Επιστημονικά έχει αποδειχθεί ότι το εμβόλιο είναι το μόνο πραγματικό όπλο απέναντι στην πανδημία. Εμβολιαζόμενοι δεν προστατεύουμε μόνο εμάς αλλά και τους συνανθρώπους μας, αναφέρει στη Realnews ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός.
Στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα για λάθη από την πλευρά της κυβέρνησης όσον αφορά την πανδημία σημειώνει πως σε αυτή τη δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση η Ελλάδα χαρακτηρίστηκε ως μία από τις χώρες που τα καταφέρνουν καλύτερα. Και προσθέτει: «ξέρετε πολλούς Έλληνες που θα προτιμούσαν να διαχειριστούν την πανδημία ο κύριος Τσίπρας και ο κύριος Πολάκης;».
Όσον αφορά στην ευθύνη του καθενός απέναντι στον εμβολιασμό και στην πανδημία, τονίζει: «Η ευθύνη του καθενός μας είναι τριπλή. Απέναντι στον εαυτό μας, στην κοινωνία και στην πατρίδα μας. Επιστημονικά έχει αποδειχθεί ότι το εμβόλιο είναι το μόνο πραγματικό όπλο απέναντι στην πανδημία. Εμβολιαζόμενοι δεν προστατεύουμε μόνο εμάς αλλά και τους συνανθρώπους μας. Αλλά και την πατρίδα, αφού βοηθάμε τη λειτουργία της οικονομίας μας. Για αυτούς τους λόγους, το μέτωπο της αλήθειας και της λογικής πρέπει να νικήσει και θα νικήσει».
Ο Σπ. Λιβανός μιλά επίσης για τις αποζημιώσεις από τον παγετό και πότε θα δοθούν: «Άμεσα θα λάβει ο κάθε δικαιούχος την προκαταβολή που μπορεί να φτάνει έως 40% της αποζημίωσης. Και με την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων, θα καταβληθεί και το υπόλοιπο ποσό. Κανείς παραγωγός που επλήγη από τον παγετό δεν θα μείνει χωρίς δίκαιη αποζημίωση. Οι εκτιμήσεις είναι εξατομικευμένες και αντικειμενικές. Αλλά προσοχή: κι οι διασταυρωτικοί έλεγχοι θα είναι ενδελεχείς. Δεν θα επιτρέψω ούτε να αδικηθεί, ούτε να αδικήσει κανείς.
Αναφερόμενος τη νέα ΚΑΠ , τη χαρακτήρισε εθνική επιτυχία, σημείωσε ότι φέρνει 19,3 δις στους Έλληνες αγρότες και τόνισε ότι αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα: «Με ραχοκοκαλιά τη νέα ΚΑΠ, προχωράμε σε συγκεκριμένες αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις. Στόχοι μας; Να άρουμε χρόνιες στρεβλώσεις και ανισότητες. Να στηρίξουμε τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.
Να φέρουμε περισσότερους νέους στο χωράφι. Να βοηθήσουμε τους παραγωγούς μας να επιμορφωθούν, αλλά και να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, να αυξήσουμε την καινοτομία και την ψηφιοποίηση. Να θέσουμε δίκαιους κανόνες για όλους. Από την ισονομία, τον ορθολογικό σχεδιασμό και τη δίκαιη κατανομή πόρων, τελικά κερδίζουν όλοι.
Ο κ. Λιβανός περιγράφει και το σχέδιο στήριξης των νέων αγροτών: «Η δημογραφική ανανέωση είναι αναγκαία για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας και κατ’ επέκταση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Στο νέο μέτρο για τους νέους αγρότες υπερδιπλασιάσαμε το ποσό της δημόσιας δαπάνης -από τις 15.000 στις 40.000 ευρώ ανά δικαιούχο. Ενώ στη νέα ΚΑΠ, αυξάνουμε κατά 50% το ποσοστό του προϋπολογισμού για τους νέους αγρότες».
