Για την υπογραφή της Συμφωνίας «Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη Συνεργασία στην Άμυνα και στην Ασφάλεια» Ελλάδας-Γαλλίας
Πρόκειται για μια τεράστια εθνική επιτυχία που οφείλεται σε μια πολύ καλή προετοιμασία και οφείλεται στη γρήγορη αντίδραση και στα πολύ γρήγορα αντανακλαστικά της ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά και στην αντίληψη του Έλληνα Πρωθυπουργού για τη μεγάλη γεωπολιτική εικόνα, έτσι όπως διαμορφώθηκε και μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Κι αυτό είναι σημαντικό να το υπογραμμίζουμε.
Όλα αυτά έχουν πίσω τους μια προετοιμασία, μια πάρα πολύ καλή δουλειά στο τι ζητάς, τι θέλεις, τι διαπραγματεύεσαι, τι υπάρχει στην αγορά, τι απαντάς στις ανάγκες της χώρας. Αλλά, χωρίς αμφιβολία, η αντίληψη του Πρωθυπουργού για τις αλλαγές που έγιναν στη διεθνή σκηνή, με την τελευταία εξέλιξη που αφορά την Αμερική, την Αυστραλία και τη Μεγάλη Βρετανία, έπαιξε το ρόλο της στην επιτάχυνση αυτής της Συμφωνίας και στην ολοκλήρωσή της στην μορφή που απέκτησε. Μιλάμε για μια Συμφωνία που συνιστά για τη χώρα μια τεράστια στρατηγική αναβάθμιση.
Είναι μια Συμφωνία, η οποία δεσμεύει τις δύο χώρες για αμοιβαία αμυντική υποστήριξη, σε περίπτωση επίθεσης από ξένη χώρα, πέρα και πάνω από τις υπόλοιπες Συμφωνίες ή υποχρεώσεις που έχουν σε οποιουσδήποτε Οργανισμούς συμμετέχουν.
Είναι μια Συμφωνία που περιέχει ευρύτερα θέματα συνεργασίας στρατηγικά, αμυντικά, με κυρίαρχο αυτό της σημαντικής στρατηγικής αναβάθμισης της Ελλάδας. Υπάρχουν τρία βασικά στοιχεία που αναβαθμίζουν στρατηγικά τη χώρα μας, με τρόπο τέτοιο που δεν έχουμε δει τις τελευταίες δεκαετίες.
Το ένα είναι η αμυντική συμφωνία, η συμφωνία συνεργασίας με τη μεγαλύτερη χώρα σε στρατιωτικό επίπεδο στην Ευρώπη, με τη μεγαλύτερη χώρα με στρατιωτική παρουσία στην περιοχή μας, στην Ανατολική Μεσόγειο, που είναι η Γαλλία. Το δεύτερο είναι το εξοπλιστικό. Το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά σύγχρονα υπερόπλα, πλήρως εξοπλισμένα σε χρόνο ρεκόρ. Αυτά τα όπλα, αυτές οι φρεγάτες, πλήρως εξοπλισμένες, αν σήμερα κανείς τις παραγγείλει με τις κανονικές διαδικασίες δεν θα μπορούσε να τις έχει νωρίτερα από το 2030.
Η διαπραγμάτευση και η Συμφωνία επιτρέπει στη χώρα μας, οι φρεγάτες αυτές να αποτελέσουν όπλο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού το 2025 και μάλιστα σε τιμές που είναι αρκετά συμφέρουσες. Μιλάμε σ’ αυτή τη φάση για τρεις συν μία φρεγάτες με option αγοράς. Πάνω στο τραπέζι είναι και η επέκταση αυτής της Συμφωνίας και για άλλα όπλα, όχι στο πολύ μακρινό μέλλον, αλλά λίγο αργότερα. Και το τρίτο πολύ σημαντικό, που νομίζω ότι έχει και αυτό την αξία του και αναδείχθηκε σήμερα από την παρουσία και των δύο ηγετών στην κοινή τους δήλωση, είναι ότι η Συμφωνία αυτή αποτελεί ένα πρώτο μεγάλο δείγμα που μπορεί να λειτουργήσει ως υπόδειγμα στη διάσταση της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.. Είναι ένα πρώτο πολύ συγκεκριμένο βήμα, που μπορεί να αξιοποιηθεί ως υπόδειγμα στην κατεύθυνση αυτή.
Για τις σχέσεις Ελλάδας-Η.Π.Α.
Η ελληνική εξωτερική και αμυντική πολιτική είναι πολυεπίπεδη. Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανανέωσης της αμυντικής μας Συμφωνίας με τις Η.Π.Α.. Υπάρχει μια συνεχής επικοινωνία και αλληλοσυνεννόηση για μια σειρά από σημαντικά ζητήματα.
Έχουμε καταφέρει η εξωτερική μας πολιτική να μπορεί να κινείται ταυτόχρονα σε όλα τα επίπεδα με τρόπο τέτοιο, που να είναι ο πιο αποτελεσματικός και ο πιο συμφέρων για τη χώρα μας, τις διεκδικήσεις μας, την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Και αυτό συνιστά μια πολύ σημαντική επιτυχία, σε έναν κόσμο με τις ανισορροπίες που υπάρχουν.
