Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα
A. Kορονοϊός
Σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό, από τα στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων εξάγονται κάποια βασικά συμπεράσματα:
1.Η Ελλάδα έχει πολύ καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από τις περισσότερες άλλες χώρες.
2.Η Ελλάδα κατάφερε να ελέγξει τα «εισαγόμενα κρούσματα» από τουρίστες με τα μέτρα που διαδοχικά πήρε στις πύλες εισόδου της χώρας.
3.Εχθρός στη μάχη κατά της πανδημίας παραμένει ο εφησυχασμός στο εσωτερικό και τα φαινόμενα χαλάρωσης που τρέφουν τον κορονοϊό.
4.Ο εφησυχασμός οδήγησε σε αύξηση κρουσμάτων σε πολλές Περιφέρειες της χώρας, αλλά κυρίως στα αστικά κέντρα.
5.Η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει, μέχρι στιγμής, σε σημαντική πίεση στο Σύστημα Υγείας. Ενδεικτικά, οι νοσηλευόμενοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ήταν 13, χθες 2 Αυγούστου, έναντι 11 στις 2 Ιουλίου, 17 στις 2 Ιουνίου, 44 στις 2 Μαΐου και 81 στις 2 Απριλίου. Οι διασωληνομένοι ήταν 12, χθες 2 Αυγούστου, έναντι 8 στις 2 Ιουλίου, 11 στις 2 Ιουνίου, 37 στις 2 Μαΐου και 92 στις 2 Απριλίου.
6.Οι κύριες πηγές ανησυχίας για μεγαλύτερη διασπορά στην κοινότητα είναι οι χερσαίες πύλες εισόδου από τις οποίες εισέρχονται Έλληνες, έχοντες άδεια διαμονής, και ομογενείς, καθώς και ο συγχρωτισμός σε κοινωνικές εκδηλώσεις, στη διασκέδαση και στα μέσα μεταφοράς.
Έναντι αυτής της κατάστασης, η Κυβέρνηση χτυπά το κουδούνι της αφύπνισης. Καλεί όλους τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών και να συμμορφώνονται με τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς. Ταυτόχρονα, παίρνει συνεχώς νέα μέτρα και αντίμετρα. Ήδη, από την Παρασκευή, κρίθηκε επιβεβλημένο -μετά από συνεννόηση με την Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων- να ληφθούν επιπλέον μέτρα. Αφορούν:
-Την υποχρεωτική χρήση μάσκας μέχρι το τέλος Αυγούστου, σε όλους τους κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας, ενώ εξαιρούνται οι χώροι εστίασης.
-Την αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων (όπως τα γηροκομεία), σε δομές ευάλωτων ομάδων (όπως οι άστεγοι και πρόσφυγες) και νοσοκομεία.
-Τη θέσπιση ορίου 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαπτίσεων και κηδειών. με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων.
-Την απαγόρευση από σήμερα έως και την Κυριακή 9 Αυγούστου, όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα.
-Την παράταση της απαγόρευσης, έως τις 31 Αυγούστου, των πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων, των μέτρων τήρησης αποστάσεων σε παραλίες, των μέτρων προστασίας σε επαγγελματικά τουριστικά πλοία, των μέτρων προστασίας στα ΚΥΤ και των μέτρων τήρησης αποστάσεων. Και τέλος,
-Την παράταση μέχρι τις 15 Αυγούστου της αναστολής αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, της υποχρέωσης για αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών για τους προερχόμενους αεροπορικώς από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και των μέτρων που εφαρμόζονται στα χερσαία σύνορα της χώρας.
Όμως, φροντίζουμε, τα μέτρα να συνοδεύονται με αντίμετρα. Για παράδειγμα, η απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυκτερινά κέντρα από τις 3 έως και τις 9 Αυγούστου 2020, συνοδεύτηκε με την επέκταση της δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις στους τομείς της εστίασης, του πολιτισμού και του αθλητισμού από 1 έως και 31 Αυγούστου 2020.
Έτσι, την ώρα που εξαιτίας των μέτρων περιορισμού του κορονοϊού, μειώνεται ο τζίρος των επιχειρήσεων, αναλαμβάνουμε τη στήριξη των εργαζομένων στους τομείς της οικονομίας που πλήττονται. Γιατί νοιαζόμαστε για τον κόσμο της εργασίας. Και γιατί μπορούμε, έχοντας κάνει το προηγούμενο διάστημα συνετή χρήση του Ταμείου του Κράτους για να αντιμετωπίσουμε και τις σημερινές ανάγκες.
