Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά FM»

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώκαι Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά FM» και τον δημοσιογράφο, Θανάση Φουσκίδη

Για το θάνατο του παιδιού στις Σέρρες

Η οδύνη είναι τεράστια. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουμε τα συναισθήματα που μας κατακλύζουν όλους για την απώλεια αυτού του παιδιού, για τον τρόπο που έφυγε. Η σκέψη μας είναι στην οικογένειά του. Είναι τόσο συγκλονιστικό, τόσο οδυνηρό το γεγονός της απώλειας ενός παιδιού μέσα στο σχολείο του, που δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψει κανείς τα συναισθήματά του. Από σεβασμό στην απώλεια του παιδιού και υποχρέωση του να διαλευκάνουμε απολύτως τι έχει γίνει, οφείλουμε να περιμένουμε να γίνει η έρευνα, να φωτιστεί κάθε οπτική αυτής της ιστορίας. Ό,τι κι αν αφορά, όποιο και αν πρέπει να είναι το πεδίο έρευνας, οι απαντήσεις που όλοι περιμένουμε, θα δοθούν. Είναι απαντήσεις που δεν μπορούμε να τις έχουμε από τη μία στιγμή στην άλλη. Προφανώς, υπάρχουν πράγματα που γεννούν ερωτηματικά. Είναι συγκλονιστικό να πηγαίνει το παιδί στο σχολείο και να συμβαίνει αυτό. Η Πολιτεία θα κάνει αυτά που πρέπει να κάνει και η Δικαιοσύνη και οι αρμόδιες Αρχές θα διερευνήσουν και θα τα διαλευκάνουν όλα. Αυτό που μένει είναι: Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από τον τρόπο με τον οποίο έγινε αυτό το περιστατικό. Προφανώς και οφείλουμε να μάθουμε τι έγινε και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει να αποδοθούν για να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων τραγικών συμβάντων στο μέλλον.

Για το περιστατικό με τον 16χρονο στη Θεσσαλονίκη

Πρώτα από όλα, να ευχηθούμε ό,τι καλύτερο για το παιδί που είναι βαριά τραυματισμένο. Από εκεί και πέρα, αυτή η  σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ να πολιτικοποιεί τα ζητήματα αυτά, να εκφράζει το μένος του εναντίον της Κυβέρνησης και της Ελληνικής Αστυνομίας, με αφορμή τέτοιου είδους περιστατικά, χωρίς καλά-καλά να γνωρίζει τα πραγματικά περιστατικά, χωρίς να περιμένει τα αποτελέσματα των ερευνών και των διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη και που, από την πρώτη στιγμή, από την Ελληνική Αστυνομία δρομολογήθηκαν όπως προβλέπεται, δεν βοηθάει ούτε δίνει τον σεβασμό που πρέπει να δώσει στους άνδρες και τις γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ. και στο έργο που επιτελούν. Ούτε βοηθάει στο να βγουν τα συμπεράσματα ψύχραιμα και με βάση τα πραγματικά στοιχεία και τα πραγματικά γεγονότα. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι υπήρξε μια παράνομη πράξη, είναι ότι υπήρξε μια καταδίωξη. Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης αυτής, δεν φαίνεται να πειθάρχησε και να σταμάτησε ο 16χρονος. Υπάρχουν οι ισχυρισμοί των αστυνομικών -όλα αυτά μέσα από την έρευνα θα διερευνηθούν- ότι στράφηκε εναντίον τους και μετά έγινε το περιστατικό αυτό. Από την πρώτη στιγμή, η Ελληνική Αστυνομία έκανε αυτά που πρέπει να κάνει, διατάχθηκε η ΕΔΕ. Όλα τα πράγματα που προβλέπονται, θα γίνουν. Το να σπεύδουμε να βγάλουμε συμπεράσματα και να γενικεύουμε και να αποδίδουμε στην ΕΛ.ΑΣ. χαρακτηρισμούς που δεν την τιμούν, δεν βοηθάει και ούτε τιμά το πολιτικό μας σύστημα και τις πολιτικές δυνάμεις, ανεξαρτήτως από τις διαφορές που έχουμε. Η ΕΛ.ΑΣ. κάνει το καθήκον της και κάνει τη δουλειά της όσο καλύτερα μπορεί. Να συμφωνήσουμε στο ότι όλα αυτά τα περιστατικά που συμβαίνουν είναι δυσάρεστα. Προφανώς και κανείς δεν θέλει να έχουμε αυτή την κατάληξη, όμως όλα αυτά δεν έγιναν εν κενώ. Να δούμε πώς θα προχωρήσει η έρευνα, να δούμε αν υπήρξαν πράγματα που έπρεπε να γίνουν διαφορετικά και τότε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας, μακριά από γενικεύσεις και από αφορισμούς που αδικούν και την ΕΛ.ΑΣ. στο σύνολό της και παραβλέπουν μια σειρά από γεγονότα και της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Η Κυβέρνηση στο πλευρό της κοινωνίας

