Σήμερα, στο πρώτο briefing της νέας δεκαετίας, ξεκινάμε με ένα θετικό βήμα ανταπόκρισης στις ανάγκες των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής.
Καθιερώνουμε, όπως βλέπετε, σε μόνιμη βάση, τη μετάδοση της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και με διερμηνεία στη νοηματική.
Αυτό, για μας, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της σημασίας που αποδίδουμε στην ενίσχυση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στην ενημέρωση. Και κατ’ επέκταση, στην ανάγκη για ομαλή και ισότιμη ένταξη των ανθρώπων αυτών στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή.
Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της πολιτικής της Κυβέρνησης, σε συνεργασία και συνεχή διάλογο με την Ε.Σ.Α.Με.Α., για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία. Γιατί αυτός είναι ο σκοπός του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.
- Πολιτικές για συνθήκες καλύτερης ζωής για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες
Το 2019 βάλαμε τα θεμέλια για να κάνουμε τη ζωή όλων των Ελλήνων καλύτερη. Το 2020 συνεχίζουμε με συνέπεια, τόλμη και αποφασιστικότητα. Με ρεαλιστική αυτοπεποίθηση, όλοι μαζί, ενωμένοι, κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Με σύνεση, βγάζουμε βάρη από τους ώμους των Ελλήνων, μειώνοντας φόρους και εισφορές. Με ταχύτητα, αίρουμε γραφειοκρατικά εμπόδια και δίνουμε περισσότερες ευκαιρίες, ώστε τα νοικοκυριά να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους και οι επιχειρήσεις τα σχέδιά τους. Με αλληλεγγύη, απλώνουμε δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους πιο ευάλωτους από τους συμπολίτες μας, ώστε να μη μείνει κανένας πίσω.
Β. Αισιοδοξούμε για την Πατρίδα μας
Όλα αυτά δεν είναι ευχή για το νέος έτος και τη νέα δεκαετία που ξεκίνησε. Είναι στόχοι που γίνονται πράξη.
Ξεκινάμε το 2020 με ρεαλιστική αισιοδοξία για την πατρίδα μας. Κι αυτό, γιατί στο δεύτερο μισό του 2019, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και τη συγκρότηση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης από τους εταίρους μας και τις διεθνείς αγορές.
Αναγνωρίζονται οι θετικές προοπτικές της οικονομίας μας και αναγεννιούνται οι χαμένες προσδοκίες των Ελλήνων. Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους:
-Το Χρηματιστήριο Αθηνών βρέθηκε στην κορυφή του παγκόσμιου χρηματιστηριακού χάρτη αποδόσεων, καθώς το 2019 έκλεισε με κέρδη 49,47% και με τον τραπεζικό κλάδο να κερδίζει 101,34%, ενώ, αντίθετα, το 2018 είχε κλείσει με πτώση 25%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση αυξήθηκε κατά 16,4 δισ. ευρώ περίπου, ενώ το 2018 κατέγραψε μείωση κατά 11 δισ. ευρώ περίπου. Το 2019 ήταν η καλύτερη χρηματιστηριακή χρονιά των τελευταίων 20 ετών.
-Την ίδια στιγμή, στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, σημείωσαν ιστορική πτώση. Για πρώτη φορά, το ελληνικό Δημόσιο δανείζεται με έντοκα γραμμάτια που έχουν μηδενικό ακόμη και αρνητικό επιτόκιο. Στο κλείσιμο της χρονιάς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει στο 1,4% από 4,20% που κυμαίνονταν στις αρχές του χρόνου.
Παράλληλα:
-Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ξεπέρασε τις 107 μονάδες, καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας.
-Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας PMI® του Δεκεμβρίου, για τον μεταποιητικό τομέα στην Ελλάδα, παρατηρούνται συνεχιζόμενες αυξήσεις της παραγωγής και των νέων παραγγελιών, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να αυξάνουν τον αριθμό των εργαζομένων τους με τον ταχύτερο ρυθμό, που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη παραμένει έντονα αισιόδοξη.
Και επειδή μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, σας δείχνω εδώ δύο διαγράμματα για το 2019:
Το πρώτο, δείχνει την εντυπωσιακή υπεραπόδοση των ελληνικών μετοχών (όπως αποτυπώνεται στο Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών), έναντι του γερμανικού Δείκτη Dax-30 και του δείκτη Eurostoxx-50 (των μετοχών των μεγαλύτερων εταιρειών της Ευρωζώνης). Όπως μπορείτε να δείτε, ακολουθούμε διαφορετική πορεία, πολύ υψηλότερης απόδοσης, για τις ελληνικές μετοχές, απόδειξη της αποκατάστασης εμπιστοσύνης.
