ΣΚΛΕ: Εβδομάδα δράσεων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Κοινωνικής Εργασίας

Με εντυπωσιακό τρόπο ολοκληρώθηκαν οι δράσεις του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ) για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Κοινωνικής Εργασίας 2024.

Συγκεκριμένα το βράδυ της Κυριακής 31 Μαρτίου 2024 ο Λευκός Πύργος «ντύθηκε» στα χρώματα του λογότυπου του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ), ενώ από νωρίς το απόγευμα πραγματοποιήθηκε δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την επιστήμη της Κοινωνικής Εργασίας με διανομή έντυπου υλικού και αναμνηστικών δώρων. Επίσης, στον κοινόχρηστο χώρο λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: «Αναπαραστάσειςτης Κοινωνικής Εργασίας μέσα από τα μάτια των Κοινωνικών Λειτουργών».

Η Κοινωνική Εργασία όπως ορίστηκε από τις Γενικές Συνελεύσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κοινωνικών Λειτουργών IFSW (International Federation of Social Workers) και της Διεθνούς Ένωσης Σχολών Κοινωνικής Εργασίας IASSW (International Association of Schools of Social Work) τον Ιούλιοτου 2014, είναι εφαρμοσμένο επάγγελμα αλλά και ακαδημαϊκό πεδίο που προωθεί την κοινωνική αλλαγή και ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, την ενδυνάμωση και απελευθέρωση των ανθρώπων. Οι αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,της συλλογικής ευθύνης και του σεβασμού της διαφορετικότητας είναι κεντρικές στην κοινωνική εργασία, η οποία θεμελιώνεται από τις θεωρίες της κοινωνικής εργασίας, των κοινωνικών επιστημών, των ανθρωπιστικών επιστημών και τη γηγενή γνώση και συνδέει ανθρώπους και δομές για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής αλλά και να ενισχύσει την ευημερία τους». Επιστημονικά και επαγγελματικοί Κοινωνικοί Λειτουργοί της χώρας εκπροσωπούνται από το Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (Σ.Κ.Λ.Ε.) ΝΠΔΔ που τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (ν. 4387/2016).

Για το 2024, η Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας, η 19ηΜαρτίου, συνοδεύεται από το παγκόσμιο μήνυμα: «Buen Vivir: Κοινό Μέλλον για Μετασχηματιστική Αλλαγή», το οποίο τονίζει την ανάγκη οι κοινωνικοί λειτουργοίνα αφουγκράζονται διαρκώς τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και να απαντούν σε αυτές με βάση τις αξίες της κοινωνικής εργασίας, όπως ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και μοναδικότητα, η αυτοδιάθεση και η ατομική ελευθερία.

Το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΣΚΛΕ, διοργάνωσε εβδομάδα δράσεων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Κοινωνικής Εργασίας, η οποία περιλάμβανε:

Ø   Τρίτη,19.03.2024: Διαλογική διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: «Κοινωνική Εργασία: Προκλήσεις και προοπτικές στον 21ο αιώνα– Social Work: Challenges and prospects in the 21st century». Καλεσμένες ομιλήτριες ήταν η Dr. Pontarollo Paola, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Τμήματος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κοινωνικών Λειτουργών (ISFW), Πρόεδρος του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ιταλίας (Ass. N.A.S.) και Λέκτορας του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Κα Φόσκαρι της Βενετίας, η Δρ.Κανδυλάκη Αγάπη,Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και η Δρ. Κοχλιού Δέσποινα, Επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας της Κύπρου. Τα θέματα που αναπτύχθηκαν αφορούσαν στην ανταλλαγή θέσεων και προβληματισμών για την Κοινωνική Εργασία σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον διαδοχικών κρίσεων,τις ανάγκες και προοπτικές ενδυνάμωσης για μια βιώσιμη Κοινωνική Εργασία σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και την ανάγκη υιοθέτησης καινοτόμων προσεγγίσεων από την κοινότητα που βασίζονται στη γηγενή σοφία και την εναρμόνιση με τη φύση.

