Από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς μέχρι και σήμερα, συνεχίζονται οι διεργασίες για το κλείσιμο του Κέντρου Πρόληψης Πειραιά με πρωτοβουλίες της Περιφερειακής αρχής.
Παρά το γεγονός ότι στις 19 Σεπτεμβρίου, το Σωματείο είχε στείλει επιστολή σε όλους τους φορείς, είχε συναντηθεί με τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας κ. Κεχρή και είχε λάβει την υπόσχεση ότι το Σωματείο θα ενημερώνεται για την εξέλιξη του θέματος.
Αυτή τη φορά το Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης Πειραιά, αποφάσισε να στείλει την απόφαση του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για το κλείσιμο του ΚΠ και την αναστολή λειτουργίας του, με τη θετική ψήφο του
Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά και των εκπροσώπων των Δήμων Πειραιά, Κερατσινίου-Δραπετσώνας και του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά. Καταψήφισε την πρόταση o εκπρόσωπος του Δήμου Νίκαιας Ρέντη και λευκό ψήφισε ο εκπρόσωπος του Δήμου Περάματος.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, ομόφωνα πήρε απόφαση να εναντιωθεί στην οποιαδήποτε προσπάθεια κλεισίματος και να καλέσει την Κυβέρνηση «να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης στους Δήμους Περιφέρειας Πειραιά». Ουσιαστικά, να προχωρήσει σε μια νομοθετική ρύθμιση που θα αντιμετωπίσει τα αποτελέσματα της πάνω από 7 χρόνια ολιγωρίας της Πολιτείας και Κυβερνητικής απόφασης ανοίγοντας το δρόμο για τις προσλήψεις και τη στελέχωση του Κ.Π.
Ο Θεσμός του Κέντρου Πρόληψης λείπει από την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, από την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, όπου και εκεί έχει ιδρυθεί Κέντρο Πρόληψης, το οποίο δεν στελεχώθηκε από την Περιφερειακή ενότητα Δυτικής Αττικής, από το Δήμο Χαλανδρίου, Ν. Φιλαδέλφειας και πολλούς άλλους. Το ίδιο ισχύει και σε άλλες περιοχές όπως στη Γλυφάδα και την Αργυρούπολη, καθώς τα εκεί Κέντρα Πρόληψης δεν στελεχώθηκαν ικανοποιητικά μετά από αποχώρηση προσωπικού.
Αυτό που λέγεται από εκπροσώπους της Πολιτείας είναι ότι μετά και την ένταξη του προσωπικού των Κέντρων Πρόληψης στο μητρώο μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο πρέπει να γίνουν προσαρμογές στο “υβριδικό” θεσμικό πλαίσιο των Κέντρων Πρόληψης. Πάγιο και σταθερό όλα αυτά τα χρόνια αίτημά μας. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση καθυστερεί την νομοθετικά προβλεπόμενη έκδοση του «ενιαίου εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας», που θεωρείται η μικρότερη δυνατή προσαρμογή και αυτό γιατί και αυτή η Κυβέρνηση δεν βάζει στο διάλογο, την πλήρως δημόσια λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης. Δημιουργούν τα αδιέξοδα και δεν τα λύνουν, γιατί ουσιαστικά δεν έχουν σχέδιο με την Πρόληψη.
Στις επανειλημμένες διεκδικήσεις μας για προσλήψεις, (συνολικά είναι κενές 138 θέσεις) αλλά και συγκεκριμένα για τις προσλήψεις του Κ.Π Πειραιά ώστε «να λειτουργήσει», ακούμε το ίδιο μότο: Έχουν κολλήσει στο Υπουργείο Εσωτερικών και στην Γενική Γραμματεία Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα, όπως και ο Κανονισμός.
Η Περιφερειακή Αρχή Αττικής, Η ΕΝΠΕ, η ΚΕΔΕ ενημερώθηκαν από το σωματείο πολλές φορές και με δραματικό τόνο τον Σεπτέμβρη, όμως ποτέ δεν έθεσαν το θέμα αυτό πιεστικά στην Κυβέρνηση.
Ο ΟΚΑΝΑ, αν και ενημερωθήκαμε ότι έστειλε έγγραφο στο Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης Πειραιά, δεν έκανε ουσιαστικές κινήσεις, επικοινωνώντας Δήμο με Δήμο, φορέα με φορέα, ώστε να λυθούν τα άμεσα προβλήματα των μικρών χρεών που έχουν δημιουργηθεί στην αστική εταιρεία «Πλοηγός», εξαιτίας της παντελούς εγκατάλειψής της.
Πιστεύουμε ότι μπορεί να βρεθεί φόρμουλα επίλυσης, διότι μέχρι το 2020 υπήρχε σύμβαση με τον ΟΚΑΝΑ και θα έπρεπε να εξυπηρετούνται τα μικρά διοικητικά κόστη. Αυτά τα κόστη έχουν συσσωρευτεί, βαραίνουν προσωπικά τα μέλη του Δ.Σ. και γι’ αυτό θέλουν να λυθεί η εταιρεία.
Φαίνεται ότι αυτές οι ενέργειες και οι παραλήψεις δεν είναι ασυντόνιστες και δείχνουν ότι μετά τις επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές ο σχεδιασμός θα είναι η συρρίκνωση του Θεσμού των Κέντρων Πρόληψης. Απέναντι σε αυτή τη πολιτική βούληση δεν θα μείνουμε άπραγοι. Θα προχωρήσουμε σε κλιμακούμενες κινητοποιήσεις στον Πειραιά και σε όλη την Αττική μαζί με φορείς, συλλόγους, εκπροσώπους και μέλη των τοπικών κοινωνιών που θέλουν να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν την ύπαρξη και λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης στις περιοχές τους.