Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος: Το ” Τριήμερο ” της Μεγάλης Τεσσαρακοστής

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μετά τον Εσπερινό της Συγνώμης – Κυριακή της  Τυρινής  26 / 02 / 2023 , ακούγεται  μεταξύ των μοναχών ή και των προσκυνητών η ακόλουθη  φράση:

” Καλή Σαρακοστή και καλό Τριήμερο “.

Η λέξη Τριήμερο δεν έχει το κοσμικό νόημα ” να περάσετε καλά “, αλλά πνευματικό νόημα.

Είναι παλαιά μοναστηριακή παράδοση, στην αρχή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, οι μοναχοί και οι μοναχές, για τρεις ημέρες να απέχουν από την λήψη τροφής και νερού να τηρούν απόλυτη σιωπή ( δεν μιλούν μεταξύ τους ), συνεχίζοντας το διακόνημα ή το εργόχειρό τους προσευχόμενοι.

Στα Μοναστήρια επικρατεί απόλυτη ησυχία… και μόνο ο ήχος από το κελάϊδισμα των πουλιών ακούγεται. Μετά την πρώτη Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία της Τετάρτης, το πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά σύμφωνα με το ισχύον τυπικό της κάθε Ιεράς Μονής.

Η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι αυστηρή και παλαιότερα οι άνθρωποι στην πατρίδα μας, που ήταν περισσότερο ευλαβείς, την τηρούσαν με ακρίβεια ” καλογερική ” .

Κάποιοι μάλιστα, συνήθως ευλαβείς γυναίκες μεγάλης ηλικίας στην αρχή αυτής της Νηστείας,  με την ευλογία του πνευματικού τους  ”  έκαναν τριήμερο”,  απείχαν από φαγητό και νερό την Καθαρά Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη.

Μου ανέφερε ο Ιερομόναχος π. Βαρσανούφιος  Βοϊβ.  ότι στα χωριά των Αγράφων  ( Ευρυτανικά  & Θεσσαλικά ), επικρατούσε παλαιότερα η άποψη, ότι αν σου δώσει ευχή ” γιαγιά  που κάνει τριήμερο “, είναι σαν να παίρνεις ευχή από Δεσπότη.

Ο ίδιος είχε ”  προλάβει ” και γνωρίσει τέτοιες  σεβάσμιες ηλικιωμένες, που το πρόσωπό τους έλαμπε και ήταν φωτεινό!

Φωτ. Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος P6051773
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Φωτ. Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος P5165163
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Φωτ. Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος P6182282
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Φωτ. Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος P8223310
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Κείμενο – Φωτογραφίες : Σπύρος Θεοδ.  Κουτσοχρήστος

Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη Ανδρέα Σπυρόπουλου στην εφημερίδα «Μακεδονία» και τον δημοσιογράφο Β. Στολάκη
Επόμενο άρθροΠΡΟΣΚΛΗΣΗ σε διαδικτυακή Προσυνεδριακή Ημερίδα για την “Συμβολή της κτηνοτροφίας στην ισορροπία-αειφορία του περιβάλλοντος”