Ολόκληρη η Συνέντευξη του ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιου Λιβανού στη realnews και στον Γιώργο Σιαδήμα:
Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει λόγο για παιδαριώδη διαχείριση της πανδημίας από την πλευρά της κυβέρνησης. Τι λέτε;
Σε αυτή τη δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση, η Ελλάδα χαρακτηρίσθηκε ως μια από τις χώρες που τα καταφέρνουν καλύτερα. Ξέρετε πολλούς Έλληνες που θα προτιμούσαν να διαχειριστούν την πανδημία ο κ.Τσίπρας και ο κ.Πολάκης; Ένα παράδειγμα θα σας πω μόνο κύριε Σιαδήμα: Όταν ο κ.Μητσοτάκης έδωσε εντολή να μπούμε στην ευρωπαϊκή συμφωνία για την προμήθεια εμβολίων, ο κ. Τσίπρας τον κατηγορούσε ότι τάζει ένα εμβόλιο που δεν υπάρχει…Σήμερα, αν και ο ίδιος έχει εμβολιασθεί, βλέπουμε το alter ego του, τον κ.Πολάκη, να κάνει αντιεμβολιαστική προπαγάνδα. Ποιος μιλάει για παιδαριώδη διαχείριση λοιπόν; Ποιος; Αυτός που στην κυριολεξία έπαιξε με την οικονομία και τους θεσμούς για να καλύψει τα παιδαριώδη λάθη του;
Ας βγει να ρωτήσει τους επαγγελματίες που βρήκαν στήριξη από το κράτος στην περίοδο της πανδημίας… Η κυβέρνηση έχει διαθέσει στην αγορά ένα πρωτοφανές ποσό για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Και περίπου μισό δισ. έχει πάει για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος. Ίσως αυτά ο κ.Τσίπρας τα αγνοεί, όπως το τελευταίο διάστημα συστηματικά αγνοεί την πραγματικότητα και ζει πολιτικά στον δικό του κόσμο.
Ο ΓΓ του Υπ.Υγείας χαρακτήρισε τσαρλατάνους όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αντιεμβολιαστών αλλά και τους υγειονομικούς που εκπέμπουν μήνυμα παραπληροφόρησης. Βάζετε απέναντι τους αντιεμβολιαστές; Ο ΣΥΡΙΖΑ σάς κατηγορεί ότι είναι οι ίδιοι που συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις για τις Πρέσπες.
Δεν ξέρω αν ο κ.Τσίπρας φακελώνει όσους συμμετέχουν σε διαδηλώσεις, αλλά με αυτή τη σύγκριση επιβεβαιώνει το πρόβλημα που έχει με τα…μαθηματικά. Του θυμίζω, λοιπόν, ότι στις συγκεντρώσεις των αντιεμβολιαστών μετέχουν μερικές εκατοντάδες πολιτών, ενώ στις συγκεντρώσεις κατά της συμφωνίας των Πρεσπών μετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών. Ως προς την ουσία, θέλω να επισημάνω το εξής: Η ευθύνη του καθενός μας είναι τριπλή. Απέναντι στον εαυτό μας, στην κοινωνία και στην πατρίδα μας. Επιστημονικά έχει αποδειχθεί ότι το εμβόλιο είναι το μόνο πραγματικό όπλο απέναντι στην πανδημία. Εμβολιαζόμενοι δεν προστατεύουμε μόνο εμάς αλλά και τους συνανθρώπους μας. Αλλά και την πατρίδα, αφού βοηθάμε τη λειτουργία της οικονομίας μας. Για αυτούς τους λόγους, το μέτωπο της αλήθειας και της λογικής πρέπει να νικήσει και θα νικήσει.
Ανησυχείτε για την στάση της Τουρκίας μετά τη φιέστα Ερντογάν στην Κύπρο και στα Βαρώσια;
Η στάση του Ερντογάν προβληματίζει κάθε νουνεχή πολίτη. Υπάρχουν περιπτώσεις που ξεπερνά κάθε όριο λογικής συμπεριφοράς σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Τα εσωτερικά προβλήματα της οικονομίας του, που συνεχώς θα εντείνονται, δεν τον δικαιολογούν ασφαλώς. Ευτυχώς, όμως, όταν ο Ερντογάν αναλωνόταν σε λεονταρισμούς και απειλές, η ελληνική κυβέρνηση και το ΥΠΕΞ, με υπευθυνότητα και τρόπο συστηματικό, κατάφερε αυτό που στη διπλωματία είναι το πιο σημαντικό: Να διευρύνει και να ενισχύσει τις συμμαχίες μας. Πολιτική που είδαμε να αποδίδει καρπούς στην αντίδραση του ΟΗΕ στις απειλές για τα Βαρώσια. Συνεπώς η απάντηση στη στάση του Ερντογάν, είναι η σοβαρότητα και η εμπιστοσύνη που αποπνέει η ελληνική κυβέρνηση.
Στα θέματα του Υπουργείου σας… Οι αποζημιώσεις που αφορούν τον παγετό πότε θα δοθούν στους αγρότες;
Οφείλουμε να είμαστε δίπλα στους αγρότες μας στα δύσκολα. Και αυτό κάνουμε. Μέσα σε ένα μήνα από τη δέσμευσή μας, καταθέσαμε στη Βουλή ρύθμιση που έγινε αποδεκτή από σχεδόν όλα τα κόμματα. Άμεσα, λοιπόν, θα λάβει ο κάθε δικαιούχος την προκαταβολή που μπορεί να φτάνει έως 40% της αποζημίωσης. Και με την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων, θα καταβληθεί και το υπόλοιπο ποσό.
