Σημεία τοποθέτησης Μανώλη Χριστοδουλάκη γραμματέα Κινήματος Αλλαγής στην ΕΡΤ1

Για τις προοπτικές μετεκλογικής συνεργασίας του ΚΙΝΑΛ

  • Δεν είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας αλλά δεν έχουμε την «κάψα» να ράψουμε κυβερνητικά κοστούμια. Ζητάμε απλά από τον ελληνικό λαό ισχυρή εντολή για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου την επόμενη μέρα, καταθέτοντας τη δική μας πρόταση, το Σχέδιο Ελλάδα.

Για να τελειώνει το θέμα. Όσον αφορά τα θέματα των μετεκλογικών συνεργασιών, εμείς ζητάμε από τον ελληνικό λαό ισχυρή εντολή για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου την επόμενη μέρα. Εφόσον την έχουμε, στη βάση ενός προγραμματικού πλαισίου και του Σχεδίου Ελλάδα, που είναι η δική μας πρόταση για την επόμενη μέρα και το οποίο και καταθέτουμε ενώπιον του ελληνικού λαού, μπορούμε να συζητήσουμε μετεκλογική συνεργασία, αλλά με πολιτικούς και όχι αριθμητικούς όρους. Δεν είμαστε ούτε κόμμα διαμαρτυρίας αλλά ούτε κι έχουμε την κάψα να πάμε να ράψουμε κυβερνητικά κοστούμια. Εάν έχουμε ισχυρή εντολή, θα μπούμε στη διαδικασία της συζήτησης της βάσης της δικής μας πρότασης. Δεν προκαταλαμβάνουμε τα αποτελέσματα των επόμενων εθνικών εκλογών. Ισχυρή εντολή για εμάς σημαίνει να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε την επόμενη μέρα μία προοδευτική πολιτική ατζέντα. Σημαίνει ένα ισχυρό ποσοστό το οποίο θα μας δίνει τη δυνατότητα αυτή. Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει, αυτή η αποτύπωση θα μας στείλει το μήνυμα του εάν μπορούμε να διαμορφώσουμε ισχυρή ατζέντα σε μία ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία ή όχι. Εάν μπορούμε, θα μπούμε στη συζήτηση στη βάση της προγραμματικής μας πρότασης και του Σχεδίου Ελλάδα. Αντιστρέφουμε το ερώτημα ως εξής: οι υπόλοιπες δυνάμεις θα μπουν στη διαδικασία να συμφωνήσουν σε μία προοδευτική ατζέντα για την επόμενη μέρα ή όχι;

Εάν συζητάμε το σενάριο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία ποιο θα είναι το προγραμματικό πλαίσιο;  Η κα Γεννηματά είπε το εξής, είπε ότι δε γίνεται με αριθμητικούς όρους η κυβερνητική συνεργασία, αλλά με πολιτικούς. Επί της δικής μας προγραμματικής πρότασης μπορούμε να συζητήσουμε με τις υπόλοιπες δυνάμεις εφόσον μπορούν να μπουν σε αυτήν την κουβέντα. Για εμάς το θέμα δεν είναι «έχω 100 δώσε μου 51 κι έλα να κάνουμε κυβέρνηση», γιατί αυτό δεν λύνει τα προβλήματα των Ελλήνων. Η λύση δεν είναι ούτε από τη μία πλευρά η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, που αποδείχθηκε ανίκανη να χειριστεί όλα τα ζητήματα με λογικές καθεστωτισμού, πνίγοντας τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, με λογικές ελεημοσύνης και επαιτείας όσον αφορά το κοινωνικό κράτος το οποίο δεν μπορεί να δομηθεί ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο και από την άλλη η απάντηση δεν μπορεί να είναι η Νέα Δημοκρατία η οποία παρουσιάζει μία ατζέντα για το πώς θα παράξουμε πλούτο, αλλά δεν αναφέρει πουθενά το πώς αυτόν τον πλούτο θα τον διανείμουμε δίκαια για να ανακουφίσουμε αυτούς που έχουν πληγεί μέσα στην κρίση.

  • Ο δικός μας στόχος είναι η επόμενη κυβέρνηση της χώρας να μπορέσει να διασφαλίσει την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού, είτε με όρους οικονομικής αξιοπρέπειας είτε με όρους ευκαιριών είτε ακόμα και με όρους ασφάλειας στην καθημερινότητα τους.

