Στέλιος Πέτσας: Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα

  1. Όσον αφορά τις διερευνητικές επαφές

 Όπως ήδη έχουμε πει, η Συμφωνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών αποτελεί ένα θετικό βήμα. Χρειάζεται βέβαια -όπως τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη Κορυφής του Ε.Λ.Κ.- συνέχεια και συνέπεια από την τουρκική πλευρά. Η Συμφωνία αποδεικνύει ότι η προσέγγιση της Κυβέρνησης σε επιχειρησιακό και διπλωματικό επίπεδο απέδωσε.

Γιατί: Από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι είναι έτοιμη για διάλογο, όχι, όμως, υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών. Διευκρίνισε ότι αντικείμενο των διερευνητικών επαφών είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Η Ελλάδα προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές, ενώ έχει ήδη υπογράψει τις διεθνώς νόμιμες συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο, όπου επιβεβαιώνεται το δικαίωμα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Ο  Πρωθυπουργός σε όλες τις διεθνείς επαφές του ανέδειξε την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος που αγγίζει ζωτικά ευρωπαϊκά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχει πλέον ένας έτοιμος κατάλογος κυρώσεων σε περίπτωση που η Τουρκία επιμείνει σε μονομερείς ενέργειες.

  1. Κορονοϊός

 Είμαστε σε μια κρίσιμη φάση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το παράδειγμα άλλων χωρών ας ληφθεί από όλους μας σοβαρά υπόψη. Η Γαλλία, για παράδειγμα, μια προηγμένη Ευρωπαϊκή χώρα, με περίπου εξαπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα, καταγράφει σταθερά τις τελευταίες ημέρες πάνω από 10.000 κρούσματα κορονοϊού ημερησίως. Αναλογικά, δηλαδή, με βάση τον πληθυσμό της, η Ελλάδα θα ξεπερνούσε ακόμη και τα 1.600 κρούσματα ημερησίως. Όμως, χάρη στα μέτρα που έχουν ληφθεί και χάρη στην ατομική ευθύνη και τη συλλογική ωριμότητα που επέδειξε και εξακολουθεί να επιδεικνύει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, τα κρούσματα στη χώρα μας έχουν σταθεροποιηθεί σε πάνω από 300 ημερησίως.

Η σύγκριση, επίσης, με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με παρόμοιο πληθυσμό, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να τα καταφέρνει καλύτερα στην αντιμετώπιση της πανδημίας από πολλές άλλες χώρες, τόσο σε αριθμό κρουσμάτων όσο και σε αριθμό θανάτων. Η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα δεν οδηγεί σε εφησυχασμό, αλλά σε εγρήγορση προκειμένου να την βελτιώσουμε. Γιατί η πανδημία εξελίσσεται δυναμικά. Και η στρατηγική μας απέναντι στον κορονοϊό, για να είναι αποτελεσματική, είναι επίσης δυναμική, και καθορίζεται από την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

 Από τον Ιούλιο και κυρίως από τις αρχές Αυγούστου και μετά, παίρνουμε πρόσθετα μέτρα, είτε τοπικού χαρακτήρα, είτε οριζόντια. Παρά τα μέτρα αυτά, τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί σ’ ένα μεγάλο ύψος, με τα περισσότερα από αυτά να καταγράφονται στην  Αττική. Είναι κατά συνέπεια επιτακτική ανάγκη να τηρούμε όλοι τα μέτρα που ισχύουν στην περιοχή μας. Τηρώντας τις συστάσεις των ειδικών, προστατεύουμε κατ’ αρχήν τη ζωή μας και τη ζωή των δικών μας. Προστατεύουμε ταυτόχρονα τη δουλειά μας.

