«Η κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου ήταν δέσμευσή μας προς την κοινωνία που αύριο γίνεται πράξη»
«Έχουμε διανύσει τον μισό δρόμο, έχουμε υλοποιήσει θετικά μέτρα, αλλά έχουμε και πολύ ακόμη δρόμο να διανύσουμε για να αντιστρέψουμε έναν κοινωνικό όλεθρο που παραλάβαμε», τόνισε η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στον ρ/σ “ΑΘΗΝΑ 9.84”.
«Δεν έχει τόση σημασία για τον κόσμο το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έκανε πολύ μικρότερη δημοσιονομική προσαρμογή απ’ ότι οι προηγούμενοι. Η ουσία είναι ότι ο κόσμος έχει μεγάλες ανάγκες και περισσότερες απαιτήσεις από τη διακυβέρνηση αυτού του τόπου, κυρίως διότι φορτώθηκε πολύ μεγάλα βάρη την περίοδο της κρίσης», σημείωσε η Υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι «το βασικό ζήτημα είναι πως ο ελληνικός λαός έχει κάποιες πολύ βασικές πιεστικές ανάγκες που δεν ικανοποιούνταν εδώ και αρκετά χρόνια επειδή βρισκόμασταν σε προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής».
Για την έκθεση της Κομισιόν η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «από την πλευρά μας είμαστε απολύτως σίγουροι και βέβαιοι αναφορικά με την ποσοτικοποίηση των θετικών μέτρων, τα οποία ήδη εφαρμόζουμε από τον Μάιο. Τα μέτρα του Ζαππείου, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στα τρόφιμα και στην ενέργεια και η νέα 13η σύνταξη με τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που είχαμε, είναι απολύτως κοστολογημένα και απολύτως εντός του δημοσιονομικού χώρου που διαθέτουμε. Με δεδομένη την επίτευξη των στόχων, όπως έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους μας, διαμορφώθηκε ένας δημοσιονομικός χώρος τον οποίο τον χρησιμοποιούμε για μέτρα ελάφρυνσης της κοινωνικής πλειοψηφίας». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «υπάρχει μία αντίδραση από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών η οποία ως ένα βαθμό είναι στην πάγια τακτική τους, δηλαδή ότι πάντα υποτιμούσαν κάπως τον δημοσιονομικό χώρο. Από έναν βαθμό και πέρα, όμως, φανερώνει και μία περισσότερο πολιτικού χαρακτήρα παρέμβαση. Φαίνεται ότι υπάρχει μία αντίδραση των πιο ακραίων κύκλων της Ευρώπης, οι οποίοι θέτουν υπό αμφισβήτηση κεκτημένα, στην πραγματικότητα, του ελληνικού λαού. Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή είμαστε εκτός μνημονίων και είμαστε σε μία συνθήκη που μπορούμε να λαμβάνουμε μέτρα ενίσχυσης της κοινωνικής πλειοψηφίας και να τα εφαρμόζουμε, αυτό είναι κεκτημένο του ίδιου του ελληνικού λαού».
Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε, ακόμη, ότι «η σημερινή κυβέρνηση έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα τον μνημονιακό κύκλο τον Αύγουστο του 2018. Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή επανέρχονται και μάλιστα θέτουν και ζήτημα απολύσεων συμβασιούχων στον δημόσιο τομέα, ένα θέμα το οποίο ουδέποτε τέθηκε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση, δηλαδή από το 2015 είχε αποσυρθεί αυτό το ζήτημα, και αυτή τη στιγμή επανέρχεται και υπογραμμίζεται από συγκεκριμένους κύκλους των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρούμε πως είναι άμεσα συνδεδεμένο με το συσχετισμό δυνάμεων όπως διαμορφώθηκε μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Όταν έχουμε μία αξιωματική αντιπολίτευση και τον κ. Μητσοτάκη να τοποθετείται και να λέει ότι κατά την άποψή του θα πρέπει να επανέλθει ο κανόνας 1 προς 5 στο δημόσιο, δηλαδή πέντε αποχωρήσεις για μία πρόσληψη, και την ίδια περίοδο μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να υπογραμμίζεται ένα θέμα ξανά συμβασιούχων στο Δημόσιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, νομίζω πως είναι κάτι που ο ελληνικός λαός πρέπει να το γνωρίζει και πρέπει να προβληματιστεί επ’ αυτού».
Για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου από το 2020 η Υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι «το ζήτημα της μη μείωσης του αφορολόγητου ήταν μία κατάκτηση την οποία είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές σε δημόσια συνέντευξή του. Καταφέραμε με διαπραγμάτευση, με συναίνεση με τους θεσμούς να το οριστικοποιήσουμε, δηλαδή ότι δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο από το 2020. Ο Πρωθυπουργός είχε πει ότι εντός της κυβερνητικής μας θητείας θα το φέρει στη Βουλή και θα το υλοποιήσει όπως δεσμεύτηκε. Αυτό είναι μία υποχρέωσή μας προς τον ελληνικό λαό που θα την κάνουμε πράξη και θεωρώ ότι εφόσον η ΝΔ έχει αγνές προθέσεις επί του θέματος και νομίζω πως έχει, δεν έχω κάποιο λόγο να αμφιβάλω, θα έπρεπε να έρθει στη Βουλή αύριο και να το υπερψηφίσει».
