Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δει την κινηματογραφική αισθηματική κομεντί «Chocolat» του ομότιτλου μυθιστορήματος της Τζόαν Χάρις με πρωταγωνιστές τους εκπληκτικούς Τζόνι Ντεπ και Ζιλιέτ Μπινός, η οποία και ξεσήκωσε ένα ολόκληρο χωριό με την αισθησιακή σοκολάτα της έως το κινηματογραφικό «Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας» βασισμένο στο σπαρταριστό παραμύθι του Ρόαλντ Νταλ με πρωταγωνιστή πάλι τον Τζόνι Ντεπ, ένα είναι το αντικείμενο που λαχταράς όσο και αν το βλέπεις απλά και μόνο στην οθόνη: η σοκολάτα.
Μπορεί να ρέει ζεστή, σκανδαλιστική, με υπέροχο άρωμα και γεύση που ξελογιάζει κάθε ουρανίσκο. Αυτή είναι η μαγεία της σοκολάτας που έρχεται από το βάθος του χρόνου γνωριμίας της με τον πλανήτη, πέρα από τα στενά σύνορα της πρώτης της προέλευσης στη χώρα των Αζτέκων και των Μάγια. Ένα μυρωδάτο, σκούρο καφέ σε όψη, μικροσκοπικό σποράκι που προέρχεται από το τροπικό κακαόδεντρο και έγινε ένα από τα πιο βασικά συστατικά στη ζαχαροπλαστική, σε γλυκά, παγωτά ή μπισκότα. Χαρακτηρισμένο ως το «κολασμένο» προϊόν στο Μεσαίωνα. Πριν από 500 περίπου χρόνια, με την ανακάλυψη της Αμερικής, έγιναν γνωστά το κακαόδεντρο και οι πολύτιμοι καρποί του. Μέχρι τότε οι κάτοικοι της υπόλοιπης γης δεν ήξεραν τίποτα για το υπέροχο αυτό φυσικό και απολαυστικό προϊόν, που έμελλε να γίνει με τα χρόνια η πιο αγαπημένη γεύση μικρών και μεγάλων.
Στην εποχή των Αζτέκων και των Μάγια το είδος ήταν τόσο πολύτιμο που άξιζε όσο και το χρυσάφι. Οι καρποί προσφέρονταν συνήθως στους Θεούς και τους βασιλιάδες και χρησίμευαν ακόμα ως μέσο εμπορικών συναλλαγών, ως χρήμα. Το δέντρο του κακάο ευδοκιμεί αποκλειστικά σε τροπικά κλίματα, εκεί που υπάρχει ζέστη και πολλή υγρασία. Είναι δέντρο ύψους 6-8 μέτρων με πυκνή φυλλωσιά και χρειάζεται περίπου 4 χρόνια από τη στιγμή που φυτεύεται για να αποδώσει κατά μέσο όρο 20 με 30 καρπούς το χρόνο. Από αυτούς συλλέγονται 2 κιλά κόκκοι κακάο. Οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν τους καρπούς του κακάο με την μορφή της σκόνης για την παρασκευή του ροφήματος «Choclatl» που το έπιναν ζεστό και θεωρούσαν ότι ήταν χωνευτικό, δυναμωτικό και μπορούσε να γιατρέψει κάθε αρρώστια.
Ο Hernando Cortez, το Πάσχα του 1519, όταν προσάραξε με τον στόλο του στη χερσόνησο Γιουκατάν, συνεργάστηκε με τον βασιλιά των Αζτέκων, τον Μοντεζούμα, που του πρόσφερε χρυσάφι, πολύτιμους λίθους και ένα καλάθι γεμάτο με κόκκους κακάο. Έτσι το νέο αυτό ρόφημα κατέκτησε αμέσως τη Βασιλική Αυλή της Ισπανίας, απέκτησε σύτομα πιστούς φίλους μεταξύ της Ισπανικής αριστοκρατίας και απλώθηκε σε όλη την Ευρώπη. Σε στερεά μορφή η σοκολάτα παρασκευάστηκε από το παραδοσιακό μαγαζί του Λονδίνου «Ο Μύλος του Καφέ» το 1674, που παρουσίασε σοκολατένια ραβδάκια «αλά ισπανικά» και ένα γλύκισμα σοκολάτας σε συμπαγή μορφή.
