Για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα
Τις προκλήσεις τις αντιμετωπίζουμε, δεν τις κρύβουμε κάτω από το χαλί και δεν τις αφήνουμε για αργότερα. Ο κ. Μητσοτάκης μπροστά στην πρόκληση στάθηκε όρθιος με όλους τους Έλληνες δίπλα του και οι Ευρωπαίοι ήρθαν και στοιχήθηκαν δίπλα μας. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί επιτέλους η Ευρώπη δείχνει να αφυπνίζεται. Προσπαθεί να διαμορφώσει, όπως φάνηκε όλες τις τελευταίες μέρες, μία ενιαία πολιτική. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.
Μετά από τεσσεράμισι-πέντε χρόνια συνεχούς ροής από πρόσφυγες αρχικά, μετανάστες στη συνέχεια, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν μπορούμε να υποδεχτούμε άλλους. Δεν εκβιαζόμαστε από τη γειτονική χώρα, όπως κατ’ επανάληψη επιχείρησε ο Πρόεδρος Ερντογάν, απειλώντας όλη την Ευρώπη ότι θα ανοίξει τα σύνορά του για να την πλημμυρίσει με εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι -όπως λέει ο ίδιος- προέρχονται από την εμπόλεμη περιοχή στη Συρία, αλλά, -όπως όλοι έχουμε διαπιστώσει- δεν έχουν καμία σχέση με το Ιντλίμπ. Επομένως, σωστά πήραμε την απόφαση για την προστασία των συνόρων μας που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, ώστε να μην εκβιαστούμε, αλλά να αντιμετωπίσουμε, όπως πρέπει την απόπειρα Ερντογάν να χρησιμοποιήσει αυτούς τους ανθρώπους, προκειμένου να πετύχει γεωπολιτικούς σκοπούς.
Το θέμα πλέον δεν είναι μεταναστευτικό-προσφυγικό, αλλά ζήτημα εθνικής ασφάλειας, όπως αποφάσισε και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, την Κυριακή. Γι’ αυτό έχουμε όλα αυτά τα μέτρα ενισχυμένης φύλαξης των συνόρων μας και διεθνοποίησης του ζητήματος, θέτοντας ζητήματα ασύλου -τα οποία συζητήθηκαν και χθες στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες- και τα θέματα ενεργοποίησης του άρθρου 78, παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ε.Ε., για έμπρακτη αλληλεγγύη στην Ελλάδα. Κάποιες πτυχές από αυτή την έμπρακτη αλληλεγγύη την είδαμε στις ανακοινώσεις της κ. Φόντερ Λάιεν, της Προέδρου της Κομισιόν.
Έχουμε ζητήσει την ανάπτυξη, της δύναμης ταχείας επέμβασης της Frontex (Rabbit), στα ανατολικά σύνορά μας. Αποφασίστηκε αυτό στο ΚΥΣΕΑ. υποβλήθηκε το αίτημα από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδη, υπήρξε η θετική ανταπόκριση της Κομισιόν και είναι θέμα ημερών η ανάπτυξή της. Επίσης, συζητάμε τη συμβολή -και τη διπλωματική- της Ε.Ε. προκειμένου να γίνει αυτό που έχουμε πει για το άσυλο. Δηλαδή, όποιος καταφέρει να περάσει στην Ελλάδα αυτό τον μήνα, δεν θα μπορεί να υποβάλει αίτηση ασύλου, αλλά θα μπαίνει σε διαδικασία άμεσης επιστροφής.
Οι επιλογές Ερντογάν
Είναι ξεκάθαρο μετά τις τελευταίες μέρες ότι υπάρχουν δύο δρόμοι για τον κ. Ερντογάν και η επιλογή που θα ακολουθήσει σ’ αυτό το σταυροδρόμι, θα κρίνει και την πορεία των επόμενων ημερών. Οι δρόμοι είναι οι εξής: Ο ένας δρόμος είναι να αλλάξει πολιτική ο κ. Ερντογάν και, επομένως, η Ευρώπη να συμπαρασταθεί για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε ανθρωπιστικής διάστασης έχουν οι συρράξεις στο Ιντλίμπ. Ο άλλος δρόμος είναι να μην αλλάξει και να ακολουθήσει την ίδια αδιέξοδη πολιτική. Τότε θα υποστεί κυρώσεις. Αυτοί είναι οι δύο δρόμοι. Είναι ξεκάθαρο ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο του κ. Ερντογάν, να πάρει τις αποφάσεις του. Αν δει κανείς πίσω από τις γραμμές των δηλώσεων που έκανε χθες, παρά το γεγονός ότι ήταν μια ευθεία επίθεση στην Ελλάδα, καταλαβαίνει την απελπισία του κ. Ερντογάν, τον αυτοεγκλωβισμό, από τον οποίο προσπαθεί να ξεφύγει, λέγοντας ότι το πρωτεύον είναι η λύση στη Συρία. Μα όλοι συμφωνούμε ότι το πρωτεύον είναι η λύση στη Συρία. Η Ευρώπη έχει κοινή στάση σε αυτό το θέμα. Πρέπει να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, πρέπει να σταματήσουν οι επεμβάσεις που υπάρχουν στην περιοχή.