Οι εκφράσεις μας είναι πολύ συγκεκριμένες και αφορούν την πολιτική πρακτική του ενός και του άλλου. Από τη μία ο ΣΥΡΙΖΑ μας παρουσιάζει ένα πολιτικό πλαίσιο το οποίο λέει ότι έχουν συμφωνήσει σε πλεονάσματα 3,5%, αλλά παρόλα αυτά εξακολουθούν τη φορολογική εξόντωση των παραγωγικών δυνάμεων, με τις τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές να δημιουργούν υπερπλεονάσματα τα οποία μετά τα κάνουν κοινωνική πολιτική με ψίχουλα και όρους ελεημοσύνης προς τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα. Αυτό δεν είναι βιώσιμο. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι βιώσιμο ένα πολιτικό σχέδιο το οποίο μας λέει ότι μιλάμε για ανάπτυξη για τους λίγους και ισχυρούς, αλλά όχι για το πώς θα δώσουμε ευκαιρίες στη μεσαία τάξη και κυρίως για το πώς τον πλούτο που θα παράξουμε από την ανάπτυξη θα μπορέσουμε να το διανείμουμε δίκαια σε αυτούς που το έχουν ανάγκη. Ο δικός μας στόχος είναι η επόμενη κυβέρνηση της χώρας να μπορέσει να διασφαλίσει την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού είτε αυτό λέγεται με όρους οικονομικής αξιοπρέπειας είτε με όρους ευκαιριών είτε ακόμα και με όρους ασφάλειας της καθημερινότητάς τους.

Για την πολιτική της επόμενης μέρας

  • Την επόμενη μέρα θέλουμε μία κυβέρνηση η οποία δε θα δεσμεύεται από τους όρους που έχει συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν δίνουν καμία προοπτική.

Την επόμενη μέρα θέλουμε μία κυβέρνηση η οποία δε θα δεσμεύεται από τους όρους που έχει συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι γιατί το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γιατί δεν δίνουν καμία προοπτική. Δεν δίνει προοπτική η συμφωνία για τα πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060, ούτε δίνει προοπτική ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου, ούτε όλο αυτό το πλαίσιο δεσμεύσεων στο οποίο έχουμε μπει με εκχώρηση όλων των κτηρίων που έχει εκχωρήσει η κυβέρνηση στο Υπερταμείο, ακριβώς γιατί δεν υπάρχει προοπτική για την επόμενη μέρα. Θέλουμε λοιπόν, μία κυβέρνηση η οποία θα μπορέσει να πάει με σοβαρούς όρους και επί προγραμματικής ατζέντας να διαπραγματευτεί με τους εταίρους μας με ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει την προοπτική για την επόμενη μέρα.

Για την πολιτική και ιδεολογική θέση του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών του

  • Η εφαρμοζόμενη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο τρόπος που αντιπολιτεύτηκε με τα πιο χυδαία ψέματα και οι καθεστωτικές του πρακτικές δεν υποδηλώνουν καμία σοσιαλδημοκρατική στροφή.

Ο κ. Τσακαλώτος ανήκει στην ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών και των Πρασίνων; Ο κ. Τσακαλώτος ανήκει στο χώρο της Αριστεράς. Δεν ξέρουμε εάν το είπε εν τη ρύμη του λόγου, εάν ο κ. Τσακαλώτος θεωρεί ότι ανήκει σε άλλη ομάδα στην Ευρώπη, να το πει και στα άλλα στελέχη του κόμματός του τα οποία είναι κομμουνιστογενή και τα οποία δηλώνουν ξεκάθαρα ότι ο χώρος τους είναι η Ευρωπαϊκή Αριστερά. Είναι παρατηρητές αλλά να βάζουμε και τα πράγματα στη θέση τους, σοσιαλδημοκράτης δεν γίνεσαι επειδή το δηλώνεις, σοσιαλδημοκράτης γίνεσαι επειδή εφαρμόζεις μια συγκεκριμένη πολιτική πρακτική. Η πολιτική πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ και ο τρόπος που αντιπολιτεύτηκε, ξέρουμε όλοι πώς, με τα πιο χυδαία ψέματα, τάζοντας ελπίδα στον ελληνικό λαό, να πάρει την εξουσία, να εφαρμόσει ακριβώς την αντίθετη πολιτική, με τις πιο συντηρητικές κατευθύνσεις, χωρίς καμία προοπτική και με καθεστωτικές λογικές όσον αφορά παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, στα ΜΜΕ κλπ. Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν υποδηλώνουν μία σοσιαλδημοκρατική στροφή και πολιτική πρακτική με την οποία βέβαια καμία σχέση δεν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως το ίδιο συμβαίνει και με τον προοδευτικό χώρο.

