Στα ύψη η κίνηση στα αεροδρόμια

Με τα νούμερα του 2019 «φλερτάρει» η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece, καλύπτοντας σταδιακά το κενό που άφησε η πανδημία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι 14 αερολιμένες  ανέκτησαν τον Μάιο σχεδόν.

Στο 96% των αφίξεων του 2019 έφτασαν οι επιδόσεις των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Fraport Greece,(Ακτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος).

Πιο συγκεκριμένα ο αριθμός των επιβατών που διακινήθηκαν προσέγγισε τα 3 εκατομμύρια. Μάλιστα η κίνηση σε Ρόδο, Σαντορίνη και Ακτιο ξεπέρασε τα προ πανδημίας επίπεδα. Επίσης στον τομέα των διεθνών αφίξεων/αναχωρήσεων τα πράγματα ήταν ακόμη καλύτερα το Μάιο καθώς μόλις στο 3,5% ήταν η υστέρηση συγκριτικά με το 2019.

Έτσι 2,39 εκατ. ταξιδιώτες από το εξωτερικό διακινήθηκαν στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, ενώ οι επιβάτες εσωτερικού ήταν κατά 8,1% λιγότεροι σε σχέση με το 2019, όταν και είχαν διακινηθεί στους αερολιμένες 619 χιλιάδες. Ο αριθμός των πτήσεων κινήθηκε στα επίπεδα προ πανδημίας, καθώς φέτος σημειώθηκαν 2 μόλις περισσότερες πτήσεις σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Όπως γίνεται αντιληπτό σε σχέση με πέρυσι η άνοδος είναι εκρηκτική με ποσοστό στο 527%.

Οι πρωτιές

Σε σχέση με τους “πρωταθλητές” στην κίνηση, η Ρόδος, η Σαντορίνη και το Ακτιο είχαν την τιμητική τους. Στη Ρόδο ο αριθμός των επιβατών ανέβηκε σε ποσοστό 1,2% σε σχέση με το 2019, με την κίνηση από το εξωτερικό να γράφει ένα +_3,9%. Σε επίπεδα άνω του 2019 διαμορφώθηκε ο αριθμός των τουριστών και στη Σαντορίνη, η οποία κατέγραψε αύξηση κατά 5,1%, σημειώνοντας άνοδο 30% ως προς τη διεθνή κίνηση. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο, ωστόσο, σημείωσε το αεροδρόμιο του Ακτίου, το οποίο βρέθηκε στο συν 26%, σημειώνοντας αύξηση 17,3% σε επίπεδο κίνησης εσωτερικού και 26,1% σε επίπεδο διεθνούς κίνησης.

Οι μειώσεις 

Από την άλλη πλευρά η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση σε σχέση με το 2019 καταγράφηκε στο αεροδρόμιο της Καβάλας με ποσοστό 37,7%, ενώ διψήφια πτώση σημείωσαν και οι αερολιμένες σε Κεφαλονιά (-11,8%), Θεσσαλονίκη (-10,8%) και Ζάκυνθο (-11,5%).

Σε επίπεδο πενταμήνου η απόκλιση αναφορικά με την ταξιδιωτική κίνηση περιορίστηκε στο μείον 12% σε σχέση με το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου του2019, καθώς πάνω από 5,6 εκατ. επιβάτες διακινήθηκαν στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Η κίνηση εσωτερικού βρέθηκε στο μείον 20,8% και η αντίστοιχη εξωτερικού στο -6,9% σε σχέση με το 2019. Για το συγκεκριμένο διάστημα μόνο το αεροδρόμιο του Ακτίου κατάφερε να καταγράψει καλύτερα νούμερα από εκείνα πριν από την πανδημία, σημειώνοντας άνοδο 41,7% και περίπου 30 χιλιάδες περισσότερες αφίξεις. Αντίστοιχα, το πεντάμηνο καταγράφηκε τριψήφιο ποσοστό ανόδου, το οποίο διαμορφώθηκε στο 494%, σε σχέση με το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου του 2021.

