οι συνθήκες απαιτήσουν τέτοιου είδους παροχή υπηρεσιών υγείας. Γι’ αυτό εμείς, από την πρώτη στιγμή, συνεργαζόμαστε με τους ιδιώτες παρόχους υγείας. Έχουμε αναπτύξει συνεργασία από τις πρώτες μέρες με την οικειοθελή παραχώρηση ιδιωτικών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στο Σύστημα για συγκεκριμένα περιστατικά. Και θα προχωρήσουμε αυτή τη συνεργασία και ενδεχομένως κάποια στιγμή στο μέλλον, όσο εξελίσσεται η πανδημία, να φτάσουμε και στον βαθμό της επίταξης. Γι’ αυτό έχουμε προβλέψει και την αποζημίωση για τις υπηρεσίες αυτές που θα επιταχθούν, πάντα λαμβάνοντας υπόψη το συμφέρον των Ελλήνων φορολογουμένων.
ΜΑΡ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ-Γ. ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ: Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι αγωνιούν για την εργασία τους και ζητούν απαντήσεις, σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που περιγράφει την εκ περιτροπής εργασία και το δικαίωμα του εργοδότη για την αναστολή συμβάσεων στο 50% των εργαζομένων για έξι μήνες. Προστατεύονται οι απολύσεις για όλο το εξάμηνο ή για έναν μήνα; Πώς ακριβώς θα λειτουργήσει αυτό, καθώς από το σύνολο της Αντιπολίτευσης καταγγέλλουν την Κυβέρνηση ότι ανοίγει την πόρτα για ανεξέλεγκτες απολύσεις, χωρίς να έχουν γίνει διευκρινίσεις επ’ αυτού;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Κατ’ αρχάς, μία γενική παρατήρηση: Δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα». Μία επιχείρηση για να μπορέσει να πληρώσει τους εργαζόμενους, τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις της, τις υποχρεώσεις που έχει προς τις τράπεζες ή προς τους προμηθευτές, πρέπει να έχει έσοδα. Όταν ο τζίρος κατακρημνίζεται -και κατακρημνίζεται, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιουργεί η ανάγκη προστασίας του πληθυσμού από την πανδημία του κορονοϊού- είναι πολύ δύσκολο να μπορέσει να είναι μία επιχείρηση συνεπής σε όλες αυτές τις υποχρεώσεις. Γι’ αυτό εμείς τι κάναμε; Επιλέξαμε την εργασία από την ανεργία. Απαγορεύονται οι απολύσεις από τις 18 Μαρτίου. Θα επαναξιολογηθεί το πλαίσιο της απαγόρευσης των απολύσεων ανάλογα με την κατάσταση στην οικονομία και θα επεκταθεί, αν αυτό χρειαστεί. Αλλά, ταυτόχρονα, αναστείλαμε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και σε συνεργασία με τις τράπεζες μπορέσαμε να δώσουμε περίοδο χάριτος σε πάρα πολλούς δανειολήπτες, αλλά και επιδότηση επιτοκίου εκεί που χρειάζεται, ώστε να μπορέσουν να είναι συνεπείς με τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Τι μένει; Μένει το κομμάτι της εργασίας. Εκεί δίνεται η δυνατότητα για 50% εκ περιτροπής απασχόληση, προκειμένου να μειωθεί το κόστος για να μην έχουμε ανεργία. Θα είναι ένα κόστος που θα το αναλάβουμε όλοι μαζί. Γι’ αυτό δίνουμε και την ενίσχυση -εκεί που θα πρέπει να δώσουμε- των 800 ευρώ. Γι’ αυτό είμαστε εδώ για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την απασχόληση, όπως έχει πει από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός. Αλλά μέσα σε αυτές τις τρομερές συνθήκες, που βλέπουμε αυτή τη στιγμή να εξελίσσονται στην παγκόσμια οικονομία, θα ήταν λανθασμένο να δίνεται η εντύπωση ότι ξαφνικά θα συνεχίσουμε τη ζωή όπως πριν. Για τον έναν, δύο, τρεις, όσους μήνες χρειαστεί, θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και θα αναλάβουμε όλοι ένα δίκαιο μέρος της ευθύνης.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στην αγορά σε αντισηπτικά και όπου πωλούνται εξακολουθούν και παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας. Εφόσον δεν αποδίδει το μέτρο μείωσης Φ.Π.Α., εξετάζει η Κυβέρνηση το ενδεχόμενο διατίμησης; Επίσης, εξετάζετε το ενδεχόμενο μάσκες να πωλούνται πλέον με ιατρική συνταγή;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Το Υπουργείο Ανάπτυξης κάνει ό,τι χρειάζεται, προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη επάρκεια στην αγορά και να μην εμφανιστεί κάποιο φαινόμενο αισχροκέρδειας. Όπου εμφανιστούν τέτοια φαινόμενα οι ποινές που θα επιβάλλονται θα είναι τόσο παραδειγματικές, ώστε να μην διανοηθούν άλλοι να το κάνουν. Από εκεί και πέρα, τα ζητήματα των ειδών ατομικής προστασίας έχουν να κάνουν και με την επάρκεια και με την προτεραιοποίησή μας. Όπως όλοι γνωρίζουν, μάσκες φορούν όσοι νοσούν και από το νοσηλευτικό προσωπικό, όσοι είναι απαραίτητο να τις φορούν για την εργασία τους. Όχι ο γενικός πληθυσμός. Εφόσον προχωρήσουμε με τις προμήθειες -τις οποίες προανήγγειλα για τις επόμενες εβδομάδες- τότε θα είμαστε σε θέση -σύντομα- να έχουμε αρκετή ποσότητα και ατομικών ειδών προστασίας και για το γενικό πληθυσμό. Δεν είμαστε, όμως, ακόμη εκεί. Γι’ αυτό χρειάζεται σύνεση και προσοχή στη χρήση τους.
Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Υπάρχει πρόθεση να κλείσουν τα αεροδρόμια για να αποφευχθεί η εισαγωγή κρουσμάτων; Γίνεται, αυτή τη στιγμή, έλεγχος στους επιβάτες όλων των πτήσεων όλων των προορισμών;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Φυσικά και γίνεται έλεγχος. Και απόδειξη είναι τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο κ. Χαρδαλιάς για συγκεκριμένες πτήσεις επαναπατρισμού, όπως, για παράδειγμα, από την Ισπανία. Φυσικά και θα γίνεται έλεγχος, όχι μόνο τώρα, αλλά και στο μέλλον, για οποιονδήποτε μπαίνει στη χώρα από οποιαδήποτε πύλη εισόδου. Υπάρχει, όπως ξέρετε, πολύ ισχυρή σύσταση για 14ήμερη καραντίνα σε χώρο που υποδεικνύεται. Επίσης, ελέγχεται η παραμονή των ανθρώπων αυτών στον χώρο που τους έχει υποδειχθεί για αυτές τις 14 ημέρες. Θα συνεχιστούν, λοιπόν, τα μέτρα αυτά γιατί είναι κρίμα ο πληθυσμός της χώρας να έχει σε πολύ μεγάλη πλειονότητα συμμορφωθεί στις ανάγκες περιορισμού των μετακινήσεων, να μένει στο σπίτι, όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί, και να έχουμε εισαγόμενα κρούσματα ανεξέλεγκτα. Γι’ αυτό κάνουμε τους περιορισμούς και στις πτήσεις.
Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Για ποιο λόγο η Κυβέρνηση δεν προχωρά στην πλήρη προστασία των υφιστάμενων συμβάσεων εργασίας για την κάλυψη των μισθών και του δώρου Πάσχα από το Κράτος, από τη στιγμή που πλέον υπάρχουν δημοσιονομικές δυνατότητες για τέτοιες παρεμβάσεις;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και τα ταμειακά διαθέσιμά της δεν είναι απεριόριστα. Χρειάζεται σύνεση και προσοχή στη χρήση τους, προκειμένου να στηρίξουμε όσους πλήττονται. Όσον αφορά το δώρο Πάσχα, έχουμε πει, από την αρχή, ότι θα καταβληθεί στο ακέραιο από τις επιχειρήσεις που λειτουργούν τώρα κανονικά, όπως προβλέπεται. Από τις επιχειρήσεις που έχει γίνει διοικητική αναστολή της λειτουργίας τους ή από αυτές που έχουν πολύ μεγάλη πτώση του τζίρου, μπορεί να γίνει αργότερα και μέχρι το Καλοκαίρι. Είναι δέσμευση της Κυβέρνησης ότι θα καταβληθεί στο ακέραιο το δώρο Πάσχα. Όσον αφορά το σύνολο των αποδοχών, επαναλαμβάνω την προηγούμενη απάντηση που έδωσα σε άλλη ερώτηση, ότι δεν υπάρχει ένα δέντρο που να βγάζει λεφτά. Για να υπάρξουν χρήματα στις επιχειρήσεις, για να πληρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι, θα πρέπει να υπάρχουν έσοδα. Όταν τα έσοδα αυτά δεν υπάρχουν, πρέπει όλοι να μοιραστούμε το βάρος, ώστε να μπορέσουμε να αντέξουμε και όλοι μαζί να ξαναβρεθούμε στις θέσεις απασχόλησης που είχαμε και πριν. Να μην εκτοξευτεί η ανεργία ή τα λουκέτα. Γι’ αυτό χρειάζεται, επαναλαμβάνω, σύνεση. Και γι’ αυτό έχουμε θεσπίσει την εκ περιτροπή δυνατότητα απασχόλησης του 50%, μόνο για τις επιχειρήσεις που πλήττονται και για το χρονικό διάστημα που θα πλήττονται, ώστε να εξακολουθήσει να υπάρχει εισόδημα στο σπίτι. Αν χρειαστεί να επεκτείνουμε και την περίοδο απαγόρευσης των απολύσεων, θα το κάνουμε.