Η Ελλάδα θωρακίζει την αποτρεπτική της ικανότητα
Η χώρα μας πρέπει με κάθε της κίνηση, να επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητά της ότι μπορεί να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε όλα τα επίπεδα. Η χώρα οφείλει ανά πάσα στιγμή να είναι έτοιμη, με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται τα σύνορά μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, πάντα στη βάση των κανόνων που διέπουν τις σχέσεις γειτονίας στο πλαίσιο του Καταστατικού Χάρτη του Ο.Η.Ε.. Η Ελλάδα δεν παραμερίζει βήμα από αυτό.
Αλλά, ταυτόχρονα, μαζί με τη διπλωματία, μαζί με τη διεθνή κινητικότητα, θωρακίζει την αποτρεπτική της ικανότητα και την ενισχύει και στο πεδίο και με συμφωνίες συνεργασίας με μεγάλους παίκτες της διεθνούς σκηνής και της περιοχής.
Για τον σεισμό στην Κρήτη
Ο Πρωθυπουργός πηγαίνει απευθείας στην Κρήτη από τη Γαλλία. Ο κρατικός μηχανισμός αντέδρασε άμεσα από την πρώτη στιγμή και θα συνδράμει τους ανθρώπους εκεί, όπως έχει γίνει σε όλες τις φυσικές καταστροφές το τελευταίο διάστημα. Αυτό μπορεί να γίνεται, διότι έχουμε διαμορφώσει ένα τέτοιου είδους πλαίσιο που μας επιτρέπει την άμεση αντίδραση και την ενίσχυση των ανθρώπων που έχουν ανάγκη που από τη μια στιγμή στην άλλη έχασαν τα πάντα. Σήμερα ο Πρωθυπουργός θα προβεί σε ένα πλαίσιο συγκεκριμένων ανακοινώσεων το οποίο από την επόμενη μέρα θα ξεκινήσει να υλοποιείται με ταχύτητα.
Για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Δ.Ε.Η.
Είναι απολύτως καθαρό ότι υπάρχουν δύο διαφορετικοί κόσμοι. Από τη μία, ο κ. Τσίπρας υπερασπίζεται και ευαγγελίζεται μια Δ.Ε.Η. της εποχής του κ. Φωτόπουλου, αδυνατώντας να αντιληφθεί πώς αλλάζει παγκοσμίως το περιβάλλον και οι απαιτήσεις. Και από την άλλη έχουμε τη συνέχιση μιας πολιτικής δυναμικής ανάπτυξης της Δ.Ε.Η., που χωρίς να βάλει ούτε ένα ευρώ ο Έλληνας φορολογούμενος, θα βάλει στα ταμεία της χρήματα. Πρώτα απ’ όλα, το Δημόσιο κρατάει ισχυρή μειοψηφία, θα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος, άρα θα μπορεί να επηρεάζει στρατηγικές αποφάσεις.
Και δεύτερον, με το 34% που θα διατηρήσει, θα έχει μεγαλύτερη περιουσία σε μια δυνατότερη Δ.Ε.Η. απ’ ό,τι είχε με το προηγούμενο ποσοστό. Αν αντί της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, η Δ.Ε.Η. προχωρούσε σε πώληση μετοχών τα χρήματα θα πήγαιναν στους δανειστές για το χρέος, όχι στα ταμεία της Δ.Ε.Η. για επενδύσεις σε Α.Π.Ε., για διείσδυση σε γειτονικές αγορές, για περιορισμό της εξάρτησης από το εξωτερικό και για μια σειρά από έργα.
Για τις ανατιμήσεις στην αγορά
Η καθημερινότητα των πολιτών και η οικονομία των νοικοκυριών βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητές μας και ψηλά στην ατζέντα μας. Σε ό,τι αφορά το κύμα των ανατιμήσεων, προετοιμαζόμαστε σε τρία επίπεδα: Το πρώτο, είναι η συνέχιση μιας πολιτικής που δυναμώνει το εισόδημα, σε όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες, με μέτρα που ήδη έχουμε ανακοινώσει.
Το δεύτερο, έχει να κάνει με έναν αποτελεσματικό μηχανισμό εποπτείας της αγοράς, ώστε να λειτουργήσει όπως πρέπει, δίνοντας επιλογές απέναντι σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και αισχροκέρδεια. Υπάρχουν τα εργαλεία, υπάρχουν οι πολιτικές και οι θεσμοί που εισαγάγαμε στο νομικό μας οπλοστάσιο τα τελευταία δύο χρόνια για να λειτουργήσει η αγορά με τέτοιο τρόπο.
Και το τρίτο είναι οι στοχευμένες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους τομείς όπως η ενέργεια, όπου το 80% των αυξήσεων της Δ.Ε.Η. θα καλυφθεί από το Κράτος, η αύξηση του Επιδόματος Θέρμανσης κατά 20%, καθώς και η πολύ γενναία ενίσχυση του εισοδήματος εκείνων των συμπολιτών μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας με τον διπλασιασμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.