Σημεία Συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στον REAL FM και τους δημοσιογράφους Νίκο Χατζηνικολάου, Κάτια Μακρή και Αντώνη Δελλατόλα
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ρωτήσω για την υγεία, με αφορμή και το συνέδριο που είχαμε χθες για την υγεία, αλλά και τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή. Κατηγορείτε τον κ. Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ ότι λένε όχι σε όλα, όμως σας έκαναν προτάσεις, έφεραν τροπολογία στη Βουλή και δεν μπήκατε καν στον κόπο να την συζητήσετε. Είπατε και εσείς, όχι. Γιατί;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γιατί η τροπολογία αυτή, που είναι μια ίδια τροπολογία με αυτή που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τέσσερα χρόνια – αυτός δεν είναι ο λόγος του όχι- είναι ακριβώς η ίδια τροπολογία – αναφερόμαστε, για να καταλαβαίνουν και οι ακροατές, στο αίτημα για να ενταχθούν οι υγειονομικοί στα βαρέα και ανθυγιεινά, στη βαρέα και ανθυγιεινή εργασία και οι λόγοι για τους οποίους αυτή η τροπολογία δεν πέρασε είναι δύο.
Ο πρώτος λόγος είναι γιατί δεν ήταν κοστολογημένη και αυτό παραπέμπει σε εποχές που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας. Γιατί όλοι θέλουμε να είμαστε ευχάριστοι. Το θέμα είναι να μην υποθηκεύσουμε τις επόμενες γενιές. Δεν είναι λογική να νομοθετείς με βάση ένα τεφτέρι ή με κάτι που έχεις στο μυαλό σου και ούτε καν να έχεις κάνει έναν πρόχειρο υπολογισμό. Αυτό δεν παραπέμπει σε σοβαρό κόμμα. Απλά έχουμε έναν πράσινο ΣΥΡΙΖΑ.
Και ο δεύτερος λόγος είναι κάτι που θέλω να ακουστεί για να καταλαβαίνει ο κόσμος πόσο επικίνδυνος μπορεί να είναι ο λαϊκισμός, είναι ότι αν ψηφιζόταν αυτή η τροπολογία θα είχαμε άμεση έξοδο 7.700 υγειονομικών από το ΕΣΥ, τη στιγμή που με πολύ μεγάλη προσπάθεια και με πάρα πολλές προκηρύξεις οι οποίες έχουν βγει άγονες και γι’ αυτό και δίνουμε όλο και παραπάνω κίνητρα ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές, έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε το προσωπικό του ΕΣΥ κατά 10% τα τελευταία χρόνια. Γιατί θα συνέβαινε αυτό; Γιατί εμείς δεν θέλουμε να μιλάμε στον αέρα. Γιατί η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ αν και δεν δίνει άμεσα αναδρομική υπαγωγή στα βαρέα και ανθυγιεινά, το περιεχόμενό της, συνδυαστικά με το άρθρο 62 ενός νόμου του 1992, του νόμου 2084, θα έδινε τη δυνατότητα εξαγοράς χρόνου από τους ενδιαφερόμενους και με 4.000 ευρώ – τα οποία, μάλιστα, δεν θα τα πλήρωναν, θα παρακρατούνταν από τη σύνταξη – όσοι θα είχαν δυνατότητα εξαγοράς 12 ετών ασφάλισης, θα έφευγαν από το ΕΣΥ. Για να καταλαβαίνουμε τι θα συνέβαινε ακριβώς, όσοι έχουν γεννηθεί ως το 1962 θα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν αμέσως -με πλήρη σύνταξη δηλαδή- και όσοι είχαν γεννηθεί από το 1963-64 θα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη ανατρέποντας την οργάνωση και τον σχεδιασμό του ΕΣΥ. 12.000 άτομα υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, πως θα ήταν ο αριθμός των πιθανών αποχωρήσεων σε βάθος δύο ετών και 7.700 θα ήταν τα άτομα που θα μπορούσαν να φύγουν την επόμενη ημέρα το πρωί. Ακόμα και αν το διάλεγαν τα μισά, δηλαδή, έλεγαν «εγώ θέλω να βγω» οι 3.500 από τις 7.700, λίγο κάτω από τα μισά δηλαδή, θα ψάχναμε να βρούμε πέραν των κενών που ήδη