Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ , στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τους δημοσιογράφους, Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα

Για την «Κιβωτό του Κόσμου»

Δεν είναι η Κυβέρνηση αυτή που αποφασίζει τη διαχείριση των θεμάτων, είναι οι αρμόδιες Αρχές. Οι αρμόδιες Αρχές έχουν πάντοτε έναν τρόπο με τον οποίο ακολουθούν τις διαδικασίες αυτές. Κάνουν τις έρευνές τους για να δέσουν τις υποθέσεις και να έχουμε το αποτέλεσμα που όλοι θέλουμε: Αποτέλεσμα μηδενικής ανοχής απέναντι σε κακοποιητικές συμπεριφορές. Πρώτη έγνοια είναι τι θα γίνει με τα παιδιά που είναι στις δομές. Αντικαταστήσαμε άμεσα τη διοίκηση στην «Κιβωτό», διότι έπρεπε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της και ταυτόχρονα να διευκολυνθεί το έργο της Δικαιοσύνης και των αρμόδιων Αρχών.

Επιδίωξή μας είναι να μάθουμε άμεσα και γρήγορα και να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία της. Αν κάτι πρέπει να αναγνωριστεί στη Κυβέρνηση, είναι ότι με τις συνολικές μας παρεμβάσεις γύρω από το θέμα της αντιμετώπισης της βίας, της κακοποιητικής συμπεριφοράς στα παιδιά με το Εθνικό Σχέδιο και τις παρεμβάσεις που κάναμε και για τα ιδρύματα το προηγούμενο διάστημα, βοηθώντας και δίνοντας κίνητρα στην αποϊδρυματοποιήση, έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος σε διάφορους τομείς. Πρώτα απ’ όλα, ανοίγουν τα στόματα και τα θύματα της βίας νικούν το φόβο. Αυτό είναι πολύ ουσιαστικό για να σπάσει το απόστημα.

Όπου είναι απαραίτητο να γίνονται παρεμβάσεις, βεβαίως και θα γίνονται. Η αρμόδια Υπουργός, κυρία Μιχαηλίδου, όλο το προηγούμενο διάστημα έχει κάνει πολύ σημαντική δουλειά στην κατεύθυνση ώστε και να μπουν κανόνες στον τρόπο λειτουργίας αυτών των ιδρυμάτων και να υπάρχουν περιθώρια και περαιτέρω ελεγκτικές διαδικασίες και κυρίως να ενισχύσουμε την τάση αποϊδρυματοποίησης των παιδιών. Τα παιδιά δεν πρέπει να μένουν μέσα στα ιδρύματα, πρέπει να βρίσκουν αναδόχους-οικογένειες. Στο κομμάτι αυτό έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά.

Για τα κακόβουλα λογισμικά

Ξέρουμε πως στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υπήρχαν τα κακόβουλα λογισμικά. Η εμφάνισή τους χρονολογείται ήδη από την περίοδο της  διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, 2017-2018. Βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτή δικαστική έρευνα. Ανοιχτή δικαστική έρευνα βρίσκεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε ό,τι αφορά τα κακόβουλα λογισμικά. Δεν είναι ελληνικό το φαινόμενο. Έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι θέλουμε η Δικαιοσύνη να κάνει ό,τι απαιτείται για να  βρεθεί η άκρη του νήματος. Πρέπει, όμως, ταυτόχρονα, να αναρωτιόμαστε και ποια αντίστοιχη άκρη έχει βρεθεί στο Βέλγιο, στην Ισπανία, στην Τσεχία, στην Πολωνία, στη Γαλλία, όπου και εκεί πλήθος δημοσίων προσώπων έπεσαν θύματα παρακολούθησης με το Predator.

Ξεκινά μια προσπάθεια εργαλειοποίησης ή, εν πάση περιπτώσει, υποθέσεις που κάποιοι θέλουν να τις ταυτίσουν με τα πραγματικά γεγονότα. Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, έχει πει ότι εμείς είμαστε εκείνοι που θέλουμε να μην μείνει καμία σκιά στο όλο θέμα.

