Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου
από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ
και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα
Α. Διεθνείς πρωτοβουλίες
Ολοκληρώνεται σήμερα μια εβδομάδα έντονης κινητικότητας για θέματα μείζονος εθνικού ενδιαφέροντος. Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση αναπτύσσουν πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο για την ανάδειξη των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων και τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Για την ενίσχυση των στρατηγικών συμμαχιών της Πατρίδας μας στην ευρύτερη γειτονιά μας, την ανάπτυξη πολύπλευρων συνεργασιών, την προσέλκυση επενδύσεων. Και βέβαια για την προώθηση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, των αποφάσεων που θα φέρουν πιο γρήγορα και θα κάνουν πιο δυνατή την ανάκαμψη της οικονομίας και την ανάταξη της κοινωνίας μας.
Την Τρίτη και την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -συνοδευόμενος από κλιμάκιο Υπουργών- βρίσκονταν στο Ισραήλ, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη στο εξωτερικό μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, με σκοπό, όπως δήλωσε ο ίδιος «να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε τη στρατηγική μας σχέσης, μέσω στενότερης συνεργασίας σε μια σειρά καθοριστικών τομέων». Στη διάρκεια της επίσκεψης υπογράφηκαν σημαντικές διμερείς συμφωνίες για τον Τουρισμό, την κυβερνοασφάλεια και τη Γεωργία. Συζητήθηκαν, ακόμη θέματα που αφορούν στην ενέργεια, την άμυνα και την αμυντική βιομηχανία.
Ιδιαίτερης σημασίας συζήτηση έγινε για την «τουρκική δραστηριότητα που συνιστά απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής» και ειδικότερα για «τα πρόσφατα συμβάντα παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στα θαλάσσια, εναέρια και χερσαία σύνορά μας». Όπως και για τις «αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τη Λιβύη» και την «απολύτως άκυρη συμφωνία μεταξύ των δύο αυτών χωρών για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών». Επαναβεβαιώθηκε, ταυτόχρονα, η κοινή πεποίθηση για τη γεωστρατηγική σημασία του EastMed και η κοινή βούληση για την προώθηση του έργου.
Σε ό,τι αφορά τη διμερή αμυντική συνεργασία ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι μπορεί να αναπτυχθεί, «όχι μόνο επιχειρησιακά, αλλά και σε ό,τι αφορά την αμυντική υποδομή». Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με τους επικεφαλής κορυφαίων εταιρειών αμυντικού υλικού και επενδυτικών κεφαλαίων, προς τους οποίους απηύθυνε πρόσκληση για επενδύσεις στην Πατρίδα μας.
Την Τετάρτη το απόγευμα ο Πρωθυπουργός συμμετείχε, στη Σύνοδο Κορυφής του Ε.Λ.Κ., που έγινε με τηλεδιάσκεψη. Αναφέρθηκε στο άνοιγμα του τουρισμού και επανέλαβε την πρόσκλησή του να γίνει μία από τις επόμενες Συνόδους Κορυφής στην Ελλάδα. Επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει, εντός του Ιουλίου, συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης. Έβαλε στην ατζέντα την τουρκική προκλητικότητα στην Μεσόγειο, τονίζοντας αφενός ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί παραβίαση της κυριαρχίας της και αφετέρου ότι η αντίδραση της Ε.Ε. δεν πρέπει να μείνει σε επίπεδο δηλώσεων. Αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ειρήνη» για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και τόνισε ότι «δεν μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις και μετά να φαινόμαστε αδύναμοι στην εφαρμογή τους».
Επιπλέον, χθες ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε το Κάιρο. Έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, τον κ. Al Sisi, στον οποίο μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και την διακηρυγμένη βούληση της χώρας μας να συσφίξουμε τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με την Αίγυπτο. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του κ. Sameh Shoukry, με τον οποίον συζήτησαν τα περιφερειακά θέματα, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Λιβυκό και την τουρκική προκλητικότητα. Επίσης, αυτή η επίσκεψη ήταν ένα σημαντικό βήμα ώστε Ελλάδα και Αίγυπτος να ξαναπιάσουν το νήμα της διαπραγμάτευσης για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών.