Η αγαπημένη σοκολάτα περιέχει θρεπτικές ουσίες και αντιοξειδωτικά που ωφελούν τον οργανισμό. Τα διατροφικά της στοιχεία είναι:
Τα πιο γνωστά είδη σοκολάτας στην Ελλάδα είναι:
- Κουβερτούρα (bitter- πικρή με διάφορες περιεκτικότητες σε κακάο, από 45-85% και πιο σπάνια 90%)
- Σοκολάτα υγείας (με μέτρια περιεκτικότητα σε κακάο συνήθως 40-45%)
- Σοκολάτα γάλακτος
- Σοκολάτα αμυγδάλου ή φουντουκιού ή γεμιστή
- Λευκή σοκολάτα
Η σοκολάτα συγκαταλέγεται στα πιο θρεπτικά φυσικά προϊόντα. Δίνει ενέργεια, είναι τονωτική και αποτελεί πλούσια πηγή ζωτικότητας για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Θεωρείται διεγερτική και οι ιδιότητες αυτές που αποδίδονται στη σοκολάτα οφείλονται στην περιεκτικότητά της σε φαινυλαιθυλαμίνη. Η ουσία αυτή σε υψηλά επίπεδα προκαλεί αισθήματα έλξης, ενθουσιασμού, επιπολαιότητας αλλά και φόβου. Λειτουργεί διεγείροντας τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου. Επίσης, μετά την κατανάλωση της σοκολάτας απελευθερώνονται ενδορφίνες, φυσικά οπιοειδή, που έχουν αναλγητικές ιδιότητες και βελτιώνουν τη διάθεση.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η σοκολάτα θεωρούνταν σαν μια από τις κύριες αιτίες για πρόκληση βλαβών στα δόντια και την εκδήλωση ακμής στο πρόσωπο. Έρευνες έδειξαν ότι δεν είναι υπεύθυνη η σοκολάτα ακριβώς, για την ακμή και τα σπυράκια. Υπεύθυνες είναι κάποιες επιπρόσθετες ουσίες που περιέχει, προκειμένου να γίνει πιο γευστική και απολαυστική, όπως η ζάχαρη, το σιρόπι καλαμποκιού και άλλοι υδατάνθρακες.
Μερικές ακόμη πληροφορίες είναι:
- Η μαύρη σοκολάτα δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη και δεν προκαλεί εθισμό.
- Η λευκή σοκολάτα δεν είναι σοκολάτα. Και αυτό γιατί δεν περιέχει κακαομάζα (γι’ αυτόν τον λόγο δεν έχει σκούρο χρώμα), αλλά μονάχα το λίπος το οποίο προέρχεται από τους σπόρους του κακάο (κακαοβούτυρο).
- Η λευκή σοκολάτα περιέχει περισσότερες θερμίδες από τη σοκολάτα υγείας και τη σοκολάτα γάλακτος.
- Μια σοκολάτα μετρίου μεγέθους περιέχει περίπου 6mg καφεΐνης, ενώ 1 φλιτζάνι καφέ περιέχει 100-150 mg.
- Η μαύρη σοκολάτα είναι πιο πλούσια σε πολυφαινόλες (φυσικά αντιοξειδωτικά) από το τσάι, το κρασί, τα φρούτα και τα λαχανικά.
- Από το 16ο ως τον 20ο αιώνα η σοκολάτα χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση εντερικών προβλημάτων, αναιμίας, κόπωσης και πυρετού.
Τα κακά νέα, από το Eκουαδόρ μέχρι τη Βραζιλία και την Ινδία, προέρχονται από ειδικούς που «ακολουθούν» τα μαγικά της ίχνη και προειδοποιούν:
Σύντομα θα ζούμε σε έναν κόσμο χωρίς σοκολάτα… Η αντίστροφη μέτρηση για τους λάτρεις της σοκολάτας έχει αρχίσει με πιθανή ημερομηνία έλλειψης από κακάο το 2020.Γι αυτό όλοι εμείς οι εκατομμύρια λάτρεις της σοκολάτας που την αγαπούμε ας την απολαμβάνουμε χωρίς φόβο και πάθος, όσο υπάρχει ακόμη. Γιατί η ζωή είναι γλυκιά σαν την σοκολάτα!
Έχετε διαφορετική άποψη; Φάτε μια σοκολατίτσα, αργά και απολαυστικά και το ξανασυζητάμε.