Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τους δημοσιογράφους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο
Για ακροδεξιούς
Είναι αστείο και μόνο να τα σχολιάζουμε ισχυρισμούς βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για Χρυσαυγίτες στη Νέα Δημοκρατία. Πού τα ανακάλυψαν αυτά; Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της Βουλής είναι ότι απέβαλλε από τους κόλπους της όλα αυτά τα ακραία στοιχεία που είχαμε δει τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό είναι κάτι που πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης γιατί με τον ήπιο, μετριοπαθή του λόγο, κατάφερε όχι μόνο να κερδίσει την αυτοδυναμία -κάτι πρωτόγνωρο για τα χρόνια της κρίσης- αλλά και να αφήσει εκτός όλες αυτές τις ακραίες φωνές. Δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα στη Νέα Δημοκρατία και δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανένας που να μπορεί να χαρακτηριστεί ακραίος στην ελληνική Βουλή σήμερα.
Είναι μια συνήθης πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ, να βάζει ταμπέλες όταν δεν έχει επιχειρήματα, προσπαθώντας να διεγείρει κάποια αντανακλαστικά σε ένα κοινό που έλκεται από τα συνθήματα.
Για μεταναστευτικό
Συνήθως η έξαρση των ροών αρχίζει από το τέλος της άνοιξης και κορυφώνεται με το τέλος του φθινοπώρου λόγω των καιρικών συνθηκών με μία παύση ενδεχομένως ή μια ηπιότερη εικόνα όταν έχουμε τα μελτέμια στο Αιγαίο. Αυτή η περίοδος, μετά το φθινόπωρο και όλο τον χειμώνα θα είναι το κρίσιμο χρονικό διάστημα για να αποδειχθεί αν το πακέτο μέτρων που έχουμε πάρει και δρομολογούμε θα αποφέρει καρπούς. Επαναλαμβάνω τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά:
1.Φυλάσσουμε τα σύνορά μας.
2.Επιταχύνουμε τις διαδικασίες αίτησης ασύλου.
3.Προχωρούμε στις επιστροφές.
- Φτιάχνουμε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα με γνώμονα πάντα και την αποσυμφόρηση των νησιών μας.
Αυτά τα τέσσερα θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα.
Η χώρα ήταν ξέφραγο αμπέλι. Όταν δεν αναγνωρίζεις τη φύση του προβλήματος δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις. Όλοι έχουμε ανθρωπισμό μέσα μας, αλλά πρέπει να είμαστε και ρεαλιστές. Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που θέλουν να έρθουν; Τα πρώτα χρόνια όντως ήταν κάποια κύματα προσφυγικά. Όσο περνούσε ο καιρός το πρόβλημα μεταλλασσόταν. Σιγά σιγά και έγινε προσφυγικό-μεταναστευτικό. Και τώρα μιλάμε περισσότερο για μεταναστευτικό και λιγότερο για προσφυγικό. Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στο πρόβλημα γιατί αλλιώς δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Επίσης άκουσα, νωρίτερα από την κ. Χριστοφιλοπούλου, ότι είναι αντίθετη στα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Μα και σήμερα υπάρχουν κλειστές δομές, αλλά είναι πολύ λίγες σε σχέση με τις ανοιχτές. Με τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται μπορεί να δείτε ότι είναι ελάχιστες. Αυτό δεν είναι ικανοποιητικό όταν ξέρουμε ότι πάρα πολλοί από αυτούς που κάνουν αίτηση δεν δικαιούνται την χορήγηση ασύλου και θα πρέπει να υπάρχει μια αποτροπή. Η κλειστή δομή είναι μια αποτροπή από μόνη της για αυτούς που θέλουν να έρθουν και αποδείχτηκε αυτό. Δεν πρέπει να αφήνουμε εργαλεία, που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να προσθέσουν ένα λιθαράκι στην πολιτική μας, απέξω για ιδεοληπτικούς λόγους. Οι πρόσφυγες είναι μια κατηγορία από μόνη της. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι δεν δέχεται κάποιον που είναι πρόσφυγας και παλεύει για τη ζωή του.
Η αποτροπή έχει δύο σκέλη: Το τι κάνουμε εμείς και το τι κάνουν οι γείτονές μας. Οι γείτονές μας είναι υποχρεωμένοι με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας να κάνουν ό,τι μπορούν καταρχήν στην ενδοχώρα τους, στις ακτές, αλλά και στα δικά τους χωρικά ύδατα. Δηλαδή ακόμα και αν φύγουν οι βάρκες από τις ακτές της Τουρκίας για να περάσουν στα δικά μας χωρικά ύδατα, θα πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να τις επιστρέψουν. Άρα αυτή η αποτροπή πρέπει να ενισχυθεί. Και προσπαθούμε να την ενισχύσουμε με τις επαφές μας και σε κορυφαίο επίπεδο, όπου τέθηκαν όλα τα μεγάλα ζητήματα από τον Πρωθυπουργό στη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν, αλλά και σε επίπεδο υπουργικό όπως τη συνάντηση που είχε ο κ. Κουμουτσάκος με τον κ. Σοϊλού στην Τουρκία αυτές τις ημέρες. Αλλά και την επαφή που έχουμε με την Ευρώπη, με ηγέτες και με Υπουργούς, όπως για παράδειγμα σήμερα με τον Υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, που έρχεται στην Αθήνα μετά την επίσκεψή του στην Άγκυρα.