Υπάρχουν πολλές κοινωνικές ομάδες που έχουν ενισχυθεί για να μπορέσουμε να περιορίσουμε το αποτύπωμα της εισαγόμενης ακρίβειας στη ζωή τους, σε όλες τις πτυχές του καθημερινού τους βίου. Στις 20 Δεκεμβρίου πάνω από 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας θα πάρουν μια ενίσχυση 250 ευρώ. Αντίστοιχα είχε γίνει και πέρυσι. Το επίδομα θέρμανσης φέτος είναι διευρυμένο και σε ό,τι αφορά το μέγεθός του και σε ό,τι αφορά την περίμετρό του. Οι υγειονομικοί είχαν ενισχυθεί για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στην Πατρίδα και την κοινωνία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Προβλέφθηκαν ενισχύσεις -αναγγέλθηκαν από τον Πρωθυπουργό στην Έκθεση Θεσσαλονίκης- που νομοθετήθηκαν και για τους ένστολους. Η Κυβέρνηση αποκαθιστά και αδικίες της περιόδου των Μνημονίων και αποδίδει στα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας την αναγνώριση -συμβολική και ουσιαστική- της πολύ ουσιαστικής συνδρομής που είχαν σε διάφορους τομείς κατά τη διάρκεια των αλλεπάλληλων κρίσεων που αντιμετωπίζει η χώρα μας και, βεβαίως, δίνει μέρισμα της ανάπτυξης, της οικονομικής πολιτικής, σε όλη την ελληνική κοινωνία με απώτερο στόχο στο να αντιμετωπίσουμε με όσο πιο αποτελεσματικό τρόπο μπορούμε, τις συνέπειες της κρίσης στην καθημερινότητα, στη ζωή της καθεμίας και του καθενός. Ταυτόχρονα, διαμορφώνει ένα οικονομικό κλίμα, που να προσελκύει επενδύσεις, που να δημιουργεί νέες δουλειές. Πάνω από 200.000 άνθρωποι έχουν βρει δουλειά τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Αυτό δεν είναι αποτέλεσμα μιας επιδοματικής πολιτικής. Είναι αποτέλεσμα της διαμόρφωσης ενός πλαισίου που με επενδύσεις διαμορφώνει θέσεις εργασίας και καλά αμειβόμενες δουλειές, και δημιουργεί τις προϋποθέσεις έτσι ώστε ο δρόμος της προκοπής και της ανάπτυξης να είναι ανοιχτός για όποιον επιθυμεί να τον διεκδικήσει.  Η Κυβέρνηση στην πολιτική στήριξης της κοινωνία δεν βλέπει εκλογικό ακροατήριο. Δεν βλέπει κουκιά. Βλέπει πολίτες. Βλέπει ανθρώπους, που δυσκολεύονται να τα φέρουν βόλτα, εξαιτίας εξωγενών κρίσεων, όχι κρίσεων που δημιουργήθηκαν εδώ. Η στήριξη είναι σε πολλούς τομείς οριζόντια. H στήριξη στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος στα σπίτια μας. Είναι στήριξη για όλους. Η στήριξη είναι σ’ αυτούς που είναι οικονομικά πιο ευάλωτοι. Αυτοί είναι που η Κυβέρνησή μας, στοχευμένα έχει στηρίξει πολύ το τελευταίο διάστημα. Και, βέβαια δεν είναι μόνο τα κομμάτια αυτής της στήριξης. Είναι τα αποτελέσματα που έχει η πολιτική μας σε ό, τι αφορά το εισόδημα των πολιτών, με λιγότερους φόρους, με μικρότερους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Είναι η δυνατότητα που έχουμε δώσει σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, από εκεί που δεν είχαν κανένα εισόδημα, να έχουν κανονικό μισθό με τη μείωση της ανεργίας. Είναι η προσέλκυση των επενδύσεων, είναι μια σειρά από πράγματα, που διαμορφώνουν συνθήκες καλύτερου βιοτικού επιπέδου για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, παρά το γεγονός ότι είμαστε ενδιάμεσα, ζούμε ενδιαμέσως πολλαπλών εξωγενών κρίσεων. 

