Στάσσης – ΔΕΗ και κοινωνικός πολιτισμός – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

2018, η ΔΕΗ επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην πλήρη εξαΰλωση. Μια εταιρεία στην απόλυτη κατάρρευση, παρακμή. Ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

2022, Νοέμβριος, Κυριακή βράδυ. Φίλοι στο σπίτι, πίτσες, σουβλάκια, Μουντιάλ. Ασχέτως αν ένα Μουντιάλ χωρίς την Ιταλία είναι ως τη φύση δίχως ήλιο, χαζεύουμε το παιγνίδι Ισπανίας – Γερμανίας. Ημίχρονο και δεν κάνουμε ζάπινγκ. Στην τηλεοπτική οθόνη πέφτει σιωπή. Μια διαφήμιση κεντρίζει το ενδιαφέρον όλων. Ένας τύπος – standup comedian- μιλά στην νοηματική, κωφάλαλος ων, όπως προφανώς και το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται.

Ένας από την παρέα πετάγεται και μονολογεί: «Ζωγράφισε πάλι ο Στάσσης» ! Ένας άλλος θυμήθηκε το παλιό διαφημιστικό:  «Είδες η ΔΕΗ»;

Η διαφήμιση της ΔΕΗ –περί τούτου πρόκειται- είναι συγκλονιστική. Ευρηματική και  βαθειά ανθρώπινη, μας δείχνει ότι δίπλα μας είναι άνθρωποι σαν εμάς που μιλάνε άλλη γλώσσα από εμάς. Ως προς την ουσία της, επικοινωνεί μια υπηρεσία από την οποία κωφά άτομα μπορούν να εξυπηρετηθούν από απόσταση, παρουσία διερμηνέα της νοηματικής γλώσσας.

Ναι, μιλάμε για κοινωνικό πολιτισμό. Ναι, μιλάμε για το νέο πρόσωπο της ΔΕΗ, όπως αυτό που είναι απολύτως ορατό το τελευταίο διάστημα. Από τη ΔΕΗ που κάποιοι κρατούσαν όμηρο την κοινωνία φτάσαμε στη ΔΕΗ που συμπορεύεται με την κοινωνία. Από τη ΔΕΗ που ήταν παράδειγμα προς αποφυγή φτάσαμε στη ΔΕΗ που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Ναι, είναι σαφές ότι πρόκειται για μεταμόρφωση για την οποία ευθύνεται το κεφάλι της εταιρείας. Ναι, ο Στάσσης.

Τεχνοκράτης, οξυδερκής, με εξαιρετική ανάλυση-προσέγγιση των εκάστοτε δεδομένων, κατάφερε να επιτύχει την ολική επαναφορά της ΔΕΗ. Προσηνής και κοντά στους συνεργάτες και εργαζομένους, έχει καταστήσει μέσα σε τρία χρόνια τη ΔΕΗ κορυφαία εταιρεία του τόπου κι από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης. Κι αυτό, ενώ την παρέλαβε σχεδόν πτωχευμένη κι υπό κατάρρευση. Με πλειοψηφία εργαζομένων που διαθέτουν κουλτούρα «φωτοπουλισμού» και δύσκολα μπορούν ν’ ανταπεξέρχονται στα σημερινά δεδομένα της εξέλιξης.

Για σκεφτείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ –που σήμερα θέλει να …κρατικοποιήσει πάλι τη ΔΕΗ- την παρέδωσε υπό κατάρρευση και μηδενική αξία μετοχής και σήμερα η μεγάλη της εικόνα δείχνει με σαφήνεια ότι η μετοχή της οδηγείται στην υπέρβαση των οκτώ ευρώ! Ταυτοχρόνως, προβλέπεται η διανομή μερίσματος το 2024, από τη χρήση του 2023. Ξέρετε ποιος θα έχει το σημαντικότερο όφελος; Μα, το ελληνικό δημόσιο που αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο της ιδιωτικοποιημένης εταιρείας, με ποσοστό 34%.

Σκέψεις, συνειρμοί και συμπεράσματα που ξεκίνησαν από μια εξαιρετική διαφήμιση στο ημίχρονο ενός ποδοσφαιρικού παιγνιδιού…

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τρίτης 29 Νοεμβρίου 2022
Επόμενο άρθροΓιάννης Οικονόμου: “Σε 2500 δικαιούχους ηλικίας 18 εως 39 ετών θα διατεθούν με χαμηλό μίσθωμα αδρανή ακίνητα του Δημοσίου
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.