Σημεία Συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στο Ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ

Σημεία Συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στο Ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και στην Εκπομπή του Άρη Πορτοσάλτε

 Για την δήλωση του κ. Φάμελλου

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ένα πολύ γρήγορο σχόλιο. Είπε ο κ. Φάμελλος: «εμείς για να τσικνίσουμε με χαρά, «ως Αριστερά» ― «πρέπει να μπορούμε, αν θέλουμε να πάμε στο εξωτερικό, να σπουδάσουμε σε μη κρατικά πανεπιστήμια, να στείλουμε τα παιδιά μας, αλλά αν τα παιδιά τα οποία μένουν στην Ελλάδα και δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα ή δεν θέλουν, να μην μπορούν να έχουν αυτήν την επιλογή. Είναι πάρα πολύ κακό πράγμα, ούτε να τσικνίσουμε μπορούμε, είναι μεγάλη στεναχώρια, γιατί μπορούν να σπουδάσουν σε μη κρατικά, μόνο αυτοί που έχουν λεφτά» και νομίζω ότι αυτό που λέω αντιπροσωπεύει όλους τους εκπροσώπους αυτού του κόμματος. Γιατί μιλάμε τόσον καιρό, λες και είναι υποχρεωτικό αυτό που κάνει ο Πιερρακάκης και η Κυβέρνηση. Αυτή είναι η νοοτροπία, δυστυχώς, της Αριστεράς και δεν μας εκπλήσσει καθόλου, όσους ειδικά έχουμε περάσει από δημόσιο πανεπιστήμιο.

 

Για την αποστροφή του ΓΓ του ΚΚΕ στην χθεσινή του ομιλία στη Βουλή

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αν μου επιτρέπετε, επειδή δεν μπορούμε να την προσπεράσουμε αυτήν την αποστροφή, αυτό το οποίο είπε ο κύριος Κουτσούμπας στη Βουλή. Τρία επίπεδα νομίζω έχει αυτή η κριτική· το πρώτο επίπεδο είναι ότι είναι μια γελοία αποστροφή. Γιατί, ενώ ξέρει ο κύριος Κουτσούμπας, και όλα τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς ότι αυτό που κάνει το υπουργείο Παιδείας δεν είναι υποχρεωτικό, ούτε ιδιωτικοποιεί τα δημόσια πανεπιστήμια, ίσα – ίσα τα στηρίζει, 176 από τα 205 άρθρα αναφέρονται στην ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου, ούτε είναι υποχρεωτικό να σπουδάσει ένας φοιτητής ή μια φοιτήτρια σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο, για να χτίσει ένα υποτιθέμενο αφήγημα, λέει ό,τι λέει. Το δεύτερο επίπεδο, επίσης δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε, είναι ότι είναι, προφανώς, σεξιστικό και χυδαίο. Γιατί με μια φράση θα το πω, δηλαδή, οι φοιτητές δεν χρειάζεται, θα καταφέρουν, θα αντεπεξέλθουν, επειδή είναι άντρες, λέει ο κύριος Κουτσούμπας, ο αριστερός, ο δήθεν δημοκράτης ―εδώ, τώρα, γελάμε πολύ δυνατά και φωναχτά, κι επιτέλους τα λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους σε αυτή τη χώρα―, ενώ τα κορίτσια θα αναγκαστούν να κάνουν αυτό που λέει ο κύριος Κουτσούμπας και ντρέπομαι να το αναπαράγω. Και θα σας πω και κάτι· είναι προσβλητικό, σεξιστικό και χυδαίο και προς τους γονείς των ανθρώπων αυτών, που με πάρα πολλές δυσκολίες, δεκαετίες ολόκληρες, κατάφεραν ―γιατί τα δημόσια πανεπιστήμια είναι κι ένα πολύ σημαντικό μέσο κινητικότητας― να σπουδάσουν τα παιδιά τους και να τα καμαρώσουν με πάρα πολλές στερήσεις. Και το τρίτο, που νομίζω ενώνει όλες τις αντίστοιχες συμπεριφορές είναι και ένα ακόμα μεγάλο σημείο υποκρισίας σε αυτόν τον κόσμο που ζούμε. Μια ερώτηση ρητορική, προφανώς. Σκεφτείτε, ο Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που αποκλείεται να έλεγε κάτι τέτοιο, να έλεγε κάτι τέτοιο. Ή ένας οποιοσδήποτε κεντροδεξιός ή από το κέντρο και δεξιότερα του πολιτικού φάσματος, όσο κι αν υπάρχουν, πλέον, αυτές οι ταμπέλες, τι θα γινόταν; Πόσοι θα είχαν έρθει, έστω κι έξω, από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας ―εγώ θα έλεγα δικαίως― αν λέγαμε κάτι τέτοιο. Τι έγινε χθες; Χθες ήταν Πέμπτη και συγκεκριμένα Τσικνοπέμπτη και μάλιστα ο κύριος Φάμελλος δεν μπορούσε και να τη γιορτάσει, αντιδράσαμε όσοι αντιδράσαμε, και μέχρι εκεί. Αυτό, για να καταλάβουν κάποιοι, είναι και σήμερα η Παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα, τι σημαίνει υποκρισία. Και δεν είναι, δυστυχώς, μόνο ο κύριος Κουτσούμπας, κύριε Πορτοσάλτε, εγώ το λέω, ο Ποινικός Κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ είναι το σημείο μηδέν που βγαίνει η μάσκα, το προσωπείο της υποκρισίας της Αριστεράς.  Παράδειγμα: σήμερα μια σειρά από αντιπολιτευόμενα, φίλα προσκείμενα στην Αριστερά, φύλλα λένε για το πόσες πολλές γυναικοκτονίες ―και όντως είναι μεγάλο πρόβλημα, για να μην παρεξηγηθώ― έχουμε στη χώρα μας. Αυτοί, όταν ήρθαν στην εξουσία, κύριε Πορτοσάλτε, και σε αυτό το αδίκημα την ποινή από ισόβια την έκαναν ισόβια ή μέχρι 15 χρόνια.

