Να ρυθμίσουν τις οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν περίπου 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων που αναμένεται να έχει ψηφισθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου και να τεθεί σε εφαρμογή, τρεις μήνες αργότερα, στα τέλη Ιουλίου.
Όπως προκύπτει από σχετική διάταξη, που περιήλθε στο νομοσχέδιο, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία θα δύναται να ρυθμίζουν οφειλές, με βάση τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που θέτει ο εξωδικαστικό μηχανισμός, που έχουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες όπως γιατροί, οδοντίατροι και όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες ασκού ιατρικά επαγγέλματα, δικηγόροι και συναφή επαγγέλματα, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, χημικοί, γεωπόνοι, δασολόγοι, δημοσιογράφοι, συγγραφείς, διερμηνείς, ξεναγοί, μεταφραστές, καθηγητές ή δάσκαλοι, καλλιτέχνες όπως ζωγράφοι, ηθοποιοί, χορευτές και μουσικοί, λογιστές, κοινωνικοί λειτουργοί και άλλοι. Αξίζει μόνο να αναφερθεί ότι στην χώρα μας δραστηριοποιούνται 110.000 οικονομολόγοι και φοροτεχνικοί, 60.000 γιατροί και 45.000 δικηγόροι, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Όπως μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νομοσχεδίου «στις επιχειρήσεις που έχουν οφειλές κάτω των 20.000 ευρώ και στους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι δεν εντάσσονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό, το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία θα προσφέρουν ρυθμίσεις ανάλογες με αυτές που παρέχονται στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών».
Ουσιαστικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν πλέον να απευθύνονται στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία και να ρυθμίζουν τις οφειλές τους σε έως 120 δόσεις αλλά και να πετυχαίνουν ακόμη και «κούρεμα» προστίμων, κεφαλαίων ή ακόμη και κεφαλαίου. Σημειώνεται ότι και στην περίπτωση των ελευθέρων επαγγελματιών οι προϋποθέσεις για να ενταχθούν στη ρύθμιση θα είναι οι ίδιοι όπως και στην περίπτωση των επιχειρήσεων. Έτσι όσοι οφείλουν έως 3.000 ευρώ θα μπορούν αν ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 36 δόσεις ενώ όσοι οφείλουν από 3.001 και πάνω έως 120 δόσεις, με ελάχιστη πάντα μηνιαία δόση τα 50 ευρώ.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα δώσει μια δεύτερη ευκαιρία σε χιλιάδες επαγγελματίες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα σε πολλές δόσεις. Και αυτό γιατί στο αρχικό σχέδιο οι ελεύθεροι επαγγελματίες εξαιρούνταν, με αποτέλεσμα να μην είχαν την δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για περίπου 800.000 αυτοαπασχολούμενους, πολλοί εκ των οποίων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Μάλιστα πολλοί επαγγελματίες με ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία έχουν έρθει ήδη αντιμέτωποι με τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης οφειλών του δημοσίου, με αποτέλεσμα να κατάσχονται τραπεζικοί τους λογαριασμοί. Σημειώνεται δε ότι μέχρι σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες είχαν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 12μηνιαίες δόσεις και σε ειδικές περιπτώσεις σε 24.
Και άλλες 400.000 επιχειρήσεις
Με το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων που παρουσίασαν ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Αλέξη Χαρίτση και ο Ειδικός Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης ανοίγει ο δρόμος για τουλάχιστον 400.000 επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τις οφειλές που έχουν σε δημόσιο και ιδιώτες. Δηλαδή ουσιαστικά χρήση του εξωδικαστικού μηχανισμού θα μπορέσουν να κάνουν δυνητικά περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες. Μάλιστα στη ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών μπορούν να ενταχθούν και οι αγρότες που έχουν εισοδήματα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα. Στις μεγάλες αλλαγές που έγιναν την τελευταία στιγμή, περιλαμβάνεται το γεγονός ότι στο στην ρύθμιση θα μπορούν να υπάγονται και όσοι χρωστούν πάνω από το 85% των οφειλών τους σε έναν πιστωτή, κάτι που δεν ίσχυε στο αρχικό σχέδιο.
Στον εξωδικαστικό μηχανισμό μπορούν να υπαχθούν όλες οι μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις. Για να μπει μια επιχείρηση στη ρύθμιση θα πρέπει να κάλυπτε τα τρέχοντα έξοδα της σε τουλάχιστον μια από τις τρεις τελευταίές χρήσεις, παρουσιάζοντας καθαρά αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων. Σημειώνεται, ότι εάν εγκριθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης του οφειλέτης, τότε τα χρέη μπορεί να κουρεύονται, να διαγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις, να μειώνεται το επιτόκιο ή να επιμηκύνεται ο χρόνος αποπληρωμής των οφειλών. Το συνολικό προς ρύθμιση χρέος θα πρέπει υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ ενώ θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει οι πιστωτές που έχουν το 60% των χρεών του οφειλέτη. Η σύμβαση αυτή δεσμεύει και τους μειοψηφήσαντες καθώς και τους μη συμμετέχοντες πιστωτές, με την προϋπόθεση ότι θα επικυρωθεί με δικαστική απόφαση αν χρειαστεί.
Οι οφειλές που θα ρυθμίζονται θα είναι δάνεια που είναι σε καθυστέρηση τουλάχιστον 3 μηνών κατά την 31/12/2016, δάνεια που ρυθμίστηκαν μετά την 1η Ιουλίου 2016, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, οφειλές από επιταγές που σφραγίστηκαν, ληξιπρόθεσμες οφειλές από τρίτους, όπως για παράδειγμα προμηθευτές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, από την ημερομηνία της αίτησης μέχρι την έκδοση της απόφασης αναστέλλονται τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη ενώ οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2018. σημειώνεται, ότι ο οφειλέτης ανάλογα με τις οφειλές που έχει θα γνωρίζει εάν μπορεί να ενταχθεί στον εξωδικαστικό συμβιβασμό σε διάστημα από έναν έως έξι μήνες. Αυτό που εκκρεμεί πλέον είναι να δημιουργηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα υποβάλλονται οι αιτήσεις και να βγει η διάταξη από το υπουργείο Δικαιοσύνης που θα απαλλάσσει τα στελέχη των τραπεζών και τους δημοσίους υπαλλήλους στις εφορίες και στα ασφαλιστικά ταμεία, που συναινούν σε ρύθμιση οφειλών, από ποινικές και αστικές ευθύνες.