Αναστολή για ένα μήνα των διαδικασιών ασύλου
Είναι γεγονός ότι σήμερα έχουμε περίπου 90.000 εκκρεμείς αιτήσεις για χορήγηση ασύλου. Οι 17.000 από αυτές είναι από Σύρους και οι υπόλοιπες από Αφγανούς, Πακιστανούς κ.α. Ο Έλληνας έχει αποδείξει ότι αγκαλιάζει κατατρεγμένους ανθρώπους από εμπόλεμες περιοχές. Δεν είναι το πρόβλημά μας η Συρία. Το θέμα είναι ότι χρησιμοποιείται από τη γειτονική μας χώρα ένας μεγάλος ανθρώπων από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Αφρική ως πολιορκητικός κριός. Αυτό θα το σταματήσουμε. Θα κρατήσουμε κλειστά τα σύνορα για όσο χρειαστεί. Είναι ξεκάθαρη η τοποθέτησή μας. Είναι ξεκάθαρο το μήνυμα που στέλνουμε παντού.
Σύμφωνα τη Συμφωνία της Γενεύης του 1951 και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχουμε κάθε δικαίωμα, όταν υπάρχει μια μαζική και οργανωμένη απόπειρα εισόδου στη χώρα, να μην προχωρήσουμε στη διαδικασία καταγραφής και αιτήσεων ασύλου, γιατί δεν μιλάμε πλέον για εξατομικευμένες πράξεις. Για αυτόν τον λόγο, για αυτό το χρονικό διάστημα του ενός μηνός οι άνθρωποι αυτοί θα συλλαμβάνονται (γιατί μπήκαν παράνομα στη χώρα, ενώ έχουν προειδοποιήσεις ότι αυτό απαγορεύεται) θα μεταφέρονται στην ενδοχώρα και θα κινούνται οι διαδικασίες της άμεσης απέλασής τους. Για το σχέδιο αυτό θα υπάρξουν δύο χώροι. Ο ένας ανακοινώθηκε χθες από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου και είναι το Στρατόπεδο Βασιλειάδη στις Σέρρες. Αν χρειαστεί δεύτερος θα είναι κάπου στην Αττική. Θέλουμε να έχουμε δυνατότητα άμεσης επιστροφής μέσω αεροπορικών συνδέσεων και για αυτό επιλέχθηκαν αυτές οι δύο περιοχές.
Επιστροφές και αποσυμφόρηση νησιών
Υπάρχουν οι διαδικασίες των επιστροφών όπως προβλέπει η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, αλλά βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες, από την Παρασκευή και μετά, ότι παραβιάζεται συστηματικά η Τουρκία. Εμείς θα επιχειρήσουμε και αύριο -κάθε Παρασκευή κάνουμε επιστροφές- να έχουμε επιστροφές.
Το πρώτο δίμηνο του 2020, μεταφέραμε από τα νησιά στην ενδοχώρα, είτε γιατί πήραν άσυλο είτε γιατί έγιναν προσπάθειες αποσυμφόρησης μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, 6.174 άτομα. Δεν το διαφημίσαμε, γιατί θα ήταν ένας παράγοντας προσέλκυσης, ένας pull factor. Δηλαδή όσοι από τα απέναντι παράλια έβλεπαν ότι γινόταν αυτή η αποσυμφόρηση θα ήθελαν να έρθουν εδώ, ώστε να μεταφερθούν στην ενδοχώρα και επομένως να μην επιστραφούν ποτέ στην Τουρκία. Από τη στιγμή, όμως, που κλείσαμε τα σύνορά μας και λέμε ότι όσοι θα έρθετε, δεν μπαίνετε στη διαδικασία του ασύλου, αυτό παύει να είναι pull factor. Καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να έρθουν εδώ και να τύχουν αυτής της μεταχείρισης, ξέρουν ότι εάν έρθουν, θα συλληφθούν και θα απελαθούν.
Για τα fake news
Κάνουμε μια προσπάθεια ενημέρωσης για τα fake news, τα οποία διασπείρει συνεχώς η Τουρκία. Παράδειγμα, χθες έγινε μία συνάντηση του κ. Γεραπετρίτη, του κ. Χρυσοχοΐδη και του κ. Κουμουτσάκου, με εκπροσώπους ξένων Μέσων στις Βρυξέλλες. Δείξαμε ένα βίντεο, το οποίο σε μεγάλη έκταση έδειχνε όλη αυτή τη διαδρομή, δηλαδή το χρονολόγιο από την Παρασκευή μέχρι και εχθές, τα fake news που διακινεί η άλλη πλευρά, αλλά και την οργανωμένη προσπάθεια να μετακινηθούν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Το μεγαλύτερο όπλο μας για όλα αυτά τα fake news που κατασκευάζει η Τουρκία, είναι η πραγματικότητα. Όταν λέει ο κ. Ερντογάν ότι πέρασαν 100.000, οφείλει η Ευρώπη να βλέπει ότι δεν πέρασε κανείς ή πέρασαν ελάχιστοι, οι οποίοι και συνελήφθησαν. Όταν λέει ότι εμείς πυροβολούμε, ότι έχουν υπάρξει θύματα από πυροβολισμούς του Ελληνικού Στρατού και της Αστυνομίας, διαψεύδεται από την πραγματικότητα. Στα βίντεο τα οποία έχει κυκλοφορήσει η Άγκυρα -και στα οποία αρκετά ξένα Μέσα έπεσαν θύματα της γρήγορης αναπαραγωγής- δεν φαίνεται τίποτα που να δείχνει κάτι τέτοιο. Διαψεύδουμε όλα τα fake news και κάνουμε ό,τι μπορούμε να ενημερώσουμε τη διεθνή κοινή γνώμη για τις θέσεις μας.
Στέλνουμε συνεχώς υλικό στους δημοσιογράφους των μεγάλων Μέσων και εξετάζουμε οτιδήποτε άλλο μπορούμε να κάνουμε μέσω των Γραφείων Τύπου στις Πρεσβείες μας για να προβάλουμε τη θέση μας. Πολλές φορές, όμως, τα διεθνή Μέσα πέφτουν θύματα στην ταχύτητα, στην προσπάθειά τους να δείξουν πρώτα μια δήλωση ενός Προέδρου. Κι όταν ο ίδιος ο Πρόεδρος Ερντογάν γίνεται διακινητής fake news, είναι δύσκολο στην αρχή να το αντιμετωπίσει κανείς. Το μεγαλύτερο όπλο μας είναι η διάψευση αυτών των fake news από την ίδια την πραγματικότητα.
Ο κ. Ερντογάν εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τον κόσμο ως όπλο και τον στέλνει προς τα εδώ. Βλέπουμε το περιστατικό όπου μια τουρκική ακταιωρός συνοδεύει μια λέμβο με 48 άτομα. Μόλις φτάνουν στη συνοριογραμμή πέφτουν στη θάλασσα, προφανώς κατόπιν οδηγίας των διακινητών, ίσως και όσων τους συνοδεύουν. Η τουρκική ακταιωρός δεν κάνει καμία προσπάθεια διάσωσης, όπως επιβάλλεται. Σπεύδει σκάφος του Λιμενικού να σώσει όσους μπορεί. Περισυνελέγησαν 48 άτομα, τα 46 ευτυχώς καλά στην υγεία τους και δύο παιδάκια, τα οποία είχαν πρόβλημα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Το ένα κατάφερε να το ξεπεράσει, το άλλο, δυστυχώς, κατέληξε. Ποιος λοιπόν πνίγει τον κόσμο στη θάλασσα; Εμείς έχουμε πει ότι όποιος είναι στο νερό, θα κάνουμε τα πάντα για να τον σώσουμε. Είμαστε ναυτική χώρα, ξέρουμε τι θα πει να είσαι στο νερό και να κινδυνεύεις και πάντα θα δείχνουμε το ανθρωπιστικό μας πρόσωπο, αλλά μέχρι εκεί. Όποιος θέλει να μπει, υπάρχει νόμιμη πύλη εισόδου. Ας χτυπήσει την πόρτα να μπει αν θέλει διεθνή προστασία, δεν θα μπει από το παράθυρο.