Σκιάθος: Ηλεκτρικά ποδήλατα με δημόσια χρηματοδότηση αποκτά το νησί

Ο Δήμος Σκιάθου, μετά τη χρηματοδότηση από το υπουργείο Ανάπτυξης, προχωρά στην υλοποίηση του σχεδίου για διάθεση ηλεκτρικών ποδηλάτων, εξαιρετικά φιλικών προς το περιβάλλον, στους κατοίκους του νησιού και σε τουρίστες. Το ποσό της χρηματοδότησης ανέρχεται στις 250.000 ευρώ ώστε να δημιουργηθούν σταθμοί των κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων.

 

Με την αξιοποίηση της δράσης, ο Δήμος Σκιάθου σκοπεύει να λειτουργήσει από το 2023 μεικτούς σταθμούς δωρεάν διάθεσης συμβατικών και ηλεκτρικών ποδηλάτων, οι οποίοι θα βρίσκονται σε 10 σημεία του νησιού, εννέα στην πόλη και και ένα στις Κουκουναριές.

Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής και από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Ειδικότερα, ο Δήμος Σκιάθου θα προμηθευτεί ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ηλεκτρικών ποδηλάτων δημόσιας χρήσης. Με αυτόν τον τρόπο θα προσφέρει στους πολίτες ένα σύγχρονο εργαλείο και μέσο μεταφοράς, που θα συμβάλει στη μείωση των ρύπων και του θορύβου εντός της πόλης, στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση, στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και στη βελτίωση της υγείας των πολιτών.

Ο δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας, δήλωσε, μεταξύ άλλων, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Το ποδήλατο θα αποτελέσει ένα εναλλακτικό μέσο μετακίνησης των τουριστών και της γνωριμίας τους με την πόλη και τα τοπικά αξιοθέατα. Σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι η Σκιάθος, για δεύτερη χρονιά, πιστοποιήθηκε ως νησί φιλικό προς τον ποδηλάτη με το σήμα Bike Friendly Destination, καθιστώντας την έτσι ιδανικό προορισμό για μεμονωμένους ή οργανωμένους ποδηλάτες».

Σημειώνεται ότι το σύστημα θα αποτελείται από ηλεκτρικά ποδήλατα πόλης, ειδικής σχεδίασης για κοινόχρηστα συστήματα μίσθωσης, κλειδαριά IoT (4G/GPS), αντιβανδαλιστικές θέσεις κλειδώματος και φόρτισης ποδηλάτου, συστήματα φόρτισης σταθμού μίσθωσης με ενσωματωμένο βιομηχανικό υπολογιστή και 4G router, τερματικά μίσθωσης ποδηλάτου με ενσωματωμένο σύστημα φόρτισης, οθόνη αφής και πολλά άλλα καινοτόμα συστήματα, ώστε να μη γίνονται κλοπές και καταχρήσεις από τους χρήστες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΟυκρανία: Η Ρωσία κατηγορεί το Κίεβο ότι δεν έχει καμία πρόθεση να διαπραγματευτεί
Επόμενο άρθροΟυκρανία: Οι ΗΠΑ αποκλείουν οποιαδήποτε άρση κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας