Στα επόμενα 5 χρόνια τα ορατά αποτελέσματα από τον ιατρικό τουρισμό

Αύξηση των επενδύσεων στον ιατρικό τουρισμό αλλά και σημαντική προσέλκυση επισκεπτών από το εξωτερικό που θα αναζητούν ιατρικές λύσεις σε προβλήματα που τους απασχολούν στην Ελλάδα, βλέπουν οι αρμόδιοι φορείς μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.

Ο τουρισμός υγείας και ευεξίας είναι πλέον ξεκάθαρο ότι μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας σε πολλές περιοχές της χώρας, τονίζει στο ΑΠΕ-MΠΕ ο περιφερειάρχης Αττικής, πρόεδρος του ΙΣΑ και της ELITOUR Γιώργος Πατούλης με αφορμή διεθνή ημερίδα για το θέμα που γίνεται στην Κρήτη. «Έχει μπει το νερό στο αυλάκι και ο ιατρικός τουρισμός πλέον δημιουργεί μεγαλύτερες δυνατότητες και εύκαιρες, με αποτέλεσμα να βλέπουμε περισσότερες συμμετοχές σε αυτό το εγχείρημα. Η βάση είναι το πολύ καλό ιατρικό δυναμικό και οι δομές που συνεχώς βελτιώνονται» ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι απτά τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας και θα ανέβουμε θέσεις διεθνώς, εκτίμησε ο Γ.Πατούλης προσθέτοντας πως «Θα ανέβουνε από την 5η θέση που είμαστε τώρα στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή , θα ανέβουμε και σε άλλους τομείς, όπως η οφθαλμολογία, η πλαστική και η ρομποτική χειρουργική. Όταν ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια πηγαίναμε στο εξωτερικό να χειρουργηθούμε και τώρα έρχονται εδώ ασθενείς από το εξωτερικό για να χειρουργηθούν». Όμως ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον τουρισμό ευζωίας, ο οποίους αφορά κυρίως ανθρώπους μετά τη μέση ηλικία που είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν ποιοτικό χρόνο και χρήμα για να βελτιώσουν συνολικά τα επίπεδο ζωής τους με σωστή διατροφή, άσκηση, και δραστηριότητες ευζωίας σε ένα ελκυστικό περιβάλλον όπως αυτό της Ελλάδας. «Απευθύνεται στους υγιείς πολίτες του κόσμου που μετά την πανδημία έχουν δει διαφορετικά τον τρόπο ζωής τους. Θέλουν να κερδίσουν χρόνια και να ζουν καλά μέσα σε οργανωμένα κέντρα ευζωίας τα οποία ήδη σχεδιάζουμε στην Αττική», κατέληξε ο κος Πατούλης.

Ιατρικός τουρισμός και τουρισμός ευεξίας είναι μια συνολική εμπειρία που προσφέρουμε στον επισκέπτη και σε αυτήν με κάποιο τρόπο εμπλεκόμαστε όλοι, επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης. « Ωραία η κτηριακά υποδομή , αλλά χρειάζεσαι και ένα ποιοτικό πρωινό, που προκύπτει από την συνεργασία με τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα. Είναι άνθρωποι όπου αναζητούν την καλή ποιότητα και την σωστή παραγωγή αλλά και τις κατάλληλες αγορές» ανέφερε και πρόσθεσε πως «Είναι αυτονόητο ότι θα έχουμε συνεργασία ως υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης με όλους τους συναρμόδιους φορείς για τον Ιατρικό τουρισμό και τον τουρισμό ευεξίας. Η ομάδα κερδίζει και όχι ένας παίχτης μόνος τους» για να θυμηθώ και το προηγούμενο χαρτοφυλάκιο μου στον αθλητισμό, κατέληξε ο κος Αυγενάκης.

Από την πλευρά του ο νέος υφυπουργός Ανάπτυξης Μάριος Σενετάκης, επισήμανε πως ο ιατρικός τουρισμός έχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, συνδυαζόμενος και με την διεύρυνση της τουριστικής περιόδου . «Μας ενδιαφέρει στο υπουργείο ανάπτυξης να συνδράμουμε είτε μέσω της έρευνας είτε μέσω της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην ανάπτυξη αυτής της νέα μορφής τουρισμού» είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τις προοπτικές του ιατρικού τουρισμού στην Κρήτη και ειδικότερα τις δυνατότητες ανάπτυξης του τουρισμού που αφορά την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στη χώρα, συζητούν από το πρωί ειδικοί στην διεθνή ημερίδα Τουρισμός Υγείας 2023, που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Όπως είπε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της ημερίδας, Αντώνης Πολυδώρου, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, έχει ήδη δημιουργηθεί η πρώτη ομάδα 34 γιατρών της χώρας που ασχολούνται με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, με σκοπό οι υπηρεσίες τους να πιστοποιηθούν στο εξωτερικό, και η παρουσία τους να γίνει πιο αισθητή εκεί , ώστε να λειτουργήσει ως πόλος έλξης για τουρίστες που θα έρχονται στη Ελλάδα για να προχωρήσουν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Μάλιστα πρόσθεσε πως παρότι υπάρχει η υποδομή για αυτόν τον ιατρικό τουρισμό στη χώρα, αυτή θα πρέπει να συμπληρωθεί με νέες επενδύσεις που φαίνεται πως θα έχουν μεγάλες προοπτικές τα επόμενα χρόνια.