Ø   Τετάρτη,20.03.2024: Συνάντηση δικτύωσης με Κοινωνικούς Λειτουργούς που αναζητούν εργασία. Σκοπός της συνάντησης ήταν η καταγραφή πιθανών εμποδίων στην αναζήτηση εργασίας, η ανάδειξη πιθανών τρόπων αντιμετώπισης και διευκόλυνσης και ηδιατύπωση πιθανών παρεμβάσεων  για τη διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του κλάδου.

Ø   Πέμπτη,21.03.2024: Εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας με θέμα: «Αναπαραστάσεις της Κοινωνικής Εργασίας μέσα από τα μάτια των Κοινωνικών Λειτουργών». Περισσότεροι από 37 αναδυόμενοι φωτογράφοι αποτύπωσαν μέσα από τον φακό τους την Κοινωνική Εργασία όπως τη βιώνουν καθημερινά, ενώ οι φωτογραφίες συνοδεύτηκαν από συγκλονιστικές φράσεις που εξέφραζαν το τι νιώθουν οι ίδιοι κατά την άσκηση του επαγγέλματος.

Ø   Παρασκευή,22.03.2024: Σεμινάριο με θέμα: «Το δράμακαι η επίδραση του στην ανθρώπινη ιστορία. Θεωρία και πράξη» από την δραματοθεραπεύτρια κ. Δανανά Ελένη. Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η διεύρυνση των εργαλείων προσέγγισης και επίλυσης θεμάτων και η γνωριμία με την ευεργετική επίδραση της θεατρικής τέχνης στην ανθρώπινη φύση και στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας.

Ένα από τα βασικότερα εμπόδια στην άσκηση του έργου των κοινωνικών λειτουργών είναι η ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ σε όλους τους τομείς με συνέπεια να καθίσταται αδύνατη η πρόληψη, η έγκαιρη παρέμβαση και η αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας στους πιο ευάλωτους

Για το λόγο αυτό διεκδικούμε:

– Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Προστασίας

– Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα

– Άμεσες μόνιμες προσλήψεις

– Εκπαίδευση, επιμόρφωση, εποπτεία

– Ενίσχυση των δομών Κοινωνικής Πρόνοιας

– Μονιμοποίηση συμβασιούχων

Διεκδικούμε για κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη να στέκεται ισότιμα ανάμεσα στους πολλούς και να ξεχωρίζει για τη δική του αξία. Γιατί κάθε άνθρωπος έχει μια, μοναδική και αναντικατάστατη αξία στο να διεκδικεί ποιότητα ζωής. Να διεκδικεί να ζήσει με αξιοπρέπεια και σε αρμονία με το κοινωνικό περιβάλλον. Να διεκδικεί μια καλή ζωή. Να διεκδικεί αυτό που η Διεθνής Ομοσπονδία Κοινωνικών Λειτουργών (IFSW) ονόμασε εφέτος ως «buen vivir».

Το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΣΚΛΕ ευχαριστεί το Δήμο Θεσσαλονίκης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης που ανταποκρίθηκαν στο αίτημά μας, με την αδειοδότηση για τον ειδικό φωτισμότου Λευκού Πύργου, ιστορικού διατηρητέου μνημείου και του πλέον προβεβλημένου τοπόσημου για την πόλη αλλά και τη συνηγορία τους για την παραχώρηση του δημόσιου χώρου στο ευρύτερο περιβάλλον του μνημείου, συμμετέχοντας με τον τρόπο αυτό στην κοινωνική αυτή δράση του συλλόγου μας.

Περ τμ κεντ μακ σκλ 3 Περ τμ κεντ μακ σκλ 2 Περ τμ κεντ μακ σκλ 1 Περ τμ κεντ μακ σκλ 4 Περ τμ κεντ μακ σκλ 5

Προηγούμενο άρθροΠροβλήματα της μικρής επιχείρησης – γράφει ο Δρ Νέστωρ Κολοβός
Επόμενο άρθροΠρόσκληση στην παρουσίαση του βιβλίου «Μερόνυχτα Εφημερίας»