Στη χώρα μας, είτε με την κρίση είτε προ αυτής, ένα μεγάλο πρόβλημα των κυβερνήσεων ήταν η αδυναμία τους να συγκεντρώνουν τους φόρους που αναλογούν σε κάθε πολίτη.
Βλέπετε, δεν έχουμε και την υψηλότερη φορολογική συνείδηση στον κόσμο ή αν το πούμε αλλιώς δεν έχουμε την υψηλή εμπιστοσύνη στο κράτος που διαθέτουμε.
Η είδηση όμως που έρχεται από τη Σουηδία, ασφαλώς κάνει πολλούς από εμάς να κουνάμε με νόημα το κεφάλι μας και να… ζηλεύουμε.
Στη Σουηδία, λοιπόν, μια χώρα με άριστο κοινωνικό κράτος, υψηλή φορολογία αλλά και πολιτική ηγεσία που δεν είναι υποταγμένη στον λαϊκισμό και στο πελατειακό σύστημα, η κυβέρνηση έκανε έκκληση στους πολίτες να πληρώνουν… λιγότερους από τους φόρους που τους αναλογούν!
Οι Σουηδοί, που δεν έχουν λόγο να καθυστερούν τις οφειλές τους προς το κράτος τους, είναι υπέρ το δέον τυπικοί, ενώ συχνά καταβάλλουν και περισσότερους φόρους από όσους τους αναλογούν, επειδή αναμένουν κέρδος από αυτούς.
Εκεί, έχουν ένα σύστημα που όταν καταβάλλουν περισσότερους φόρους αυτοί τοκίζονται!!!
Επιπλέον, δεν έχουν λόγο να έχουν τα χρήματά τους στις τράπεζες, αφού από αυτές λαμβάνουν μηδενικά επιτόκια.
Όπως ανέφεραν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, επιχειρήσεις και απλοί πολίτες επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να πληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ενώ το 2016 η Σουηδία εμφάνισε πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της, ύψους 9 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 4,2, δις προήλθαν από επιπλέον φόρους!!!
Απίστευτο; Κι όμως αληθινό και ζηλευτό.
Βλέπετε εκεί λειτουργεί το κράτος ως ελβετικό ρολόι.
Δεν κοροϊδεύει κανέναν, δεν θεωρεί απατεώνα κανέναν, δεν υποχρεώνει τους πολίτες του ν’ αποδεικνύουν ότι δεν είναι ελέφαντες…
Κι από την άλλη πλευρά, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, η κυβέρνηση της Σουηδίας θέλει ν’ αλλάξει αυτό το καθεστώς!
Να μη πληρώνουν, δηλαδή, παραπάνω φόρους οι πολίτες στους ατομικούς τους λογαριασμούς.
Για ποιον λόγο;
Ακούστε τι κάνουν και τι σκέφτονται τα νοικοκυρεμένα κράτη:
Πριν δυο χρόνια μείωσε τα επιτόκια κάτω του μηδενός. Παραλλήλως σε συνδυασμό με τη φορολογική νομοθεσία που διαθέτουν (και δεν την αλλάζουν 5-6 φορές τον χρόνο), όσα επιπλέον χρήματα υπάρχουν κατατεθειμένα στους ατομικούς φορολογικούς λογαριασμούς των πολιτών, τοκίζονται με επιτόκιο 0,56%.
Κατάφεραν έτσι να κάνουν τους πολίτες τους να χρησιμοποιούν αυτούς τους λογαριασμούς ως …. καταθετικούς, αφού οι τράπεζες δίνουν 0%.
Όμως, παρά τα πλεονάσματα (διπλάσια του προϋπολογισμού), αυτό έχει κόστος για το κράτος.
Κι αυτό επειδή η Σουηδία μπορεί να δανείζεται από τις αγορές με μηδενικά ή αρνητικά επιτόκια, άρα μπορεί να έχει όσα χρήματα θέλει ή της λείπουν. Όμως, όταν η ίδια η κυβέρνηση δίνει τόκο για τους περισσότερους κατατεθειμένους φόρους, θα πρέπει να τους πληρώνει η ίδια. Έτσι, για το 2016, θα πρέπει να πληρώσει 83 εκ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με τον πιθανό δανεισμό της από τις αγορές.
Εξ ου και η έκκληση στους πολίτες να μη βάζουν περισσότερους φόρους στους ατομικούς τους λογαριασμούς, πέραν εκείνων που οφείλουν να πληρώσουν.
Κάθε σκέψη για σύγκριση με τα καθ’ ημάς, προκαλεί θλίψη…