Στέλιος Πέτσας: Εισαγωγική τοποθέτηση από την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου

Συνεδριάζει σε μια ώρα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής στο οποίο ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κυβέρνηση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. 

Χθες το βράδυ το Υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε επιστολές προς τον Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. και την Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας στις οποίες αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.

Συγκεκριμένα, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, απέστειλε -για το ζήτημα της τουρκο-λιβυκής «Συμφωνίας»- δύο επιστολές, η μια προς την Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας και η άλλη προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Στην πρώτη επιστολή, επισημαίνεται ότι η  «Συμφωνία»  Τουρκίας-Λιβύης συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν  γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών. Επιπρόσθετα, η «Συμφωνία» δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ). Επισημαίνεται, επίσης ότι η «Συμφωνία» είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική επιστολή του Προέδρου της λιβυκής Βουλής προς τον Γ.Γ. του Ο.Η.Ε.

Για τους λόγους αυτούς, η χώρα μας απορρίπτει στο σύνολο της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη συμφωνία αυτή. Επισημαίνεται, επίσης, ότι η σύναψη της  «Συμφωνίας» διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής και ζητείται να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα και να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή.

Στην επιστολή προς τον  Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε. κ. Antonio Guterres, τίθενται τα ίδια επιχειρήματα και ζητείται -λόγω της ακυρότητας της συμφωνίας- να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη και να μην δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του Ο.Η.Ε.. Επισημαίνεται επίσης, στον Γενικό Γραμματέα ότι το ζήτημα θα πρέπει να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προς την Πρόεδρο του οποίου εστάλη σχετική επιστολή, όπως προανέφερα.

Πέραν αυτών, όπως γνωρίζετε, έχουμε αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, που ήδη αποδίδουν καρπούς. Από τις δηλώσεις Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων, όπως του Γάλλου Προέδρου Μακρόν, μέχρι ανακοινώσεις, όπως της αμερικανικής και ρωσικής διπλωματίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε τα Ελληνικά επιχειρήματα στο χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Ανέδειξε την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, ζήτησε την ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η Κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου. Υπογράμμισε, ταυτόχρονα,  ότι η Ελλάδα θα κάνει «ό, τι χρειάζεται» για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το θέμα θα θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Πέμπτη και Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημειώνεται ότι χθες στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του Ε.Λ.Κ., που, διοργάνωσε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ε.Λ.Κ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Von Der Leyen, μετά από παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρου Καλαφάτη, για την τουρκική προκλητικότητα, διαβεβαίωσε με κατηγορηματικότητα για  την ευρωπαϊκή στήριξη: «Είμαστε», τόνισε, «με σθένος στο πλευρό σας, είναι απαράδεκτη η δράση της Τουρκίας στο Αιγαίο, θα δώσουμε σαφές μήνυμα στην Τουρκία».

Β. Συνέχιση μεταρρυθμίσεων 

Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, έχει θέσει σε εφαρμογή το μεταρρυθμιστικό της σχέδιο που ενέκριναν οι πολίτες με την ψήφο τους στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο η ιδιοκτησία του οποίου ανήκει στην Ελλάδα, δεν επιβάλλεται έξωθεν. Ένα σχέδιο που φέρνει επενδύσεις, δουλειές, βιώσιμη ανάπτυξη και, τελικά, καλύτερη ζωή για όλους τους Έλληνες. Μέχρι το τέλος του χρόνου, σε ένα διάστημα λιγότερο των 6 μηνών, η Βουλή των Ελλήνων θα έχει ψηφίσει 32 νομοσχέδια και το νέο Σύνταγμα. Πρόκειται για πρωτοφανές και εξόχως αποδοτικό κυβερνητικό έργο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Γιατί ο χρόνος είναι χρήμα. Και οι Έλληνες δεν μπορούν να περιμένουν. Στο πλαίσιο αυτό, διανύουμε μια «εβδομάδα μεταρρυθμίσεων» για τη Δημοκρατία, την Οικονομία και την Εθνική Άμυνα. Συγκεκριμένα:

Σήμερα Τρίτη, γίνεται στην Ολομέλεια της Βουλής συζήτηση και ψηφοφορία διυπουργικού νομοσχεδίου με επείγουσες διατάξεις.

Αντί της πεπατημένης του παρελθόντος, δηλαδή με κατάθεση βροχής τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια, επιλέξαμε ένα καθαρό δρόμο με σεβασμό στη Βουλή, φέρνοντας ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει όλες τις επείγουσες διατάξεις. Ανάμεσα στα άλλα με το νομοσχέδιο αυτό:

  • Παρατείνεται το πλαίσιο προστασίας της 1ης κατοικίας κατά 4 μήνες, δηλαδή μέχρι και 30 Απριλίου 2020.
  • Παρατείνεται για πέντε μήνες, έως την 31η Μαΐου 2020, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την οριστική υπαγωγή στην ρύθμιση οφειλών προς  τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) σε 120 δόσεις.
  • Δίνεται και στους παρόχους υγείας το δικαίωμα ένταξης σε ρύθμιση αποπληρωμής 120 δόσεων του ποσού της αυτόματης επιστροφής (clawback) έτους 2019.
  • Συνιστώνται 800 θέσεις Συνοριακών Φυλάκων ορισμένου χρόνου και ρυθμίζονται βασικά ζητήματα αυτής της  κατηγορίας ένστολου προσωπικού για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών.
  • Προβλέπεται δυνατότητα πρόσληψης πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Αύριο Τετάρτη, γίνεται στην Ολομέλεια της Βουλής η τελική συζήτηση και ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, που δίνει στους εκτός  Επικράτειας Έλληνες εκλογείς τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους. Θα πρόκειται για μια κορυφαία θεσμική τομή και δείγμα ωριμότητας του πολιτικού συστήματος της χώρας, που κάνει πράξη την πρόνοια του Συντάγματος, έστω και με περίπου μισό αιώνα καθυστέρηση.

Μεθαύριο Πέμπτη, γίνεται στην Ολομέλεια της Βουλής συζήτηση και ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που αφορά στο σχέδιο «Ηρακλής». Στόχος του σχεδίου είναι να δώσει μια βαθιά ανάσα στις τράπεζες, καθώς θα απαλλάξει τους ισολογισμούς τους από «κόκκινα» δάνεια ύψους περίπου τριάντα δις ευρώ, δηλαδή από το 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και θα ανοίξει τον δρόμο για τη χορήγηση ρευστότητας στην αγορά και την πραγματική οικονομία.

Θα συμβάλει, επίσης, στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και την προσέλκυση επενδύσεων. Όμως, η συζήτηση για το «σχέδιο Ηρακλής» δεν είναι μια τεχνική συζήτηση. Αφορά όλους μας. Γιατί, πάνω από όλα, το σχέδιο αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να βρουν κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, δημιουργώντας δουλειές και σταθερά εισοδήματα στην οικονομία μας. Ενώ, τα νοικοκυριά θα βρουν ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν τα όνειρά τους. Και μάλιστα με έναν τρόπο που δεν επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο και τον κρατικό Προϋπολογισμό.

Αντιθέτως, θα υπάρξει όφελος από τις προμήθειες που θα εισπράξει το Δημόσιο για την παροχή εγγυήσεων οι οποίες θα ανέλθουν στα περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Να σημειωθεί ότι το σχέδιο «Ηρακλής» εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ,  λιγότερο από τρεις μήνες, σε συνεργασία με όλους τους παράγοντες του τραπεζικού συστήματος, της Τράπεζας της Ελλάδος, του Τ.Χ.Σ, και των ίδιων των τραπεζών.

Την Παρασκευή, γίνεται στην Ολομέλεια της Βουλής συζήτηση και ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που αφορά πρωτίστως στην ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεών μας και της αμυντικής μας βιομηχανίας.  Περιλαμβάνει τη συμφωνία αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 και Μιράζ 2000, καθώς και τη συμφωνία για την παροχή «επιπλέον υλικών» (excess materials) για τον εκσυγχρονισμό και τη συντήρηση των υποβρυχίων (τύπου 209 και 214) του Πολεμικού Ναυτικού. Με τις αποφάσεις αυτές αναβαθμίζεται σημαντικά η επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, ξεμπλοκάρονται προγράμματα που χρόνιζαν και ενισχύεται η αμυντική βιομηχανία της χώρας μας.

Το Σάββατο, ξεκινά στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2020 που σηματοδοτεί την επιστροφή της Πατρίδας μας στο μέλλον. Ενσωματώνει όλες τις μεταρρυθμίσεις που νομοθετήσαμε. Είναι ο πρώτος Προϋπολογισμός που, όχι μόνο δεν επιβάλλει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αλλά μειώνει τα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς ενσωματώνει όλες τις εξαγγελίες που έκανε ο Πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ. Αποδεικνύει πως, ό,τι είπαμε, το κάνουμε.

Ο Προϋπολογισμός του 2020 κάνει την αρχή για να κλείσει ο φαύλος κύκλος της υπερφορολόγησης.

Αντιμετωπίζει ταυτόχρονα το αναπτυξιακό και επενδυτικό κενό που διατηρούσε την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ουραγό στις επενδύσεις και πρωταθλήτρια στην ανεργία.

Προβλέπει σημαντική αύξηση του Α.Ε.Π., από το 2,2% που καταγράφηκε σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. το πρώτο 9μηνο του 2019, στο 2,8% το 2020.

Οδηγεί έτσι το Α.Ε.Π. της Ελλάδας, μετά από πολλά χρόνια, κοντά στα 200 δις ευρώ. Αυξάνει δηλαδή το Εθνικό Εισόδημα σε σχέση με φέτος κατά 7 δις ευρώ περίπου, ή 1.600 ευρώ περίπου κατά  νοικοκυριό.

Ο Προϋπολογισμός αυτός αποδεικνύει ότι η «ευημερία για όλους» δεν έρχεται από μόνη της, ούτε με συνθήματα. Απαιτείται σχέδιο, πολλή δουλειά και συνέπεια, που αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη και καλλιεργούν προσδοκίες ρεαλιστικής αισιοδοξίας.

Γ. Πρόγραμμα Πρωθυπουργού

Σήμερα, ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει την Πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα κυρία Kate Smith, σε γεύμα που παρατίθεται στη Βρετανική Πρεσβεία προς τιμήν του διακεκριμένου καθηγητή και φιλέλληνα Ρόντρικ Μπίτον.

Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον Hans Joachim Schellnhuber, ιδρυτή και Επίτιμο Διευθυντή του Ινστιτούτου Κλιματικών Ερευνών του Πότσνταμ σχετικά με το κλίμα.

Ακολούθως, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό Πρέσβη Geoffrey Pyatt για την προετοιμασία του ταξιδιού του στην Ουάσιγκτον στις 7 Ιανουαρίου 2020.

Το βράδυ, θα παρακαθήσει στο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας της Σερβίας κ. Aleksandar Vučić στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αύριο Τετάρτη, θα συμμετάσχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας, και το μεσημέρι θα παραθέσει γεύμα εργασίας στον Σέρβο Πρόεδρο.

Το απόγευμα θα παραστεί στην εκδήλωση με τίτλο «Μια οικογένεια για κάθε παιδί: η νέα πολιτική για την Αναδοχή και την Υιοθεσία», που διοργανώνεται από το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Την Πέμπτη και Παρασκευή, 12 και 13 Δεκεμβρίου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει  στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το Σάββατο θα παραστεί στην έναρξη της συζήτησης για τον νέο Προϋπολογισμό στην Βουλή.

Τέλος, την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου θα παραστεί σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήρια του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης στις Ελληνίδες και στους Έλληνες που αυτό το Σαββατοκύριακο, διακρίθηκαν με τις επιδόσεις τους σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και μας έκαναν περήφανους για ακόμα μια φορά!

Στον Ανδρέα Βαζαίο που έγραψε ιστορία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης στη Γλασκώβη, κατακτώντας δύο χρυσά και ένα χάλκινο μετάλλιο.

Στην  Άννα Ντουντουνάκη που κατέκτησε στο ίδιο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το χάλκινο μετάλλιο.

Στην Άννα Κορακάκη για την πρώτη θέση που κατέλαβε στο αεροβόλο πιστόλι στο γκραν πρι που διεξήχθη στο Βελιγράδι.

Συγχαρητήρια απευθύνουμε και στον σκηνοθέτη  Γιώργο Λάνθιμο, που θριάμβευσε στα φετινά Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στο Βερολίνο και αναδείχθηκε «Ευρωπαίος Σκηνοθέτης» της χρονιάς.

Αυτές οι επιτυχίες πρώτον, κρατούν ψηλά την Ελληνική σημαία διεθνώς και, δεύτερον, δίνουν το παράδειγμα σε όλους και κυρίως στις νέες και στους νέους μας, ότι το ταλέντο, με σκληρή δουλειά, συνέπεια και αυτοπεποίθηση, επιβραβεύεται.