Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»

Για την πυρκαγιά στην Πεντέλη

 

Δεν υπάρχουν ούτε πανηγυρισμοί, ούτε κομπασμοί. Έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο ακόμα κι ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι. Αντιμετωπίσαμε μια φωτιά στην Πεντέλη, σε εξαιρετικά δύσκολες, αντίξοες συνθήκες, μια φωτιά με πυκνή βλάστηση και πυκνή δόμηση, που έτρεχε με 113 χιλιόμετρα την ώρα και μάλιστα μέσα στο βράδυ. Οι συνέπειες θα μπορούσαν να ήταν καταστροφικές. Ο κρατικός μηχανισμός αντέδρασε. Στο κομμάτι του συντονισμού έχουν γίνει μεγάλα βήματα φέτος. Αυτή είναι η πραγματικότητα, δεν το λέμε για να πανηγυρίσουμε, το λέμε για ν’ αποδώσουμε, κατ’ αρχήν, τα εύσημα στους ανθρώπους που ήταν στο πεδίο, που με γενναιότητα και αυταπάρνηση έκαναν τη δουλειά τους. Δεν μπορούμε ν’ αποφύγουμε τις πυρκαγιές, οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε καλύτερα.

Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί κανένας να αποκλείσει το ενδεχόμενο εμπρησμού. Έχει αποκλειστεί το να μπήκε η φωτιά στο σημείο από κάποιο βραχυκύκλωμα ή κεραυνούς. Σίγουρα δεν μπορεί ν’ αποκλειστεί το ενδεχόμενο της εγκληματικής ενέργειας. Οι αρμόδιες Αρχές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας κάνουν αυτά που πρέπει να κάνουν και θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους.  Σε ό,τι αφορά στις αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης.  Βλέπουμε τι γίνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Βλέπουμε τι γίνεται στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στη Γαλλία. Υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους, δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένα. Τα ερωτήματα είναι συγκεκριμένα:

Κάναμε καλά στη φωτιά της Πεντέλης, που βγάλαμε την ειδοποίηση με το 112 και κινητοποιήθηκαν για να εκκενώσουν πάνω από 90.000 άνθρωποι; Ήταν επαρκείς 450 πυροσβέστες που ήταν συνεχώς στο πεδίο με τα οχήματα και δυνάμεις από όλη την Ελλάδα; Ήταν γρήγορος ο ρυθμός αντίδρασης από τα εναέρια μέσα που επιχειρούσαν συνεχώς υπό αντίξοες συνθήκες; Θα έπρεπε να γίνει κάτι άλλο προς την κατεύθυνση αυτή;

Οι αστυνομικοί ήταν με πολύ μεγάλη παρουσία στην πυρκαγιά, βοήθησαν καταλυτικά στις εκκενώσεις, 622 άτομα της ΕΛ.Α.Σ βοήθησαν καταλυτικά στο να γίνουν οι εκκενώσεις, όπως έπρεπε. Σε ό,τι αφορά στο πεδίο 480 πυροσβέστες, οχήματα, εναέρια μέσα ήταν από την πρώτη στιγμή εκεί. Έχουν διατεθεί και έχουν αξιοποιηθεί 72 εκατ. ευρώ φέτος για καθαρισμούς από καμένα, για διάνοιξη οδών στα δάση, για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Κάνουμε κόπο, πασχίζουμε να μη βάλουμε στην πολιτική αντιπαράθεση και τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών, διότι σημασία έχει να κάνουμε τη δουλειά μας, χωρίς πανηγύρια και κομπασμούς. Όμως, είναι στα όρια της πρόκλησης να μιλάνε, σε ό,τι έχει να κάνει με φυσικές καταστροφές και καμένα, για ενσυναίσθηση, ο κ. Τσίπρας και η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Δεν θέλω να προσθέσω τίποτα παραπάνω. Είναι  τόσο αυτονόητα τα συμπεράσματα και οι συνειρμοί και οι μνήμες, που δεν χρειάζεται κανείς να πει πολλά παραπάνω.

