Για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου lockdown μίλησε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ
και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ. «Δεν είμαστε εκεί. Απλώς λέμε ότι χρειαζόμαστε να έχουμε όλες τις επιλογές στο τραπέζι. Ο πρωθυπουργός ήδη από προχθές είχε ζητήσει από την Επιτροπή των Ειδικών να καταρτιστεί ένα σχέδιο πιθανών μέτρων, το οποίο θα ενεργοποιείται με έναν τρόπο σχετικά αυτοματοποιημένο, όταν βλέπουμε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα να χειροτερεύουν», είπε χαρακτηριστικά.
Τόνισε παράλληλα πως «το πρόβλημα είναι μπροστά μας, είναι δυναμικό, εξελίσσεται και παίρνουμε πάντα τα μέτρα που χρειάζονται. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να το αντιμετωπίσουμε. Δεν αποκλείουμε τίποτα. Δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής».
Ο κ. Πέτσας επεσήμανε ακόμη πως «πιο πολύ απ’ όλα, μας ανησυχεί η έκρηξη που υπήρξε στα κρούσματα διεθνώς το τελευταίο διάστημα» και πρόσθεσε πως θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα που θα ήταν ένα δεύτερο lockdown αλλά και ότι «θέλουμε, πάνω απ’ όλα, να μην κινδυνεύουν οι συμπολίτες μας, να μην υποστεί το Σύστημα Υγείας μία τέτοια πίεση που δεν θα επιτρέπει στους συμπολίτες μας να έχουν τη φροντίδα που τους αξίζει».
Για το Σύστημα Υγείας και τις αντοχές του επεσήμανε πως «ήδη, πολλές από τις Μ.Ε.Θ., οι οποίες προβλέπαμε να μπουν στο Σύστημα, μπαίνουν από τον Σεπτέμβριο, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες τον Οκτώβριο. Δεν είναι αυτή η ανησυχία. Η ανησυχία είναι να μην ξεφύγει η διασπορά σε μεγάλο ποσοστό στην κοινότητα και να μην εμφανιστεί τέτοια πίεση στο Σύστημα Υγείας που δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί». Έκανε επίσης αναφορά στην προκήρυξη θέσεων εργασίας για προσωρινή αλλά και μόνιμη απασχόληση στον τομέα της υγείας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε εξηγήσεις σχετικά με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τις προδιαγραφές για τις μάσκες στα σχολεία. Επίσης, μιλώντας για τα μέσα μαζικής μεταφοράς επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι στις επιχειρήσεις δικτύου -όπως είναι οι μεταφορές, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες- όταν κάποιος δεν κάνει επενδύσεις για πολλά χρόνια το καράβι δεν στρίβει εύκολα. Πρέπει να περάσει καιρός». Εξήγησε επίσης ότι στην παρούσα φάση γίνεται προσπάθεια «με το υπάρχον προσωπικό και τα λεωφορεία να έχουμε μεγαλύτερη πυκνότητα δρομολογίων, σε σχέση με αυτή που είχαμε συνηθίσει. Αυτό γίνεται, αλλά δεν είναι ακόμα αρκετό».
Αναφερόμενος τέλος στην τουρκική προκλητικότητα παρέπεμψε σε όσα είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θέτοντας ως βασικές προϋποθέσεις για μια συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, την εμπιστοσύνη και την καλά προετοιμασμένη επικοινωνία.
ΑΠΕ-ΜΠΕ