Σκέψεις για τα Φάντομ – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Το τραγικό δυστύχημα με την πτώση του αναβαθμισμένου –πλην γηραιού- Φάντομ, προκαλεί μοιραία μια και μόνη ερώτηση: Αυτά τα γηραιά μαχητικά, είναι χρειαζούμενα ή έπρεπε ήδη να έχουν αντικατασταθεί;

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι σ’ ένα τέτοιο αεροπλάνο δεν έχει τόση σημασία η ηλικία του, μα η συντήρηση και οι αναβαθμίσεις του. Υποστηρίζουν μάλιστα –και προφανώς έτσι είναι- ότι η συντήρηση των συγκεκριμένων αεροπλάνων είναι υποδειγματική.

Όπως και νάναι όμως, πέρασαν ήδη 51 χρόνια από τότε που έφτασαν τα πρώτα Φάντομ στη χώρα μας και 26 από τότε που ξεκίνησε η αναβάθμισή τους.  Κι ας μη ξεχνάμε ότι η πρώτη παραγγελία για τα Φάντομ δόθηκε από τη χούντα το 1972.  Δηλαδή, είναι πολλά τα χρόνια που κουβαλάνε.

Πρέπει να πούμε κι αυτό: Τα Φάντομ σταδιακά έχουν αποσυρθεί από παντού. Οι μόνες χώρες που τα έχουν ακόμη εν λειτουργία είναι η Τουρκία, το Ιράν, η Νότια Κορέα κι εμείς φυσικά.

Δεν γνωρίζουμε – δεν ξέρω καν αν μάθουμε ποτέ- για ποιον λόγο προσέκρουσε το αεροπλάνο στη θάλασσα και χάθηκαν δυο παλικάρια που είχαν αποφασίσει να χαρίσουν τη ζωή τους στην ελευθερία της  πατρίδας. Δεν είμαι φυσικά κι  ειδικός για να πω αν η άσκηση «χαμηλής ναυτιλίας» (δηλαδή η χαμηλή πτήση στο ανάγλυφο της ξηράς ή της θάλασσας) θα μπορούσε να μην έχει το τραγικό αποτέλεσμα, αν γινόταν με άλλο πιο σύγχρονο αεροπλάνο.  Απλά, σκέφτομαι ότι αν αυτή η άσκηση γινόταν με άλλο αεροπλάνο, ίσως υπήρχε άλλο περιθώριο αντίδρασης σε πιθανό ανθρώπινο λάθος ή τεχνικό πρόβλημα ή άλλο αστάθμητο παράγοντα.

Μήπως ήρθε η ώρα να σκεφτούμε τι πρέπει να κάνουμε με τα 50 μεσήλικα Φάντομ που έχουμε στη διάθεσή μας; Μπορούν να πωληθούν; Μπορούν ν’ αντικατασταθούν; Θα προκαλέσει πρόβλημα στην Αεροπορία μας – και σε ποιο βαθμό- η πιθανή απόσυρσή τους;

Ξαναλέω, δεν είμαι ειδικός και δεν έχω πρόθεση να πω κάτι μόνο για να το πω. Προβληματισμούς του μέσου ανθρώπου εκφράζω. Που είναι συντετριμμένος από την απώλεια δυο νέων ανθρώπων και δη την ίδια σχεδόν ημέρα που τιμάμε τη μνήμη των τριών ηρώων στα Ίμια…

Το κάθε ένα από αυτά τα παιδιά του Στρατού, της Αεροπορίας και του Ναυτικού, είναι από μόνο του μια Ελλάδα!

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τετάρτης 1 Φεβρουαρίου 2023
Επόμενο άρθροΓιάννης Οικονόμου: Αποζημίωση 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης στην έκδοση επικουρικής σύνταξης
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.