Κύριε Σιαδήμα είμαστε ξεκάθαροι: Κανείς παραγωγός που επλήγη από τον παγετό δεν θα μείνει χωρίς δίκαιη αποζημίωση. Οι εκτιμήσεις είναι εξατομικευμένες και αντικειμενικές. Αλλά προσοχή: κι οι διασταυρωτικοί έλεγχοι θα είναι ενδελεχείς. Δεν θα επιτρέψω ούτε να αδικηθεί, ούτε να αδικήσει κανείς.
Για να τα πετύχουμε αυτά, σε κάποιες περιπτώσεις φέραμε τα πάνω κάτω: Προβλέπουμε καταβολή αποζημίωσης ακόμα και για ζημιές σε καλλιέργειες που ήταν σε προανθικό στάδιο, κατά παρέκκλιση προβλεπόμενων διατάξεων., Επίσης, δίνουμε τη δυνατότητα να λάβουν οι παραγωγοί το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας. Ενώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις διπλασιάσαμε ή και τριπλασιάσαμε –για φυσικούς κινδύνους όπως ο παγετός- το ανώτατο όριο των 70.000 ευρώ ανά δικαιούχο.
Το τελευταίο διάστημα επισκέπτεστε περιοχές της χώρας και παρουσιάζετε τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Τι περιλαμβάνει η νέα ΚΑΠ;
Πρώτα απ’ όλα, για να καταλάβουν όλοι για τι μιλάμε: ΚΑΠ σημαίνει εισροή στην ελληνική οικονομία 19,3 δισ. ευρώ. Δηλαδή περίπου ένα ακόμα «ΕΣΠΑ». Αποτελεί τεράστια εθνική επιτυχία –κι ευχαριστώ προσωπικά τον Πρωθυπουργό για την καταλυτική παρέμβασή του- γιατί ενώ συνολικά η νέα ΚΑΠ είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με το 2014-2020, εμείς καταφέραμε να λάβουμε πάλι το ίδιο ποσό. Αθροιστικά με το Ταμείο Ανάκαμψης φτάνουμε στα 20 δις ευρώ για τον αγροδιατροφικό τομέα.
Είναι, λοιπόν, μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, που θα καθορίσει την αγροτική μας οικονομία για χρόνια. Η εφαρμογή της θα φέρει σημαντικά οφέλη όχι μόνο για τους αγρότες , αλλά για το σύνολο των Ελλήνων, καθώς αποτελεί μια περισσότερο δίκαιη, πράσινη, κοινωνική και ευέλικτη αγροτική πολιτική. Θέτει τις βάσεις για πιο υγιεινά, πιο ποιοτικά τρόφιμα, μείωση της σπατάλης τους και προστασία του περιβάλλοντος.
Με ραχοκοκαλιά τη νέα ΚΑΠ, προχωράμε σε συγκεκριμένες αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις. Στόχοι μας; Να άρουμε χρόνιες στρεβλώσεις και ανισότητες. Να στηρίξουμε τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς. Να φέρουμε περισσότερους νέους στο χωράφι. Να βοηθήσουμε τους παραγωγούς μας να επιμορφωθούν, αλλά και να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, να αυξήσουμε την καινοτομία και την ψηφιοποίηση. Να θέσουμε δίκαιους κανόνες για όλους. Από την ισονομία, τον ορθολογικό σχεδιασμό και τη δίκαιη κατανομή πόρων, τελικά κερδίζουν όλοι.
Υπάρχει σχεδιασμός να στηριχτούν περαιτέρω οι νέοι αγρότες;
Η δημογραφική ανανέωση είναι αναγκαία για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας και κατ’ επέκταση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Στο νέο μέτρο για τους νέους αγρότες υπερδιπλασιάσαμε το ποσό της δημόσιας δαπάνης -από τις 15.000 στις 40.000 ευρώ ανά δικαιούχο.
Ενώ στη νέα ΚΑΠ, αυξάνουμε κατά 50% το ποσοστό του προϋπολογισμού για τους νέους αγρότες. Έτσι μειώνουμε την ανεργία και αυξάνουμε τις θέσεις παραγωγικής εργασίας, δίνοντας διέξοδο στους νέους μας. Πιστεύω ότι η ανάπτυξη της χώρας θα έλθει από την περιφέρεια, με πρωταγωνιστές τους νέους.