Β. Σε ότι αφορά την πορεία για τη νέα κανονικότητα
Προετοιμαζόμαστε για το επόμενο μεγάλο βήμα, την 1η Ιουλίου, ημέρα που θα ανοίξουν πιο πλατιά οι πύλες της χώρας στον τουρισμό. Πρώτο μέλημά μας, όπως τόνισε κατ’ επανάληψη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η ασφάλεια των εργαζόμενων στον κλάδο, των κατοίκων στους τουριστικούς προορισμούς, καθώς και των επισκεπτών μας. Έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο ενδυνάμωσης των δομών και των υπηρεσιών Υγείας στη νησιωτική χώρα και λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για τον έγκαιρο εντοπισμό και τη ιχνηλάτηση ενδεχόμενων κρουσμάτων, την απομόνωση, την παροχή περίθαλψης.
Παράλληλα συνεχίζονται οι έλεγχοι σε περιοχές της χώρας με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο. Σε περίπτωση εντοπισμού αυξημένου αριθμού κρουσμάτων θα λαμβάνονται -όπως ήδη γίνεται σε περιοχές της Ξάνθης- στοχευμένα, τοπικά, περιοριστικά, μέτρα. Ταυτόχρονα εντείνονται οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων προστασίας, ενώ παράλληλα ενιαιοποιείται και εξορθολογίζεται το πλαίσιο κυρώσεων. Το νέο απλό και ομοιόμορφο πλαίσιο προβλέπει αυξημένες κυρώσεις για όσους είναι υπότροποι.
Στην πρώτη παράβαση εκτός του διοικητικού προστίμου (που εξαρτάται από τα τετραγωνικά της επιχείρησης) προβλέπεται 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας, στη δεύτερη αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 30 ημέρες και στην τρίτη -εκτός του προστίμου- αν αυτή γίνεται εντός τριμήνου υπάρχει αναστολή λειτουργίας για 90 ημέρες και αν γίνεται εντός εξαμήνου τότε η αναστολή λειτουργίας θα είναι για 60 ημέρες. Σε κάθε περίπτωση επαγρυπνούμε, δεν εφησυχάζουμε. Εκπτώσεις σε ζητήματα ασφάλειας και υγείας δεν γίνονται.
Γ. Σε ό,τι αφορά την οικονομία
Παρατείνεται έως και το τέλος του χρόνου, η ισχύς των μειωμένων κατά 30% συντελεστών Φ.Π.Α. για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, που σηκώνουν, πέρα από τις συνέπειες της πανδημίας, και το βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος.
Επεκτείνονται κατά δύο μήνες τα επιδόματα τακτικής ανεργίας για όσους δικαιούχους η σχετική επιδότηση έληξε εντός του Μαΐου.
Επεκτείνεται και για τον Ιούνιο η έκπτωση 25% για οφειλές και δόσεις ρυθμίσεων που θα πληρωθούν εμπρόθεσμα, για επιχειρήσεις, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία.
Στο μεταξύ προχωρά και η θέσπιση πλαισίου που θα ανοίξει το δρόμο σε μικροχρηματοδοτήσεις, με στόχο να ενισχυθούν οι πολίτες που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, ή θέλουν να προχωρήσουν στη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων ή να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας, καθώς και όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.