προσπαθούμε να καλύψουμε δίνοντας κίνητρα, δίνοντας αυξήσεις από έναν προϋπολογισμό που δεν είναι ατελείωτος – το καταλαβαίνετε αυτό, τα πληρώσαμε όλα αυτά τα μαξιμαλιστικά – θα ψάχναμε να βρούμε περισσότερο προσωπικό για το ΕΣΥ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η άρνησή σας έχει να κάνει με αυτήν την πιθανή έξοδο κάποιων ή δεν το πιστεύετε ότι δεν πρέπει να πάρουν;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η άρνησή μας έχει να κάνει με δύο λόγους και μιλάω εκπροσωπώντας μία κυβέρνηση που έχει δώσει 10% αυξήσεις στις απολαβές του προσωπικού του ΕΣΥ, αντίστοιχο 20% στις εφημερίες, αυτοτελή φορολόγηση εφημεριών που οδήγησε σε μία ακόμα αύξηση, κίνητρα μέχρι και 600 ευρώ το μήνα, έξτρα, σε περιοχές οι οποίες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, απομακρυσμένες, νησιωτικές ή ορεινές περιοχές, και μια σειρά από παρεμβάσεις για τις ειδικότητες οι οποίες είναι αυτό που λέμε νευραλγικές και έχουν μεγάλες ελλείψεις, αλλά έχουμε δώσει όσα παραπάνω μπορούμε στο ΕΣΥ. Η άρνησή μας έχει να κάνει με δύο λόγους, ότι δεν θέλουμε να επιστρέψουμε σε εποχές προηγούμενων δεκαετιών, που ξεκίνησαν από την περιβόητη δεκαετία του ΄80, τις υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, λεφτόδεντρων, δεν θέλουμε δηλαδή κι άλλες γενιές, όπως η δικιά μου και η νεότερη από εμένα να βρεθούν κάποια στιγμή στο σημείο σε μια χρεωκοπημένη χώρα, να φεύγουν από την Ελλάδα, γιατί κάποιοι θέλαν να κάνουν πολιτική με χρήματα που δεν υπάρχουν- είναι δανεικά- και ο δεύτερος λόγος είναι αυτός που σας είπα: αυτή τη στιγμή εμείς θέλουμε να φέρουμε κόσμο στο ΕΣΥ. Αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ έχει ανάγκη περισσότερου προσωπικού. Δεν μπορεί το κόμμα το οποίο θέλει να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση να προτείνει κάτι το οποίο θα τινάξει το ΕΣΥ στον αέρα. Για να καταλαβαίνουμε γιατί μιλάμε, το πρόβλημα πλέον δεν είναι ότι το κράτος δεν βγάζει προκηρύξεις, δεν είναι δηλαδή ότι το κράτος δεν ζητάει προσωπικό, το πρόβλημα είναι ότι παρά το γεγονός ότι ζητάει προσωπικό, χρειάζεται περισσότερο και έρχεται το ΠΑΣΟΚ, μόνο και μόνο για να χαϊδέψει τ’ αυτιά…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ έφτιαξε το ΕΣΥ κι εσείς τώρα «ελαφρά τη καρδία» το κατηγορείτε ότι θέλει να το «τινάξει» στον αέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και δεν μόνο το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή. Εγώ δεν βρήκα κανένα κόμμα που να ψηφίζει το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό, ούτε από δεξιά, ούτε από αριστερά. Ο κύριος Κουτσούμπας δε, λίγο νωρίτερα, εδώ στο Νίκο Χατζηνικολάου μίλησε και είπε ότι ο αγροτικός γιατρός ουσιαστικά βαπτίζεται προσωπικός γιατρός, γιατί έχουν αποτύχει όλες οι προηγούμενες προσπάθειές σας.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θέλω να μιλάω με δεδομένα. Γιατί άμα πάμε στην λογική του ΚΚΕ και του όχι σε όλα, που δυστυχώς υιοθετεί, που υιοθέτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ όλα τα προηγούμενα χρόνια και φαίνεται υιοθετεί και το ΠΑΣΟΚ, εγώ θα σας πω τι παραπάνω κάνει αυτό το νομοσχέδιο. Σε πρώτη φάση, περίπου 530.000 παιδιά θα έχουν για πρώτη φορά δωρεάν πρόσβαση, κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα δωρεάν εγγραφής σε γιατρό στην περιοχή που κατοικεί, αυξάνεται σημαντικά επίσης ο αριθμός αυτών που μπορούν να είναι προσωπικοί γιατροί, θα επιλέξει και ο γιατρός κατά το επόμενο έτος, το ‘25 τις ειδικότητες, έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη, όπως είναι η γενική ιατρική, παθολογία και θα λάβει εφάπαξ 40.000 ευρώ. Δηλαδή, στηρίζουμε και τους ανθρώπους αυτούς. Είναι 40.000 ευρώ μικτά, για να είμαστε και ακριβείς, κιόλας. Θα έχουμε για πρώτη φορά, μετά την ίδρυση του ΕΣΥ, που ναι, κανείς δεν αμφισβητεί την ιστορία, αλλά όλοι κρινόμαστε καθημερινά. Από τότε που ιδρύθηκε το ΕΣΥ μέχρι σήμερα το ΠΑΣΟΚ δεν έχει δείξει και τη μεγαλύτερη υπευθυνότητα και όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ. Ιδρύονται, λοιπόν, οκτώ νέα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, δηλαδή σε κάθε πόλη που υπάρχει Πανεπιστημιακή Ιατρική, πανεπιστήμιο δηλαδή, με Ιατρική Σχολή. Θα λειτουργούν σταθμοί τηλεϊατρικής, μια σειρά. Για να μη σας κουράζω. Αυτά είναι σε συνέχεια όσων έχουμε κάνει για το ΕΚΑΒ, σε συνέχεια της αναβάθμισης 80 νοσοκομείων και 150 Κέντρων Υγείας. Δεν είπε κανείς ότι μετατρέψαμε το ΕΣΥ σε παράδεισο, όχι. Έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε, αλλά όλα αυτά που σας λέω είναι πράξεις, είναι κινήσεις, είναι στηρίξεις, δεν είναι λόγια του αέρα. Και όλα αυτά έχουν περάσει μέσα από ένα Πρόγραμμα το οποίο έχει εγκρίνει η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσα από το Μεσοπρόθεσμο και οδηγεί, μάλιστα, σε μία αποκλιμάκωση του του χρέους επί του ΑΕΠ, άρα δυνατότητα αυτής της χώρας να χρηματοδοτεί και την Υγεία και την Παιδεία και τις συντάξεις και να δίνει σιγά σιγά ανάσες σε πολίτες οι οποίοι έχουν περάσει πολύ δύσκολα. Δεν γεννιούνται από κάπου τα λεφτά, δεν φυτρώνουν από κάπου τα λεφτά. Νομίζω το έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, κ. Υπουργέ γιατί στοχοποιείτε τόσο πολύ το ΠΑΣΟΚ και λέτε συνέχεια «ο πράσινος ΣΥΡΙΖΑ, ο πράσινος ΣΥΡΙΖΑ»; Θέλετε να κατασκευάσετε έναν αντίπαλο; Φοβάστε την δημοσκοπική του άνοδο, όπως σας κατηγορούν από το ΠΑΣΟΚ, ότι τους φοβάστε; Τι από τα δύο συμβαίνει;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μακάρι να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε έναν αντίπαλο, ο οποίος θα έχει μια συγκεκριμένη αντιπρόταση, κοστολογημένη, γιατί το όχι δεν είναι τόσο πρόβλημα. Λογικό είναι η αντιπολίτευση, στα περισσότερα, εν πάση περιπτώσει σε πολλά, να διαφωνεί με την Κυβέρνηση. Αυτή είναι και η ουσία της Δημοκρατίας. Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι το όχι, που θεωρώ ότι σε κάποια πράγματα είναι πρόβλημα. Δηλαδή, όταν λες όχι σε αυτονόητες μεταρρυθμίσεις, όπως τα μη κρατικά Πανεπιστήμια ή το να προχωράνε πιο γρήγορα οι διορισμοί στον ΑΣΕΠ, αυτό είναι βλαβερό για την κοινωνία. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα από το όχι, είναι ότι δεν υπάρχει αντιπρόταση. Εμείς λοιπόν δεν πάμε να κατασκευάσουμε τίποτα. Εμείς αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση και μια πραγματικότητα. Και επειδή, ξέρετε, είναι πολύ πρόσφατες οι μνήμες των προηγούμενων ετών, το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα, το οποίο και αυτό χτυπήθηκε από τον λαϊκισμό τα προηγούμενα χρόνια, γιατί μαζί με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατηγορήθηκαν αδίκως ότι είναι «γερμανοτσολιάδες, προδότες», όταν κράτησαν την Ελλάδα στην Ευρώπη. Θα περίμενε λοιπόν κανείς από ένα κόμμα, το οποίο έχει πάθει, να μάθει. Και αντί να μάθει και να αντιπολιτευτεί, με μια σκληρή αντιπολίτευση, αλλά κοστολογημένη. «Τι θέλετε κύριοι; Θέλετε βαρέα και ανθυγιεινά; Να ξέρετε κοστίζει τόσο. Αφού κοστίζει τόσο θα πρέπει να κόψουμε από εκεί και από εκεί». Έτσι κάνουν τα σοβαρά κόμματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μην κλάψετε ποιος έχει χαμένα ποσοστά τώρα; Ότι η αντιπολίτευση δεν είναι ισχυρή; Κινδυνεύετε να με πείσετε και μένα…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είπε κανείς… Είναι πολύ πρόσφατα, τα γεγονότα χρονικά, είναι πολύ νωπές οι μνήμες των αντιπολιτεύσεων, οι οποίες, το είδαμε και το ’19 και ’23, οι οποίες δεν λέγανε απλά όχι σε όλα, έρχονταν με τροπολογίες και αντιπροτάσεις, τις οποίες ποτέ κανείς δεν έχει κοστολογήσει. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές οι αντιπολιτεύσεις, ενώ δεν κυβερνούσαν, ήταν αντιπολιτεύσεις, από εκλογές σε εκλογές δεν κατάφεραν κάτι. Ο κόσμος δεν θεωρεί ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα, αλλά ξέρει πλέον, μετά και την χρεωκοπία της χώρας, ότι ο μαξιμαλισμός και η πλειοδοσία δεν οδηγεί σε καμία λύση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι, διατείνεστε και γίνονται και κινήσεις, κανείς δεν λέει όχι, για τα θέματα της ακρίβειας για παράδειγμα, αλλά εμείς βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις και στην καθημερινότητα, όλοι μας έχουμε επαφές με τον κόσμο, έξω ακούμε, εδώ οι ακροατές γράφουν συνέχεια μηνύματα, ότι δεν είναι αρκετά αυτά και αυτό αποτυπώθηκε στις δημοσκοπήσεις. Από την άλλη, όποτε πάει να πει μια κουβέντα η αντιπολίτευση, έχετε να πείτε για λεφτόδεντρα. Από την πλευρά σας μήπως πρέπει λίγο το αφήγημα να το αλλάξετε; Να φύγετε από τα excel και από τους πίνακες που δείχνουν την φοβερή ευημερία και να πάμε στην πραγματικότητα, στην καθημερινή ζωή;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κύριε Δελλατόλα, καταρχάς…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να τώρα ας πούμε, για να το κάνω και πιο συγκεκριμένο, έρχεται απ’ ότι φαίνεται μεγάλη αύξηση στο ηλεκτρικό, τι θα κάνετε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να τα απαντήσω ένα-ένα. Καταρχάς, αν περιμένετε από εμάς να φυτρώσουμε λεφτόδεντρα, δεν έχουμε ούτε την δυνατότητα, ούτε νομίζω ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Αν μπορεί κάποιος να το καταφέρει ας το κάνει για να λύσουμε και όλοι τα προβλήματα μας και της χώρας και τα προσωπικά που έχει ο καθένας, τα έξοδα. Άρα αυτό δεν είναι λύση, το αντιλαμβάνεστε. Σήμερα βγήκε μια νέα λίστα με 523 νέα προϊόντα που εντάχθηκαν στην πρωτοβουλία μείωσης τιμών. Λύνει το πρόβλημα αυτό για παράδειγμα; Το οποίο δεν είναι το πρώτο καλό νέο, είναι μια σειρά από παρεμβάσεις της Κυβέρνησης. Αυτό είναι σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες σούπερ-μάρκετ. Όχι, είναι η απάντηση. Η Κυβέρνηση τι προσπαθεί να κάνει για την ακρίβεια; Και ήδη έχουμε αποτελέσματα, γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ, έχουμε αποκλιμάκωση μήνα-μήνα, εδώ και πέντε μήνες. Προφανώς αυτοί οι πέντε μήνες δεν αρκούν, γιατί είχαμε κλιμάκωση πολλούς περισσότερους. Προσπαθεί να αυξήσει τα αυξήσει τα εισοδήματα, έχουμε αυξήσει τα εισοδήματα; Έχουμε πει ότι θέλουμε μέσο μισθό 1500 και από τα 1046 έχει πάει στα 1300.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο ΟΟΣΑ δεν λέει ακριβώς το ίδιο. Αλλά να απαντήσετε στην ερώτηση για το ρεύμα και θα πάμε μετά εκεί.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα απαντήσω και για τον ΟΟΣΑ, γιατί και εκεί παρουσιάζεται η μισή αλήθεια. Και αυτό το πρόβλημα που νομίζω ότι αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια ότι παρουσιάζεται -κυρίως από την Αντιπολίτευση και κάποια φίλα Μέσα προς την Αντιπολίτευση- η μισή αλήθεια. Η μισή αλήθεια ποια είναι; Ότι η Ελλάδα είναι ακόμα χαμηλά και ως προς το διαθέσιμο εισόδημα και ως προς μια σειρά από άλλους δείκτες. Η άλλη μισή αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε ρυθμούς αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Είναι η πρώτη χώρα σε ρυθμούς αύξησης της απασχόλησης, άρα μείωσης της ανεργίας. Με λίγα λόγια, για να μην μιλάμε για κάθε τομέα ξεχωριστά, είμαστε μια χώρα, η οποία έχασε πάρα πολλά χρόνια, είναι ακόμα χαμηλά, έχει ακόμα μεγάλη απόσταση από την Ευρώπη, αλλά παράλληλα, τα τελευταία πέντε χρόνια, τρέχει πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στο να μειώσει την απόσταση. Είμαστε, δηλαδή, στη μέση ενός πολύ δύσκολου και δύσβατου δρόμου, αλλά έχουμε καταφέρει και έχουμε διανύσει αυτή την απόσταση. Το ερώτημα, λοιπόν, που γεννάται είναι αν θα συνεχίσουμε να τρέχουμε για να φτάσουμε την Ευρώπη με αυτή την πολιτική σταθερότητα που εγγυάται ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή αν θα ρίξουμε μία και θα γυρίσουμε πίσω σε εποχές χρεών, ελλειμμάτων, αβεβαιότητας και λεφτόδεντρων. Είναι ξεκάθαρο το δίλημμα. Εμείς δεν είπαμε ότι ο κόσμος, αυτή τη στιγμή, έχει απολαβές που θα έπρεπε να έχει ή ότι έχει λύσει όλα του τα προβλήματα. Εμείς, όμως, παρουσιάζουμε τα δεδομένα. Και ακόμα και στον ΟΟΣΑ -για να πάω και στο ρεύμα και να μην το αποφύγω- η μισή αλήθεια, η οποία είναι πράγματι σοβαρή, λέει ότι σε πολλούς δείκτες η Ελλάδα παραμένει πολύ χαμηλά, αλλά στους πιο σημαντικούς, στους πιο κρίσιμους δείκτες είμαστε η χώρα με την τέταρτη καλύτερη βελτίωση. Η τέταρτη καλύτερη βελτίωση έχει γίνει από το 2019 μέχρι το 2023. Μάλιστα, έχει γράψει και ο κ. Παγουλάτος ένα άρθρο. Τώρα, για το ρεύμα, για να μην αποφύγω να απαντήσω…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μου θυμίζετε τον κ. Σκέρτσο με τους πίνακες και με τα ποσοστά…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο κ. Σκέρτσος κάνει μια πάρα πολύ σοβαρή δουλειά, να συντονίσει το κυβερνητικό έργο, ένα έργο το οποίο, προφανώς, θα πρέπει να συντονιστεί και με κάποια δεδομένα. Η δική μου η δουλειά είναι να σας παρουσιάζω την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα ακόμα έχει πολλά προβλήματα. Ο κόσμος ακόμα έχει πάρα πολλά ερωτήματα, τα οποία πρέπει να απαντήσουμε. Δεν ζούμε σε μια ιδανική χώρα. Ζούμε σε μια χώρα που ακόμα έχει πολλά κενά που πρέπει να καλύψει η Κυβέρνηση. Αυτό νομίζω λένε όλα τα κυβερνητικά στελέχη και του κ. Σκέρτσου συμπεριλαμβανομένου. Αλλά, με συγχωρείτε, κάποιες επιτυχίες της χώρας, οι οποίες είναι δεδομένες, δηλαδή το γεγονός ότι έχουν δημιουργηθεί 500.000 θέσεις εργασίας σε μια χώρα που -ξέρω ότι έχετε νέα παιδιά- πριν