Για το τί χρειάζεται η χώρα μας την επόμενη μέρα

  • Εμείς καταθέτουμε το πολιτικό μας σχέδιο, το Σχέδιο Ελλάδα, συγκεκριμένο και κοστολογημένο, το οποίο θα διασφαλίζει πρώτον την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και δεύτερον το πώς θα διανείμουμε δίκαια τον παραγόμενο πλούτο.

Δε χρειάζεται συνθήματα αλλά πολιτικό σχέδιο. Μπορεί η επόμενη κυβέρνηση να έχει πολιτικό σχέδιο; Μπορούν οι άλλες δυνάμεις να συμφωνήσουν σε ένα πολιτικό σχέδιο που θα δίνει προοπτική; Το καταθέτουμε συγκεκριμένο και κοστολογημένο, το οποίο θα διασφαλίζει πρώτον την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας για το πώς θα παράξουμε νέο πλούτο και δεύτερον το πώς θα διανείμουμε το νέο πλούτο, γιατί στόχος μας είναι να είμαστε ωφέλιμοι και χρήσιμοι για αυτούς που το έχουν περισσότερη ανάγκη κι επί αυτού του πλαισίου όποιος θέλει να συμφωνήσει, να έρθει. Μπορούμε να συνεργαστούμε μόνο στη βάση της ανάγκης που υπάρχει αυτή τη στιγμή για να βγει η χώρα από την κρίση την επόμενη μέρα, αλλά δεν είναι και αυτοσκοπός μας. Είναι απλώς μία προϋπόθεση οποιασδήποτε κυβερνητικής συνεργασίας είτε εάν γίνει με το ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη Νέα Δημοκρατία είτε με κανέναν τους γιατί αυτό είναι και βασικό ζήτημα σε περίπτωση που δεν καταφέρουμε να καταλήξουμε κάπου, θα περιλαμβάνει πολιτικούς όρους. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεχθεί, έστω και τώρα, να μπει σε αυτούς τους πολιτικούς όρους, να το συζητήσουμε. Εάν η Νέα Δημοκρατία δεχθεί να μπει σε αυτούς τους πολιτικούς όρους, να το συζητήσουμε, εάν δεν δεχθούν, δε συζητάμε τίποτα.

Για τα δύο σχέδια προϋπολογισμού

  • Τα δύο σχέδια προϋπολογισμού είναι η απόδειξη πως η καθαρή έξοδος ήταν απλά ένα ακόμα ψεύτικο αφήγημα, μία αυταπάτη.

Το δεδομένο είναι ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έκανε κάτι το οποίο είναι πρωτόγνωρο. Κατέθεσε δύο σχέδια προϋπολογισμού και μάλιστα με διαφορετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα. Στο ένα περικόπτονται οι συντάξεις κι έχουμε τα αντίμετρα, με πλεόνασμα 4,14% και στο άλλο δεν περικόπτονται οι συντάξεις, δεν έχουμε τα αντίμετρα με πλεόνασμα 3,56%. Γιατί κατέθεσαν το πρώτο, αφού έχουν σκοπό να κάνουν κάτι άλλο; Δε βγήκαμε με καθαρή έξοδο από την κρίση; Δεν ανακτήσαμε τη χαμένη εθνική κυριαρχία στην οικονομική μας πολιτική; Ή έχουμε καθαρή έξοδο και καταθέτουν την πρότασή τους στο Κοινοβούλιο και την εφαρμόζουμε ή δεν έχουμε καθαρή έξοδο και προχωράμε με το πλαίσιο καταθέτοντας στους δανειστές μας δύο προτάσεις και περιμένοντας να μας πουν ποια από τις δύο θα ακολουθήσουμε. Ωστόσο, εάν δεν περικοπούν οι συντάξεις, είναι πάρα πολύ θετικό κι είμαστε οι πρώτοι που καταθέσαμε Πρόταση Νόμου για να μην περικοπούν. Δεν είναι επιτυχία της κυβέρνησης, γιατί η αποτυχημένη πολιτική της πρακτική οδήγησε στην αναγκαιότητα να περικοπούν οι συντάξεις. Δεν είναι μόνο οι συντάξεις το ζήτημα. Είναι και το αφορολόγητο, είναι η δέσμευση της δημόσιας περιουσίας για τα επόμενα 99 χρόνια, είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα κι είναι ένα σύνολο φορολογικών μέτρων τα οποία παραμένουν. Ο Νόμος Κατρούγκαλου λέει ότι όλοι όσοι βγήκαν στη σύνταξη από 1/1/2016 έχουν μειωμένες συντάξεις, τώρα συζητάμε για το εάν θα μειωθούν και στους παλαιότερους συνταξιούχους. Για εμάς είναι στόχος να μην περικοπούν οι συντάξεις και καταθέσαμε Πρόταση Νόμου πρώτοι και περιμένουμε από την κυβέρνηση να την επαναφέρει για να την ψηφίσει και να περάσει. Το ζήτημα είναι πώς θα αλλάξουμε το Νόμο Κατρούγκαλου ακριβώς γιατί μιλάει για συντάξεις – ψίχουλα κάτι που για εμάς δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα σοβαρό και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, ειδικά μετά από τις συνέπειες της κρίσης.

