SOS: Έχεις το κινητό δίπλα σου όταν κοιμάσαι το βράδυ;

  Teenage-25CF-2582-25CE-25B5

    Σε έρευνα που έγινε στη Βρετανία φαίνεται πως 7 στους 10 ανθρώπους κοιμούνται με το κινητό ανοιχτό και το έχουν δίπλα τους

 

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως το κινητό όταν κοιμόμαστε πρέπει να είναι κλειστό και μακρυά από εμάς καθώς εκπέμπει ακτινοβολία που βλάπτει την υγεία μας. Επίσης, το κινητό το βράδυ σχετίζεται με την αϋπνία. Χρήστες κινητού που το βράδυ το χρησιμοποιούν, ενδέχεται να μην μπορούν να κοιμηθούν μετά από την υπερένταση, να έχουν πονοκέφαλο και κατά συνέπεια να υποφέρουν από αϋπνία.
Ακόμα, αν η χρήση του κινητού είναι πολύ μεγάλη, ενδέχεται μέχρι και καρκίνο να προκαλέσει. Εσείς θα  ξανακοιμηθείτε  με το  κινητό  δίπλα  σας;

25CF-2583-25CE-25B4-25CF-2586Λίγο πριν κοιμηθούμε βάζουμε το ξυπνητήρι στο κινητό μας, ελέγχουμε τα μηνύματά μας, ενδεχομένως τα e-mail μας και κάνουμε έναν τελευταίο έλεγχο στα κοινωνικά δίκτυα. Σύμφωνα με την Daily Mail μετά από μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τη βρετανική εταιρεία Ofcom, το να έχετε το κινητό σας τηλέφωνο δίπλα στο κρεβάτι το βράδυ μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας. Στην πραγματικότητα, οκτώ στους δέκα ανθρώπους κρατάνε το τηλέφωνό τους σε λειτουργία κατά τη διάρκεια της νύχτας και το μισό του πληθυσμού το χρησιμοποιεί ως ξυπνητήρι.

Έρευνες καταδεικνύουν διαταραχές στον ύπνο
    Σύμφωνα με μία άλλη μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από κατασκευαστές κινητής τηλεφωνίας το 2008 κατέδειξε ότι οι άνθρωποι που εκτίθενται στην ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων χρειάζονται περισσότερο χρόνο, για να αποκοιμηθούν από εκείνους που τα έχουν απενεργοποιημένα. Μια νέα αμερικανική μελέτη επικεντρώθηκε και αυτή στην έκθεση της ακτινοβολίας και αποδεικνύει τις επιπτώσεις της έκθεσης στα 884 MHz ασύρματων σημάτων. Το πόρισμα της έρευνας σημειώνει ότι σε αυτήν την περίπτωση ο ύπνος είναι λιγότερο αναζωογονητικός. Παράλληλα, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι πολλοί κοιμούνται δίπλα στο κινητό τηλέφωνο χωρίς καν να υπολογίζουν τον κίνδυνο της ακτινοβολίας. Επιπλέον, ο ήχος ενός εισερχόμενου μηνύματος μπορεί να διαταράξει τον ύπνο μας, ακόμη και αν δεν μας ξυπνήσει εντελώς. Μια σουηδική μελέτη πάλι συνδέει το κινητό τηλέφωνο με το άγχος και την κατάθλιψη, και ομοίως ειδικοί στην Daily Mail καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ανακύπτουν διάφοροι κίνδυνοι που συνδέονται με αυτή τη συνήθεια, όπως είναι οι διαταραχές ύπνου, οι πονοκέφαλοι, η ναυτία και η ζάλη.
 25CF-2587-25CF-2587-25CF-2589 Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η εκπομπή κυμάτων και η ενέργεια αυτών των συσκευών, όπως είναι το φως της οθόνης που κρατούν τους χρήστες σε μία κατάσταση υπερδιέγερσης επηρεάζοντας την ποιότητα του ύπνου τους. Σύμφωνα με τον Dr. Charles Czeisler, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, αναφέρει στην Daily Mail πως το φως έρχεται σε επαφή με τον φυσικό ρυθμό του σώματός μπερδεύοντάς το, επειδή το αφήνει να πιστέψει ότι είναι ημέρα. Πράγματι, τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν μπλε φως (LED). Το μπλε φως έχει διεγερτική δράση στον οργανισμό και εκτεθειμένοι όλο το βράδυ σε αυτό αυξάνονται οι χτύποι της καρδιάς. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες το μπλε αυτό φως είναι ικανό να προκαλέσει παρόμοια αποτελέσματα με αυτά της καφεΐνης.
     Βάλτε το κινητό σας τηλέφωνο σε λειτουργία… ύπνου! Μια άλλη ανησυχητική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Organizational Behavior and Human Decision Processes, αποκάλυψε μερικές συνήθειες των εργαζομένων που χρησιμοποιούσαν το τηλέφωνό τους το βράδυ ειδικά μετά τις 9. Όσοι χρησιμοποίησαν τη συσκευή τους μετά από αυτή την ώρα κοιμήθηκαν λιγότερες ώρες. Η έλλειψη ύπνου λοιπόν μείωσε την αποδοτικότητά τους στην εργασία την επόμενη ημέρα.
Προτάσεις των ειδικών
    Οι ειδικοί συνιστούν την απενεργοποίηση της οθόνης δύο έως τρεις ώρες πριν την κατάκλιση. Ο Dr. Neil Stanley επισημαίνει το εξής: «Προκειμένου να έχετε μια καλή νύχτα, θα πρέπει να αισθάνεστε ασφαλείς και δεν θα πρέπει να ενοχλήστε από τίποτα. Κρατώντας το τηλέφωνό σας κοντά σας κατά τη διάρκεια της νύχτας λέτε στον εαυτό σας υποσυνείδητα ότι θέλετε να είστε έτοιμοι να ανταποκριθείτε σε οποιοδήποτε αίτημα… Ο εγκέφαλός σας θα παρακολουθεί την κατάσταση. Έτσι, ο ύπνος σας θα είναι ελαφρύτερος και πιο επιρρεπής να διαταραχθεί». Σε περίπτωση που ξυπνήσετε τη νύχτα (για οποιονδήποτε λόγο, κλάμα του μωρού, κακό όνειρο κλπ.) μην κοιτάξετε το κινητό σας τηλέφωνο. Το μπλε φως θα σας εμποδίσει να κοιμηθείτε.
Απόψε… εσείς θα απενεργοποιήσετε το κινητό σας τηλέφωνο;
Προηγούμενο άρθροΔόσεις από 50 ευρώ για χρέη στα Ταμεία
Επόμενο άρθροΠανεπιστήμιο Κρήτης: Πέμπτο στην Ευρώπη στις φυσικές επιστήμες!