Σκόρδο: Δείτε οφέλη του που ίσως δεν γνωρίζετε

  Η καταγωγή του σκόρδου είναι από Ασία και είναι φυτό βολβώδες, πολυετές και ανήκει στην οικογένεια των λειριοειδών. Καλλιεργείται  για τούς βολβούς του, οι οποίοι χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στην μαγειρική, στην  παρασκευή ειδικών δροσιστικών τροφών αλλά έχει και απίστευτες φαρμακευτικές ιδιότητες!

Φωτεινή Κασσαβέτη
Γράφει η Φωτεινή Α. Κασσαβέτη

Οι αρχαίοι Έλληνες το γνώριζαν ως δυσώδες ρόδον και το το χρησιμοποιούσαν στη μαγειρική και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, ενώ  ήταν εξαιρετικά αγαπητό στους αθλητές ως δυναμωτικό. Το σκόρδο ήταν τόσο  δυσώδες που στην αρχαιότητα απαγόρευαν την είσοδο σε θέατρα ή συναθροίσεις σε όσους είχαν φάει σκόρδο.

 Το σκόρδο βοηθάει στον καθαρισμό της ακμής

 Μπορεί να μην είναι ένα κύριο συστατικό στο φάρμακο ακμής που παίρνετε από το φαρμακείο σας, αλλά το σκόρδο αποτελεί  μια μεγάλη φυσική θεραπεία για την εξάλειψη των αντιαισθητικών κηλίδων. Τα αντιοξειδωτικά του σκοτώνουν τα βακτήρια, οπότε τρίψτε φέτες από μια σκελίδα σκόρδο στο σπυράκι για μια αποτελεσματική τοπική θεραπεία.

 Μεγαλώστε όμορφα μαλλιά με το σκόρδο

 Περιέχει υψηλά επίπεδα αλισίνης, μιας ένωσης που είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης. Τρίψτε φέτες σκόρδου στο τριχωτό της κεφαλής σας, και στύψτε καθώς προχωράτε για μεγαλύτερο όφελος. Μπορείτε επίσης να εμποτίσετε το λάδι με σκόρδο και να κάνετε με αυτό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής σας.

skordo2

 Καταπραΰνει την ψωρίαση

 Δεδομένου ότι το σκόρδο έχει αποδεδειγμένες αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες, θα μπορούσε να είναι χρήσιμο στην ανακούφιση των δυσάρεστων κρουσμάτων της ψωρίασης. Δοκιμάστε να τρίψετε με λίγο λάδι σκόρδου την πληγείσα περιοχή για δέρμα ομαλό και απαλλαγμένο από το εξάνθημα.

 Θεραπεύει την πάθηση «Το πόδι του αθλητή»

 Με τις αντι-μυκητιακές του ιδιότητες, το σκόρδο μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να απαλλαγείτε από την φαγούρα της πάθησης του ποδιού του αθλητή. Απλά βάλτε τα πόδια σας σε ένα λουτρό με ζεστό νερό και λιωμένο σκόρδο.

 Αφαιρέστε μια σκλήθρα με σκόρδο

 Η τοποθέτηση μιας φέτας σκόρδου επάνω στην σκλήθρα και η κάλυψή της στην συνέχεια με επίδεσμο, υπήρξε μια λαϊκή θεραπεία για χρόνια.

 Προφυλάξεις

Πλούσιο σε βιταμίνες Β1, Β2, Β3 περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, σελήνιο. Η κατανάλωση του πρέπει να γίνεται με μέτρο γιατί η υπερβολική χρήση μπορεί να προκαλέσει μεγάλη πτώση της πίεσης και είναι απαγορευτικό σε υποτασικά άτομα. Μεγάλη χρήση μπορεί επίσης να προκαλέσει διάρροια και εμετό.

Προηγούμενο άρθροIωάννινα: Πολύτεκνη μητέρα άλλαξε τη χρονιά στο απολυτήριο Δημοτικού για να εργαστεί. Βρίσκεται αντιμέτωπη με την Δικαιοσύνη
Επόμενο άρθροΓαστροσκόπηση: Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη – Γράφει ο Γαστρεντερολόγος Δρ. Χρήστος Ζαβός