Απόβαση στις δημοφιλείς τουριστικές περιοχές αναμένεται να κάνουν από τις αρχές Ιουνίου και καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού οι ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), με στόχο να εντοπίσουν επιχειρήσεις οι οποίες χρησιμοποιούν παράνομο και μη αδειοδοτημένο λογισμικό στους ηλεκτρονικούς τους υπολογιστές.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το φαινόμενο της χρήσης παράνομου λογισμικού έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, με τα κλιμάκια του ΣΔΟΕ να έρχονται αντιμέτωπα με επιχειρήσεις οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις δεν διαθέτουν ούτε ένα νόμιμο λογισμικό σε κάποιον από τους δεκάδες υπολογιστές που χρησιμοποιούν.
Στο στόχαστρο των ελεγκτών του ΣΔΟΕ αναμένεται να μπουν ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα, εστιατόρια και καφετέριες αλλά και πολλές ακόμη επιχειρήσεις που έχουν εποχικό χαρακτήρα στα νησιά του Αιγαίου και του Ιουνίου πελάγους αλλά και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην ηπειρωτική Ελλάδα. Το ΣΔΟΕ δίνει ιδιαίτερη σημασία στον εντοπισμό επιχειρήσεων που λειτουργούν υπολογιστές με παράνομο λογισμό καθώς σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση της Business Software Alliance η χρήση του παράνομου λογισμικού στην Ελλάδα το ποσοστό μη αδειοδοτημένου λογισμικού στην Ελλάδα φθάνει σε ποσοστό της τάξης του 63%, το οποίο έχει αυξηθεί έστω και οριακά στο διάστημα της οικονομικής κρίσης. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην κατάταξη των χωρών της Δυτικής Ευρώπης όπου συμπεριλαμβάνεται η χώρα μας στην έρευνα, που αντιστοιχεί σε ποσοστά πρώην ανατολικών χωρών καθώς και χωρών της Μέσης Ανατολής και Αφρικής.
Η χώρα μας μάλιστα βρίσκεται πρώτη και με διαφορά στην σχετική λίστα κατάταξης, όταν για παράδειγμα στην Κύπρο και στην Ιταλία το αντίστοιχο ποσοστό παράνομου λογισμικού ανέρχεται στο 45%, στην Ισπανία 44%, στη Γαλλία 34%, στην Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο 22% και στην Αυστρία 21%. Το μικρότερο ποσοστό παράνομου λογισμικού έχει το Λουξεμβούργο με ποσοστό 19%. Αντίστοιχα τα μεγαλύτερα ποσοστά παράνομου λογισμικού σε όλον τον κόσμο έχει η Λιβύη με 90% και το Μπαγκλαντές και η Αρμενία με 86%.
Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα η εμπορική αξία του λογισμικού που διακινήθηκε το 2015 παράνομα στην Ελλάδα ανήλθε στα 189 εκατ. δολ.