Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη στα εγκαίνια της Έκθεσης “Φιλελληνισμοί: 1780-1860” στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
“Οι Φιλέλληνες είπαν “παρών” σε όλους τους απελευθερωτικούς μας αγώνες. Ως και σήμερα, ήταν κοντά μας. Το είδαμε στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που βίωσε η χώρα μας, όταν πολίτες άλλων κρατών, έβγαιναν στους δρόμους σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης για να επαναλάβουν τον στίχο του Πέρσυ Σέλεϊ, Ελληνολάτρη ποιητή: Το «EIMAΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ», στίχο που έγραψε ειδικά για την Επανάσταση, ακριβώς πριν από 200 χρόνια.
Το βλέπουμε συνεχώς, στα ένθερμα λόγια των πολλών επισκεπτών της χώρας, κάθε χρόνο”, τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια της έκθεσης “Φιλελληνισμοί: 1780-1860”, που πραγματοποιήθηκαν στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, παρουσία της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Και υπογράμμισε: “Σήμερα που η χώρα μας αντιμετωπίζει και πάλι απειλές από τον ταραξία της γειτονιάς μας, την ώρα που ξεπερνά με σταθερά βήματα, την υγειονομική κρίση, τα μηνύματα που πηγάζουν από την επέτειο των 200 χρόνων, από τις ιδέες, την αγωνιστικότητα για την Ελληνική Ανεξαρτησία, φέρνουν στο προσκήνιο εξέχουσες μορφές Φιλελληνισμού: Φέρνουν, κυρίως, την αλληλέγγυα δύναμη που μας δείχνει ότι υπάρχουν συμπαραστάτες στα δίκαιά μας. Συμπαραστάτες στις κόκκινες γραμμές που έχουμε ορίσει, αλληλέγγυοι στην κοινή μας προσπάθεια για ανάπτυξη, πρόοδο, ευημερία, για ένα καλύτερο μέλλον”.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού:
Κυρία πρόεδρε, κυρίες και κύριοι,
Πριν από 3.000 χρόνια, ο Ηρόδοτος ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο «φιλέλλην», για τους ξένους ηγεμόνες που αγαπούσαν την Ελλάδα. Από τότε, ο Φιλελληνισμός, αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στην Αναγέννηση, αλλά κορυφώθηκε ως Κίνημα πριν, κατά και μετά την Επανάσταση του 1821. Συνεχίστηκε, όμως και μετά απ΄ αυτήν.
Οι Φιλέλληνες είπαν “παρών” σε όλους τους απελευθερωτικούς μας αγώνες. Ως και σήμερα, ήταν κοντά μας. Το είδαμε στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που βίωσε η χώρα μας, όταν πολίτες άλλων κρατών, έβγαιναν στους δρόμους σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης για να επαναλάβουν τον στίχο του Πέρσυ Σέλεϊ, Ελληνολάτρη ποιητή: Το «EIMAΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ», στίχο που έγραψε ειδικά για την Επανάσταση, ακριβώς πριν από 200 χρόνια. Το βλέπουμε συνεχώς, στα ένθερμα λόγια των πολλών επισκεπτών της χώρας, κάθε χρόνο.
Σήμερα που η χώρα μας αντιμετωπίζει και πάλι απειλές από τον ταραξία της γειτονιάς μας, την ώρα που ξεπερνά με σταθερά βήματα, την υγειονομική κρίση, τα μηνύματα που πηγάζουν από την επέτειο των 200 χρόνων, από τις ιδέες, την αγωνιστικότητα για την Ελληνική Ανεξαρτησία, φέρνουν στο προσκήνιο εξέχουσες μορφές Φιλελληνισμού: Φέρνουν, κυρίως, την αλληλέγγυα δύναμη που μας δείχνει ότι υπάρχουν συμπαραστάτες στα δίκαιά μας. Συμπαραστάτες στις κόκκινες γραμμές που έχουμε ορίσει, αλληλέγγυοι στην κοινή μας προσπάθεια για ανάπτυξη, πρόοδο, ευημερία, για ένα καλύτερο μέλλον.
Ο κορυφαίος Φιλέλληνας, ο Λόρδος Βύρωνας, είναι παρών στην σκέψη μας, ειδικά τις τελευταίες ημέρες, που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο Λονδίνο, όπου έθεσε το ζήτημα της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα. Ήταν ο Άγγλος πολιτικός και ποιητής που έδωσε τη ζωή του στο πολιορκημένο Μεσολόγγι, από τους πρώτους -το 1812- που ύψωσαν την φωνή τους κατά της κλοπής των Γλυπτών από τον Έλγιν.
Ατενίζουμε με αισιοδοξία τη συνέχεια του φιλελληνισμού έτσι όπως καταγράφεται σήμερα σ΄ όλο τον κόσμο: Με νέα πρότυπα και μοντέλα, μέσα από τις 420 έδρες -τμήματα και τομείς Ελληνικών και Κλασσικών Σπουδών- Τους 100.000 ετησίως σπουδαστές. Τους περίπου 20.000 ελληνιστές, ιστορικούς, αρχαιολόγους, ακαδημαϊκούς. Τους 70 συνδέσμους φιλίας και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού. Τις 48 σχολές κι εργαστήρια ελληνικού θεάτρου (αρχαίου και νεότερου) από την Κίνα και την Ιαπωνία μέχρι την Χιλή και τη Βενεζουέλα. Τους 7 διεθνείς οργανισμούς που μοχθούν για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης. Τους 17 διεθνείς οργανισμούς, που δίνουν μάχη, για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.
Συγχαρητήρια για την έκθεση που οργανώνετε. Μέσα από κείμενα όπως του λόρδου Βύρωνα και άλλων φιλελλήνων ξένων λογοτεχνών, από βιβλία, σχέδια και πρόσωπα που προβάλλονται, μουσικά κομμάτια και αντικείμενα τέχνης, φωτίζετε τις πτυχές του Φιλελληνικού Κινήματος.