Τον τζίρο της επιχείρησης που δουλεύουμε, δηλαδή το εισόδημά μας. Τους συναδέλφους μας, με τους οποίους συναναστρεφόμαστε καθημερινά. Ενώ προσφέρουμε και στους δικούς μας ανθρώπους, που μας περιμένουν όταν γυρνάμε στο σπίτι – τους παππούδες και τις γιαγιάδες, τους γονείς και τα παιδιά μας. Προκειμένου να αποφύγουμε σκληρότερα μέτρα που θα κοστίσουν και στην οικονομία και σε ολόκληρη την κοινωνία είναι επομένως επιτακτική ανάγκη να εφαρμόζουμε όλοι, σχολαστικά, τα μέτρα που επιδεικνύουν οι ειδικοί και αποφασίζει η Πολιτεία.

Μείζονος σημασίας είναι η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και ιδιαίτερα στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ιδίως κατά τις ώρες αιχμής, χρειάζεται πολλή προσοχή και η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος της συμφόρησης. Η πολιτική μας για τη μείωση της συμφόρησης βασίζεται στο τρίπτυχο, περισσότερα λεωφορεία, υποχρεωτική τηλεργασία σε ποσοστό 40% όπου είναι εφικτό, καθώς και κυλιόμενο ωράριο για να περιοριστεί ο αριθμός των επιβατών που βρίσκεται την ίδια στιγμή σε αποβάθρες και στάσεις.

 Ειδικά για τα λεωφορεία, από τα στοιχεία, του ΟΑΣΑ, γίνεται σαφές ότι η πληρότητα -άνω του 65%  των οχημάτων στις ώρες αιχμής δεν ξεπερνά το 5,5 %. Υπογραμμίζεται  ότι από τα 850 οχήματα που παραλάβαμε, σήμερα βρίσκονται στους δρόμους της Αθήνας 1.100 λεωφορεία, χωρητικότητας από 60 έως 150 ατόμων.

Επειδή όμως, τα περισσότερα λεωφορεία, σε αυτή τη συγκυρία, είναι απαραίτητα, θα γίνουν τις προσεχείς ημέρες και νέες ανακοινώσεις για την άμεση αύξηση του στόλου με δεκάδες λεωφορεία προκειμένου να δρομολογηθούν περισσότερα στις γραμμές που υπάρχει συμφόρηση κατά τις ώρες αιχμής. Υπογραμμίζεται ακόμη ότι στα μέσα Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου, θα έχουμε την πρώτη παράδοση λεωφορείων από συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Γ. Για το μεταναστευτικό

 Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό-προσφυγικό η Ευρωπαϊκή επιτροπή παρουσίασε χθες ένα νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Αυτό αναπτύσσεται σε πέντε βασικούς άξονες:

– Ενίσχυση φύλαξης συνόρων.

– Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου.

– Άμεση καταγραφή και ταυτοποίηση (pre-entry screening).

– Δίκαιος μηχανισμός καταμερισμού στα κράτη-μέλη με υπευθυνότητα και αλληλεγγύη.

– Αυξημένες και ταχύτερες επιστροφές.

Τα κείμενα που παρουσιάστηκαν χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων στη διάρκεια των οποίων θα υποστηρίξουμε ενεργά και αποφασιστικά τις θεμελιώδεις θέσεις μας. Για το σκοπό αυτό, έχει ήδη συγκροτηθεί διυπουργική ομάδα εργασίας με συμμετοχή των Υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, καθώς και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία θα συνεργάζεται στενά με την Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δ. Οικονομία

 Ολοκληρώθηκε, με επιτυχία, η 7η έκθεση αξιολόγησης στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας. Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι η Κυβέρνηση, παρά τις κρίσεις, συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις. Συγκεκριμένα υπογραμμίζεται η μεγάλης πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών, με θετική επίδραση στο επενδυτικό περιβάλλον και το οικονομικό κλίμα. Αυτές αφορούν, μεταξύ άλλων, το πεδίο της επενδυτικής αδειοδότησης, της ενεργειακής πολιτικής και της δημόσιας διοίκησης.