Στο τέλος Ιουνίου, με αρχές Ιουλίου, με βάση τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για μια «γενναία» μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις. Τέλος, παρατείνεται μέχρι 29 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Δ. Σε ό,τι αφορά την ψηφιακή μεταρρύθμιση του Κράτους
Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που στόχο έχουν να βελτιώσουν τη λειτουργία του Δημοσίου και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Γίνεται τώρα, ένα ακόμη βήμα, καθώς οι Δήμοι μπορούν πλέον, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας να συνδεθούν με τα πληροφοριακά συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Θα έχουν έτσι τη δυνατότητα να αντλούν αυτόματα τη φορολογική ενημερότητα των προμηθευτών τους κατά τη διαδικασία της πληρωμής τους και έτσι πολίτες και επιχειρήσεις απαλλάσσονται από την υποχρέωση να προσκομίζουν φορολογική ενημερότητα και την περιττή γραφειοκρατία.
Ε. Σε ότι αφορά το Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού
Σήμερα το πρωί, όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός παρέστη στην ειδική τελετή παραλαβής 20 πυροσβεστικών οχημάτων, που έγιναν δωρεά στο Πυροσβεστικό Σώμα από την εταιρεία «Παπαστράτος». Πρόκειται, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, «για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα γόνιμης σύμπλευσης του ιδιωτικού τομέα με το δημόσιο και με το εθελοντικό κίνημα. Κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, κερδίζει η Πατρίδα μας, κερδίζει ολόκληρη η κοινωνία».
Αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός συμμετέχει, με τηλεδιάσκεψη, στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.. Βασικά θέματα είναι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 και η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι θέσεις μας είναι γνωστές και έχουν διατυπωθεί έγκαιρα, ανοιχτά και σε κάθε κατεύθυνση. Όπως, άλλωστε γνωρίζετε, το περιεχόμενο της πρότασης της Κομισιόν κινείται στην κατεύθυνση που είχαν προτείνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλοι οκτώ ηγέτες χωρών μελών της Ένωσης, με την κοινή επιστολή τους προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ στις 25 Μαρτίου. Στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες, για το Ταμείο Ανάκαμψης:
-Να είναι μεγάλο και φιλόδοξο.
-Να είναι ευέλικτο.
-Να βασίζεται περισσότερο σε επιχορηγήσεις και λιγότερο σε δάνεια.
-Να χρηματοδοτηθεί από κοινό δανεισμό.
Είναι πολύ θετικό ότι κανείς δεν αμφισβητεί την ανάγκη να υπάρχει αφενός ευελιξία σε σχέση με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφετέρου ένας μηχανισμός κοινού δανεισμού από τα κράτη-μέλη. Πρόκειται για μια ιστορική ευκαιρία.
Οι ηγέτες των κρατών-μελών αντιλαμβανόμενοι πόσο ιστορική είναι η ευκαιρία αυτή, καλούνται να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Και να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών των ευρωπαίων πολιτών. Καλούνται λοιπόν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να συμβιβάσουν το πόσο φιλόδοξο πρέπει να είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και ποιο χρονικό ορίζοντα θα πρέπει να θέσουν για την ολοκλήρωσή του.
Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας, με τη συνήθη πλέον ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής. Τις ερωτήσεις θα συντονίζει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Τις τελευταίες ημέρες σας καλούν να δώσετε στη δημοσιότητα, κ. Εκπρόσωπε, την αναλυτική λίστα με τα ποσά που πήρε κάθε Μέσο για την καμπάνια για τον κορονοϊό. Η συζήτηση ξεκίνησε, μάλιστα, από Μέσα που φαίνεται να έχουν λάβει αρκετά χρήματα την περίοδο διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ διακινούνται σενάρια πως έλαβαν ποσά 500 χιλιάδων και 800 χιλιάδων ευρώ. Πρόκειται για fake news; Ποιο είναι το σχόλιό σας επ’ αυτών; Θα δώσετε στη δημοσιότητα τη λίστα με τα ποσά;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Τρεις-τέσσερις επισημάνσεις στο ερώτημά σας. Κατ’ αρχάς, η εκστρατεία ενημέρωσης για τον κορονοϊό ήταν μία συνεκτική μεθοδική εκστρατεία που έφερε αποτέλεσμα. Έσωσε ζωές. Δεύτερον, έχω πει και στο παρελθόν ότι δεν μπορεί να δοθούν ποσά στη δημοσιότητα, πριν ολοκληρωθούν η καμπάνια και οι σχετικές διαδικασίες. Σήμερα, βρισκόμαστε στη φάση ποιοτικού και ποσοτικού ελέγχου και οι πληρωμές θα γίνουν από το Υπουργείο Οικονομικών. Όταν ολοκληρωθούν οι πληρωμές, τότε θα δοθεί η λίστα με τα ποσά στη δημοσιότητα. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι κάτι που έχω πει στο παρελθόν.