Για την τυχαία συνάντηση της κ. Σπυράκη με τον κ. Ζάεφ και το Σκοπιανό

  • Εάν έχει γίνει, υπάρχουν πολύ σοβαρά ζητήματα για το πώς επιλέγει να αντιπολιτευτεί η Νέα Δημοκρατία σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα.

Ζητάμε να τοποθετηθεί ο κ. Μητσοτάκης ξεκάθαρα, για το εάν έχει γίνει αυτή η συνάντηση ή όχι. Εμείς ούτε ήμασταν εκεί ούτε μπορούμε να ξέρουμε εάν έχει γίνει ή όχι. Εάν έχει γίνει, υπάρχουν πολύ σοβαρά ζητήματα για το πώς επιλέγει να αντιπολιτευτεί η Νέα Δημοκρατία σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα. Δε συμφωνούμε με τη Νέα Δημοκρατία στο Σκοπιανό. Στο ζήτημα αυτό η θέση μας είναι συγκεκριμένη. Είμαστε υπέρ μίας λύσης, αλλά όχι οποιασδήποτε λύσης. Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα πρέπει να εξακολουθήσει να είναι πυλώνας σταθερότητας κι ευημερίας στα Βαλκάνια. Από την πρώτη στιγμή θέσαμε τις κόκκινες γραμμές μας, αυτές περιελάμβαναν το erga omnes και την εξάλειψη όλων των αλυτρωτικών στοιχείων, στην Συμφωνία όμως αποτυπώθηκαν σημεία που παραβιάζουν τις κόκκινες γραμμές μας, χαρακτηριστικά η αναγνώριση της γλώσσας και της εθνικότητας. Η Νέα Δημοκρατία έχει αλλάξει τους όρους της Ενδιάμεσης Συμφωνίας κι έχει φτάσει σε όρους ακραίας ρητορικής. Από τη στιγμή που η Συμφωνία των Πρεσπών αναγνωρίζει την μακεδονική γλώσσα και την μακεδονική εθνικότητα, θεωρούμε ότι αντί να κλείνουν ζητήματα, ανοίγουν και για αυτό το λόγο δεν πρόκειται να ψηφίσουμε αυτή τη συμφωνία. Δυστυχώς φάνηκε ότι με την προχειρότητα που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση αυτό το θέμα όχι μόνο από τη δική μας πλευρά, αλλά κι από την πλευρά της γειτονικής μας χώρας, ο λαός το Σκοπίων  γύρισε την πλάτη στη Συμφωνία αυτή. Αυτό αναδεικνύει κι ένα άλλο ζήτημα. Ακόμα και μία συμφωνία που περιλαμβάνει αυτά τα χαρακτηριστικά, που για εμάς είναι πάρα πολύ αρνητικά, δηλώνει το γεγονός ότι απορρίφθηκαν από τα Σκόπια ότι υπάρχουν πολύ έντονα στοιχεία αλυτρωτισμού για τα οποία θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Ακόμα και μία συμφωνία που έχει στοιχεία αναγνώρισης μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικής εθνικότητας, που για εμάς δεν μπορεί να είναι αποδεκτά, ακόμα κι αυτή η συμφωνία και το γεγονός ότι δεν γίνεται αποδεκτή από αυτούς, σημαίνει ότι τα αλυτρωτικά στοιχεία είναι πολύ βαθιά και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για την επόμενη μέρα.

Όσο για τη μία και τυχαία συνάντηση της κ. Σπυράκη με τον κ. Ζάεφ, δεν είμαστε ντετέκτιβς, δε θεωρούμε ότι εύκολα συναντιέται κάποιος τυχαία, αλλά περιμένουμε να ακούσουμε την επίσημη θέση του κ. Μητσοτάκη.

Προηγούμενο άρθροΥπ. Δικαιοσύνης: Έκδοση βιβλίου που απευθύνεται σε κρατούμενους γονείς και τα παιδιά τους
Επόμενο άρθροΣυνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με την Ευρωπαία Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου