Σίμος Κεδίκογλου: Στόχος μας να καθιερωθεί ειδικό σήμα που θα πιστοποιεί την ελληνικότητα του μελιού

Τη δέσμευσή του ότι θα προχωρήσει άμεσα σε βελτιωτικές κινήσεις αναφορικά με το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο το οποίο θα συμβάλλει στην ανάδειξη της αξίας του ελληνικού μελιού, διατύπωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμος Κεδίκογλου κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του.

Στην τηλεδιάσκεψη ήταν παρόντες ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Σέρκος Χαρουτουνιάν και κ. Παναγιώτης Χατζηνικολάου αντίστοιχα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Βασίλειος Ντούρας και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας & Λοιπών Ζωικών Οργανισμών κ. Μάριος Τζιτζινάκης.

Ο ΥφΑΑΤ κατά την τοποθέτησή του υποστήριξε με θέρμη την ανάγκη να επικρατήσει κλίμα ενότητας και αγαστής συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων για την προστασία του ελληνικού μελιού, προκειμένου να αναδειχθεί η μοναδική ποιότητά του.

«Πρέπει να καθιερωθεί ειδικό σήμα που θα πιστοποιεί την ελληνικότητα του μελιού, να ανέβει η αξία του και να  καταπολεμηθούν οι ελληνοποιήσεις», τόνισε και πρόσθεσε ότι προωθούνται οι διαδικασίες από τα συναρμόδια Υπουργεία, -και ειδικότερα με το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου που έχουν αναλάβει τους αγορανομικούς ελέγχους- από κοινού με το επιστημονικό δυναμικό της χώρας με επικεφαλής τον ΕΛΓΟ –ΔΗΜΗΤΡΑ, για την καθιέρωση του σήματος

«Προσπαθούμε να βρούμε τη βέλτιστη λύση. Όλοι μαζί θέλουμε να δώσουμε αξία στο ελληνικό μέλι και για να έχει αξία, πρέπει να είναι πιστοποιημένα ελληνικό και να πιστοποιηθούν οι μοναδικές του ιδιότητες», επισήμανε.

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕΛΙ

Στις προτάσεις του κ. Ντούρα για τυχόν τροποποιήσεις στο Ηλεκτρονικό Μητρώο, ο κ. Κεδίκογλου ήταν σαφής λέγοντας ότι πρέπει να είναι λειτουργικό και να εξυπηρετεί το στόχο της καθιέρωσης του ειδικού σήματος.

«Πέρα από τον επιστημονικό, θα βοηθήσει και ο αγορανομικός έλεγχος», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Σημείωσε δε, ότι έχουν παρατηρηθεί «παράλογα πράγματα», όπως χαρακτηριστικά είπε αναφερόμενος στις νοθείες, φέροντας ως παράδειγμα γειτονική χώρα η οποία δηλώνει ότι εξάγει στην Ελλάδα 400.000 κιλά μέλι και η Ελλάδα δηλώνει ότι εισάγει από τη χώρα αυτή 800.000 κιλά. «Αυτό πρέπει να καταπολεμηθεί εξ ου και το Μητρώο είναι απαραίτητο».

«Με το Ηλεκτρονικό Μητρώο, αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των μελισσοκόμων και των κυψελών που δηλώθηκαν. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι το Μητρώο έγινε αποδεκτό παρά τις αρχικές ενστάσεις», ανέφερε με τη σειρά του ο κ. Τζιτζινάκης υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα διορθωτικών κινήσεων προκειμένου να επεκταθούν οι δυνατότητές του.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Χαρουτουνιάν μίλησε για τη σημαντικότητα της πλατφόρμας πληροφοριακής βάσης δεδομένων, υποστηρίζοντας ότι «θα έχουμε ένα πλήρες προφίλ των μελισσοκόμων» και συμπλήρωσε ότι ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με αυτό το «εργαλείο» θα μπορεί να ελέγχει σε  μεγάλο βαθμό τη διακίνηση του μελιού στην Ελλάδα.

Όλα τα μέρη συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους προκειμένου να προταθούν και να βρεθούν λύσεις με απώτερο σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ανάδειξη της αξίας του ελληνικού μελιού.

Προηγούμενο άρθροΑπόκτηση ποδοσφαιριστή Ali Adem με τη μορφή δανεισμού
Επόμενο άρθροΤο 3ο Νηπιαγωγείο Νέων Μουδανιών εγκαινίασαν ο Α. Τζιτζικώστας και ο Ε. Καρράς