Οι αγορές

Κύριες πηγές των αφίξεων ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, και μετά  Ολλανδοί, οι Γάλλοι και οι Πολωνοί, με τους Ιταλούς, τους Δανούς, τους Σουηδούς, τους Φινλανδούς και τους Βέλγους να έπονται.

Να σημειωθεί ότι Γερμανοί, Πολωνοί και βέβαια Βρετανοί είναι βασικές εθνικότητες τουριστών στους οποίους ποντάρει φέτος η Ελλάδα μαζί με τους Αμερικανούς, που βέβαια έχουν ως πύλη εισόδου του Ελ. Βενιζέλος.

Το ΔΑΑ

Υπενθυμίζεται ότι το αεροδρόμιο  της Αθήνας έχει κι αυτό ανακτήσει σχεδόν το χαμένο έδαφος με την ψαλίδα ως προς τη συνολική επιβατική κίνηση του Μαΐου να περιορίζεται στο 10,2%, σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των ταξιδιωτών που διακινήθηκαν στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας τον Μάιο ανήλθε σε 2,05 εκατομμύρια, καλύπτοντας το 90% του 2019. Η πτώση στην κίνηση εσωτερικού διατηρήθηκε στα επίπεδα του Απριλίου -η κίνηση του οποίου ευνοήθηκε από τις διακοπές του Πάσχα-, δίνοντας τον τόνο της ανάκαμψης, και διαμορφώθηκε στο-4,3% σε σχέση με το 2019, με 670 χιλιάδες να ταξιδεύουν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ανοδική είναι η πορεία που ακολούθησε τον ίδιο μήνα σε σχέση με τον Απρίλιο και η κίνηση εξωτερικού, η οποία περιορίστηκε στο 12,8% συγκριτικά με το 2019, με περισσότερους από 1,3 εκατ. επισκέπτες να προσγειώνονται στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, η συνολική επιβατική κίνηση σχεδόν τετραπλασιάστηκε, με τη σχετική αύξηση να διαμορφώνεται στο συν 254%. Η κίνηση εξωτερικού σημείωσε άνοδο κατά 353%, κάτι που εξηγείται από το γεγονός ότι η 15η Μαΐου είχε οριστεί ως η ημερομηνία για την έναρξη της τουριστικής σεζόν.

Αντίστοιχα, η κίνηση εσωτερικού κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 143% συγκριτικά με τον Μάιο του 2021. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι στις 15 Μαΐου έγινε και η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών που ίσχυαν για μετακινήσεις από νομό σε νομό. Σε επίπεδο πενταμήνου, η επιβατική κίνηση του «Ελευθέριος Βενιζέλος» ανήλθε σε 6,5 εκατ., παραμένοντας μειωμένη κατά 24,4% σε σύγκριση με το 2019. Οι επιβάτες εσωτερικού, ο αριθμός των οποίων διαμορφώθηκε σε 2,2 εκατ., παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα του 2019 κατά 16,9%. Αντίστοιχα ο αριθμός των διεθνών επιβατών κατέγραψε πτώση κατά 27,8% σε σχέση με το 2019, υπερβαίνοντας τα 4,3 εκατομμύρια.

Σε σύγκριση με πέρυσι η συνολική επιβατική κίνηση το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 316%, με την κίνηση εσωτερικού να βρίσκεται στο συν 190% και τη διεθνή κίνηση στο εξωπραγματικό συν 436%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με το 2019 οι πτήσεις εσωτερικού στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας για τον Μάιο ήταν ανεβασμένες, με άνοδο κατά 4,4%. Τον Απρίλιο το αντίστοιχο ποσοστό είχε διαμορφωθεί στο συν 2,2%. Οι πτήσεις εξωτερικού παρέμειναν μειωμένες στο 11% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα, με τον συνολικό αριθμό τους να καταγράφει πτώση 4,7% συγκριτικά με το 2019.

Προηγούμενο άρθροΕπίσκεψη της Νέας Δημοκρατίας στον Δήμο Αιγάλεω
Επόμενο άρθροΗ ΑΣΕ – ΠΑΜΕ Ημαθίας για τις κυβερνητικές εξαγγελίες σε σχέση με τη λειτουργία του Ολοήμερου