«Ήρθα σε γνώριμα λημέρια» είπε ο κ. Μητσοτάκης στη σημερινή του επίσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών.
Γνώριμες είναι και στους πολίτες οι απόψεις του για τη δημοσιοϋπαλληλία, όσο κι αν προσπαθεί, σήμερα, να τις ωραιοποιήσει με ένα επικοινωνιακό φρεσκάρισμα.
Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είναι εμφατικά υπέρ της αξιολόγησης στο Δημόσιο. Θυμάται, βέβαια, όπως θυμούνται κι οι δημόσιοι υπάλληλοι, ότι από τα επτά συστήματα αξιολόγησης που έχουν νομοθετηθεί στη διάρκεια της μεταπολίτευσης, το μόνο που δεν εφαρμόστηκε καθόλου, ήταν εκείνο που εισηγήθηκε ο κ. Μητσοτάκης όταν ήταν Υπουργός! Ήταν εκείνη η αξιολόγηση που όχι μόνο προέβλεπε υποχρεωτικά ποσοστά «αποτυχόντων» πριν καν αξιολογηθούν οι υπάλληλοι, αλλά – κυρίως – καθαίρεσε από τις θέσεις τους όλους τους προϊσταμένους που υπηρετούσαν στο Δημόσιο, και τους αντικατέστησε σε μια νύχτα, με άλλους που επέλεξαν οι Υπουργοί!
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής πιστεύει στην αξιολόγηση τόσο για λόγους σχεδιασμού της πολιτικής κάθε δημόσιου φορέα, όσο, κυρίως, και για λόγους ενδυνάμωσης των ικανών και άξιων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι είναι πολλοί, αλλά απαξιώνονται συστηματικά. Καλή, λοιπόν, η αξιολόγηση, αλλά όχι όταν γίνεται από προϊσταμένους που δεν κρίθηκαν ποτέ και τοποθετήθηκαν στη θέση του προϊσταμένου με κομματική επιλογή, ή από μετακλητούς.
Σε ό,τι αφορά τις σημερινές αναφορές του Πρωθυπουργού στο «ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων» μεταξύ κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης, μόνο υποκριτικές μπορεί να είναι. Γιατί εδώ και τρία χρόνια ο κ. Μητσοτάκης έχει στο συρτάρι του τις συστάσεις της επιτροπής Θεοδωρικάκου που είχε λειτουργήσει υπό την εποπτεία του καθηγητή Κοντιάδη, για το θέμα αυτό. Συστάσεις που παρότρυναν για τη μεταφορά ολόκληρων πεδίων πολιτικής στην αυτοδιοίκηση, τις οποίες ο υπερσυγκεντρωτικός κ. Μητσοτάκης ουδέποτε εφάρμοσε.
Για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, τη μόνη παράταξη που μεταρρύθμισε και δυνάμωσε την αυτοδιοίκηση, αποτελεί πρωταρχικό στόχο η μετάβαση από το σημερινό υπερ-συγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό κράτος, που ψευδεπίγραφα αποκαλείται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «επιτελικό», σε ένα νέο σύγχρονο σύστημα Ψηφιακής Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης. Προτείνουμε την αναοριοθέτηση αρμοδιοτήτων και τη διασφάλιση συστημικών σχέσεων μεταξύ των επιπέδων της διοίκησης, ανά πεδίο δημόσιας πολιτικής, με σκοπό τη λειτουργική ενοποίησή τους μέσω των θεσμών που οργανώνουν τις σχέσεις τους και διασφαλίζουν την κοινή λειτουργία τους ως ενιαίου διοικητικού συστήματος της χώρας. Η Ψηφιακή Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση είναι ένα μέσο για τη βελτίωση της παροχής δημόσιας υπηρεσίας, την αύξηση της εμπλοκής των ανθρώπων στην παραγωγή δημόσια πολιτικής, την ενίσχυση της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της ένταξης, και τελικά τη βελτίωση της ζωής για όλους.
Από τα «γνώριμα λημέρια» και τις «γνώριμες πολιτικές» του κ. Μητσοτάκη για ένα υπερσυγκεντρωτικό κράτος, πρέπει να πάμε σε ένα κράτος ανοιχτότητας και λογοδοσίας. Γιατί καμία χώρα δεν μπορεί να έχει μια ισχυρή οικονομία και ανάπτυξη αν δεν έχει ένα δυνατό και επαγγελματικό δημόσιο τομέα.