Ο γγ της Ελληνικής εταιρείας αναπαραγωγικής Ιατρικής και αντιπρόεδρος της Elitour Κωσταντίνος Πάντος με αφορμή τα εγκαίνια μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο Ηράκλειο, είπε στην ημερίδα πως στόχος είναι «να προσελκύσουμε ζευγάρια που αντιμετωπίζουν πρόβληματα αναπαραγωγής στη χώρα τους, τα οποία σχετίζονται με την δωρεά ωαρίων, την παρένθετη μητέρα, την ηλικία της γυναίκας και να τους προσφέρουμε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Η πολιτεία πρέπει να πάρει μέτρα και να δώσει κίνητρα σε όσους ταξιδεύουν στη χώρα μας για ιατρικό τουρισμό π.χ μειώνοντας τον ΦΠΑ στα αεροπορικά τους εισιτήρια και δίνοντας τους και άλλες διευκολύνσεις, κερδίζοντας έτσι το κράτος από όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες τους, την διαμονή, την εστίαση και τις ιατρικές υπηρεσίες που τους προσφέρονται».

Εκτιμάται , όπως είπαν οι ομιλητές πως οι τουρίστες υγείας και ευεξίας ξοδεύουν τουλάχιστον 60% παραπάνω χρήματα από τον μέσο τουρίστα.

Τουλάχιστον 5.000 άτομα κάθε χρόνο έρχονται στην Ελλάδα για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, αριθμός που μπορεί στο πλαίσιο του ιατρικού τουρισμού να διπλασιαστεί ή και να τριπλασιαστεί τα αμέσως επόμενα χρόνια όπως εκτίμησε ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Νίκος Βραχνής. Ισχυρό πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι ο νέος νόμος που ψηφίστηκε με βάση τον οποίο έγιναν σημαντικές αλλαγές ώστε να βοηθηθούν τα ζευγάρια για την απόκτηση ενός παιδιού. Όπως είπε «Οι αλλαγές που έγιναν στα ηλικιακά όρια δίνουν την δυνατότητα στις γυναίκες από την Ελλάδα ή το εξωτερικό να τεκνοποιούν έως και τα 54 έτη τους. Οι γονείς ή ο γονέας του παιδιού μπορούν εάν το επιθυμούν να γνωρίζουν κατά την γονιμοποίηση τα στοιχεία του δότη γενετικού υλικού, εφόσον ο ίδιος έχει συναινέσει. Ακόμη ο δότης έχει την δυνατότητα να δίνονται τα στοιχεία του στον παιδί όταν αυτό συμπληρώνει τα 18 έτη. Επίσης, οι αλλαγές που αφορούν την κοινωνική κρύο συντήρηση ωαρίων βοηθούν αρκετές γυναίκες να κρύο συντηρήσουν το γενετικό τους υλικό που θα συμβουλεύαμε να γίνεται μέχρι τα 35 έτη της γυναίκας». Ωστόσο άφησε να εννοηθεί πως έρχεται σύσταση από Εθνική Αρχή για περιορισμό του αριθμού των ωαρίων που γονιμοποιούνται ανά κύκλο έτσι ώστε να μην περισσεύει γονιμοποιημένο γενετικό υλικό.

Από την πλευρά του ο κος Παντός επισήμανε πως «Έχουμε διάφορες αλλαγές στην κοινωνία, έχουμε νέες μορφές οικογένειας και πρέπει να βοηθηθούν όλοι όσοι έχουν την επιθυμία αλλά και το δικαίωμα στην Ελλάδα να αποκτήσουν ένα παιδί με όποιο τρόπο η επιστήμη μπορεί να τους το προσφέρει».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΣυνεκπαίδευση Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας – Ιταλίας
Επόμενο άρθροΧαλκιδική: Σε πλήρη εξέλιξη οι αστυνομικές έρευνες για την εν ψυχρώ δολοφονία 39χρονου από τα Σκόπια – Τι εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ.