Η Σουηδία, που καταγράφει ήδη έναν από τους βαρύτερους απολογισμούς ανά κάτοικο στον κόσμο, έκρινε σήμερα πιθανόν ένα σενάριο που προβλέπει περισσότερους από 3.000 πρόσθετους θανάτους οφειλόμενους στον κορονοϊό.
Οι προβλέψεις αυτές αντλούνται από ένα από τα τρία σενάρια που εξετάζει η υπηρεσία δημόσιας υγείας του σκανδιναβικού βασιλείου, το οποίο προσέλκυσε την προσοχή όλου του κόσμου από τη λιγότερο αυστηρή στρατηγική του απέναντι στην Covid-19.
O απολογισμός της επιδημίας στη Σουηδία έφθασε την Τρίτη τους 5.646 θανάτους και τα 78.166 επιβεβαιωμένα κρούσματα, θέτοντας τη βόρεια χώρα ανάμεσα στις περισσότερο πληγείσες, παρότι οι αρχές υπογραμμίζουν την επιβράδυνση των νέων κρουσμάτων, των σοβαρών κρουσμάτων και των θανάτων.
Σύμφωνα με τη σουηδική υπηρεσία δημόσιας υγείας, το πιο πιθανό σενάριο προβλέπει την εμφάνιση διαφόρων εστιών σε όλη τη χώρα, το οποίο θα είναι περισσότερο ή λιγότερο εύκολο να εξαλειφθούν.Ένα σενάριο που “έχουμε δει ήδη σε άλλα μέρη του πλανήτη και που δείχνει να ακολουθεί τη συνήθη πορεία της Covid-19”, δήλωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος ‘Αντερς Τέγκνελ.
Σε αυτή την εκδοχή, λόγω μιας χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, το ποσοστό μόλυνσης “θα αυξηθεί γρήγορα έπειτα από μια μεγαλύτερη κοινωνικοποίηση μεταξύ των ανθρώπων” αλλά θα μειωθεί στη συνέχεια γρήγορα “τη στιγμή που ο κόσμος θα συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο και θα τηρήσει τα μέτρα, όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση.
Ο εκτιμώμενος αριθμός των επιπλέον θανάτων είναι 3.200 σε αυτή την περίπτωση.Το χειρότερο σενάριο προβλέπει περισσότερους από 4.400 επιπλέον νεκρούς, αν ο κορονοϊός ακολουθήσει την κλασική πορεία μιας πανδημίας.Το “καλύτερο” σενάριο, στον οποίο ο ιός θα ακολουθήσει την πορεία των σημερινών τάσεων προβλέπει 1.100 πρόσθετους θανάτους.
Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Σουηδία ουδέποτε επέβαλε καραντίνα στον πληθυσμό της και βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας στο εξωτερικό λόγω της χαλαρής όπως χαρακτηρίστηκε στρατηγικής της απέναντι στον κορονοϊό. Διατήρησε ανοικτά τα σχολεία για τους μαθητές ηλικίας κάτω των 16 ετών, όπως και τα καφέ, τα μπαρ, τα εστιατόρια.
ΑΠΕ-ΜΠΕ