Η χθεσινή παρουσία του Τούρκου ΑΓΕΕΘΑ στα Ίμια και δη με τόσο προκλητικό τρόπο, είναι σαφές ότι αποτελεί «απάντηση» της Άγκυρας στη μη έκδοση των οκτώ αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας, μετά το πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν.
Κι η παρουσία αυτή έχει δυο αποδέκτες:
- Προς την Αθήνα.
Μόλις βγήκε η απόφαση του δικαστηρίου, οι Τούρκοι είπαν ένα πράγμα: Ότι ο Τσίπρας είχε υποσχεθεί στον Ερντογάν την έκδοσή τους. Κι αμέσως μετά, ο Τσαβούσογλου απείλησε ότι η Τουρκία θ’ ακυρώσει τη συμφωνία για το προσφυγικό.
Χθες, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, έκανε επίδειξη δύναμης στα Ίμια.
Δυο βραχονησίδες που προκαλούν άσχημα συναισθήματα στην Ελλάδα, δεδομένου ότι εκεί χάθηκαν τρεις Έλληνες αξιωματικοί, στην μεγάλη κρίση του 1996 κι η χώρα μας αναγκάστηκε ν’ αποσύρει τους στρατιώτες της από εκεί. Καταγράφοντας ουσιαστικά τις βραχονησίδες ως «γκρίζα» ζώνη, κάτι που ήταν πάγια θέση της Άγκυρας, μαζί με την αμφισβήτηση της κυριαρχίας άλλων «16» βραχονησίδων στο Ανατολικό Αιγαίο.
Η δε παρουσία του ΑΓΕΕΘΑ της Τουρκίας εκεί, δείχνει την σοβαρότητα όλης της ενέργειας.
Κι είναι απάντηση ΚΑΙ στην απίστευτη πολιτική επιπολαιότητα κυβερνητικού στελέχους της χώρας μας (υφυπουργός νησιωτικής πολιτικής), περί προγράμματος οικονομικής εκμετάλλευσης και κατοίκησης «28» έρημων νησιών.
- Προς το εσωτερικό της Τουρκίας
Κι αυτό επειδή η Τουρκία, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν, υφίσταται σημαντικές απώλειες στα οικονομικά της ζητήματα.
Κι επιπλέον, έχει δυσανάλογα υψηλές απώλειες στην προσπάθεια να ελέγξει την Αλ Μπαμπ και να εκδιώξει από εκεί τον Isis.
Άρα, μια επιχείρηση αποπροσανατολισμού, δεν μπορεί να μένει εκτός στρατιωτικών, διπλωματικών και πολιτικών αναλύσεων.
Αυτές τις ημέρες, συμπληρώνονται 21 χρόνια από τα γεγονότα στα Ίμια.
Κι οι ώρες είναι πάλι κρίσιμες.
Και δεν χρειάζονται ούτε κραυγές, ούτε αναθέματα, ούτε «αέρα» κι ανεμίσματα της φουστανέλας μας στα τηλεοπτικά παράθυρα…