Από σήμερα, ξεκινά σε σταθερή βάση, 3 φορές την εβδομάδα, η τηλεδιάσκεψη για τον COVID-19 με τους επικεφαλής υγείας και πολιτικής προστασίας, υπό τον Πρωθυπουργό. Οι συσκέψεις αυτές θα γίνονται για να καταγράφονται οι εξελίξεις, να αξιολογούνται τα δεδομένα και να αναπροσαρμόζεται κατάλληλα η δράση μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στη σημερινή σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:
1.Η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων από αύριο και μέχρι τις 18 Αυγούστου 2020. Η συμμόρφωση στο μέτρο αυτό είναι κρίσιμη, προκειμένου να μην ληφθούν δραστικότερα μέτρα περιορισμού της πληρότητας των πλοίων.
2.Παρατείνεται μέχρι και τις 15 Αυγούστου η απόφαση σύμφωνα με την οποία οι εργάτες γης που εξέρχονται από τη χώρα δεν έχουν δικαίωμα εισόδου μέχρι νεοτέρας.
Η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τους ειδικούς, θα κάνει ό,τι χρειαστεί, για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή. Όπως στην αρχή, έτσι και τώρα, όλοι μαζί, νοικοκυριά, επιχειρήσεις και Κράτος θα συνεργαστούμε για να περιορίσουμε τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας με δίκαιο τρόπο. Και επειδή έχει σημασία να παρακολουθούμε συνεχώς τη συμμόρφωση προς τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, οι έλεγχοι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.
Από 31 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου 2020, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία και η Δημοτική Αστυνομία, διενέργησαν ελέγχους σε ολόκληρη τη χώρα. Ελέγχθηκαν συνολικά 6.610 σημεία ενδιαφέροντος, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 434 περιπτώσεις, επιβλήθηκαν 494 πρόστιμα, συνολικού ύψους 231.500 ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 195 ημερών συνολικά. Η αύξηση, ιδίως στα διοικητικά πρόστιμα αναστολής λειτουργίας, είναι πολύ μεγάλη έναντι προηγούμενων Σαββατοκύριακων και πιστοποιεί την χαλάρωση που όλοι βλέπουμε γύρω μας. Αλλά, όπως έχουμε πει πολλές φορές, αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε!
Β. Εξωγενείς προκλήσεις
Η χώρα μας διανύει μια δύσκολη και ταυτόχρονα κρίσιμη περίοδο, με ταυτόχρονες πολύ σοβαρές εξωγενείς προκλήσεις. Στα ανατολικά σύνορά μας, μετά τη ματαίωση της εξόδου του Ουρούτς Ρέις, επανέρχεται η βασική προϋπόθεση για σχέσεις καλής γειτονίας: Η έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας των προκλητικών ενεργειών της. Αν αυτό γίνει, με συνέπεια και συνέχεια, τότε θα μπορούσαμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι για την ειλικρινή στάση της Τουρκίας, ότι πράγματι επιθυμεί, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, να συζητηθεί, η μια -και μόνη- εκκρεμότητα, που αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Την ίδια στιγμή, η χώρα αντιμετωπίζει την εξωγενή πρόκληση που φέρνει η πρωτοφανής, παγκόσμια, οικονομική κρίση εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Η παγκόσμια οικονομία βυθίζεται σε μία ύφεση αντίστοιχη της οποίας ο Πλανήτης δεν έχει ζήσει από τη δεκαετία του 1930. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat την Παρασκευή, το Α.Ε.Π. της Ευρωζώνης και συνολικά της Ε.Ε. υποχώρησε κατά το β’ τρίμηνο του 2020 με ρυθμό που ξεπέρασε κάθε προηγούμενη μέτρηση. Συγκεκριμένα, κατέγραψε μείωση κατά 12,1% στην Ευρωζώνη και κατά 11,9% στην Ε.Ε. σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, «γνωρίζουμε», όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός εδώ και καιρό στη Βουλή (3.7.2020), «ότι οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο θα είναι δραματικές». Αναπτύσσουμε, ωστόσο, κάθε προσπάθεια αφενός για να στηρίξουμε εκείνους που πλήττονται περισσότερο και αφετέρου για να βγούμε από την κρίση το ταχύτερο δυνατό. Πήραμε γενναίες αποφάσεις και αναπτύξαμε ένα ευρύ πακέτο 24 δις ευρώ για τη στήριξη των κλάδων της οικονομίας που δοκιμάζονται, των επιχειρήσεων που βλέπουν τον τζίρο τους να βαλτώνει, των εργαζόμενων που οι συμβάσεις τους μπαίνουν σε αναστολή και των άνεργων. Διατηρούμε, ταυτόχρονα -παρά τις ανεύθυνες αντιπολιτευτικές κορόνες- «πολεμοφόδια» που τα ρίχνουμε στη μάχη ανάλογα με τις εξελίξεις.
Εστιάζουμε στην προσπάθεια ταχείας και ωφέλιμης για όλους τους Έλληνες ανάκαμψης. Άμεση επιδίωξή μας είναι η αξιοποίηση της τεράστιας οικονομικής δύναμης πυρός που εξασφαλίσαμε κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Την εθνική επιτυχία, διαδέχεται η ευθύνη. Ευθύνη να καταρτίσουμε ένα συνεκτικό σχέδιο που θα μεταμορφώσει την Ελλάδα. Ήδη, ο Πρωθυπουργός προχώρησε στη συγκρότηση ενός ευέλικτου σχήματος για την κατάρτιση του σχεδίου που θα υποβάλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη συνέχεια για την παρακολούθηση της εφαρμογής του.
Πρόκειται για μία πενταμελή Εκτελεστική Επιτροπή στη Γραμματεία της Κυβέρνησης, την οποία θα στελεχώνουν ο Υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξανδρος. Πατέλης, και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού.
Το σχέδιο που θα καταθέσουμε στην Επιτροπή θα αναπτυχθεί σε πέντε μεγάλες θεματικές ενότητες απόλυτα εναρμονισμένες με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και γι’ αυτό θα δημιουργηθούν πέντε ομάδες εργασίας. Θα αφορούν:
-Την «πράσινη ανάπτυξη», υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
-Την «ψηφιακή πολιτική», υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
-Την «απασχόληση, τις δεξιότητες και την κοινωνική συνοχή», υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας.
-Τις «υποδομές», υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
-Τον «παραγωγικό μετασχηματισμό και τις ιδιωτικές επενδύσεις», υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Φυσικά το Υπουργείο Οικονομικών θα διαθέτει πάντα τη συνολική εποπτεία, όλων των ροών χρηματοδότησης. Σήμερα το απόγευμα δίνουμε στη δημοσιότητα το προσχέδιο της έκθεσης της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της Ελληνικής Οικονομίας, που -όπως είναι γνωστό- συγκροτείται από εγνωσμένου κύρους πανεπιστημιακούς, οικονομολόγους, υπό την προεδρία του νομπελίστα κ. Πισσαρίδη. Το προσχέδιο αυτό, εντοπίζει στρεβλώσεις του παρελθόντος, αναδεικνύει πλεονεκτήματα της χώρας και υποδεικνύει 15 άξονες για την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των Ελλήνων.
Αυτήν την εβδομάδα θα αρχίσουν να συνεδριάζουν οι πρώτες επιτροπές, έτσι ώστε μέχρι τα τέλη Αυγούστου να έχουν συλλεγεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να έχει συνταχθεί το βασικό σχέδιο, να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και να συζητηθεί στη Βουλή, προκειμένου να κατατεθεί στις 15 Οκτωβρίου. Η Κυβέρνηση θα αξιοποιήσει τους επόμενους 2,5 μήνες, χωρίς να αφήνει καμιά μέρα να πάει χαμένη. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, «για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ, δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα λεπτό».
Γ. Σε ό,τι αφορά την οικονομία.
Ανοίγει από σήμερα και μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δέχεται αιτήσεις για το πρόγραμμα «Γέφυρα». Το Κράτος θα επιδοτεί, για, 9 μήνες, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων για στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη στην κύρια κατοικία των πληγέντων από τις συνέπειες του κορονοϊού. Το πρόγραμμα καλύπτει όλες τις κατηγορίες πληγέντων και παρέχει επιδότηση, τόσο για εξυπηρετούμενα, όσο και για μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Και αυτό σε αντίθεση με το πρόγραμμα της προηγούμενης Κυβέρνησης που επιδοτούσε μόνο τα δάνεια που ήταν μη εξυπηρετούμενα στις 31/1/2018. Το ανώτατο μηνιαίο όριο επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 600 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ακόμη ότι ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές του 2ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και θα ακολουθήσει και 3ος κύκλος, ύψους λίγο πάνω από το 1 δισ. ευρώ, ώστε η ρευστότητα των επιχειρήσεων να ενισχυθεί συνολικά, μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, με 3 δισ. ευρώ. Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων που έλαβαν την Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙ ανέρχεται σε 89.729, στους οποίους έχει καταβληθεί χρηματοδοτική ενίσχυση συνολικού ύψους 1,259 δισ. ευρώ. Συνολικά από τον 1ο και τον 2ο κύκλο έχουν καταβληθεί 1,861 δισ. ευρώ.