Θα ήθελα να υπογραμμίσω και την πολύ θετική χθεσινή ανακοίνωση του Eurogroup με την οποία έχουμε μια καθαρή μείωση περίπου 6 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους και μια επιστροφή αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων -750 εκατ. περίπου- που θα αποδοθούν στην ελληνική οικονομία. Αυτό είναι απότοκο και αποτέλεσμα του συνόλου της πολιτικής μας, των θυσιών και των προσπαθειών των Ελλήνων πολιτών, αλλά, βέβαια και ενός πολύ συνεκτικού κυβερνητικού σχεδίου, που εφαρμόζουμε με συνέπεια από την πρώτη μέρα αυτής της πρώτης μας τετραετίας.

Για τους δανειολήπτες

Έχουμε υπόψη μας στο παρελθόν, πως κινήσεις άστοχες σε σχέση με τον τραπεζικό κλάδο, δημιούργησαν ευρύτερα προβλήματα όχι μόνο για την οικονομία, αλλά στο τέλος για τη ζωή του καθενός, γιατί ο λογαριασμός πάντοτε επιστρέφει στους πολίτες. Έχουμε ένα καινούργιο δεδομένο. Υπάρχει μια αύξηση των επιτοκίων διεθνώς, που δεν ξέρουμε ούτε σε τι ύψος θα φτάσει, ούτε ποια χρονική διάρκεια θα καλύψει. Άρα δεν έχουμε ακόμη μπροστά μας όλα τα δεδομένα. Από την άλλη υπάρχει η ανάγκη, η υποχρέωση να κάνουμε ο καθένας ό,τι μπορεί από την πλευρά του προκειμένου να μην δημιουργήσουμε μια καινούργια γενιά ιδιωτικού χρέους, μια καινούργια γενιά «κόκκινων» δανείων, κυρίως σε ό, τι αφορά στα στεγαστικά. Απέναντι σε αυτή την πρόκληση, η Κυβέρνηση οφείλει να διαμορφώσει ένα πλαίσιο με όλους τους εμπλεκόμενους -και στη προκειμένη περίπτωση τις τράπεζες- έτσι ώστε ο καθένας να συνδράμει προκειμένου να αποφύγουμε αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη. Δηλαδή, να αποφύγουμε τη δημιουργία μιας καινούργιας γενιάς «κόκκινων» δανείων. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση με τις τράπεζες. Έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Σε λίγες μέρες θα επαναληφθεί η συνάντηση των εκπροσώπων των τραπεζών με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και θα μπορούμε να πούμε περισσότερα πράγματα. Είναι προς όφελος και των τραπεζών και της Κυβέρνησης -προφανώς και της ελληνικής κοινωνίας- να διαμορφώσουμε συνθήκες, που δεν θα διαταράξουν την ομαλή πορεία της οικονομίας. Και, που προφανώς, δεν θα διαταράξουν και την ισορροπία, την ικανότητα, τη δυνατότητα των πολιτών να ανταπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους. 