Για την πρόταση της Κομισιόν για «ψαλίδι» 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου

Θεωρούμε ότι αυτή είναι μια πρόταση που δεν μπορεί να δώσει καμιά λύση. Δεν μπορεί να βοηθήσει κανέναν. Πολύ περισσότερο θα μεταφέρει το πρόβλημα και θα το κάνει ακόμη πιο έντονο σε όλες τις χώρες. Εμείς, όπως είναι γνωστό, το μεγαλύτερο ποσοστό του φυσικού αερίου που εισάγουμε, το αξιοποιούμε για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Είναι σαφές, το έχουμε πει πολλές φορές: Άλλος είναι ο δρόμος που πρέπει να κοιτάξει η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα ενεργειακά ζητήματα, που απορρέουν από τον συνεχιζόμενο πόλεμο, από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Εμείς έχουμε από πολύ νωρίς υποβάλει τις δικές μας προτάσεις και στα δύο σκέλη της ενεργειακής κρίσης. Είναι το πλαφόν. Είναι η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν χρήματα από τα αδιάθετα κονδύλια, κυρίως από κομμάτι των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης για να υπάρξουν χρηματοδοτικά εργαλεία στις χώρες, προκειμένου να ενισχύσουν τους πολίτες και τους καταναλωτές. Τα έχει πει ο Πρωθυπουργός και  στη Σύνοδο Κορυφής, τα έχει κουβεντιάσει και στη Σύνοδο των ηγετών του Νότου. Εμείς συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις προτάσεις αυτές και πιστεύουμε ότι και ως προς τον πυλώνα της τιμής, αλλά και σε ό,τι αφορά στον πυλώνα της προμήθειας, δηλαδή, με τις κοινές παραγγελίες, με τις συμφωνίες αποθήκευσης, μπορούν να δώσουν διέξοδο.

Για το ενδεχόμενο προγραμματισμένων διακοπών ρεύματος  

Τέτοιο ενδεχόμενο αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Παρακολουθούμε τα πάντα και είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια. Μην πάμε στο άλλο άκρο. Απέχουμε από κει. Δεν είμαστε καν κοντά εκεί. Διότι η χώρα, κατ’ αρχήν, τροφοδοτείται με φυσικό αέριο από άλλο αγωγό. Βεβαίως, οφείλει κανείς να παρακολουθεί, όχι αδιάφορα, αυτή τη συζήτηση περί ενδεχόμενης καθολικής διακοπής στις ροές του φυσικού αερίου και να προετοιμάζεται. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, όμως, έχουμε επεξεργαστεί μια σειρά από σενάρια, που μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε σε αυτού του είδους τις δραματικές κινήσεις.

Είμαστε σε πολύ πλεονεκτικότερη θέση από άλλες χώρες της Ευρώπης για μια σειρά λόγους  που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που προμηθευόμαστε αέριο, μέχρι και το γεγονός ότι εμείς έχουμε τη δυνατότητα αποθήκευσης και LNG. Η Επιτροπή Κρίσεων που έχει συγκροτηθεί, εδώ και πολύ καιρό, στο Υπουργείο Ενέργειας αξιολογεί συνεχώς τα δεδομένα. Επεξεργαζόμαστε σενάρια. Δρούμε προς την κατεύθυνση αυτών των σεναρίων σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια και την επάρκεια της εφοδιαστικής αλυσίδας και παρακολουθούμε τα δεδομένα συνεχώς.

Για την τουρκική προκλητικότητα

Η απάντηση της ελληνικής πλευράς είναι η πολύ συστηματική δουλειά που έχει γίνει το προηγούμενο διάστημα και που βλέπουμε ότι έχει αποδώσει καρπούς. Η Τουρκία είναι μια δύναμη που προκαλεί προβλήματα στην περιοχή. Η Τουρκία έχει έναν σαφή αναθεωρητικό προσανατολισμό. Προσπαθεί να φτιάξει δικές της κατασκευές, οι οποίες είναι εντελώς μακριά από το Διεθνές Δίκαιο και από τις Συνθήκες. Είναι σαφές ότι αυτά δεν μπορούν να δημιουργήσουν κανένα θετικό περιβάλλον ανταπόκρισης, πολύ περισσότερο αποδοχής, στις τουρκικές θέσεις. Η ελληνική διπλωματία ψύχραιμα, τεκμηριωμένα, πολλές φορές προβάλλοντας τα ίδια τα τεκμήρια της τουρκικής πλευράς, τους χάρτες τους περιβόητους, αναδεικνύει πόσο πολύ έξω από την τροχιά του Διεθνούς Δικαίου και πόσο μακριά από αυτό που όλος ο κόσμος βρίσκεται, δηλαδή την καταδίκη του αναθεωρητισμού, είναι η Τουρκία.

Οι θέσεις μας αυτές αποδίδουν. Είναι γνωστές και οι αποφάσεις του Κογκρέσου και οι προβληματισμοί του συνόλου της πολιτικής ζωής στη Δύση, σε ό,τι αφορά στη δυνατότητα εξοπλισμού της Τουρκίας. Όλα αυτά είναι πολύ φυσιολογικό να δημιουργούν έναν εκνευρισμό στην τουρκική πλευρά και να έχουμε συνεχώς νέες προκλήσεις και νέες ρητορικές. Η χώρα μας ψύχραιμα, αποφασιστικά, συνεχίζει με έναν πολύ σώφρονα και συνετό τρόπο την ενίσχυση της δικής μας αποτρεπτικής δύναμης. Ο Υπουργός Άμυνας βρίσκεται στις Η.Π.Α., προχωρούν οι συζητήσεις για τα F-35. Όλο το προηγούμενο διάστημα είναι γνωστό πόσο έχουμε ενισχύσει την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας. Παράλληλα, διπλωματικά καθιστούμε σε όλους σαφές και γνωστό τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή μας.

