Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ
και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου,
στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega» και τους δημοσιογράφους,
Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη
Για τις προκλήσεις της τουρκικής πλευράς, τους εξωφρενικούς ισχυρισμούς και την ενδεχόμενη συνάντηση με τον Erdoğan
Κανείς δεν αποκλείει τίποτα, μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποιες ενδείξεις προς την κατεύθυνση αυτή. Η ατζέντα της πρώτης ημέρας στη Σύνοδο περιλαμβάνει θέματα ευρύτερου γεωπολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος. Ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή θα θέσει -όπως το κάνει πάντοτε στο πλαίσιο της γεωπολιτικής συζήτησης στους Ευρωπαίους ομολόγους του- το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας. Κάθε φορά λέμε «έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους» και κάθε φορά μας διαψεύδουν. Ο κ. Bahçeli είναι εταίρος του κ. Erdoğan και χθες αμφισβήτησε την κυριαρχία όλων των νησιών του Αιγαίου, ανιστόρητα, ανυπόστατα, εντείνοντας αυτή τη ρητορική έξαρση προκλητικότητας.
Ο κ. Erdoğan ήταν αυτός που είχε δυναμιτίσει τη σχέση μεταξύ των δύο ηγετών, ο κ. Erdoğan ήταν που είχε πει «Μητσοτάκης γιοκ», ο κ. Erdoğan ήταν αυτός που είχε καλέσει τους Έλληνες πολίτες να καταψηφίσουν τον Μητσοτάκη. Όλη αυτή η προσπάθεια δεν έχει καμία ανταπόκριση, πουθενά, στη διεθνή κοινότητα. Η τελευταία, η πιο πρόσφατη, απόπειρα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, με την ενεργοποίηση του παράνομου, έκνομου Συμφώνου που είχε υπογράψει η Τουρκία με τη Λιβύη, έχει συναντήσει την αποδοκιμασία της παγκόσμιας κοινότητας. Από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, μέχρι την Αντιπολίτευση της Λιβύης και από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το State Department χθες, το μόνο που εισπράττουν οι Τούρκοι είναι αποδοκιμασίες και συστάσεις ισχυρές να σταματήσουν αυτόν τον αναθεωρητισμό και την τακτική.
Προφανώς, εάν ο κ. Erdoğan ζητήσει μία συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, είναι σαφές ότι εκεί θα κληθεί να εξηγήσει, τι είναι όλα αυτά τα παράλογα, εξωφρενικά, εντελώς ανιστόρητα και ανυπόστατα. Η συζήτηση, σε ό,τι αφορά τη δική μας πλευρά, πάντοτε έχει σταθερές και κόκκινες γραμμές: Το Διεθνές Δίκαιο, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, η εθνική μας κυριαρχία, ο σεβασμός των Συνθηκών, το πολιτικό και νομικό κεκτημένο του κόσμου, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι το περιβάλλον, μέσα στο οποίο η Ελλάδα πάντοτε συζητά με την απέναντι πλευρά, αναζητώντας τομείς που θα μπορούσαμε να έχουμε κοινές δράσεις, για να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις που αφορούν και τους δύο λαούς.
Αν διατυπωθεί αίτημα, θα το αξιολογήσουμε και θα ανταποκριθούμε θετικά. Δεν είμαστε εμείς επισπεύδοντες, αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο ηγέτης μιας χώρας με αυτοπεποίθηση, μιας χώρας που συστηματικά έχει αναπτύξει μια στρατηγική τα τελευταία τρία χρόνια σε δύο άξονες: Και στο διπλωματικό, αλλά και στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας. Εμείς δεν μπορούμε να καθορίσουμε τι θα κάνει και πώς θα κινείται η Τουρκία. Μπορούμε να ερμηνεύουμε τους λόγους για τους οποίους το κάνει από την εσωτερική τους κατάσταση, τις οικονομικές τους δυσκολίες, τις εκλογές που έχουν ή την παραδοσιακή τους στρατηγική να προσπαθούν να δημιουργούν θέματα και να κατασκευάζουν μια πραγματικότητα στα μέτρα τους. Το στοίχημα μιας υπεύθυνης ηγεσίας -και αυτό είναι που έχει καταφέρει η Κυβέρνηση τα τρία τελευταία χρόνια- είναι να διαβάσει σωστά τη μεγάλη εικόνα. Αυτό κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το 2019. Τόνωσε τη διεθνή θέση της χώρας που είχε υποβαθμιστεί και από τη χρεοκοπία, αλλά και από την αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική της προηγούμενης περιόδου. Ενίσχυσε τις Ένοπλες Δυνάμεις, την αποτρεπτική τους ικανότητα στο πεδίο για να μη μπορεί κανείς να μας πανικοβάλλει ή να μας εγκλωβίσει σε αδιέξοδα της τελευταίας στιγμής.
Το Διεθνές Δίκαιο, οι Συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα μας και η αποτρεπτική ικανότητα που έχουμε, αποτελούν επαρκείς εγγυήσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε πρόκλησης. Η χώρα δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψει να αμφισβητηθεί η διεθνής νομιμότητα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Πάντοτε, και στο διπλωματικό επίπεδο, καταβάλλουμε όλες εκείνες τις προσπάθειες, έτσι ώστε η οποιαδήποτε αποτρεπτική διάσταση να περιοριστεί εκεί, αλλά έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν ότι και στο πεδίο, όταν έχουμε προκληθεί, έχουμε απαντήσει αποτελεσματικά.
Οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση. Δεν μπορούμε να είμαστε ούτε πολιτικά, ούτε ιστορικά αφελείς. Δεν μπορούμε να προσπερνάμε ελαφρά τη καρδία αυτή την παρατεταμένη προκλητικότητα από την πλευρά της Τουρκίας. Από την άλλη πλευρά παραμένουμε ψύχραιμοι, δεν έχουμε λόγους ούτε να πανικοβαλλόμαστε, ούτε να τρομοκρατούμαστε, ακριβώς γιατί έχουμε επαρκή πολιτική ισχύ και επαρκέστατη αποτρεπτική ικανότητα, έτσι ώστε αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση. Οτιδήποτε είναι απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο και θίγει την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν είναι αποδεκτό και δεν θα είναι επιτρεπτό. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Αφορά τους Συμμάχους μας, τους εταίρους μας, τη διεθνή κοινότητα, την παγκόσμια πολιτική σκηνή και κοινή γνώμη, η οποία δεν θέλει και δεν χρειάζεται, μαζί με τον αναθεωρητισμό του Putin και τον πόλεμο στην Ουκρανία, κι άλλες εστίες έντασης είτε στο Αιγαίο ούτε στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στο σχέδιο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης
Έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα γκρουπ 15 χωρών, που στην ουσία ζητούν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο με δέσμη προτάσεων για το πλαφόν, την κοινή προμήθεια και την αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο. Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση. Η χώρα μας πρωταγωνιστεί, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Ο Έλληνας καταναλωτής πληρώνει τη δεύτερη φθηνότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Το σχέδιό μας υιοθετείται από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Μιλώ για τον τρόπο τιμολόγησης που ανακτά τα υπερέσοδα από τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και τα αποδίδει στους καταναλωτές, για να έχουμε φθηνότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στα σπίτια μας και τις επιχειρήσεις. Όμως, δεν υπάρχει περίπτωση καμιά χώρα από μόνη της να καταφέρει να αντιμετωπίσει, όσο αποτελεσματικά απαιτείται το πρόβλημα. Η Ευρώπη έχει καθυστερήσει. Έχουμε σπαταλήσει πάρα πολύ χρόνο. Σε αντίθεση με την πανδημία που κινηθήκαμε πολύ πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά ως Ευρώπη, εδώ δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει να ανταποκριθούμε στην επιτακτική ανάγκη στήριξης των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως το έκανε και μέχρι σήμερα, θα εξακολουθεί και στην Πράγα και στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής να επιμένει για την ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης.
Υπάρχουν κινήσεις, προτάσεις και προγραμματισμοί προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας, που είναι απολύτως λογικοί, μέσα στο περιβάλλον που ζούμε. Δεν είναι όμως τρομακτικοί, δηλαδή, δεν αλλάζει τίποτε πολύ ουσιαστικό στη ζωή μας, στην καθημερινότητά μας, αν με απλά πράγματα εξοικονομήσουμε ενέργεια. Κυρίως στο επίπεδο του Δημοσίου, του ευρύτερου Δημοσίου και των Δήμων. Δεν μιλάμε για κινήσεις υποχρεωτικές σε ό,τι αφορά στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις.
Δεν θα κοπεί το ρεύμα στα νοικοκυριά. Έχουμε φροντίσει με τρόπους πολύ ουσιαστικούς να διασφαλίσουμε την αποτελεσματικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ήδη, η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει φτάσει σε μια πολύ μεγάλη συμφωνία προμήθειας με τη γαλλική TOTAL, έτσι ώστε να αντισταθμίσουμε ακόμα και οριστική απώλεια τροφοδότησης από το ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου. Έχουμε αναπτύξει μια σειρά από άλλα σενάρια και στην αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας στη Ρεβυθούσα και τη λειτουργία εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με λιγνίτη, που λειτουργούν σήμερα με φυσικό αέριο. Δεν είναι αυτή τη στιγμή ορατό το ακραίο σενάριο του να έχουμε δελτίο στο ρεύμα ή μαζικές διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος ή οτιδήποτε. Σε ό,τι αφορά στο Δημόσιο ήδη υπάρχουν συγκεκριμένες πρόνοιες, κίνητρα επιβράβευσης και συνέπειες, αν αυτά δεν τηρηθούν, για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.
Το επίδομα θέρμανσης θα είναι φέτος αυξημένο και σε ό,τι αφορά το ύψος του ποσού και σε ό,τι αφορά στην περίμετρο. Όλα τα νοικοκυριά έχουν μια οριζόντια υποστήριξη σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια. Όποια καινούργια δυνατότητα υπάρχει, αξιοποιείται για την ενίσχυση τη κοινωνίας. Είμαστε αντιμέτωποι με πολλές δυσκολίες, σε ό,τι αφορά στον οικονομικό βίο των ανθρώπων. Το αντιλαμβανόμαστε, το βλέπουμε. Είμαστε εδώ με τρόπο που να είναι εντός των δημοσιονομικών ορίων και των αντοχών της οικονομίας, πάντοτε δίπλα στην κοινωνία, για να έχει όσο το δυνατόν η εισαγόμενη ακρίβεια μικρότερο «αποτύπωμα» στις ζωές των ανθρώπων.