Έχουμε διαμορφώσει μια σειρά από θεσμικά εργαλεία, έτσι ώστε να δοθούν αρκετές δυνατότητες, να μην φτάσει ένα σπίτι να πλειστηριάζεται, κυρίως η πρώτη κατοικία. Η πραγματικότητα είναι ότι το τελευταίο διάστημα τρέχει πολύ καλύτερα από ό, τι στο παρελθόν και πολύ γρηγορότερα και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και όλα τα υπόλοιπα εργαλεία, που έχουμε. Στο πλαίσιο των νομοθετημάτων που έχουμε διαμορφώσει, θα κάνουμε ό, τι απαιτείται έτσι ώστε ο κόσμος να έχει τη δυνατότητα να βρίσκει λύσεις, προκειμένου να μην φτάνει το σπίτι του σε πλειστηριασμό. Για να μην φτάνει το σπίτι του σε πλειστηριασμό, βεβαίως, δεν είναι μόνο το ζήτημα του τι θα κάνεις ή πως θα ρυθμίσεις, τι δυνατότητες θα δώσεις με τις τράπεζες. Είναι να έχεις και μια οικονομία, που να αποδίδει, που να δίνει την δυνατότητα στον κόσμο να έχει εισόδημα για να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του. Η Κυβέρνηση έχει ανταπεξέλθει στην υποχρέωσή της αυτή, με τα νομοθετήματα, με τη βελτίωση του πλαισίου, με τα κίνητρα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, με τις δυνατότητες χρηματοδότησης δόσης δανείων των ευάλωτων, που θέλουν να μπουν σε ρυθμίσεις και να μην φτάσουν στη διαδικασία της Αναγκαστικής Εκτέλεσης.

Για τα κακόβουλα λογισμικά

Από τη δική μας την πλευρά στη συζήτηση της Πέμπτης θα είμαστε απολύτως συνεπείς σε αυτά που είχαμε πει από την πρώτη στιγμή. Πρώτα απ’ όλα, βγήκαμε με γενναιότητα και αναγνωρίσαμε μια σειρά από παθογένειες και αδυναμίες στο σύστημα λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, των Υπηρεσιών Ασφαλείας, σε ό,τι αφορά κυρίως στα πολιτικά πρόσωπα. Δεύτερον, αποδόθηκαν πολιτικές ευθύνες. Τρίτον, υποσχεθήκαμε ότι θα θεσμοθετήσουμε ένα νομικό πλαίσιο που θα καθιστά συνολικά παράνομη την οποιαδήποτε λειτουργία, χρήση ή παραγωγή ή εμπορία, κατοχή των κακόβουλων λογισμικών στη χώρα. Είναι η πρώτη χώρα η Ελλάδα που θα υπάρχει καθολική απαγόρευση στην Επικράτειά της των κακόβουλων λογισμικών. Η πρώτη παρά το γεγονός ότι τα κακόβουλα λογισμικά, εδώ και αρκετό καιρό, απασχολούν, ταλαιπωρούν, απειλούν θα έλεγα τις τηλεπικοινωνίες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο στην Πατρίδα μας. Είπαμε ότι θα φέρουμε ένα θεσμικό πλαίσιο που θα απαντά στην ανάγκη για την αντιμετώπιση αυτών των χρόνιων παθογενειών και σε ό,τι αφορά στις τηλεπικοινωνίες και σε ό,τι αφορά στη λειτουργία της Ε.Υ.Π.. Και τέταρτον και το πιο σημαντικό: Είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι θα συνδράμουμε λόγω και έργω την ελληνική Δικαιοσύνη στη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οφείλουμε όλοι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και από την άλλη οφείλει και η ελληνική Δικαιοσύνη, το ταχύτερο δυνατό, να φωτίσει κάθε πτυχή της υπόθεσης αυτής. Να την τοποθετήσει στα σωστά της μέτρα και να μην μείνει καμία σκιά, σε ό,τι αφορά τα πραγματικά γεγονότα, σε ό,τι αφορά τους πιθανούς αυτουργούς και σε ό,τι αφορά τους μυθοπλάστες. Αυτά είπαμε από την πρώτη στιγμή, σε αυτά επιμένουμε και τώρα. Καλωσορίζουμε και τον κ. Τσίπρα στην αντίληψη ότι εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη και νομίζω ότι αυτό είναι μια καλή αφετηρία κοινής αντιμετώπισης της όλης υπόθεσης. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί ο Πρωθυπουργός στη συζήτηση στη Βουλή.

Η Δικαιοσύνη στον τόπο μας επιτελεί τον ρόλο της και απέναντι σε κάθε τεκμηριωμένη καταγγελία και σε κάθε βάσιμο ισχυρισμό -μετρώ πολύ προσεκτικά τα λόγια μου- τεκμηριωμένες καταγγελίες και βάσιμους ισχυρισμούς παρεμβαίνει και οφείλει να παρεμβαίνει. Η Κυβέρνηση δεν έχει άλλον τρόπο θεσμικά. Από εκεί και πέρα, στον δημόσιο διάλογο τις τελευταίες εβδομάδες ακούγονται διάφορα πράγματα, τα οποία μπορεί κανείς να τα σταθμίσει και να τα λογαριάσει και ως κατασκοπευτικές νουβέλες και ως εργαλειοποίηση, προκειμένου να πληγεί η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός. Να συζητήσουμε στα σοβαρά: Ο Πρωθυπουργός της χώρας υπάρχει περίπτωση ποτέ να είχε δώσει εντολή παρακολούθησης των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων, της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων;

Η υπόθεση του κ. Ανδρουλάκη ήταν η αφετηρία και το έναυσμα για να αναλάβει η Κυβέρνηση τις πρωτοβουλίες που με τις διατάξεις οι οποίες θα ψηφιστούν την Πέμπτη στη Βουλή θωρακίζουν από κάθε τέτοιου είδους περίπτωση στο μέλλον πολύ περισσότερο απ’ ό,τι ήταν θωρακισμένο το σύστημα τώρα. Με διπλά φίλτρα εισαγγελικής παρέμβασης, με τον Πρόεδρο της Βουλής να πρέπει να γνωμοδοτεί, να δίνει άδεια για την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων, με ειδικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει πλέον ο διοικητής της Ε.Υ.Π. από εδώ και στο εξής, με τη δυνατότητα όλων να πληροφορούνται μετά από εύλογο χρονικό διάστημα εάν για κάποια περίοδο παρακολουθούνταν για λόγους εθνικής ασφάλειας, κ.λ.π.. Μια σειρά από πρόνοιες που έλειπαν, που έρχονται να αντιμετωπίσουν τις παθογένειες και συντονίζουν τη χώρα μας με τις άλλες χώρες της Ευρώπης στο ευαίσθητο αυτό πλαίσιο.

Για τις εκλογές

Έχουμε πει -ήταν επίμονη η απάντηση που δίναμε- ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Και σε αυτό επιμένουμε. Οι εκλογές θα γίνουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στο τέλος της τετραετίας. Να είμαστε ειλικρινείς και ρεαλιστές. Έχουμε μία εκλογική αναμέτρηση η οποία για να βγάλει Κυβέρνηση, ενδεχομένως  -αυτό είναι το πλέον πιθανό όπως είναι τα πράγματα σήμερα- να χρειαστεί και μία δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Έχουμε μία εθνική κάλπη που θα διεξαχθεί σε δύο γύρους, εξαιτίας της επιλογής του ΣΥΡΙΖΑ να ναρκοθετήσει την πολιτική σταθερότητα με το σύστημα της απλής αναλογικής. Αν μπουν όλα αυτά στην εξίσωση, καταλαβαίνει κανείς ότι θα είμαστε όσο το δυνατόν πιο κοντά στο τέλος της τετραετίας. Νομίζω ότι από την Άνοιξη και μετά είναι εύλογο να περιμένει κανείς ότι θα δρομολογηθούν οι εκλογικές διαδικασίες. Μέχρι τότε, πάντως, η Κυβέρνηση όπως αποδεικνύει συνεχώς, συνεχίζει τη δουλειά της. Συνεχίζει την υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος. Συνεχίζει να εφαρμόζει πολιτικές που θωρακίζουν τον κόσμο απέναντι στις απαιτήσεις, στις προκλήσεις της εποχής και στους κινδύνους της εισαγόμενης ακρίβειας. Και, βεβαίως, συνεχίζει να θωρακίζει τη χώρα απέναντι στις έξωθεν επιβουλές. Μέχρι την τελευταία μέρα που θα προκηρυχθούν οι εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή του θα παράγουν έργο για την κοινωνία, για τους ανθρώπους και για την Πατρίδα.

Προηγούμενο άρθροΓενετική βελτίωση- Παράταση και αύξηση επιχορήγησης
Επόμενο άρθροΗ Οικολογία – Πράσινη Λύση για την τραγωδία στο σχολείο των Σερρών