Δ. Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό
Η κυβερνητική πολιτική αναπτύσσεται σε συγκεκριμένους άξονες: Μείωση των μεταναστευτικών ροών. Αποσυμφόρηση νησιών. Επίσπευση διαδικασιών ασύλου. Δημιουργία κλειστών δομών. Επιστροφές. Το τελευταίο τετράμηνο (Απρίλιος – Ιούλιος) παρατηρείται σημαντική μείωση των μεταναστευτικών ροών στα νησιά μας, που φτάνει το 93,12%. Είχαμε συνολικά 850 αφίξεις, έναντι 12.363 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Οι αφίξεις στη Χίο, την Κω και τη Λέρο ήταν μηδενικές.
Στην Λέσβο ήταν μειωμένες κατά 85%. Στην Σάμο καταγράφηκε μία άφιξη (8 άτομα) σε 4 μήνες. Παράλληλα συνεχίζεται σταθερά η αποσυμφόρηση των νησιών, καθώς στο τετράμηνο Απριλίου-Ιουλίου 2020 υπήρξε αύξηση κατά 354,42% στις μεταφορές προς την ενδοχώρα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019. Έφτασαν στις 11.295, έναντι 3.186 πέρυσι.
Ιδιαιτέρως σημαντική είναι η αποσυμφόρηση στη Μόρια, η οποία σήμερα έχει 13.941 διαμένοντες, έναντι 18.615 στις αρχές του χρόνου. Κατά συνέπεια, καθώς οι ροές στη Λέσβο το 2020 ήταν 3.922, έχει αποσυμφορηθεί κατά 8.596 άτομα, ή ποσοστό 46% των αρχικά διαμενόντων. Η Κυβέρνηση θέτει ως επόμενο στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας στις δομές, προς όφελος, τόσο των διαμενόντων, όσο και των τοπικών κοινωνιών. Τέλος, σημειώνουμε ότι εγκρίθηκε η χρηματοδότηση κατά 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 130 εκ.ευρώ, της κατασκευής των νέων δομών σε Σάμο, Κω & Λέρο.
Ε. Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού
-Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτή την ώρα είναι σε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρωθυπουργό του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ.
-Το απόγευμα θα συναντήσει τον 13χρονο μαθητή Δημοσθένη Δεσποτίδη, ο οποίος κατέκτησε το 1ο βραβείο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης ανάμεσα σε 4.000 συμμετέχοντες από 44 χώρες ανά τον κόσμο.
-Αύριο, Τρίτη, ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην παρουσίαση της πλατφόρμας για τις εγγραφές των εκλογέων εκτός Ελλάδας.
Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να ρωτήσω για τον κορονοϊό και να μου επιβεβαιώσετε, εάν μπορείτε, ότι βρίσκεται στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου και το μέτρο της επιβολής ωραρίου στα κέντρα διασκέδασης έως τα μεσάνυχτα ή αν έχετε υπόψη και σκληρότερα μέτρα, όπως είναι η επαναφορά στα sms, στο 13033, τουλάχιστον για τις ευπαθείς ομάδες και ακόμη και τοπικού χαρακτήρα lockdowns κατά το πρότυπο του Εχίνου, στην Ξάνθη;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Το πιο σκληρό πράγμα είναι να είναι κάποιος αγαπημένος μας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, διασωληνωμένος, ή ακόμη χειρότερα να χάσουμε κάποιον από τους αγαπημένους μας. Επομένως, είμαστε πάντα έτοιμοι να λάβουμε όποιο μέτρο χρειαστεί, για να προστατέψουμε τη δημόσια Υγεία και την ανθρώπινη ζωή.
Σε σχέση με τα ερωτήματα που θέσατε -το ωράριο των καταστημάτων ή οι περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο- θα αξιολογηθούν, όταν θα έχει εκτιμηθεί τι απέδωσαν τα υφιστάμενα μέτρα. Γι’ αυτό -όπως είπα και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση- θα ελέγχουμε τα αποτελέσματα αυτών των μέτρων, θα τα αξιολογούμε καθημερινά και θα δούμε κατά πόσο συμμορφώνονται οι Έλληνες προς αυτά.
Το βασικό στοιχείο εξακολουθεί να είναι η ατομική ευθύνη και η συλλογική ωριμότητα, προκειμένου να μπορέσουμε να ελέγξουμε την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες ώστε να μην μεταφραστεί σε πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Επομένως, προέχει η αποτύπωση των αποτελεσμάτων των μέτρων που πήραμε σήμερα, αλλά και την προηγούμενη εβδομάδα. Αν χρειαστεί τις επόμενες ημέρες, φυσικά και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί.
Δ. ΓΚΑΛΟΝΑΚΗ: Έχω δύο ερωτήσεις: Η μία ερώτηση είναι για το οικονομικό κομμάτι. Εκτός από τα στεγαστικά δάνεια και τα επιχειρηματικά δάνεια, θα γίνει επέκταση και για τα καταναλωτικά δάνεια; Για το θέμα της επιδότησης. Και το δεύτερο, εάν έχετε την απάντηση που σας είχα πει για τη μείωση του φοιτητικού ενοικίου.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Θα είμαι σε θέση να σας πω για το δεύτερο ερώτημα, αργότερα σήμερα, θα έχουν όλοι οι συνάδελφοί σας την ενημέρωση που απαιτείται. Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα, η απάντηση είναι όχι.
Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Καλησπέρα σας, κ. Εκπρόσωπε. Εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων, πώς εξηγείται η απόφαση για αύξηση του ορίου πληρότητας στα πλοία, παρά το μέτρο που μας ανακοινώσατε νωρίτερα για την επιβολή χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων και ενώ ο ίδιος ο Υπουργός Τουρισμού είχε ανακοινώσει ότι η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων είχε απορρίψει το συγκεκριμένο αίτημα; Εδώ, δηλαδή, υπάρχει μια διάσταση απόψεων; Και σ’ αυτό το πλαίσιο, εάν έχει βάση το δημοσίευμα που ανέφερε ότι ο κ. Τσιόδρας είχε διαφωνίες με τη διαχείριση της κατάστασης από την Κυβέρνηση και γι’ αυτό, μέχρι σήμερα το πρωί τουλάχιστον, είχε αποσυρθεί από το προσκήνιο.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Να ξεκινήσω από το τελευταίο. Δεν υπάρχει καμία απόσυρση από το προσκήνιο του κ. Τσιόδρα. Παραμένει ο επικεφαλής της ομάδας των ειδικών και συμμετέχει σε όλες τις συσκέψεις υπό τον Πρωθυπουργό, με τακτικότητα όλο το προηγούμενο διάστημα, πριν την καθιέρωση της -ανά τρεις φορές την εβδομάδα- σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό. Άρα, δεν υπάρχει καμία διάσταση.
Όσον αφορά το θέμα της πληρότητας των πλοίων, υπήρξε απόφαση της Επιτροπής των ειδικών. Δεν είμαστε σε διάσταση με τους ειδικούς σε ό,τι αφορά την απόφαση να αυξηθεί το επιτρεπόμενο όριο πληρότητας των πλοίων. Αλλά αυτό που προέχει είναι να είμαστε σίγουροι ότι θα εφαρμόζονται τα μέτρα, τα οποία έχουμε θεσπίσει, για να μην υπάρχει διασπορά του ιού στα πλοία.
Και ένα από αυτά τα μέτρα είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας, όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων. Γιατί; Γιατί παρατηρούνταν το φαινόμενο να βγαίνουν οι επιβάτες και να συνωστίζονται στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων χωρίς να φορούν μάσκα, ενώ μέσα να παραμένουν ελάχιστοι επιβάτες.
Επομένως, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους. Εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση και εξακολουθήσουν να είναι εστία ανησυχίας οι μεταφορές -και ιδίως τα πλοία-, τότε είμαστε έτοιμοι να ξαναδούμε τα θέματα της πληρότητας. Αλλά, για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση, είμαστε σε απόλυτη αρμονία με τους ειδικούς.
ΔΗΜ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, κατά πόσο είμαστε κοντά στο να επανέλθει όχι η καθημερινή, αλλά έστω κάποιες φορές μέσα στην εβδομάδα, ενημέρωση, όπως την είχαμε συνηθίσει τους μήνες των περιοριστικών μέτρων από τον κ. Τσιόδρα και τον κ. Χαρδαλιά. Εξετάζετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτή τη στιγμή όχι. Αυτό το οποίο εξετάζουμε είναι σε καθημερινή βάση ποια πίεση ασκούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας τα αυξημένα κρούσματα. Αν δούμε πίεση στο Ε.Σ.Υ., και κυρίως, στις εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και στους διασωληνωμένους, τότε θα χτυπήσουμε ακόμη μεγαλύτερη καμπάνα κινδύνου. Αλλά, αυτή τη στιγμή, δεν εξετάζεται το σενάριο που είπατε.