Για τον βιασμό που ήταν μέχρι είκοσι, το έκαναν μέχρι 15 και το βιασμό ανηλίκου αντίστοιχα μέχρι 15. Εμείς ήρθαμε, το κάναμε ισόβια αποκλειστικά και στην ανθρωποκτονία και στον βιασμό ανηλίκου. Και τα λέω όλα αυτά, όχι γιατί δεν υπάρχει πρόβλημα. Πρώτον οι παγκόσμιες ημέρες είναι καλές, αρκεί να μας θυμίζουν τι πρέπει να κάνουμε τις υπόλοιπες ημέρες, αλλά γιατί ναι, η κυρίαρχη ιδεολογία όλων αυτών, δήθεν προοδευτικών, είναι η υποκρισία.

 

Για την δήλωση του κ. Μαμουλάκη

 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:. Με αποφάσεις και του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι νομικώς παραδεκτά στα μεταπτυχιακά προγράμματα, υπάρχουν και κάποια δωρεάν, αλλά υπάρχουν, κυρίως, επί πληρωμή μεταπτυχιακά προγράμματα και υπάρχουν και προπτυχιακά προγράμματα, όπως το ΕΑΠ, τα οποία, επίσης, είναι επί πληρωμή. Αυτό για τους παραβάτες του Συντάγματος που λένε κάποιοι. Το Σύνταγμά μας κρατάει πάρα πολλά χρόνια, εμείς ποτέ δεν πρόκειται να παραβιάσουμε το Σύνταγμα, γι’ αυτό και δεν μιλάμε για ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, αλλά για παραρτήματα ξένων ΑΕΙ και ουσιαστικά ρυθμίζουμε μια κατάσταση. Προφανώς εδώ δεν υπάρχει καμία παραβίαση του Συντάγματος και το λέει και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής και το λένε και έγκριτοι συνταγματολόγοι, όχι ανήκοντες ιδεολογικά, όλοι, στο χώρο της Κεντροδεξιάς. Το άρθρο 16 λέει για δωρεάν Παιδεία, ενώ έχουμε ήδη επί πληρωμή μεταπτυχιακά, έχουμε ήδη προπτυχιακά προγράμματα, όπως στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Αυτό το «θα λογοδοτήσουν» που είπε ο κ. Μαμουλάκης, φαντάζομαι αναφέρεται στη Δικαιοσύνη που φαντασιώνονται στον ΣΥΡΙΖΑ και θέλαν να φτιάξουν.