Τι κάνουμε εμείς για την αποτροπή; Φυλάσσουμε τα σύνορά μας. Έχουν αυξηθεί οι περιπολίες τις τελευταίες δέκα ημέρες κατά 23. Όσο περνάει η τουριστική περίοδος αναπτύσσουμε περισσότερα σκάφη του Λιμενικού για να φυλάττουν τα θαλάσσια σύνορά μας.
Από τα νησιά θα απομακρυνθούν κυρίως οικογένειες και κυρίως αυτοί που έχουν προσφυγικό προφίλ. Σε προτεραιότητα θα είναι Σύροι, θα είναι πρόσφυγες και αυτοί που έχουν το προφίλ του πρόσφυγα με οικογένεια κατά προτεραιότητα. Επίσης, κάνουμε προσπάθεια μεγάλη και με τους εταίρους μας στην Ευρώπη για να μεταφέρουμε τα ασυνόδευτα παιδιά. Έχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, πάει ικανοποιητικά και ελπίζουμε να επιταχυνθεί στην πορεία.
Λέγεται ότι κινδυνεύουμε και από αλλοίωση πληθυσμού. Είναι πολύ πρώιμο να πει κανείς κάτι τέτοιο, όταν έχεις κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι έρχονται, αιτούνται άσυλο και δεν ξέρεις πού θα καταλήξουν μετά από κάποια χρόνια. Αν μιλούσαμε για μια μόνιμη κατάσταση, θα έπρεπε να δούμε τον αριθμό τους. Αυτή τη στιγμή, αυτός ο αριθμός δεν είναι τέτοιος. Όπως ξέρετε, στην Ελλάδα ζουν αυτή τη στιγμή περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι, οι οποίοι δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Δεν μιλήσαμε ποτέ στο παρελθόν για αλλοίωση πληθυσμού, όταν είχαμε μετακινήσεις, είτε μετά την πτώση του ανατολικού μπλοκ, όπου είχαμε κάποιες μαζικές εισροές στην Ελλάδα. Ποτέ δεν μιλήσαμε για αυτό το πράγμα. Εδώ μιλάμε για άλλου τύπου, όμως, ροές μεταναστευτικές, ιδίως από χώρες με άλλη θρησκεία, με άλλο πολιτισμό, με άλλα -ας το πούμε έτσι- στοιχεία που φέρνουν μαζί τους, τα οποία πρέπει κανείς να τα εξετάσει.
Για τις απεργίες
Θέλουμε να ενισχύσουμε τη Δημοκρατία και τη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων για το συνταγματικά κατοχυρωμένο και απόλυτα σεβαστό δικαίωμα της απεργίας. Το 50%+1 δεν είναι μια διάταξη που ψηφίσαμε εμείς. Είχε ψηφιστεί αυτή η διάταξη από πριν, από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτημα είναι άλλο. Είναι κάποιοι, οι οποίοι δεν επιθυμούν τη συμμετοχή; Είναι κάποιοι που δεν επιθυμούν να λαμβάνεται η απόφαση για μια απεργία ή για ένα άλλο σοβαρό ζήτημα, που απασχολεί τους εργαζόμενους με τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία; Δεν θέλουμε ένα δυνατό συνδικαλιστικό κίνημα και να αφήσουμε στην άκρη τα σωματεία-σφραγίδες; Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε. Και πλέον κάνουμε και κάτι άλλο. Μέσα στο Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο κάνουμε ό,τι μπορούμε να αυξήσουμε την απασχόληση και, μάλιστα, την πλήρη απασχόληση. Πιστεύουμε ότι έτσι ενδυναμώνεται ο κόσμος της εργασίας, γιατί έχει μεγαλύτερο εισόδημα στην τσέπη του και ότι βοηθά την ανάπτυξη της οικονομίας αυξάνοντας και το Α.Ε.Π., αλλά και μόνιμες θέσεις εργασίας. Ποιος δεν το θέλει αυτό;
Για δημοσιονομικό κενό
Τον Ιούνιο, όταν δημοσίευσε την τελευταία της Έκθεση η Κομισιόν για το 2019, έβλεπε δημοσιονομικό κενό για το 2019 πάνω από 2 δις. Εμείς λέγαμε ότι δεν θα υπάρχει κενό το 2019 και φαίνεται ότι τώρα αποδέχονται ότι όντως δεν υπάρχει κενό για το 2019, παρά το γεγονός ότι πήραμε και πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης φόρων, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά. Κενό δεν υπάρχει το 2019. Πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρχει κενό και το 2020 με την πολιτική που ακολουθούμε, για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί η πολιτική μας εμπνέει εμπιστοσύνη και, μειώνοντας φόρους, αυξάνεται η φορολογική συμμόρφωση, άρα τα έσοδα είναι καλύτερα από ό,τι θα εκτιμούσε κανείς πριν τη μείωσή τους. Και το άλλο, είναι ότι συγκρατούμε τις δαπάνες μέσα από την εφαρμογή της επισκόπησης των δαπανών που έρχεται από κάτω προς τα πάνω. Αυτά τα δύο στοιχεία ήταν που δούλευαν το 2019. Θα δουλέψουν και το 2020.