Το δεύτερο διάγραμμα δείχνει τη ραγδαία αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού, στο 10ετές ελληνικό ομόλογο, ιδίως από τον Μάιο και μετά, όταν φάνηκε ότι έρχεται στην Ελλάδα μια νέα μεταρρυθμιστική και αξιόπιστη κυβέρνηση. Και βλέπετε, εδώ, τη ραγδαία αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων – και αυτό ένδειξη αποκατάστασης εμπιστοσύνης.
Γ. Διπλωματικός μαραθώνιος
Με την έναρξη της νέας χρονιάς, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με γνώμονα μια ενεργητική εξωτερική πολιτική που φέρνει χειροπιαστά αποτελέσματα, συνεχίζει έναν καλά οργανωμένο πολιτικό – διπλωματικό μαραθώνιο.
Στόχος της Κυβέρνησης είναι η ανάδειξη της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, η αναβάθμιση του ρόλου της ως ενεργειακού κόμβου, η ενίσχυση των στρατηγικών συμμαχιών μας και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
-H αρχή έγινε χθες 2 Ιανουαρίου με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας Κύπρου και Ισραήλ για την κατασκευή του EastMed. Ενός έργου σημαντικής ενεργειακής και γεωπολιτικής σημασίας.
Ενός έργου που φέρνει τη σφραγίδα της σημερινής Κυβέρνησης, αλλά που προετοιμάστηκε από διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία επτά χρόνια. Παρέχει βάση αναβαθμισμένης συνεργασίας της Ελλάδας με όλες τις χώρες της περιοχής, ενώ αναβαθμίζει τη γεωπολιτική μας θέση και επιφυλάσσει στη χώρα μας σημαντικά οικονομικά οφέλη. Μαζί με την κατασκευή του πλωτού σταθμού αεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη, βάζει την Ελλάδα δυνατά στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Η υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed, εγκαινιάζει μια νέα εποχή στη συνεργασία μεταξύ κρατών της Ανατολικής Μεσογείου, για την ευημερία και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών της περιοχής.
-Την Κυριακή 5 Ιανουαρίου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει στην εορτή των Θεοφανείων και να συνομιλήσει με τους Έλληνες ομογενείς.
Στη συνέχεια, κατά τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον Αντιπρόεδρο Μάικλ Πενς και τον Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
Στις συναντήσεις αυτές, ο Πρωθυπουργός θα αναδείξει την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη γειτονιά μας και τον πιο σταθερό και αξιόπιστο σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή μας. Θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τις ελληνικές θέσεις για τα εθνικά μας ζητήματα και το άκυρο «μνημόνιο» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, τη βούλησή μας για διμερή αμυντική συνεργασία και αναβάθμιση του εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεών μας.
Στις συναντήσεις αυτές θα τεθούν, επίσης, θέματα διμερούς συνεργασίας σε πάρα πολλούς τομείς, από τις τηλεπικοινωνίες και τις τεχνολογικές εξελίξεις μέχρι τα θέματα παιδείας.
Η ατζέντα περιλαμβάνει βεβαίως και τις επενδύσεις, από την ενέργεια μέχρι τον τουρισμό και από τον χρηματοπιστωτικό τομέα μέχρι τα ζητήματα των νέων τεχνολογιών.
Αναλυτικότερα, την Τρίτη το πρωί ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει την ηγεσία του Αμερικάνικου think tank Atlantic Council, που ασχολείται με θέματα διεθνών σχέσεων.
Στη συνέχεια, θα συναντήσει τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κα Kristalina Georgieva.
Το μεσημέρι, θα επισκεφθεί τον Αμερικανό Πρόεδρο Donald Trump στο Λευκό Οίκο. Εκεί, θα πραγματοποιήσει, κατ’ ιδίαν, και διευρυμένες συναντήσεις. Μετά τις συναντήσεις ο Πρωθυπουργός θα κάνει δηλώσεις προς τους Έλληνες δημοσιογράφους.
Την Τετάρτη το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Γερουσία, όπου θα συναντήσει μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, αλλά και τη διακομματική ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Στη συνέχεια, θα δώσει συνέντευξη στο δίκτυο ενημέρωσης BBC.
Το μεσημέρι, θα γευματίσει με ομογενειακές οργανώσεις και αργότερα θα συναντήσει Αμερικανούς επενδυτές.
Το βράδυ ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτουν ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Michael Pence και ο Υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo.
Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με κάθε έναν από τους πολιτικούς αρχηγούς ξεχωριστά, για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα και για τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης.
Τέλος, στις 29 Ιανουαρίου 2020, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Παρίσι για επίσημη συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Δ. Σε ό,τι αφορά το νομοθετικό έργο
Στο επόμενο διάστημα πρόκειται να κατατεθούν στη Βουλή από τα αρμόδια Υπουργεία σημαντικά νομοσχέδια. Το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών του Brexit κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Θα ακολουθήσουν τα νομοσχέδια για την ενίσχυση της οικογένειας και του παιδιού, με τη θεσμοθέτηση του επιδόματος γέννησης, το νομοσχέδιο για το εκλογικό σύστημα, το νομοσχέδιο για την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης για την αξιολόγηση των Πανεπιστημίων, το νομοσχέδιο που θα διασφαλίζει το δικαίωμα των πολιτών να συναθροίζονται, να διαδηλώνουν και να διεκδικούν, στο πλαίσιο της νομιμότητας και της συνταγματικής τάξης, και αφετέρου το δικαίωμα στην ασφάλεια, στην προστασία, στην ομαλότητα της καθημερινής κοινωνικοοικονομικής ζωής, με σεβασμό στο δημόσιο χώρο. Εν συνεχεία, στο νομοθετικό προγραμματισμό περιλαμβάνονται τα νομοσχέδια για τα υδατοδρόμια και για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Ευχαριστώ πολύ, σας εύχομαι ξανά καλή χρονιά και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Ενόψει της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και της συνάντησής του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, τι είναι αυτό που προσδοκά η ελληνική πλευρά, ειδικά για το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά και την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η στάση της αμερικανικής διπλωματίας από την αρχή είναι ξεκάθαρη. Καταδικάζει αυτό το άκυρο μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, το οποίο μάλιστα έχει χαρακτηρίσει και προκλητικό. Αυτό που αναμένουμε, μετά και τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, είναι μια ανάλογη τοποθέτηση σε όλα τα επίπεδα. Και φυσικά περιμένουμε και στη συνάντηση που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο Τραμπ, μια συζήτηση που θα φαίνονται ξεκάθαρα οι ελληνικές θέσεις, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε αυτά τα πολύ θετικά αποτελέσματα σε διεθνές επίπεδο. Δηλαδή τη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας και την επιβεβαίωση όλων των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι πρόκειται για ένα άκυρο μνημόνιο που δεν έχει κανένα αποτέλεσμα στη διεθνή έννομη τάξη και είναι αντίθετο στο Διεθνές Δίκαιο. Και αναμένουμε φυσικά να έχουμε στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα και την Κύπρου, όπως έχουμε δει και στο παρελθόν. Ξέρετε, ότι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τις προηγούμενες δεκαετίες, υπήρχε ένα επίπεδο ισορροπίας. Βλέπουμε ότι αυτή η ισορροπία, το τελευταίο διάστημα, τείνει περισσότερο προς τις ελληνικές θέσεις και αυτό αναμένουμε να συνεχιστεί και να επιβεβαιωθεί.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Χθες τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και όλα τα στελέχη της Κυβέρνησης, αναφερόμενα στην υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed είπαν ότι δεν στρέφεται έναντι οιουδήποτε κράτους ή οποιασδήποτε χώρας της περιοχής. Αντιθέτως, μάλλον, είναι μια πρόσκληση συνεργασίας. Χθες ο βουλευτής κ. Παπαδημητρίου έκανε λόγο για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων λέγοντας ότι «δεν είναι κακή ιδέα». Θέλω να ρωτήσω αν αυτή η διατύπωση αποδίδει και την προοπτική αυτού του προσκλητηρίου, που και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει απευθύνει προς την Τουρκία.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: O αγωγός φυσικού αερίου είναι ένας αγωγός ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερίας για τους λαούς της περιοχής μας. Για να φτάσουμε σε τέτοιου είδους ζητήματα, όπως αυτά που θέτετε, έχουμε να διανύσουμε έναν πολύ μεγάλο δρόμο, ο οποίος καταρχάς περνάει από την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στην περιοχή. Σας έχω εξηγήσει και σε προηγούμενες συναντήσεις μας ότι αυτό είναι ένα θέμα, το οποίο χειριζόμαστε από την αρχή με σύνεση, αλλά και με αποφασιστικότητα με όλες τις χώρες της περιοχής. Από εκεί και πέρα, όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες, αν προχωρήσουν όπως πρέπει τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε τεχνικό επίπεδο, θα μπορέσουμε να μιλάμε για μια αποκλιμάκωση, που θα επέτρεπε να λύσουμε και το βασικό νομικό μας πρόβλημα, το οποίο παραμένει άλυτο εδώ και δεκαετίες και όχι φυσικά με ευθύνη της Ελλάδας. Έχουμε έναν πολύ μακρύ δρόμο μέχρι να φτάσουμε στην επίλυση του νομικού ζητήματος.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δηλαδή, θεωρείτε πρόωρη αυτή τη δήλωση;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχουμε δει κατά καιρούς να γίνονται πολλές συζητήσεις, αλλά αυτή τη στιγμή αυτό που έχει σημασία είναι ότι έχουμε μία τουρκική προκλητικότητα, η οποία έχει διάφορα στάδια μέχρι να φτάσει σε ομαλοποίηση. Επομένως, είναι μία συζήτηση, η οποία αυτή τη στιγμή δεν έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο. Αυτό που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η βούληση των κρατών της περιοχής να δείξουν τα αντανακλαστικά τους και να προχωρήσουν στην κατασκευή αυτού του αγωγού, που φέρνει πάρα πολύ σημαντικά οφέλη και στην ελληνική οικονομία και στους Έλληνες πολίτες, αλλά και στους υπόλοιπους λαούς της περιοχής.
Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Ο φόνος- δολοφονία-εκτέλεση, εν πάση περιπτώσει, ο θάνατος του Ιρανού υποστρατήγου –αρχηγού των Φρουρών της Επανάστασης, με φόντο όλη τη γεωπολιτική αστάθεια, ανησυχεί την Κυβέρνηση; Σε ποιο βαθμό και πώς μπορεί να σταθεί απέναντι σε μία ένταση, που φαίνεται να ανεβάζει τους τόνους μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή και αυτό που είναι προτεραιότητα, είναι η σταθερότητα στην περιοχή και η αποφυγή κλιμάκωσης, που μπορεί να τη βάλει σε κίνδυνο.
Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του αγωγού; Πότε θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται, πότε θα ολοκληρωθεί και πότε θα αρχίσει αυτή η απόδοση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Νομίζω, έχουν δοθεί χθες αναλυτικά στοιχεία από το αρμόδιο Υπουργείο και με τις υπογραφές των εμπλεκόμενων εταιριών. Επομένως, έχετε ένα χρονοδιάγραμμα. Αυτό που προέχει είναι να ολοκληρωθούν οι μελέτες.
Οι μελέτες έχουν τύχει χρηματοδότησης, και διακρατικής, και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και προχωρούν. Μετά θα είμαστε σε θέση να πούμε κάτι πολύ πιο συγκεκριμένο για το χρονοδιάγραμμα.
ΑΠ. ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗΣ: Μιας και μιλάμε για χρονοδιαγράμματα, υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το πότε θα γίνουν οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς; Και υπάρχει θέμα ή ζήτημα σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτή τη στιγμή, αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι, μετά την επιστροφή από τις Η.Π.Α., ο Πρωθυπουργός θα καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς –όπως είπα- ξεχωριστά. Το ζήτημα εάν θα χρειαστεί να γίνει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, θα το δούμε ανάλογα με τις εξελίξεις. Όπως πάντα κρατά η Κυβέρνηση την πρωτοβουλία σε αυτό το επίπεδο. Αυτή τη στιγμή ο Πρωθυπουργός κρίνει σκόπιμο να ενημερώσει κατά μόνας τους πολικούς αρχηγούς για όλες τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα και για τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης.
ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Ποιο μήνυμα θέλει να στείλει η Κυβέρνηση προς την Αντιπολίτευση, δεδομένου του γεγονότος ότι, σε λίγες ημέρες, θα αποκαλύψει την πρότασή της για τον εκλογικό νόμο;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι σαφής η θέση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού για τον εκλογικό νόμο. Ελπίζουμε ότι το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Μία χώρα, όπως η Ελλάδα, έχει ωφεληθεί το τελευταίο διάστημα από ένα εκλογικό σύστημα που έδωσε μία αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Επομένως, θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια να έχουμε τον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό αναλογικότητας, αλλά και τη δυνατότητα, ένα κόμμα που παίρνει κοντά στο 40%, να σχηματίζει αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Γιατί αυτό είναι προς όφελος της Ελλάδας και των πολιτών. Είναι ξεκάθαρο. Ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία, θα ήταν προς όφελός του να υπερψηφίσει έναν τέτοιο νόμο.
ΑΠ. ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η πρόταση της Κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο έχει γίνει γνωστή πριν από αυτές τις συναντήσεις; Και υπάρχει περίπτωση να συζητηθεί στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και αυτό το θέμα, εάν ζητηθεί;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο. Αυτό είναι ένα ζήτημα πολιτικής διαβούλευσης. Διαφέρει από άλλου τύπου νομοσχέδια, γιατί, πρωτίστως, αφορά τα πολιτικά κόμματα και υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο.
ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Συμπληρώνοντας την ερώτηση των συναδέλφων. Υπάρχει ενδεχόμενο να συζητηθεί και το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας σε αυτές τις συναντήσεις;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτό είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τον Πρωθυπουργό και δεν είναι αντικείμενο της συζήτησης που θα έχει με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Να σας ευχηθώ ξανά Καλή Χρονιά, Υγεία και Ευτυχία.
Τα γραφήματα που παρουσιάστηκαν βρίσκονται στον εξής κόμβο: https://wetransfer.com/downloads/be4649ff1eb457c4dbc53e079c88af5f20200103113844/df7826