Πάντοτε υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας. Το έδειξε και η πρόσφατη εμπειρία στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Αλλιώς είναι η συμπεριφορά της Τουρκίας στα διεθνή fora, αλλιώς είναι ανάμεσα στους ηγέτες του κόσμου, εκεί που μιλάει περισσότερο η λογική, μιλάει το Διεθνές Δίκαιο. Δεν μπορεί ο καθένας εύκολα να λέει ό,τι του περνά από το μυαλό και να προσπαθεί να φτιάξει μια κατασκευή δική του. Αλλιώς είναι όταν απευθύνονται στο εσωτερικό τους ακροατήριο. Προφανώς, οφείλουμε να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση, να παρατηρούμε πολύ προσεκτικά, να μην υποτιμούμε καμία πρόκληση ή έξαρση μιας προκλητικής δραστηριότητας είτε αυτή αφορά το πεδίο, είτε αφορά  τη ρητορική έκφραση. Με νηφαλιότητα, με ψυχραιμία, με τους συμμάχους στο πλευρό μας, με το Δίκαιο με το μέρος μας, με την αποτρεπτική μας ικανότητα τέτοια ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στην οποιαδήποτε πρόκληση, είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τα πάντα.

Είμαστε πάντοτε σε θέση  να αντιδράσουμε με τρόπο ψύχραιμο, ουσιαστικό, αποτελεσματικό. Τα εθνικά μας δίκαια, η κυριαρχία μας είναι απολύτως κατοχυρωμένη και απολύτως προστατευμένη. Η χώρα μας θέλει να συνεχίσουμε σε ήρεμα νερά. Προφανώς και δεν αφήνουμε τίποτα να πέσει κάτω. Προφανώς και δεν αφήνουμε καμία πρόκληση αναπάντητη.

Πάντοτε επεξεργαζόμαστε διάφορα σενάρια που απορρέουν από αυτά που λένε οι Τούρκοι, από τις απειλές, από αυτά που κατά καιρούς διατυπώνουν στον δημόσιο διάλογο. Αυτό που παρακολουθούμε, μέχρι στιγμής, είναι τα πράγματα να εξελίσσονται ομαλά. Ελπίζουμε προς αυτήν την κατεύθυνση να συνεχίσουν. Η χώρα μας θέλει τη σταθερότητα, θέλει την ασφάλεια και την ειρήνη. Νομίζω ότι αυτό θέλουν και οι δύο λαοί, κυρίως σε μια περίοδο που και εμείς και εκείνοι προσδοκούν ομαλότητα για να έχουμε και άλλα οφέλη παράπλευρα από την οικονομική δραστηριότητα του τουρισμού. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είμαστε εδώ για να ανταποκριθούμε σε οτιδήποτε συμβεί.

Έχουμε κάνει Συμφωνίες με τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου. Έχουμε κάνει Συμφωνίες αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής με τη Γαλλία. Έχουμε επεκτείνει την επικράτεια της χώρας με τις Συμφωνίες που υπογράψαμε με την Ιταλία και με την Αίγυπτο. Έχουμε ενισχύσει την αποτρεπτική δύναμη της χώρας με τα RAFALE, με τις φρεγάτες. Έχουμε μπει στη διαδικασία για τα F-35. Έχουμε εμβαθύνει τη συνεργασία με τις Η.Π.Α., σε ό,τι αφορά στις βάσεις και κυρίως της στρατηγικής σημασίας βάση στην Αλεξανδρούπολη.  Και όλο αυτό έρχεται να συμπληρωθεί από ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο σε επίπεδο κοινωνίας και πολιτικών δυνάμεων, σε ό,τι αφορά στα αυτονόητα. Δεν παρασυρόμαστε σε μια ρητορική, δεν απαντάμε στο παραλήρημα. Δεν αφήνουμε, όμως, και τίποτα να πέσει κάτω. Τεκμηριωμένα αντιμετωπίζουμε όλες τις προκλήσεις παντού.

Προηγούμενο άρθροΕνημέρωση-Πρόγραμμα διενέργειας rapid tests στη Νάουσα
Επόμενο άρθροΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Θεσμική Συνάντηση με τη Γερμανική Πρεσβεία