Ήδη, στη συνεδρίαση της 10ης Απριλίου 2020 της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, απαντώντας στους βουλευτές όλων των κομμάτων, είχα επισημάνει ότι «ναι, στο τέλος θα έχετε μια πλήρη εικόνα ποιοι έχουν συμμετάσχει στη καμπάνια και τι ποσά πήραν». Ένα επόμενο στοιχείο στην απάντησή μου: Είναι προφανές ότι ο θόρυβος, ο οποίος έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται τις τελευταίες ημέρες, εκκινεί από ένα Μέσο Ενημέρωσης. Το Μέσο Ενημέρωσης αυτό είναι γνωστό για τη λάσπη που εκτοξεύει απέναντι στον Πρωθυπουργό και στην οικογένειά του, χωρίς κανένα ντοκουμέντο. Είναι γνωστό για fake news.
Επίσης, όπως προκύπτει από σημερινά δημοσιεύματα, φαίνεται να είναι ένα Μέσο το οποίο έχει πάρει στην προηγούμενη περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μεγάλα ποσά από τράπεζες και ορισμένες ΔΕΚΟ, τα οποία ανέρχονται, τουλάχιστον, σε ποσό 1,8 εκατομμυρίων ευρώ. Επομένως, και για την Αξιωματική Αντιπολίτευση και για όσους κινούν θέματα για τα ποσά της καμπάνιας ενημέρωσης -η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 31 Μαΐου 2020 και συνέβαλε στο να διασωθούν πολλές ζωές συμπολιτών μας- λέμε ότι τα ποσά θα δοθούν στη δημοσιότητα όταν ολοκληρωθεί η πληρωμή από το Υπουργείο Οικονομικών με τις νόμιμες διαδικασίες.
Παρακαλούμε τον κ. Τσίπρα, ο οποίος ενδιαφέρεται για τα ποσά, να ενημερώσει την ελληνική κοινή γνώμη πόσα χρήματα δόθηκαν στο Μέσο με το οποίο ταυτίζεται την περίοδο της διακυβέρνησής του, από το 2015 μέχρι το 2019. Και ένα τελευταίο σχόλιο που θα ήθελα να κάνω: Προκαλεί τουλάχιστον εντύπωση, πώς είναι δυνατόν να ταυτίζονται –σαν να έχουν βγει από καρμπόν- πρωτοσέλιδα εφημερίδων από την Αριστερά που εκφράζουν σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, με εφημερίδες που η εστία τους βρίσκεται στην Κεντροδεξιά. Ποια υπόγεια διαδρομή ενώνει αυτά τα πρωτοσέλιδα;
Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, προτίθεται ο κ. Μητσοτάκης να καταθέσει τη λίστα με τα ποσά που έλαβαν τα Μ.Μ.Ε. για την καμπάνια «Μένουμε σπίτι», στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού»;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως απάντησα και στην προηγούμενη ερώτηση, θα κατατεθεί φυσικά η λίστα με τα ποσά, όταν ολοκληρωθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες, όπως έχουμε πει εδώ και πολύ καιρό.