Γιατί άλλη μία δήλωση που πέρασε έτσι, ίσως επειδή δεν την έκανε αντίστοιχα ένας υπουργός του Μητσοτάκη, είναι η δήλωση Κοντονή. Σκεφθείτε τι θα γινόταν, αν πρώην υπουργός Δικαιοσύνης μιας Κεντροδεξιάς παράταξης, της Νέας Δημοκρατίας, έλεγε ότι «στο Μαξίμου, επί των ημερών μας, είχε στηθεί παραϋπουργείο Δικαιοσύνης», δηλαδή τι; Αυτό που είπε ο κύριος Κασσελάκης, που εμείς δεν το κάνουμε και ούτε πρόκειται να το κάνουμε, γιατί σεβόμαστε τη διάκριση των εξουσιών, να στέλνουν εισαγγελείς, να «χτίζουν» υποθέσεις, όπως παραδέχθηκε και ο κύριος Τσίπρας, επειδή, λοιπόν, αυτό είναι η ιδεολογία τους, είναι η πρόθεσή τους, «η επόμενη φορά να είναι αλλιώς». Τι λέει ο κύριος Μαμουλάκης; Επειδή εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας, ψηφίζουμε ένα νόμο που είχαμε πει ότι θα τον ψηφίσουμε και ερχόμαστε και λέμε γιατί είναι συνταγματικός, όπως κάνουν σε όλες τις Δημοκρατίες του κόσμου. Δεν λέει εγώ είμαι κατά, το πάει κι ένα βήμα παρακάτω, έστω και με τα ψέματα που λένε, «εσύ που το ψήφισες, θα λογοδοτήσεις»! Γιατί αυτό το έχουν μέσα τους, δεν το ανακαλύψαμε τώρα κάποιοι, το ξέραμε όλα τα χρόνια και όταν κυβέρνησαν, το έδειξαν και το έκαναν και πράξη πολλές φορές, βλέπε Novartis, βλέπε τηλεοπτικές άδειες κλπ.

 

Για τη στάση του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτοί οι οποίοι τώρα χρησιμοποιούν ως δήθεν επιχείρημα ότι «βρε παιδιά, εμείς είμαστε υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16, γιατί πάτε και ψηφίζετε αυτό τον «αντισυνταγματικό» νόμο;» είναι εκείνοι, που εξαιτίας τους η χώρα μας έχασε περίπου 20 χρόνια, γιατί είμαι νομικός, συγκεκριμένα τελείωσα τη Νομική Κομοτηνής -δημόσιο πανεπιστήμιο- κι από τότε που τελείωσα δικηγορώ και έχουν χαθεί όλα αυτά τα χρόνια, κ. Πορτοσάλτε, γιατί; Γιατί το τότε ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, με επιφανή νεολαίο τον κ. Ανδρουλάκη, υπαναχώρησε στην τότε αρχική του θέση, για την αναθεώρηση του άρθρου 16. Εξαιτίας του ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα, οι Έλληνες φοιτητές, αυτοί οι 40.000 που είναι τώρα και πόσες εκατοντάδες χιλιάδες αθροιστικά όλα τα χρόνια, έχασαν όλα αυτά τα χρόνια, έχασαν ευκαιρίες, έχασαν παραπάνω λεφτά. Γιατί κάποιοι από αυτούς μπορεί να ήθελαν, κάποιοι να μην ήθελαν, πήγαν στο εξωτερικό. Η χώρα μας έχασε χρήματα εξαιτίας όχι μόνο της Αριστεράς, γιατί η Αριστερά πάντοτε στην οπισθοδρόμηση είναι -δεν την κατηγορούμε για κυβιστήσεις σε αυτό – εξαιτίας του ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι το πρώτο. Γιατί αυτό το λέμε: Κοίτα ποιος μιλάει. Το δεύτερο: Γίνεται και αυτός ο νόμος και αναθεώρηση στο άρθρο 16; Και έχει διαφορά; Βεβαίως και έχει διαφορά. Καταρχάς, ποια είναι η πρώτη διαφορά; Ότι η αναθεώρηση του άρθρου 16, την οποία εννοείται θα επιδιώξουμε, για να μην υπάρξει παρεξήγηση στους ακροατές μας, θα σημαίνει -στην καλύτερη περίπτωση-ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο σε πέντε χρόνια. Μπορεί να λέω και λίγα. Αυτό έχει να κάνει με το πόσα χρόνια χάσαμε. Γιατί και αυτό έχει μία αξία. Ξέρετε τη συζήτηση αυτή την έκανα από φοιτητής και δεν λέω, είναι συγκινητικό που έρχομαι, πλέον, έχοντας την τιμή να έχω αυτή την πολύ σημαντική θέση, λόγω της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού, να μετέχω σε μια Κυβέρνηση που θα το κάνει πράξη, αλλά είναι και πάρα πολύ ντροπιαστικό για μια χώρα, ασχέτως αν εμείς είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, να συζητάμε τα ίδια πράγματα 20 χρόνια. Η διαφορά, λοιπόν, ποια είναι; Η πρώτη διαφορά, λοιπόν, το ένα είναι «Τώρα», το άλλο είναι «Φέξε μου και γλίστρησα». Και, εννοείται, θα γίνει και μακάρι να το εννοούν. Η ουσιώδης διαφορά ποια είναι;