από κάποια χρόνια η βασική συζήτηση…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτός που πηγαίνει σουπερμάρκετ, αυτός που βλέπει 150% αυξήσεις στη χονδρική του ρεύματος σε 15 μέρες και πρέπει να βγάλει τον μήνα, σας ακούει τώρα και φαντάζομαι δεν ενθουσιάζεται με αυτά που λέτε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βάζετε πολλά θέματα. Ξεκίνησα, λέγοντας ότι έχουμε ακόμα πάρα πολλά προβλήματα και ο κόσμος περνάει δύσκολα. Αυτό δεν το εντοπίσατε. Εντοπίσατε μόνο ότι έχουμε κάποιες επιτυχίες. Αν θέλετε να σχολιάζετε αυτό που λέω, καλό είναι να σχολιάζετε το πλήρες αυτού που λέω. Αυτό που σας είπα, για τη μισή αλήθεια, καμιά φορά είναι χειρότερη από το ψέμα. Είπα, λοιπόν, για να μην εκνευρίζουμε τον κόσμο χωρίς να έχουμε κάνει κάτι για να τον εκνευρίσουμε, ότι ακόμα έχουμε πολλά προβλήματα. Το λέω για πέμπτη φορά, μήπως και γίνει αντιληπτό. Παράλληλα, όμως, υπάρχουν επιτυχίες. Αμφισβητείτε ότι επί Μητσοτάκη έχουν δημιουργηθεί 500.000 θέσεις εργασίας; Θυμάστε ποια ήταν η βασική συζήτηση που γινόταν σε αυτή τη χώρα πριν από κάποια χρόνια; Σε ποια χώρα θα μεταναστεύσουν τα νέα παιδιά. Ξέρετε πόση ήταν η ανεργία των νέων ανθρώπων; Ήταν 36%. Ξέρετε πόση είναι τώρα; Είναι 19%.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα απαντήσετε για το ρεύμα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είπατε για τη χονδρική τιμή ρεύματος. Ως προς τη λιανική τιμή ρεύματος, γιατί οι καταναλωτές πληρώνουν τη λιανική τιμή, δεν πληρώνουν τη χονδρική τιμή, η Ελλάδα παραμένει πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στη λιανική τιμή ρεύματος. Η Ελλάδα, παράλληλα, έχει δώσει τα περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη, ως ποσοστό του Α.Ε.Π. της, για τη στήριξη στο ρεύμα. Είναι πάνω από 10 δισ. ευρώ. Τους μήνες που χρειάζεται, λοιπόν, να παρέμβει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να μην πληρώσουν οι καταναλωτές υπέρμετρες αυξήσεις, το κάνει. Το έκανε, για παράδειγμα, τον Αύγουστο, αν παρατηρηθεί τέτοια ανάγκη…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι για τις επιχειρήσεις, μόνο για τα νοικοκυριά.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σίγουρα οι επιχειρήσεις επιβαρύνονται περισσότερο, έχετε δίκιο. Όμως, ως προς τη χονδρική τιμή ρεύματος, να πούμε ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία, γιατί σίγουρα πρέπει και αυτό να αντιμετωπιστεί και δεν είναι κάτι που ευθύνεται η ελληνική Κυβέρνηση, αλλά πρέπει να το αντιμετωπίσει, είναι η παρέμβαση που έχει κάνει ο Πρωθυπουργός με την επιστολή του στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την κυρία Φον ντερ Λάιεν, γιατί εκεί ζούμε ένα πολύ μεγάλο παράδοξο, για το οποίο πρέπει η Ευρώπη να λάβει μέτρα, γιατί οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, χωρίς να ευθύνονται, οι πιο φτωχές χώρες, πληρώνουν τιμές, οι οποίες δεν είναι λογικές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν βρείτε και κανένα λεφτόδεντρο, εδώ είμαστε πάντως.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μακάρι να μας τα λύσει, δεν μας τα έλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μας τα λύσει το ΠΑΣΟΚ. Δεν μας τα έλυσε ο κ. Τσίπρας, μακάρι να μας τα λύσει με λεφτόδεντρα ο κ. Ανδρουλάκης. Να μας πει πού φυτρώνουν για να τα λύσουμε όλα.