Για τα αντίμετρα η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «ένα πολύ σημαντικό μέρος των αντιμέτρων ήδη εφαρμόζεται, η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων εφαρμόζεται ήδη, η μείωση του ΕΝΦΙΑ εφαρμόζεται ήδη. Ήταν μέσα στις ανακοινώσεις που έκανε ο Πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ. το 2018. Άρα, ένα σημαντικό μέρος των αντιμέτρων ήδη εφαρμόζεται ενώ το υπόλοιπο μέρος τους, θυμίζω τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, είναι μέσα στα μέτρα που προ-εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από το Ζάππειο για το 2020. Επομένως τα αντίμετρα είτε υλοποιούνται ήδη είτε βρίσκονται στο προγραμματικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ για το 2020. Με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα θετικά μέτρα υλοποιούνται και χωρίς να υπάρξει μείωση του αφορολόγητου. Προφανώς, δεν μπορώ να τοποθετηθώ για το τι θα γίνει αν η κυβέρνηση δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά είναι η ΝΔ».
Απαντώντας σε ερώτηση για τη λειτουργία του κοινοβουλίου σημείωσε ότι «υπάρχει μία εκτόξευση λάσπης. Η κυβέρνηση λειτουργεί κανονικά, δεν υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση, εφαρμόζεται το Σύνταγμα απολύτως όπως προβλέπεται για αυτές τις διαδικασίες, και ολοκληρώνει τη θητεία της στις 6 Ιουλίου. Σε ότι αφορά στο νομοθετικό έργο, η κύρωση των Ποινικών Κωδίκων είναι μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, από συγκεκριμένη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν καθηγητές πανεπιστημίων και έγκριτοι νομικοί. Η Επιτροπή κατέληξε σε ένα αποτέλεσμα, το οποίο είχε συζητηθεί και είχε αποσπάσει τις συναινέσεις όλων των κομμάτων. Άρα, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα προεκλογικού χαρακτήρα αυτού του εξαιρετικά ώριμου νομοθετικού έργου». Αναφέρθηκε, παράλληλα, και στη βελτιωτική παρέμβαση για τον ορισμό του βιασμού όπου εντάσσεται κάθε σεξουαλική πράξη για την οποία δεν υπάρχει συναίνεση.
Σε σχέση με τις τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Βουλή, η Υπουργός Εργασίας τόνισε ότι είναι εξαιρετικά περιορισμένες και αφορούν πάρα πολύ συγκεκριμένα επείγοντα ζητήματα για τη συνέχεια της Δημόσιας Διοίκησης. Όπως ανέφερε, «δημιουργείται μία εντύπωση ρουσφετολογικών ρυθμίσεων που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η βασική τροπολογία ορίζει, μέχρι να αναλάβουν τις θέσεις τους οι περίπου 8.500 εργαζόμενοι της προκήρυξης 3Κ για την καθαριότητα των Δήμων, ότι θα παραμείνουν οι προσωρινώς τοποθετημένοι. Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει πρόβλημα με την καθαριότητα των δρόμων». Πρόσθεσε, παράλληλα ότι είναι «πραγματικά υποκριτικό μία αξιωματική αντιπολίτευση η οποία το 2014 κατέβασε στη Βουλή μέσα σε μία εβδομάδα 182 εντελώς φωτογραφικές τροπολογίες, να υψώνει φωνή και να κουνάει το δάχτυλο».
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου προεκλογικά, δήλωσε ότι «μετά την τυπική προκήρυξη των εκλογών υπάρχουν συγκεκριμένοι ραδιοτηλεοπτικοί περιορισμοί, για τις εμφανίσεις των υποψηφίων βουλευτών. Επομένως, το ποιος θα εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ δημόσια, εννοώ χωρίς να έχει αυτούς τους περιορισμούς, συναρτάται απολύτως από τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων και ιδίως τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, το οποίο όπως ξέρετε είναι απόλυτη απόφαση του Πρωθυπουργού και των αντίστοιχων οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, αυτά σε λίγες μέρες, αναλόγως με το τι θα αποφασίσει ο Πρωθυπουργός, θα καθοριστούν». Είμαστε, πρόσθεσε, «σε έναν πολιτικό χώρο που, από οπουδήποτε κριθεί ότι μπορούμε να βοηθήσουμε καλύτερα στη μάχη, κάνουμε την προσπάθειά μας και δίνουμε τον αγώνα μας. Άρα, σε όλα αυτά τα θέματα είμαστε όλα τα στελέχη ανοιχτά για να λειτουργήσουμε όπως κριθεί ότι θα βοηθήσουμε καλύτερα τον συλλογικό στόχο».