Η έκθεση επισημαίνει, επίσης, την επιτυχημένη υλοποίηση από την Κυβέρνηση ενός συνεκτικού πλέγματος μέτρων ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Η επιτυχία αυτή αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών στην ελληνική οικονομία. Και αυτή αποτυπώνεται στη συμπίεση του κόστους δανεισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο ιστορικά χαμηλότερο επίπεδο και μάλιστα σε ολόκληρο το φάσμα της καμπύλης των ομολόγων. Ειδικότερα, στο δεκαετές ομόλογο, το κόστος δανεισμού άγγιξε πάλι το 1%, ενώ σε νέα ιστορικά χαμηλά διαμορφώθηκε το κόστος δανεισμού τόσο για το 5ετές και το 7ετές όσο και για το πιο μακροπρόθεσμο, 15ετές ομόλογο, που εκδόθηκε τον περασμένο Ιανουάριο.

Και μια ακόμη απόδειξη ότι παρά τις κρίσεις συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις είναι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα “Ιανός”, περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού COVID 19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή των Ελλήνων. Το νομοσχέδιο αυτό θεσπίζει τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τους πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός».

Επιπλέον, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει νέα μέτρα καταπολέμησης των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού. Συγκεκριμένα θεσπίζεται, μεταξύ άλλων, η υπό προϋποθέσεις  έκπτωση της διαφημιστικής δαπάνης από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, προσαυξημένη κατά 100% για το φορολογικό έτος 2020 και κατά 60% για το φορολογικό έτος 2021. Οι υπεραποσβέσεις αυτές αναμένεται σύμφωνα με μελέτες να συμβάλουν στην τόνωση της ζήτησης και της καταναλωτικής δαπάνης, που συμπιέστηκε φέτος λόγω της πανδημίας, με θετική επίπτωση στην ιδιωτική κατανάλωση. Κατανάλωση που σημαίνει τζίρος στο λιανεμπόριο και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα αποτρέψει λουκέτα και θα διαφυλάξει θέσεις εργασίας.

Τέλος, στο ίδιο νομοσχέδιο θεσπίζονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τον χώρο της Παιδείας, οι οποίες αφορούν τον τρόπο εκλογής των αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων εκπαιδευτικού προσωπικού και ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού της ειδικής αγωγής. Προβλέπεται συγκεκριμένα οι εκλογές να γίνονται Σάββατο, ώστε να μην χάνονται διδακτικές ώρες. Επιπλέον, οι εκλογικές διαδικασίες δύναται να διεξαχθούν με ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Ε. Τουρισμός

 Αφού αντιμετωπίσαμε, με τρόπο που αποτέλεσε πρότυπο, την πρώτη φάση της πανδημίας, ανοίξαμε τις πύλες της χώρας, παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των κατοίκων, των εργαζόμενων και των επισκεπτών μας. Και αυτό, όχι μόνο εκτιμήθηκε από την τουριστική αγορά, αλλά καταγράφηκε και ως ένα επιπλέον συγκριτικό πλεονέκτημα για το 2021.

Έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης και του πλεονεκτήματος που αποκτήσαμε συνιστά η  υλοποίηση της δέσμευσης της TUI να προτάξει στους τουριστικούς προορισμούς τη χώρα μας. Από το σύνολο των τουριστών που διακίνησε φέτος, το μεγαλύτερο μερίδιο το απέσπασε για πρώτη φορά, η χώρα μας. Μέσω της TUI υπολογίζεται πως περισσότεροι από 1 εκατ. τουρίστες, θα έρθουν στην Ελλάδα, ενώ υπήρξε δέσμευση για περαιτέρω επέκταση της περιόδου, έως το τέλος Νοεμβρίου. Και αυτό το στοιχείο είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από ένα από τους μεγαλύτερους tour operators στον κόσμο.

Κλείνοντας, σας ενημερώνω, ότι ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στους πολίτες απευθύνοντας τηλεοπτικό μήνυμα σήμερα στις έξι το απόγευμα.

Ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΔΗΜ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μας είπατε ότι ο  Πρωθυπουργός θα απευθύνει μήνυμα προς τους πολίτες. Εάν μπορούσαμε να μάθουμε ποιο θα είναι το περιεχόμενο του μηνύματος αυτού. Πού ακριβώς θα εστιάσει ο Πρωθυπουργός;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Το μήνυμα του Πρωθυπουργού θ’ αφορά τον κορονοϊό και μπορώ να σας πω ότι δεν θα πει για lockdown. Θα περιγράψει σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε σήμερα και τι πρέπει να γίνει για να κερδίσουμε και αυτό το στοίχημα, ώστε να μην εφαρμόσουμε σκληρότερα μέτρα.

ΕΙΡ. MΠΕΛΛΑ: Εφόσον ο Πρωθυπουργός δεν θα πει για lockdown, θα υπάρχουν πιο αυστηρά μέτρα; Θα δούμε, δηλαδή, υποχρεωτική χρήση της μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους; Επίσης, αν δεν θα ‘χουμε ένα  γενικό lockdown, μπορεί να υπάρχει πιθανότητα για τοπικά lockdowns; Και το ρωτώ αυτό, γιατί έχουμε ακούσει από τον κ. Χαρδαλιά ότι δεν είναι εφικτή η εφαρμογή τοπικών lockdowns.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Να ’μαστε ξεκάθαροι, δεν θα μιλήσει για κανένα πρόσθετο μέτρο σήμερα ο Πρωθυπουργός.

ΝΟΤ. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ:  Κύριε Εκπρόσωπε, το σήμερα είναι σήμερα. Μέχρι πότε δεν θα εφαρμοστούν νέα μέτρα; Δηλαδή, ποιο είναι το όριο που η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι αν ξεπεραστεί, θα υποχρεωθεί να πάει σε ισχυρότερα μέτρα; Και μια ειδικότερη ερώτηση, επί του θέματος, εάν μου επιτρέπετε: Γιατί τόσα τουριστικά πούλμαν, τα οποία δεν δουλεύουν -ο τουρισμός δεν δούλεψε, στις κρουαζιέρες κ.τ.λ.- δεν έχουν ενταχθεί μέχρι τώρα στο σύστημα του ΟΑΣΑ, ώστε να μπορέσει το σύστημα να αποσυμφορηθεί;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είπα και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση, ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την αύξηση του στόλου των λεωφορείων, πριν φτάσουμε στα μέσα Οκτωβρίου, με αρχές Νοεμβρίου, που υπολογίζεται ν’ αρχίσουν να αποδίδουν οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα. Άρα, περιμένετε λίγες ημέρες για τις ανακοινώσεις.

Όσον αφορά τα θέματα που είπατε, για τοπικού χαρακτήρα μέτρα. Αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση στα κρούσματα, σ’ ένα υψηλό φυσικά επίπεδο και υπάρχει μια προσπάθεια δική μας, να μην οδηγηθούμε σε επιθετική αύξηση κρουσμάτων, όπως για παράδειγμα αυτή που είδαμε στη Γαλλία. Αν αυτό το καταφέρουμε σε συνδυασμό με τη συνεχή προσπάθεια που κάνουμε για ενίσχυση του Συστήματος Υγείας, δεν θα υπάρξει τέτοια πίεση, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, που θα μας οδηγήσει στην ανάγκη πολύ σκληρότερων μέτρων.

Ενδεικτικά, σας αναφέρω το εξής: Πριν από μία εβδομάδα, είχα πει εδώ ότι είχαμε 75 κλίνες Μ.Ε.Θ. για τον κορονοϊό στην Αττική και ότι ήταν κατειλημμένες οι 53. Σε μία εβδομάδα έχουμε 105 κλίνες Μ.Ε.Θ. στην Αττική για τον κορονοϊό και έχουν καταληφθεί οι 65. Δηλαδή, δίνουμε συνεχώς νέες κλίνες στο σύστημα, προκειμένου να ανταποκριθούμε στην υψηλή πίεση που είχε αρχίσει να φαίνεται ότι υπάρχει στο σύστημα Υγείας. Αν λοιπόν διατηρηθούμε στο ύψος που είμαστε σήμερα, εφαρμόσουμε πιστά τα μέτρα και συνεχίσουμε να δίνουμε ανάσες στο σύστημα Υγείας, θα προχωρήσουμε χωρίς την ανάγκη τέτοιων μέτρων, που θα είχαν ένα πολύ μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, να σας ρωτήσω για τα ελληνοτουρκικά. Πότε θα ξεκινήσουν σε τεχνικό επίπεδο οι διερευνητικές επαφές, αν έχετε κάποια ημερομηνία. Θέλω να κάνω και μια ερώτηση για την οικονομία. Άκουσα το πρωί τον κ. Σταϊκούρα να λέει ότι έχουμε τα ταμειακά διαθέσιμα να αντέξουμε ένα δεύτερο lockdown. Ωστόσο, πόσο πιθανό είναι –είπατε δεν θα γίνει lockdown- να αντέξει η οικονομία και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι από το Κράτος, αν κλείσει με κρατική εντολή; Έχουμε αυτό τον δημοσιονομικό χώρο;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η απάντηση σε ό,τι αφορά την οικονομία είναι μόνο μια λέξη: Εμπιστοσύνη. Όσο διατηρούμε την εμπιστοσύνη, τόσο των Ελλήνων όσο και των διεθνών αγορών ότι κάνουμε το σωστό ή το ανθρωπίνως δυνατό για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης, τότε τα πράγματα θα πάνε καλά. Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε -και χθες και σήμερα- ότι έχουμε ένα ύψος ταμειακών διαθεσίμων περίπου 37,7 δισ. ευρώ.

Και αυτό γιατί  καταφέραμε να βγούμε στις αγορές πολλές φορές -εν μέσω της πανδημίας- και να δανειστούμε από αυτές με ιστορικά χαμηλά επιτόκια περίπου 14 δισ. ευρώ. Άρα, ό,τι δίνουμε στην οικονομία μπορούμε και το αναπληρώνουμε με έναν τρόπο με την εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν οι αγορές. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, λοιπόν, για να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας και τον παραγωγικό ιστό, για να πάρει μερίδιο από την επανεκκίνηση της οικονομίας, όταν αυτή συντελεστεί, αφήνοντας πίσω την υγειονομική κρίση.

ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Ακούσαμε τον κ. Τσίπρα, την Κυριακή, να λέει ότι τα μέτρα που έχετε λάβει την περίοδο της πανδημίας είναι μόνο 4,6 δισ. Είδαμε την Έκθεση της Κομισιόν να μιλάει για 13 δισ.. Εσείς λέτε για 24 δισ.. Τι ισχύει τελικά;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χθες στην Έκθεσή της σταματά στον Αύγουστο, στα στοιχεία του Αυγούστου. Εμείς έχουμε πει ότι το Πρόγραμμά μας είναι δυναμικό, συνεχίζεται μέχρι τέλος του χρόνου, ενώ κάποια από τα μέτρα συνεχίζονται για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το συνολικό πακέτο θα φτάσει στα 24 δισ. ευρώ, όταν θα αρχίσουν να υλοποιούνται όλα τα μέτρα τους επόμενους μήνες. Άρα, τα μέτρα, τα οποία αναφέρει η Κομισιόν, έχουν μια φωτογραφία της στιγμής μέχρι και τον Αύγουστο. Σίγουρα, πάντως, διαψεύδεται ο κ. Τσίπρας.

ΣΟΦ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Σε λίγες ημέρες, όπως όλα δείχνουν, πιθανότατα μετά τη Σύνοδο Κορυφής, θα ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ήθελα να ρωτήσω αν μπορεί η Κυβέρνηση να διαβεβαιώσει ότι στην ατζέντα δεν θα τεθεί θέμα μείωσης ή απόσυρσης δυνάμεων ή όπλων από τα ελληνικά νησιά.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Φυσικά.

Σ. ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Μια ερώτηση για τον κορονοϊό. Είπατε ότι δεν θα ανακοινώσει lockdown ο Πρωθυπουργός. Όμως, εσείς έχετε πει στο παρελθόν ότι είναι ένα από τα εργαλεία που έχετε. Να μας εξηγήσετε, όταν μιλάμε για lockdown, τι ακριβώς είναι; Είναι όπως τον Απρίλιο ή είναι κάποια μέτρα όπως ήταν στη Ξάνθη; Και μια δεύτερη ερώτηση για τις συμφωνίες και τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία, που πρέπει να έρθουν για κύρωση στη Βουλή. Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες ότι η Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει βρει εισηγητή. Ισχύει κάτι τέτοιο;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είδαμε την αναφορά του κ. Ηλιόπουλου. Δεν μπορούσε να την καταλάβει κανείς, βέβαια. Με πολύ προσοχή, αν κάποιος  ήθελε να διαβάσει πίσω από τις γραμμές, θα έβλεπε ότι ο κ. Ηλιόπουλος ήθελε να δείξει ότι υπάρχει κάποιο θέμα στη Νέα Δημοκρατία με την κύρωση των Συμφωνιών. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Αυτό που εμείς είχαμε πει και στο παρελθόν -και στο πρόσφατο, αλλά και στο απώτερο- είναι ότι ήταν μια Συμφωνία που εμείς, όταν ήμασταν στην Αντιπολίτευση, κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να την αποτρέψουμε. Καταθέσαμε πρόταση μομφής πριν την υπογραφή της. Και πριν την κύρωσή της προειδοποιήσαμε, μάλιστα, ότι εάν κυρωθεί μια διεθνής Συμφωνία, δεν μπορεί να αλλάξει.

Και όλοι καταλαβαίνουν σήμερα ότι, όταν εμείς έχουμε ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής μας το Διεθνές Δίκαιο για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική προκλητικότητα, δεν μπορούμε να εφαρμόζουμε τη δέσμευσή αυτή  a la carte και να λέμε «επικαλούμαστε το Διεθνές Δίκαιο σε σχέση με την Τουρκία, αλλά το γράφουμε στα παλιά μας τα παπούτσια σε σχέση με τη Βόρεια Μακεδονία». Άρα, προχωρούν οι Συμφωνίες. Δεν υπάρχει, λοιπόν,  κανένα τέτοιο θέμα. Και μάλιστα, θέλω να τονίσω ότι μια από αυτές αφορά τον έλεγχο του F.I.R. της Βόρειας Μακεδονίας από την Ελληνική Αεροπορία. Επομένως, δεν βλέπω κάποιο θέμα.

Σ. ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Για το lockdown τι ακριβώς γίνεται; Αν θα είναι όπως ήταν τον Απρίλιο σε όλη τη χώρα ή θα υπάρξουν κάποια μέτρα, όπως ήταν στη Ξάνθη, για παράδειγμα;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Πριν από αρκετές ημέρες είχαμε πει ότι ο Πρωθυπουργός είχε ζητήσει από τους ειδικούς έναν κατάλογο μέτρων που θα ενεργοποιούνται ανάλογα με την εξέλιξη των κρουσμάτων και των επιδημιολογικών δεδομένων στη χώρα. Υπάρχουν, επομένως, πολλές απόψεις -όπως έχετε δει κατά καιρούς να εκφράζονται και δημόσια από τους ειδικούς- για το τι μπορεί να περιλαμβάνουν τέτοιου είδους μέτρα.

Εμείς, όμως, έχουμε πει με σαφή τρόπο ότι τα μέτρα που θα εφαρμόζονται πρέπει να είναι απλά, να είναι εφαρμόσιμα και να είναι εύκολο να ελεγχθούν, προκειμένου να έχουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και να μην εφαρμόζονται a la carte, πράγμα που θα υπονόμευε την αξιοπιστία και φυσικά την εφαρμογή τους. Τα τοπικού χαρακτήρα περιοριστικά μέτρα, ποτέ δεν έχουν αποκλειστεί από το οπλοστάσιό μας. Αλλά ένα γενικό lockdown δεν είναι στο τραπέζι και νομίζω ότι και οι ειδικοί το έχουν αφήσει μακριά. Αλλά και άλλες χώρες, το τελευταίο διάστημα, που έχουν πολύ περισσότερα κρούσματα, το έχουν αποκλείσει.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Έχουμε ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία; Έχει γίνει κάποια κρούση σε αυτές τις επικοινωνίες του κ. Καλίν με την κυρία Σουρανη για επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν; Έχει συζητηθεί με τα ευρωπαϊκά όργανα, με την κυρία Φον Ντερ Λάιεν, με τον κ. Μισέλ, μια πρόσκληση προς τον κ. Ερντογάν για τις Βρυξέλλες, για τη Σύνοδο Κορυφής;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει ημερομηνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Κρατάμε το θετικό στοιχείο ότι οδεύουμε προς τα εκεί σχετικά σύντομα. Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, δεν έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα στις επικοινωνίες των διπλωματικών συμβούλων του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Τουρκίας.

Και όσον αφορά το τελευταίο ζήτημα, είναι κάτι το οποίο δεν έχει τεθεί ακόμα στη συζήτηση. Δεν ξέρουμε αν θα τεθεί στο μέλλον. Όπως ξέρετε, το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αντιμετωπίζει το σύνολο των ευρωτουρκικών σχέσεων, γιατί, όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, πάρα πολλοί εταίροι μας στην Ευρώπη βλέπουν την Τουρκία να απομακρύνεται συνεχώς από τη Δύση.

ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Αναφέρατε ότι περιμένετε συνέπεια και συνέχεια από την Τουρκία. Υπάρχει κάτι που φοβάστε; Και κρατάτε, να το πω έτσι, μια στάση όχι απόλυτα ότι είμαστε Ο.Κ., είμαστε θετικά, πάμε στις διερευνητικές; Δηλαδή, πανηγυρική;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η αξιοπιστία κερδίζεται, δεν χαρίζεται.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Είπατε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα στη Νέα Δημοκρατία για την κύρωση των Συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία. Δεν υπάρχει κανένα θέμα και από τον κ. Σαμαρά; Έχει ενημερώσει αν θα παραστεί; Και ένα δεύτερο ερώτημα. Αναφέρατε κάποια νούμερα για τις Μ.Ε.Θ.. Μπορείτε συνολικά να επαναλάβετε πόσες είναι ακριβώς οι Μ.Ε.Θ., πόσες είναι διαθέσιμες και μήπως τα νούμερα αυτά είναι ασκήσεις επί χάρτου, από την ώρα που «Ευαγγελισμός» και «Νίκαια» έχουν πρόβλημα;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά το πρώτο ερώτημά σας, δεν έχει προσδιοριστεί πότε θα ψηφιστούν οι συγκεκριμένες  Συμφωνίες. Όταν αυτό θα γίνει, τότε θα δείτε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Δεν μπορούμε να πούμε αν θα παραστεί κάποιος, όταν δεν του έχουμε πει πότε θα γίνει η ψηφοφορία.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ερώτημα δεν είναι μόνο δύο τα νοσοκομεία στο Σύστημα Υγείας στην Αττική. Υπάρχει ένα πλέγμα νοσοκομείων και ήδη έχουμε πει για την ενίσχυση των κλινών Μ.Ε.Θ. στο «Σωτηρία», στο «ΝΙΜΙΤΣ», στο «Αττικό», ακόμη και στο νοσοκομείο της Χαλκίδας που είναι καινούριο. Άρα, έχουμε ένα πλέγμα νοσοκομείων τα οποία ενισχύουμε με Μ.Ε.Θ., ανάλογα με το πού κρίνεται ότι πρέπει να δώσουμε βάρος, με  γεωγραφική κατανομή, αλλά και τη δυνατότητα επέκτασης των Μ.Ε.Θ..

Άρα, δεν πρέπει  να αποκλείουμε ή να αναδεικνύουμε μόνο ένα ή δύο νοσοκομεία, αλλά να βλέπουμε το Σύστημα στο σύνολό του, αν μπορεί να ανταποκριθεί ή όχι. Όσον αφορά τις Μ.Ε.Θ., είχαμε πει ότι είναι σταθερά πάνω από τις 900. Ήταν 930 την προηγούμενη εβδομάδα και είχαν φτάσει και τις 941, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έχει κάνει ο κ. Κικίλιας. Βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο, αλλά ενισχύουμε συνεχώς το Σύστημα με καινούριες Μ.Ε.Θ., με στόχο να φτάσουμε στις 1.200 σύντομα. Πάντως, μέχρι τέλος του μήνα, δηλαδή μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα, θα έχουμε και την προσθήκη άλλων 50 κλινών Μ.Ε.Θ. από τη δωρεά της Βουλής των Ελλήνων, που θα ενισχύει ακόμη περισσότερο το Σύστημα.

ΝΤ. ΟΖΤΖΑΝ: Τώρα, περιμένετε τις διερευνητικές να ξεκινήσουν. Όμως, έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τις τελευταίες και είχαμε την κρίση. Μήπως θα υπάρχει μια αλλαγή στο περιεχόμενο;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι σαφές από την ανακοίνωση ότι κινούμαστε στο πλαίσιο των γύρων των διερευνητικών επαφών. Μιλάμε για τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών. Εκεί που είχαν σταματήσει τον Μάρτιο του 2016, από εκεί θα συνεχίσουν. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι το περιεχόμενο είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Δεν υπάρχει κάτι άλλο.

ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Θα ήθελα μια διευκρινιστική επί της αρχικής μου ερώτησης. Εάν τα τοπικά lockdowns είναι στα σχέδιά σας. Δηλαδή, στην Αττική να κλείνετε κάποιους Δήμους. Γιατί έχουμε ακούσει τον κ. Χαρδαλιά που λέει ότι δεν είναι εφαρμόσιμο. Εσείς τι πιστεύετε; Είναι εφαρμόσιμο το τοπικό lockdown; Και το δεύτερο, αν σας ανησυχούν οι καταλήψεις που γίνονται στα σχολεία και τι μέτρα σκοπεύετε να πάρετε; Γιατί έχετε πει ότι θα πάρετε κάποια μέτρα. Ποια είναι αυτά τα μέτρα;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Κατ΄ αρχάς, όσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, αυτό που μπορώ να πω σήμερα είναι ότι θα πρέπει όλοι να τηρούν τη νομιμότητα. Και δεν πρέπει οι λίγοι να στερούν το δικαίωμα στη μάθηση από τους πολλούς. Κάνουμε μια τελευταία έκκληση σε όλους όσοι κάνουν τις καταλήψεις, να σεβαστούν αυτό το δικαίωμα στη μάθηση και να τερματιστούν κάπου εδώ αυτές οι καταλήψεις.

Όσον αφορά το πρώτο ερώτημά σας, δεν το αποφασίζει κάποιος μεμονωμένα. Υπάρχει μια Επιτροπή ειδικών που εισηγείται στην Κυβέρνηση και η Κυβέρνηση οργανωμένα κινείται. Έχουμε πει ότι στο οπλοστάσιό μας είναι πάρα πολλά μέτρα. Τα τοπικά lockdowns έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν με επιτυχία σε διάφορες περιοχές της χώρας και δεν υπάρχει κάτι που να διακρίνει μια Περιφέρεια εξ αρχής.

Προηγούμενο άρθροΤην δυνατότητα εκ νέου επιλογής ύψους ασφαλιστικής εισφοράς για το υπόλοιπο του 2020 για τους μη μισθωτούς ζητά ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης
Επόμενο άρθροΠ.Κ.Μ:  Ξεκινά διαδικτυακά το πρόγραμμα εκπαίδευσης-επιμόρφωσης υποψηφίων αναδόχων και θετών γονέων