Γ. ΧΑΔΟΥΛΗΣ: Η Κομισιόν ανακοίνωσε, αυτή την εβδομάδα, ότι σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές ετοιμάζει σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση κρουσμάτων κορονοϊού στα νησιά. Μπορείτε να μας δώσετε πληροφορίες περισσότερες για το θέμα; Επίσης, πόσοι μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται, αυτή τη στιγμή, σε camp στην ενδοχώρα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχουμε δώσει τις απαντήσεις για τα αυξημένα μέτρα υγειονομικής προστασίας στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) από χθες. Παραπέμπω στην ανακοίνωση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ XINHUA: Ποιες είναι σήμερα οι ελλείψεις της Ελλάδας σε τεστ για τον κορονοϊό και άλλο ιατρικό υλικό; Έχετε συγκεκριμένες εκτιμήσεις;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν μπορούμε να μιλήσουμε, αυτή τη στιγμή, για ελλείψεις. Έχουμε απευθύνει σύσταση να γίνονται τα τεστ στα περιστατικά, τα οποία χρειάζεται, και σιγά-σιγά τα επεκτείνουμε. Λαμβάνουμε μέτρα, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ και από τα δημόσια, αλλά και από τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Και αυτό θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Παρακολουθούμε πολύ στενά την εξέλιξη του κορονοϊού. Αυτή τη στιγμή, είμαστε σε θέση να πούμε ότι οι εκτιμήσεις και για τα κρούσματα, αλλά κυρίως για την επιβάρυνση του συστήματος Υγείας, ιδίως των ανθρώπων που είναι σε ΜΕΘ ή διασωληνωμένοι, εξελίσσεται με βάση το αρχικό σενάριο. Άρα, είναι σχετικά ικανοποιητική η ανταπόκριση. Τα προληπτικά μέτρα που έχουμε λάβει, ήταν καθοριστικά προς αυτή την κατεύθυνση.
Γ. ΜΠΑΣΚΑΚΗΣ: Με δεδομένο ότι η Κομισιόν και οι ευρωβουλευτές ζητούν να μεταφερθεί εκτός των υπερσυνωστισμένων ΚΥΤ ο πληθυσμός υψηλού κινδύνου, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της διασποράς του κορονοϊού, τι προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση επ’ αυτού;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως αντιλαμβάνονται όλοι, αυτό που μπορεί να κάνει η Κυβέρνηση είναι να προσπαθεί να διασφαλίσει, όσο είναι δυνατόν, τις συνθήκες υγιεινής στους χώρους αυτούς. Κάνουμε έκκληση για τα μέτρα ατομικής προστασίας από όλους, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται στα ΚΥΤ. Είναι πολύ πιο εύκολη η διαχείριση του προβλήματος σε κλειστές ελεγχόμενες δομές και όχι στις ανοιχτές άναρχες δομές που υπήρχαν μέχρι χθες. Γι’ αυτό έχουν ληφθεί και τα πρόσθετα μέτρα ελέγχου στα ΚΥΤ. Για να είναι αποτελεσματική και η υγειονομική διαχείριση του προβλήματος.
Σας ευχαριστώ πολύ και εγώ προσωπικά για το ενδιαφέρον σας, και για τη σύζυγό μου, και για την πορεία της υγείας της οικογένειάς μου.