Σημεία συνέντευξης της εκπροσώπου των ΑΝ.ΕΛ. Μανταλένας Παπαδοπούλου στον ΣΚΑΪ στην εκπομπή «Τώρα» στην Άννα Μπουσδούκου

Μανταλένα Παπαδοπούλου Mantalena

«Με τη συμφωνία ευελπιστούμε ότι η χώρα θα μπορέσει να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και να μη ξανασυζητήσουμε για μνημόνια»

 Για τη συμφωνία με τους δανειστές:

 Για τη συμφωνία είχαμε μια πρώτη ενημέρωση από τον κ. Τσακαλώτο και την κ. Αχτσιόγλου. Δεν έχουμε πάρει στα χέρια μας το επίσημο κείμενο. Κανείς δεν πανηγυρίζει για μια συμφωνία που έκλεισε σε ασφυκτικό κλίμα και είναι προϊόν συμβιβαστικής λύσης. Είναι όμως μια συμφωνία που απέτρεψε κάποιες παράλογες επιδιώξεις του ΔΝΤ και άλλων και έφερε και μέτρα με κάποιο θετικό πρόσημο. Το κομβικό και σημαντικό είναι ότι προχωρά η συνολική λύση στο ζήτημα της κρίσης, για την έξοδο από τη λιτότητα. Και αυτό μπορεί να γίνει με το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, τη διατύπωση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους, που είναι προϋπόθεση για την εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνει η συμφωνία και τον καθορισμό των πλεονασμάτων για το 2019 και μετά, που σίγουρα δεν μπορεί να είναι 3,5% για δέκα χρόνια.

Τις λεπτομέρειες θα τις δούμε στο τελικό κείμενο που θα έρθει. Η συμφωνία περιλαμβάνει μέτρα που φέρουν μια ισορροπία. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι θα είναι μηδενικού δημοσιονομικού ισοζυγίου, δηλαδή για κάθε ποσοστό (του ΑΕΠ) μέτρων με αρνητικό πρόσημο θα υπάρχει ανάλογο ποσοστό μέτρων με θετικό πρόσημο. Με τη συμφωνία ευελπιστούμε ότι η χώρα μας θα μπορέσει να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, κάτι που μπορεί να γίνει με τη ρύθμιση του χρέους και να προχωρήσει σε παραγωγική ανασυγκρότηση.

Το σύνολο του ελληνικού λαού έχει δεχθεί επιβάρυνση και είναι αντιληπτό ότι όλα αυτά τα χρόνια της λιτότητας έχουν κουράσει τον ελληνικό λαό. Θα πρέπει, όμως, για να μη ξανασυζητήσουμε για επιτροπεία και μνημόνια, να δώσουμε μια συνολική λύση και αυτό τόλμησε να κάνει αυτή η κυβέρνηση.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είμαστε υπέρ της στήριξης του ιδιωτικού τομέα. Ο Πρόεδρός μας, ο κ. Καμμένος πριν το Πάσχα ανέφερε δημόσια ότι ετοιμάζονται δύο νομοσχέδια για τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα και ειδικότερα την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία ειδικού φορολογικού καθεστώτος προκειμένου η χώρα μας να ανταγωνιστεί τις χώρες που βρίσκονται στα βόρεια σύνορά μας, εκεί, δηλαδή, όπου έχουν μεταφερθεί τα προηγούμενα χρόνια πολλές ελληνικές επιχειρήσεις. Και δεν ξεχνάμε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέφθηκε αυτές τις χώρες και έδωσε συγχαρητήρια στους Έλληνες επιχειρηματίες που βρίσκονται εκεί.

Υπήρξε όλο αυτό το διάστημα ένας προβληματισμός στην Κοινοβουλευτική ομάδα και στα στελέχη των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ για τη συμφωνία. Δεν ήταν εύκολη απόφαση να προχωρήσουμε σε συμφωνία με τους δανειστές, αλλά αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό ήταν να κλείσει η αξιολόγηση και πόσο σημαντικά ήταν αυτά που απετράπησαν και αυτά που κερδήθηκαν. Όταν θα έρθει το τελικό κείμενο της συμφωνίας, θα συνεδριάσουν η Κοινοβουλευτική Ομάδα και τα αρμόδια όργανα του Κινήματος και θα συναποφασίσουμε τη στάση μας.

Για το τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο υπουργείο Παιδείας:

 Τα θέματα της Παιδείας είναι κορυφαία. Η παιδεία είναι ένας τομέας ο οποίος πάσχει στην Ελλάδα από το νηπιαγωγείο, με την έννοια ότι στο παρελθόν όποιος αναλάμβανε το υπουργείο ασκούσε τις προσωπικές πολιτικές, δεν υπήρχε μια συνέχεια στις πολιτικές των κομμάτων που εναλλάσσονταν, δεν υπήρχαν ποτέ μεταρρυθμίσεις που να ξεκινούν από το νηπιαγωγείο και να φθάνουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο Πρωθυπουργός ενδεχομένως θέλει να δείξει ότι η προσπάθεια για την ανασυγκρότηση δεν σταματά με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, αλλά αφορά όλα τα επίπεδα και όλα τα υπουργεία.

Για την τροπολογία σχετικά με τα πρόστιμα:

 Έχει γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση για το ζήτημα της τροπολογίας η οποία έχει επικεντρωθεί μόνο στο πρόσωπο του κ. Σαββίδη. Πρόκειται για μια γενική διάταξη που έχει εφαρμογή από εδώ και στο εξής. Δεν μπορεί να περιμένει κανείς από έναν επιχειρηματία να πληρώσει πρόστιμα για λαθρεμπορία που είχαν επιβληθεί σε προηγούμενες διοικήσεις. Η συζήτηση δεν θα έπρεπε να επικεντρώνεται στην περίπτωση του κ. Σαββίδη, γιατί η διάταξη είναι γενική και αφορά περιπτώσεις ιδιωτών που προτίθενται να εξαγοράσουν μια επιχείρηση η οποία μπορεί για παράδειγμα να βρίσκεται σε πτώχευση. Είναι αδιανόητο όσοι αγοράζουν επιχειρήσεις να πληρώνουν πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε προηγούμενες διοικήσεις. Ο κ. Καμμένος αποκάλυψε στη Βουλή ποιες ήταν οι μεθοδεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, όταν στελέχη της επέμεναν να αγοράσει τη ΣΕΚΑΠ ο κ. Σαββίδης και τον διαβεβαίωναν ότι θα διέγραφαν όλα τα χρέη.

 

Προηγούμενο άρθροΘεοχαρόπουλος στη βουλή: Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει τα μέτρα και την κοροϊδία των αντίμετρων (βίντεο)
Επόμενο άρθροΑθήνα: Συνάντηση του Τομέα Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας με το Προεδρείο του Ο.Ε.Ε