Στο νέο Προϋπολογισμό θα εφαρμοστούν οι φοροελαφρύνσεις που είπαμε. Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9%, από 22% που είναι σήμερα για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ. Μείωση στο φόρο επιχειρήσεων από το 28% στο 24% και τη μείωση των φόρων στα μερίσματα από το 10% στο 5%. Παροχή κινήτρων για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητή αναβάθμιση των κτηρίων στο 40%. Δεν θα υπάρξει κανένα κενό και φυσικά κανένα πρόσθετο μέτρο επιβάρυνσης για τους πολίτες.
Για συναντήσεις με πολιτικούς Αρχηγούς
Δευτέρα ή Τρίτη θα ειδοποιηθούν όλοι οι πολιτικοί Αρχηγοί ότι ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να τους συναντήσει έναν-έναν, την Παρασκευή κατά προτίμηση, ενδεχομένως και την Πέμπτη, ανάλογα τη διαθεσιμότητα των πολιτικών Αρχηγών, ώστε να συζητήσουν, με αφορμή αυτό το σχέδιο νόμου, το οποίο θεωρούμε κομβικό, ως μια εκπλήρωση του χρέους της Πολιτείας απέναντι στους Έλληνες που έχουν δικαίωμα ψήφου, γιατί είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά ζουν στο εξωτερικό και θα έπρεπε για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα να υποβληθούν σε ταλαιπωρία και σε πολλά έξοδα για να έρθουν στην Πατρίδα. Θα μπορούν, να ψηφίζουν από τον τόπο μόνιμης διαμονής τους.
Δεν είμαστε τόσο απαισιόδοξοι. Πιστεύουμε ότι, παρά το γεγονός ότι ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια πρόταση, την οποία εμείς τη βρήκαμε εξόχως προβληματική, προσβλητική και αντισυνταγματική -τη χαρακτήρισε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός- γιατί υποβιβάζει τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, υποστηρίζοντας πως δεν έχει την ίδια βαρύτητα η ψήφος τους στις εκλογές. Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αντιληφθεί ότι ήταν κάτι πρόχειρο αυτό που είπε και να έρθει να ξανασυζητήσουμε από την αρχή. Το ΚΙΝΑΛ νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο το θέλει. Το ΚΚΕ έχει επιχειρηματολογήσει από το 1983. Ο κ. Βαρουφάκης το επιθυμεί. Θα συζητήσουμε και με τον κ. Βελόπουλο και θα δούμε. Όταν λέω ότι «ο κ. Βαρουφάκης το επιθυμεί», εννοώ ότι έχει καταθέσει πρόταση. Τώρα, αν είμαστε κοντά ή μακριά, θα το δούμε. Πιστεύω ότι είναι κάτι, στο οποίο το πολιτικό σύστημα πρέπει να υπερβεί μικροκομματικές σκοπιμότητες. Αξίζουν οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους.
Εκλογικός νόμος
Ο εκλογικός νόμος, είναι κάτι πιο σύνθετο. Θα ακολουθήσει αυτή η συζήτηση. Στο σχεδιασμό μας είναι κάπως αργότερα. Δηλαδή, από τον Νοέμβριο, όχι τώρα. Και είναι κάτι που θέλει μια αρκετή ζύμωση με τα πολιτικά Κόμματα, πάντα με γνώμονα αυτό που έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μια Κυβέρνηση να μπορεί να σχηματίζεται και να είναι σταθερή με ένα ποσοστό κοντά στο 40%. Αυτό θα είναι ο γνώμονας. Από εκεί και πέρα, θα συζητήσουμε τα μπόνους και ό,τι άλλο χρειάζεται με τα υπόλοιπα Κόμματα.