Γ. ΧΑΔΟΥΛΗΣ: Ενόψει της λήψης των περιορισμών κυκλοφορίας στα Κέντρα Υποδοχής, εκτός εάν ανανεωθούν εκ νέου, μήπως υπάρχει κάποια απάντηση για την ερώτησή μας, της 11ης Ιουνίου, για τα τεστ κορονοϊού στις δομές φιλοξενίας στην Επικράτεια; Είχαμε ρωτήσει πόσα τεστ έχουν πραγματοποιηθεί, πόσα είναι τα θετικά και αν περιλαμβάνονται στο γενικό σύνολο του ΕΟΔΥ.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όλα τα τεστ που γίνονται και τα οποία έχουν ξεπεράσει τις 270.000 [εκ παραδρομής αναφέρθηκε 240.000] δίνονται φυσικά στη δημοσιότητα. Μεταξύ αυτών είναι και τα τεστ που γίνονται και στις δομές, φυσικά.
Β. ΣΑΜΑΡΑ- ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ-Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Ο κ. Τσαβούσογλου επιμένει ότι η Ρόδος, η Κρήτη και το Καστελόριζο δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. Είναι ικανοποιημένη η Κυβέρνηση από την αντίδραση της Ε.Ε.; Εκτός από δήλωση καταδίκης, τι άλλο αναμένουμε από την Ευρώπη;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι σαφές -προκύπτει και από την πρόσφατη Συμφωνία με την Ιταλία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας- ότι το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, προβλέπει ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Είναι κάτι που επανειλημμένως έχουν επιβεβαιώσει με δημόσιες δηλώσεις και μεγάλες χώρες, όπως οι Η.Π.Α.. Πρόσφατα απαντώντας σε ερώτημα με αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα, δηλώθηκε ότι φυσικά τα νησιά μας έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, όπως και το χερσαίο έδαφος. Επομένως, εμείς, προχωρούμε πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Υπήρξε διακοπή στις διαπραγματεύσεις για ΑΟΖ με Αίγυπτο τους τελευταίους μήνες; Γιατί λέτε ότι «ξαναπιάνουμε το νήμα»; Είναι ειλημμένη απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο; Συζητά η Αθήνα μειωμένη επήρεια σε ΑΟΖ για την Κρήτη;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι ξεκάθαρο ότι η συζήτηση με την Αίγυπτο διαρκεί τα τελευταία 15-16 χρόνια. Επομένως, όταν έχουμε μια οριοθέτηση θαλάσσιας ζώνης με την Ιταλία, αυτό δημιουργεί ένα καλό προηγούμενο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προχωρήσουμε στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και με άλλες χώρες της περιοχής. Γι’ αυτό λέμε ότι «ξαναπιάνουμε το νήμα» υπό το φως και των τελευταίων εξελίξεων, σε ένα καλό κλίμα. Από εκεί και πέρα, δεν πρόκειται να κάνουμε καμία δήλωση, προτού είμαστε έτοιμοι για υπογραφές συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες με γειτονικές μας χώρες.
ΔΗΜ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Καθώς ο Πρωθυπουργός ζήτησε από την Ε.Ε., όχι μόνο λόγια για την τουρκική προκλητικότητα, υπάρχει σαφές πλαίσιο κυρώσεων που πρότεινε η χώρα μας, πέραν των κυρώσεων σε φυσικά πρόσωπα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι μια συζήτηση, η οποία έχει τεθεί από τον Πρωθυπουργό και θα περιμένετε νεότερα γι’ αυτή τη συζήτηση, όσο προχωράμε στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και τις επόμενες εβδομάδες. Εξαρτάται από την Τουρκία να θέσει τέρμα στις προκλητικές ενέργειές της, ώστε να αντιμετωπίζεται από την Ευρώπη ως ένας εταίρος σταθερός, ασφαλής, που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και όχι ως κάποιος που προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ν. ΑΡΜΕΝΗΣ: Στο τέλος του δρόμου, στη διαπραγμάτευση για τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, μας περιμένει μνημόνιο;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν υπάρχουν μνημονιακές υποχρεώσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης. Το έχουμε απαντήσει αυτό πολλές φορές, από την πρώτη στιγμή που έχει τεθεί στο τραπέζι η πρόταση της Κομισιόν. Είναι ένα βήμα σε μια σοβαρά ενισχυμένη Ε.Ε., καθώς μιλάμε για επιχορηγήσεις σε μεγάλο βαθμό και όχι για δάνεια, που θα χρηματοδοτούνται από έναν κοινό δανεισμό. Αυτό είναι πολύ μεγάλο βήμα για την Ευρώπη. Επομένως, οι μόνες προϋποθέσεις που υπάρχουν είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας και ένα στέρεο σχέδιο, το οποίο μπορεί να βοηθά τις χώρες να αλλάξουν σελίδα. Η Ελλάδα έχει να πάρει πολλά χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και είναι ευθύνη της Κυβέρνησης να διαμορφώσει ένα σχέδιο που θα μεταμορφώσει την Ελλάδα.
ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Τι θα επισημάνει στους Ευρωπαίους ομολόγους του ο Πρωθυπουργός για την τουρκική παραβατικότητα; Θα ζητήσει επέκταση κυρώσεων;
Γ. ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ: Ο Πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στη σημερινή τηλεδιάσκεψη της Ε.Ε.;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Να ξεκινήσω από το δεύτερο ερώτημα. Η σημερινή τηλεδιάσκεψη βρίσκεται σε εξέλιξη. Ανάλογα με την πορεία της ατζέντας -αναμένεται μακρά αυτή η συνεδρίαση- θα τεθούν όλα τα θέματα από τον Πρωθυπουργό. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο Πρωθυπουργός θέτει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας σε όλα τα fora, όχι μόνο της Ε.Ε., αλλά και δημόσια με τις τοποθετήσεις του. Αυτό που θέλουμε είναι σχέσεις καλής γειτονίας. Είναι στο χέρι της άλλης πλευράς να επιδείξει ότι το επιθυμεί και η ίδια.
ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Αναγνωρίζετε ότι η στρατηγική του Ελσίνκι απέτυχε; Ποιο είναι το νέο δόγμα της Κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχω απαντήσει σε προηγούμενες ερωτήσεις, ότι αναδεικνύουμε σε αυτή τη φάση όλες τις ενέργειες της τουρκικής προκλητικότητας. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε, εκτός από το «DOCUMENTO», τι ποσά έχουν πάρει και άλλα Μ.Μ.Ε. από τις τράπεζες, όπως το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», «ΤΟ ΒΗΜΑ», η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»; Το «DOCUMENTO» αποκλείστηκε λόγω της λάσπης, που είπατε, ότι πετάει στον Πρωθυπουργό;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχω απαντήσει, όσον αφορά τη συγκεκριμένη εφημερίδα που με ρωτήσατε και σε προηγούμενη ερώτηση, σε προηγούμενα briefings και έχω απαντήσει και με δημόσιες τοποθετήσεις. Αυτό που έχει σημασία σε αυτή τη χρονική συγκυρία είναι: Ο κ. Τσίπρας, εφόσον αναρωτιέται για ποσά δημόσια και καταθέτει ερωτήσεις στη Βουλή, να δώσει ο ίδιος ποια ποσά πήρε η συγκεκριμένη εφημερίδα ή άλλο Μέσο το οποίο ενδεχομένως επιθυμεί, την περίοδο 2015-2019. Και αυτό είναι ένα ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να το δει σοβαρά. Και όχι να συγκρίνει τα ποσά μιας καμπάνιας που έσωσε ζωές, με μια προσπάθεια να διαμορφώσει έναν εταίρο, τον οποίο χρησιμοποιούσε, προκειμένου είτε να ρίχνει λάσπη, είτε να κατασκευάζει θέματα, όπως αυτό που έχουμε δει το τελευταίο διάστημα, το οποίο αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.