Τώρα, λοιπόν, με αυτό το οποίο κάνουμε, θα μπορεί ένα ξένο πανεπιστήμιο με τα πολύ αυστηρά κριτήρια, τα πιο αυστηρά στην Ευρώπη, που βάζει το Υπουργείο Παιδείας και υπό τον όρο της έγκρισης της ΕΘΑΑΕ – όχι δηλαδή όπως λένε: στον αέρα. Με αυστηρά κριτήρια και έγκριση από τον Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης να ιδρύσει παράρτημα στην Ελλάδα. Παράρτημα.

Για την αναθεώρηση του αρ. 16 του Συντάγματος

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όταν γίνει με το καλό, ελπίζουμε να μην υποκρίνονται, τότε θα μπορεί κάποιος, πάλι με τα αυστηρά κριτήρια που θα υπάρχουν και όλα τα σχετικά, να ιδρύσει εξ υπαρχής, αυτοτελώς, από το μηδέν ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο. Δεν είναι μόνο αναγκαίο αυτό που κάνουμε για να υπάρχουν παραρτήματα. Ρυθμίζει και μια αρρύθμιστη κατάσταση. Γιατί όλοι αυτοί που μιλάνε για συμφέροντα, μάλλον πρέπει να τους αντιστραφεί αυτή η κριτική, γιατί ξέρουν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια Βαβέλ σε σχέση με τα κολλέγια, με το τι ισχύει σε σχέση με τα επαγγελματικά δικαιώματα, σε σχέση με τη ρύθμιση ενός πλαισίου και μιας πραγματικότητας, που κάποιοι κάνουν ότι δεν τη βλέπουν. Δηλαδή, αυτός ο νόμος εκπληρώνει δύο πολύ σημαντικά πράγματα. Το πρώτο είναι: την ανάγκη αυτή, να έχουμε παραρτήματα και να εναρμονιστούμε με το Ενωσιακό Δίκαιο, γιατί εμείς δεν μιλάμε για ίδρυση, άρα δεν τίθεται θέμα καν αντισυνταγματικότητας. Και το δεύτερο είναι ότι ρυθμίζουμε αυτό το πλαίσιο που είναι αρρύθμιστο.

Αν πραγματικά ήθελαν τη μεταρρύθμιση, θα έρχονταν να μας πουν: «Ξέρετε κάτι; Θέλουμε 1, 2, 3, 5 κριτήρια, τα οποία δεν τα έχετε βάλει». Το ρωτάω, πραγματικά σας το λέω, σχεδόν σε κάθε ενημέρωση πολιτικών συντακτών. Καλά, για τον Υπουργό Παιδείας και την πολιτική ηγεσία, δεν το συζητάμε. Το έχει πει πολλές φορές και ο Πρωθυπουργός. Τι είναι αυτό που σας λείπει από κριτήριο που το έχει μία χώρα της Ευρώπης και δεν το βλέπετε; Δεν έχουμε πάρει απάντηση, γιατί όλοι αυτή, προφανώς, είναι μια στρατηγική αποφυγής των ευθυνών.

Για τη συνάντηση στις Βρυξέλλες με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είχα την ευκαιρία να εκπροσωπήσω τον Πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες, στην Κομισιόν, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να συναντήσω την Αντιπρόεδρο της Κομισιόν για θέματα Αξιών και Διαφάνειας, αρμόδια, δηλαδή, για ζητήματα Κράτους Δικαίου, ελευθερίας του Τύπου την κυρία Βέρα Γιούροβα, η οποία, μάλιστα, είναι και αυτό που λέμε από τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν αφιερώσει όλη τους τη σταδιοδρομία, την καριέρα, την πολιτική σταδιοδρομία σ’ αυτά τα ζητήματα, σ’ αυτή την ατζέντα.