Βγήκε από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός και αναγνώρισε το πρόβλημα; Απέδωσε πολιτικές ευθύνες; Βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτή δικαστική διαδικασία; Έτρεξαν στη Βουλή οι υποθέσεις; Έχουμε νομοθετική παρέμβαση, η οποία, εκτός του ότι αντιμετωπίζει σειρά αδυναμιών και παθογενειών πάνω στο ευαίσθητο αυτό πλαίσιο, καθιστά και την Ελλάδα την πρώτη χώρα στην Ευρώπη με καθολική απαγόρευση χρήσης, παραγωγής, δημιουργίας, διακίνησης κακόβουλων λογισμικών, κάτι που -υπενθυμίζω- άλλαξε με έναν περίεργο τρόπο, λίγες μόνο μέρες πριν από τις εκλογές, από την προηγούμενη Κυβέρνηση; Συνεπώς, όλοι μας θέλουμε να μάθουμε τι συνέβη γύρω από αυτή την υπόθεση. Πρώτοι εμείς θέλουμε να μάθουμε. Να μην μείνει καμία σκιά. Αν κανείς πάρει τοις μετρητοίς όλα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας, βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα περίεργο ερώτημα. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που φέρονται να παρακολουθούνταν, είναι στελέχη της Κυβέρνησης, στενοί φίλοι και συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Ένα θέμα είναι η αποσαφήνιση της υπόθεσης αυτής στις πραγματικές της διαστάσεις. Αυτό δεν είναι δουλειά ούτε των Υφυπουργών, ούτε των Υπουργών, ούτε των σχολιαστών, ούτε των παρατηρητών. Είναι δουλειά της Δικαιοσύνης. Και αν κάτι θέλουμε ουσιαστικά να κάνουμε σε αυτή την ιστορία, είναι, αντί να αναπαραγάγουμε ανυπόστατους ισχυρισμούς ή σενάρια ή ό,τι φανταζόμαστε, να δώσουμε όποια στοιχεία θέλουμε στους εισαγγελείς, στους ανακριτές, στην ελληνική Δικαιοσύνη και να κάνουν τη δουλειά τους. Φαντάζομαι ότι όποιος θέλει να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση, αυτό θα κάνει. Όταν κάνεις μια αποκάλυψη, έχεις και το βάρος της τεκμηρίωσης.

Στην Ελλάδα υπάρχει ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες. Υπάρχουν οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης που θα υποδείξουν σε κάποιον που λέει ότι έχει στοιχεία, πώς πρέπει να τα αξιοποιήσει για να είναι εντός του θεσμικού πλαισίου, έτσι ώστε να διευκολυνθεί το έργο των Αρχών.

Οι νόμιμες επισυνδέσεις διέπονται από ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο, σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα με βάση τις παρεμβάσεις που κάνουμε, αυστηριοποιείται πολύ περισσότερο. Οι μυστικές υπηρεσίες, ένα από τα πράγματα που κάνουν σε όλο τον κόσμο είναι και νόμιμες επισυνδέσεις. Είπαμε από την αρχή ότι εδώ πρέπει να πετύχουμε ταυτόχρονα δύο πράγματα: Την ουσιαστική προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών και από την άλλη να διασφαλίσουμε ότι οι μυστικές υπηρεσίες θα εξακολουθούν να κάνουν τη δουλειά τους, για να προστατεύουν και για λόγους εθνικής ασφάλειας και για  λόγους πάταξης εγκλημάτων. Με το θεσμικό πλαίσιο που έρχεται, διασφαλίζεται πολύ περισσότερο η ισορροπία αυτή. Διασφαλίζεται πολύ περισσότερο και με ελεγκτικές διαδικασίες, με διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου μέσα στην Ε.Υ.Π., διασφαλίζεται πολύ περισσότερο σε ό,τι αφορά και τα πολιτικά πρόσωπα. Καθίσταται, πλέον, περίπου αδύνατη η νόμιμη επισύνδεση πολιτικού προσώπου. Πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένοι οι λόγοι εθνικής ασφάλειας, και μια σειρά από άλλα μέτρα, που νομίζω ότι είναι προς τη φιλοσοφία που όλοι συμφωνήσαμε ότι πρέπει να εφαρμόσουμε. Πολλές φορές είχαμε πει ότι εάν ο κ. Ανδρουλάκης ήθελε να ενημερωθεί, υπήρχαν διαδικασίες για να πληροφορηθεί από τους θεσμικά αρμόδιους αυτά που θα μπορούσαν μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο να πουν.

Η Κυβέρνηση απαντά στις προκλήσεις των κρίσεων για να ελαφρύνει το αποτύπωμα στη ζωή των ανθρώπων

Εμείς αυτό που κάνουμε είναι ότι δεν ξεστρατίζουμε από τη βασική μας προσήλωση. Να απαντούμε στις προκλήσεις των κρίσεων, να προσπαθούμε να ελαφρύνουμε το αποτύπωμα των κρίσεων στη ζωή των ανθρώπων και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας με βάση ένα πρόγραμμα, με βάση δεσμεύσεις, με βάση τη μεταρρυθμιστική πολιτική που υλοποιούμε και θα υλοποιούμε μέχρι το τέλος της τετραετίας. Αυτό κάνουμε. Και θεωρούμε ότι οτιδήποτε άλλο, το να επιβληθεί δηλαδή μια διαφορετική ατζέντα μακριά από τις προτεραιότητες της κοινωνίας είναι βλαπτικό για τον τόπο. Από εκεί και ύστερα, ό,τι δυνατότητα δημιουργεί η οικονομική και αναπτυξιακή μας πολιτική, με ρυθμούς και με επιτεύγματα πρωτόγνωρα για ευρωπαϊκή χώρα μέσα σε αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο, είναι δυνατότητες που αξιοποιούνται προς όφελος της κοινωνίας και των ανθρώπων. Αυτό έγινε από την πρώτη στιγμή.

Είναι η υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων του Πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ.. Στις 20 Δεκεμβρίου, εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας θα πάρουν το επίδομα που δικαιούνται οι πιο ευάλωτοι οικονομικά και εισοδηματικά, της τάξεως των 250 ευρώ. Υπάρχει υλοποίηση της εξαγγελίας για το επίδομα θέρμανσης. Αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας δεν γίνεται στο κενό. Γίνεται μέσω επάλληλων και διαδοχικών πρωτοφανών εξωγενών κρίσεων, που δεν δημιουργήθηκαν εδώ. Είναι αντιμέτωπες με διψήφια ποσοστά πληθωρισμού χώρες, για τις οποίες ο πληθωρισμός ήταν ταμπού, όπως η Γερμανία. Είναι αντιμέτωπες με υψηλά ποσοστά πληθωρισμού χώρες, πολύ πιο δυνατές στην οικονομία τους από ό,τι η Ελλάδα. Η πραγματικότητα είναι ότι, παρά τα προβλήματα που εξακολουθούν και υπάρχουν, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, η χώρα μας αντέχει. γιατί αντιμετώπισε τις κρίσεις με τεχνογνωσία, με επαγγελματισμό, με πολιτικές παρεμβάσεις, που δεν επέτρεψαν σε κανέναν να μείνει πίσω και αβοήθητος. Αυτή είναι η πραγματικότητα, χωρίς εφησυχασμούς και πανηγυρισμούς. Οφείλουμε να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Ένα δράμι πράξης, ζυγίζει πολύ περισσότερο από ένα τόνο θεωρίας. Θα προσέθετα τις 200.000 καινούργιες θέσεις εργασίας, που έχουν προκύψει, που έχουν ως αποτέλεσμα να πέσει η ανεργία, τις 1 δισ. συναλλαγές που κάνουμε ψηφιοποιημένα και γλιτώνουμε ουρές και ταλαιπωρία στο Δημόσιο, τις συντάξεις, που ο κόσμος δεν περιμένει δυόμιση και τρία χρόνια για να τις πάρει πλέον και που αποδίδονται πολύ γρήγορα.

Για τις εκλογές

Για εμάς ο πολιτικός και εκλογικός χρόνος δεν ζυγίζεται με βάση μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Έχουμε πάρει μια εντολή. Είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Έρχεται το 2023 δεν έχει αλλάξει τίποτα. Ο Πρωθυπουργός δεν λογαριάζει ή δεν σκέπτεται να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία με βάση μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Αν ήταν στο μυαλό του αυτό, και με δεδομένη τη βόμβα της απλής αναλογικής, θα είχε απενεργοποιήσει αυτήν τη βόμβα πολύ νωρίτερα.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, μέχρι την προκήρυξη των εκλογών θα αξιοποιούμε κάθε μέρα που περνά, να υλοποιούμε το Πρόγραμμά μας, να είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, ν’ ανοίγουμε δρόμους για την ελληνική κοινωνία σε μια σειρά από πράγματα. Πριν από 15-20 ημέρες είχαμε επίσης μια πολύ σημαντική εξέλιξη και πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, στις έρευνες που γίνονται για την πιθανή αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Κρήτης, που αν ευοδώσει, με βάση τον αρχικό σχεδιασμό που είχαμε, θα αποφέρει τεράστια κέρδη στην ελληνική κοινωνία.

Προηγούμενο άρθροΓ. Γεραπετρίτης: Εκλογές στο τέλος ή κοντά στο τέλος της τετραετίας
Επόμενο άρθροΤην 12η Ημέρα Καριέρας διοργανώνει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022