Στα ύψη ο ΕΝΦΙΑ για τα εκτός σχεδίου ακίνητα – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Βαρύς και ασήκωτος θα είναι από το 2020 ο ΕΝΦΙΑ, που θα κληθούν να πληρώσουν χιλιάδες ιδιοκτήτες εξαιτίας της επέκτασης των αντικειμενικών τιμών στα εκτός σχεδίου ακίνητα. Το υπουργείο Οικονομικών πήρε την περασμένη εβδομάδα το πράσινο φως από τους δανειστές, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχαν στο πλαίσιο της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών και η εξομοίωση στα επίπεδα των εμπορικών  αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Το προσεχές διάστημα αναμένεται να καθοριστούν οι νέες αντικειμενικές αξίες για ακίνητα που μέχρι στιγμής φορολογούνται ελάχιστα και οι οποίες θα διαμορφώσουν τόσο τον ΕΝΦΙΑ όσο και τους υπόλοιπους φόρους των ακινήτων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες σε πρώτη φάση στο στόχαστρο θα βρεθούν οικισμοί που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές, στους οποίους ακίνητα με πολύ μεγάλη εμπορική αξία, επιβαρύνονται με ιδιαίτερα χαμηλό ΕΝΦΙΑ.

Ένα ευρώ το στρέμμα

Στις περισσότερες μάλιστα των περιπτώσεων για κάθε ακίνητο ενός στρέμματος επιβάλλεται φόρος περίπου 1 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ιδιοκτήτης οικοπέδου τεσσάρων στρεμμάτων στη Σαντορίνη καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ μόλις 6,45 ευρώ. Αντίστοιχα ο φόρος για οικόπεδο 420 τ.μ. στην Παλλήνη Αττικής είναι μόλις 10,44 ευρώ. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, για την δημιουργία των νέων αντικειμενικών αξιών για ακίνητα που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης θα ληφθούν υπόψιν οι τιμές που ισχύουν σε γειτονικές περιοχές. Γνώστες της κτηματαγοράς επισημαίνουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα αρθούν οι αδικίες καθώς σήμερα  ένας ιδιοκτήτης ενός ακινήτου σε μια περιοχή που υπάρχουν αντικειμενικές τιμές πληρώνει υψηλούς φόρους και κάποιος άλλος ο οποίος που κατέχει ένα ακίνητό εκτός σχεδίου πόλεως πληρώνει πολύ μικρό ΕΝΦΙΑ.

Μάλιστα υπάρχουν εκατοντάδες περιπτώσεις, και μάλιστα σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές όπου φορολογούμενοι με πολυτελείς εξοχικές κατοικίες πληρώνουν το ίδιο φόρο ή ακόμη και μικρότερο με κάποιον που έχει ένα μικρό διαμέρισμα σε μια πόλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΕΝΦΙΑ για ένα οικόπεδο 1.200 τ.μ. στη Μύκονο με κτίσμα 47 τ.μ. ανέρχεται μόλις στα 112 ευρώ, όσο δηλαδή μια μικρή γκαρσονιέρα σε μια από τις λεγόμενες «λαϊκές» γειτονιές των Αθηνών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν οριστικοποιηθεί οι αντικειμενικές αξίες στα νησιά και σε παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρα, όπου παρατηρείται τεράστια ψαλίδα ανάμεσα  στις αντικειμενικές και εμπορικές τιμές.