Το μεγάλο, το μείζον είναι ότι παρέθεσα μαζί με τους συνεργάτες μου στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης πάρα πολλά στοιχεία, νομοθεσίες, πρωτοβουλίες. Παράδειγμα η κατάργηση της απλής δυσφήμησης για τους δημοσιογράφους, το μητρώο Τύπου που προστατεύει τους δημοσιογράφους, το ότι κάναμε ιδιώνυμο έγκλημα την απειλή κατά ενός αθλητικογράφου από οποιονδήποτε παράγοντα. Ήταν πάρα πολύ σημαντικό το ότι αναγνώρισε πρόοδο και σημαντικά βήματα η αρμόδια Επίτροπος – όχι ο κ. Αρβανίτης ή ο κάθε Αρβανίτης αυτού του κόσμου – η καθ’ ύλην αρμόδια Επίτροπος και σε συνέχεια της Έκθεσης για το Κράτος Δικαίου, φαίνεται ότι η χώρα μας βαδίζει κάτι παραπάνω προς τη σωστή κατεύθυνση.

Για να καταλάβετε, λοιπόν, αυτό που με ρωτάτε απαντάτε με δύο περιστατικά. Ένα συνέβη πριν τη συνάντηση και ένα συνέβη μετά την συνάντηση. Γιατί στη συνάντηση μίλησα με στοιχεία, νόμους, αποδείξεις, ντοκουμέντα συγκεκριμένα και όχι θεωρίες και συκοφαντίες. Είναι ο άλλος δρόμος της υπεράσπισης της χώρας σου, από τον δρόμο της συκοφάντησης της χώρας σου, του κ. Αρβανίτη και των συντρόφων του. Το ένα περιστατικό συνέβη λίγο πριν τη συνάντηση. Μου στέλνει ένας εκ των συνεργατών μου ένα link από ένα site, δεν έχει σημασία ποιο είναι το site – δεν κατηγορούμε τους δημοσιογράφους – που λέει «νέο χαστούκι για την Ελλάδα από το Συμβούλιο της Ευρώπης». Τι έγινε λέω, τώρα, λίγο πριν τη συνάντηση αυτή. «Έκθεση κόλαφος για την Ελλάδα από το Συμβούλιο της Ευρώπης, με καταδίκες, με αναφορές κλπ». Λέω «φέρτε μου την Έκθεση». Ήταν μια ώρα πριν από τη συνάντηση. Η Έκθεση αυτή, κ. Πορτοσάλτε, ήταν του Συμβουλίου της Ευρώπης, πράγματι. Στη σελίδα 2 έλεγε ότι οι κάτωθι αναφορές δεν αντιπροσωπεύουν το Συμβούλιο της Ευρώπης και είναι από τρίτους -συντάκτες, δηλαδή- οι οποίοι μπήκαν στη διαδικασία αυτή. Ένα δεδομένο, λοιπόν, είναι ότι συνάδελφοι σας «βάφτισαν» απόψεις τρίτων, δηλαδή, δημοσιογραφικών ενώσεων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, όπως οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα, με Σύνορα, οτιδήποτε τέλος πάντων, ότι είναι απόψεις του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το δεύτερο συκοφαντικό είναι ότι μια Έκθεση που ήταν για όλες τις χώρες της Ευρώπης, δηλαδή, όλα αυτά ήταν απόψεις τρίτων, ότι αφορούσε μόνο την Ελλάδα.

Μιλήσαμε γενικά για τη Δικαιοσύνη, για τον Ποινικό Κώδικα που ψηφίσαμε, για το ποσοστό εξιχνίασης βαρέων εγκλημάτων.

Για το δυστύχημα των Τεμπών

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καμία απολύτως συγκάλυψη δεν υπάρχει. Εμείς θέλουμε να αποδοθεί Δικαιοσύνη χωρίς αστερίσκους και χωρίς εξαιρέσεις, ως προς τα πρόσωπα, ως προς τα αδικήματα. Αλλά η Δικαιοσύνη αποδίδεται πάντοτε αντικειμενικά, με αποστάσεις όσων δεν έχουν σχέση με μία υπόθεση, με έρευνα ενδελεχή στο πλαίσιο όσων ορίζει η Δικαιοσύνη και με σεβασμό στις αποφάσεις της. Κανένα κουκούλωμα δεν υπάρχει. Έχουν καλλιεργηθεί μια σειρά από fake news, τα οποία, μάλιστα, κάποιοι τα χτίζουν στις πλάτες πονεμένων ανθρώπων, εκμεταλλευόμενοι την οδύνη, τον πόνο, την οργή των ανθρώπων αυτών.

Γενικά, στο ότι πρέπει να απαντάς με σεβασμό σε κάθε θέμα και με σεβασμό σε ανθρώπους, ειδικά όταν υπάρχουν νεκροί και συγγενείς νεκρών, πάντοτε σε αυτούς, απαντάς με βάση αν σε κατηγορούν για κάτι. Ναι, υπάρχουν, θεωρώ, περιπτώσεις που κάποια πράγματα «φούσκωσαν» ως ψέματα, όπως, για παράδειγμα, ότι έγινε μπάζωμα για συγκάλυψη. Αυτό φαίνεται και από τις επίσημες καταθέσεις, τις οποίες εγώ δεν τις γνωρίζω, αλλά από αυτά που έχουν πει δημοσίως οι άνθρωποι που τις έχουν δώσει και από την κοινή λογική ότι αυτό ουδέποτε συνέβη, για κάποιο κουκούλωμα. Έγινε για να μπορέσουν να σηκωθούν τα βαγόνια. Διάφορα τα οποία έχουν ακουστεί και έχουν διαδοθεί. Εγώ δεν θέλω να κάνουμε ούτε δικαστήρια στα ραδιόφωνα ούτε δικαστήρια στις τηλεοράσεις. Τα δικαστήρια γίνονται στη Δικαιοσύνη. Οι τηλεδίκες μόνο κακό κάνουν και στον νομικό κόσμο και την κοινωνία. Εγώ θέλω να χυθεί άπλετο φως, θέλω να αποδοθεί Δικαιοσύνη σε κάθε τέτοια υπόθεση, η οποία μας πλήγωσε, και βέβαια καθήκον της Πολιτείας είναι να βελτιωθεί.

Καμία συγκάλυψη δεν υπάρχει, αλλά εγώ δεν θα κρύψω τα λόγια μου. Το να πάμε για να γίνουμε αρεστοί, να χτίσουμε αφήγημα, νομικό αφήγημα ανθρωποκτονίας, ανθρωποκτονίας, όχι συνολικά οποιοδήποτε άλλο νομικό αφήγημα, επειδή καθυστέρησε μία σύμβαση, αυτό ανοίγει μία «κερκόπορτα» και αυτοί οι οποίοι το λένε, να μας απαντήσουν εάν σε άλλες περιπτώσεις αμέλειας να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, για παράδειγμα 112, το είπε ο εισαγγελέας έδρας στη δίκη για το Μάτι, αν είχαμε το 112 στο Μάτι θα είχαν σωθεί πολλοί συνάνθρωποί μας. Θα ερχόμασταν ποτέ εμείς, να έχουμε τη χυδαία ρητορική όπως έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, να πάνε κατηγορούμενοι οι υπουργοί επί των ημερών των οποίων δεν ολοκληρώθηκε; Απλά εμείς δεν κραυγάζουμε, εμείς μιλάμε κανονικά.

Για την δήλωση Ζαχάροβα για την πυραυλική επίθεση κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Ουκρανία

Αν θα θεωρούν ότι είναι μια μέρα στη δουλειά το να σκοτώνουν αθώους ανθρώπους, να επιτίθενται σε μια άλλη χώρα, το να σκάνε βόμβες, είτε σε υποδομές είτε σε σπίτια και να κλαίμε τόσους νεκρούς, τόσους ανθρώπους ή δεν θεωρούν ότι είναι κίνηση, να γίνεται μια επίθεση τόσο κοντά στον Πρόεδρο της άλλης χώρας, ο οποίος βρισκόταν με έναν ηγέτη ευρωπαϊκού κράτους, τον οποιονδήποτε, εγώ θα πω, αλλά, πολλώ δε μάλλον, τον Έλληνα Πρωθυπουργό, που είναι αρχηγός κράτους μέλους του ΝΑΤΟ και χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δικαίωμά τους να πιστεύουν ό,τι θέλουν, αλλά η ίδια η πραγματικότητα καταδεικνύει ότι αυτό το πράγμα στερείται οποιασδήποτε λογικής. Εμείς είμαστε με τον αμυνόμενο, εμείς είμαστε με τη Δημοκρατία, εμείς είμαστε με την Ουκρανία, εμείς είμαστε με τους αθώους ανθρώπους οι οποίοι χάθηκαν και τους συγγενείς τους και δεν θέλουμε ούτε ίσες αποστάσεις ούτε μισόλογα. Μακριά από εμάς αυτά, μακριά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση αυτή.

Για το ζήτημα με την συμμετοχή του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ σε εταιρεία

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς επειδή δεν έχουμε την τακτική του σεβασμού στη Δικαιοσύνη με βάση το ποιος είναι ο ελεγχόμενος, αν είναι άνθρωπος που είναι φίλα προσκείμενος σε εμάς ή μέλος μας ή οτιδήποτε ή αν είναι αντιπολιτευόμενος, και δεν μπλέκουμε και δεν κάνουμε τηλεδικαστήρια θα επαναλάβω το ίδιο για τον κ. Κασσελάκη. Εγώ δεν θα κρίνω τον κ. Κασσελάκη δικαστικά, ούτε αν είναι ένοχος ούτε αν είναι αθώος. Έχω πλήρη σεβασμό στη Δικαιοσύνη. Ο κ. Κασσελάκης, όμως, κούνησε το δάχτυλο σε εμάς και είπε στείλτε μας όσους εισαγγελείς θέλετε. Εμείς – του απάντησα χθες – δεν στέλνουμε εισαγγελείς. Εμείς δεν έχουμε «παραυπουργείο» Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα. Τώρα, ως προς το συγκεκριμένο θέμα, εδώ πέρα υπάρχουν δύο θέματα. Το ένα είναι το αν κάποιος κατά τη διάρκεια που εξελέγη και για κάποιο χρονικό διάστημα, αυτό το κρίνει η Δικαιοσύνη, κατέχει μετοχές, είναι ιδιοκτήτης αναλόγως, ενός Νομικού Προσώπου σε αλλοδαπή, νόμο τον οποίο τον έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016, στοχοποιώντας συγκεκριμένο συγγενικό πρόσωπο του τότε αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης χωρίς να τα καταφέρει, αλλά έκανε ολόκληρο νομικό κατασκεύασμα για να εγκλωβίσει τον τότε αρχηγό Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και σημερινό Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Και πάνω στον νόμο που έφτιαξαν, φαίνεται ότι πέφτει, θα δούμε αν θα καταλήξει σε κάποια απόφαση καταδικαστική, εμείς δεν προδικάζουμε, πραγματικά δεν το λέω για να το πω, ο κ. Κασσελάκης. Ένα άλλο θέμα είναι οι ενέργειες που πρέπει να κάνει για να άρει αυτές τις συνέπειες. Αλλά η Δικαιοσύνη, προφανώς, θα εξετάσει αν για κάποιο χρονικό διάστημα τελέστηκε οποιαδήποτε παράνομη πράξη. Γιατί, προσέξτε, υπάρχει αυτό που λέμε στο Ποινικό Δίκαιο νομική πλάνη. Τι σημαίνει νομική πλάνη; Ότι δεν ξέρω ότι κάτι απαγορεύεται. Πρώτον, δεν μπορεί πολύ εύκολα να ισχυριστεί νομική πλάνη ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Άλλο πράγμα να το ισχυριστεί ένας άνθρωπος ο οποίος κάνει μία δουλειά άσχετη με τα νομικά, έχει άλλες σπουδές, κ.λ.π..

Και το δεύτερο, αυτό που είπατε, δεν είναι μόνο ότι είναι αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ε, δεν μπορεί να μην έχει  αφού έχει και νομική υπηρεσία ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεργάτες οι οποίοι έχουν στοιχειώδεις νομικές γνώσεις. Θα δούμε τι θα πει. Το ξαναλέω, δεν θεωρώ κανέναν από πριν αθώο ή ένοχο.

Για τα όσα δήλωσε ο παραιτηθείς οικονομικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θεωρώ πως όλο αυτό πρέπει να διαλευκανθεί, ασχέτως της ποινικής διάστασης της συζήτησης υπάρχει, και η πολιτική διάσταση της συζήτησης γιατί μιλάμε για τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Τα εμβάσματα, τα λεφτά δεν είναι παιχνίδι, προφανώς. Και εδώ αναδεικνύεται κάτι με αυτό. Δεν ήρθαμε εμείς ως άλλοι «Κλουζώ» όπως έκαναν κάποιοι άλλοι που κατασκεύαζαν κάθε Κυριακή και ένα άλλο θέμα, να στοχοποιήσουμε τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Το θέμα αυτό αναδείχθηκε από τον πρώην οικονομικό διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, δεν θα μπορούσε κανείς να πει αυτό το οποίο μπορούσαμε πολλές φορές στο παρελθόν να δούμε ότι είναι και μια «σκευωρία της Κυβέρνησης για να κατηγορήσει τον αθώο, αμόλυντο κ.λ.π. Στέφανο Κασσελάκη», ο οποίος επειδή – δεν το λένε αυτό οι δημοσκοπήσεις – έχει μια αποδοχή, εντάξει εγώ δεν υποτιμώ κανέναν, αλλά τέλος πάντων ούτε αυτό μπορεί να το ισχυριστεί κανείς, γιατί οι ίδιοι τα λένε για τους ίδιους, Κοντονής, οικονομικός διευθυντής, Τσίπρας. Μόνοι τους τα λένε.

Για την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τα ζητήματα Κράτους Δικαίου, ο σεβασμός στο τεκμήριο αθωότητας και όλα όσα έχουν να κάνουν με την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη δεν ζυγίζονται με βάση το πολιτικό κεφάλαιο. Και εμείς, ασχέτως αν κάποιοι θεωρούν ότι αυτό θα έπρεπε ή δεν θα έπρεπε να το κάνουμε, έχουμε χρέος απέναντι στον ίδιο τον νόμιμα εκλεγμένο δήμαρχο να υπερασπιστούμε, όπως και για κάθε πολίτη, τα δικαιώματά του.

Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη διά των αρμόδιων Υπουργών και ήταν δίπλα στον ίδιο, όπως έπρεπε να είναι, προασπιζόμενη το δικαίωμά του να ορκιστεί ως νόμιμα εκλεγμένος δήμαρχος, το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη, το τεκμήριο αθωότητας. Εμείς αυτά θεωρούμε ότι δεν είναι διμερή ζητήματα και το κάναμε και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και με επισκέψεις μας. Σε όλα τα επίπεδα. Το ξαναλέω: Ευρωκοινοβούλιο, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, σε επίπεδο Πρωθυπουργού, σε επίπεδο Υπουργών, ο κ. Παπασταύρου, ο κ. Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Επικρατείας και ο Υπουργός Εξωτερικών. Όλοι μας.  Σχεδόν σε κάθε ενημέρωση πολιτικών συντακτών έδινα την ίδια απάντηση με στοιχεία. Το ξαναλέω: Δεν είναι διμερές ζήτημα, είναι ζήτημα Κράτους Δικαίου.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θεωρώ ότι μαζί με την ακρίβεια και τα ζητήματα υγείας είναι τα τρία πρώτα θέματα που απασχολούν – και άλλα είναι πολύ σημαντικά – τους πολίτες. Πολύ γρήγορα σας λέω ότι τη μία μετά την άλλη γίνονται οι μετακινήσεις αστυνομικών και από τον τελευταίο Υπουργό, αλλά και από τους προηγούμενους Προστασίας του Πολίτη σε τμήματα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και των μεγάλων πόλεων εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη εγκληματικότητα. Πολλαπλασιάζεται το προσωπικό της Τροχαίας. Τα στατιστικά λένε ότι ναι υπάρχει εγκληματικότητα, αλλά έχουν αυξηθεί κατά 20% και 30% οι εξιχνιάσεις σε μεσαία και μικρή εγκληματικότητα, έχει μειωθεί κατά 20% η μεσαία και μικρή παραβατικότητα και, ας πούμε, το αδίκημα της ανθρωποκτονίας που είναι και γυναικτονίες που όλοι εκείνοι οι οποίοι μείωσαν τις ποινές μας κατηγορούν, και εκεί έχουμε 90% εξιχνίαση. Τι σημαίνει αυτό; Είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν λύνεται με μαγικό τρόπο. Τι θέλει; Επιμονή, αυστηρότερες ποινές, όχι τιμωρητικές, και περισσότερους αστυνομικούς στις γειτονιές. Είναι μια μάχη καθημερινή την οποία οφείλουμε να δώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σχετικά με την Εκκλησία και τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

Εμείς έχουμε απόλυτο σεβασμό στην Εκκλησία. Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ. Η Πολιτεία νομοθετεί δια της Νομοθετικής και εισηγείται και διά της Εκτελεστικής Εξουσίας. Και υπάρχει και η Δικαστική Εξουσία. Η Εκκλησία παίρνει τις δικές της αποφάσεις, τις σεβόμαστε απόλυτα, εκτός από κάποιες μεμονωμένες κακές συμπεριφορές αποκλεισμών που αυτές προφανώς είναι καταδικαστέες πλήρως. Εμείς θεωρούμε ότι η Εκκλησία επιτελεί διαχρονικά έναν σπουδαίο ρόλο στη στήριξη της κοινωνίας σε δύσκολα χρόνια. Δεν τίθεται θέμα σύγκρουσης. Προχωράμε ενωμένοι ο καθένας πολλές φορές με τις απόψεις του. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι υπάρχει οποιαδήποτε σύγκρουση, γιατί δεν υπάρχει.

Ο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας δεν  είναι στις προθέσεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας σε καμία περίπτωση.

Προηγούμενο άρθροΔήλωση του Εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Ρωμανού
Επόμενο άρθροΑνάρτηση Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την Ημέρα της Γυναίκας