Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «AΝΤ1»

 

Οι ανατιμήσεις και η ακρίβεια είναι ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα. Οι δυσκολίες που έχουμε στη ζωή μας όλοι, πολύ περισσότερο οι άνθρωποι που έχουν λιγότερες δυνατότητες, είναι μια πραγματικότητα αντικειμενική που δεν έχει τις ρίζες της εδώ, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

Είναι ένα πρόβλημα υπαρκτό που δυσκολεύει πάρα πολλούς συμπολίτες μας στην καθημερινότητα, στη ζωή τους. Δύο πράγματα χρειάζονται απέναντι σε αυτό το κοινωνικό πρόβλημα. Πρώτον, να τοποθετείσαι με ειλικρίνεια και να λες την αλήθεια. Ούτε να εξωραΐζεις, ούτε να τραγικοποιείς. Και, δεύτερον, ως υπεύθυνη Κυβέρνηση, να δρα και με την πολιτική της να παράγει αποτελέσματα, που να στηρίζουν τον κόσμο, προσπαθώντας να μετριάσει τις επιπτώσεις της ακρίβειας. Και από την άλλη θα πρέπει να διασφαλίζει μια ισορροπημένη και ασφαλή πορεία για τη χώρα σε ένα διεθνές περιβάλλον που  είναι ασταθές και δύσκολο.

Ο πολίτης θέλει από μια Κυβέρνηση να είναι δίπλα του και να δημιουργεί συνεχώς συνθήκες προκοπής και ευημερίας για όλους, πολύ περισσότερο στις δύσκολες στιγμές, όταν πιέζεται. Η  Κυβέρνηση στάθηκε δίπλα του, δεν έκατσε με σταυρωμένα τα χέρια, ούτε υποτίμησε, όπως λένε ορισμένοι, τις ανατιμήσεις και την παγκόσμια έκρηξη πληθωρισμού, που ακολούθησε την πανδημία. Από το Σεπτέμβριο μέχρι τώρα έχουμε διαθέσει για τη στήριξη των καταναλωτών στην ενέργεια πάνω από 1,8 δισ. ευρώ. Δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη που να έχει διαθέσει τόσο τεράστια ποσά για να στηρίξει την κοινωνία.

Σε όλους τους λογαριασμούς οι πολίτες βλέπουν το ποσοστό της έκπτωσης, ανάλογα με την κατανάλωση που έχει. Δεν μηδενίζονται οι αυξήσεις. Αυτό που λέμε με ειλικρίνεια από την αρχή είναι ότι οι αυξήσεις αυτές θα ήταν πολύ μεγαλύτερες, αν δεν είχαν διατεθεί κοντά στα 2 δισ. από το Σεπτέμβριο μέχρι τώρα. Διατίθενται  350 εκατ. μόνο το Φεβρουάριο και θα επεκταθούν και αργότερα, όχι μόνο για τους καταναλωτές, αλλά και για επιχειρήσεις και για αγρότες. Για τους συμπολίτες μας που είναι πιο αδύναμοι οικονομικά υπάρχει το κοινωνικό τιμολόγιο, όπου η έκπτωση εκεί είναι ακόμη μεγαλύτερη. Επίσης, υπήρξαν πολύ συγκεκριμένες και στοχευμένες οικονομικές ενισχύσεις με το διπλασιασμό του επιδόματος αλληλεγγύης το Δεκέμβριο και με χρήματα που δόθηκαν σε ειδικές κατηγορίες, και στους χαμηλοσυνταξιούχους. Έχουμε ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Δοκιμάζονται οι αντοχές όλων και της ελληνικής κοινωνίας. Πώς αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα; Με μια πολιτική που έρχεται από την αρχή της θητείας  μας, που δυναμώνει το εισόδημα, που αφαιρεί βάρη, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να έχουν αυξημένο εισόδημα, που δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα

Η εξίσωση είναι δύσκολη. Υπάρχει, από τη μία, η άποψη που λέει ότι τώρα, που είναι δύσκολη η κατάσταση, να υπάρξει μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Ο αντίλογος που έρχεται λέει ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα αποτελεί ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι των εσόδων του Προϋπολογισμού. Θα λείψει και θα πρέπει από κάπου να βρεις να το αναπληρώσεις. Διότι είναι τα χρήματα που στηρίζουν το κοινωνικό κράτος. Είναι τα χρήματα για να έχουμε εκπαιδευτικούς,  αστυνομικούς, νοσηλευτές. Και, επίσης, είναι ένας πόρος ο οποίος, επί της ουσίας, θα έρθει να επιδοτήσει ένα προϊόν εισαγόμενο. Και το τελευταίο, ξέρουμε πολύ καλά πως ότι ό,τι φεύγει από τη φορολογία στη χώρα, δύσκολα επανέρχεται και δύσκολα και η κοινωνία το αποδέχεται μετά.

Στοχευμένη στήριξη σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη

Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον αγριεύει για όλους. Η Αμερική έχει πληθωρισμό 7,5-8%. Η Ελλάδα στη φάση που βρίσκεται, παρά την πολύ  θετική εικόνα της δυναμικής ανάπτυξης και των επενδύσεων που δημιουργούν θέσεις απασχόλησης, οφείλει να διατηρήσει την αξιοπιστία της, χωρίς να καταθέτει τα όπλα ή να κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια και να μη στηρίζει αυτούς που έχουν ανάγκη. Εκεί, το επόμενο διάστημα, θα στραφεί η προσοχή μας. Πέρα από τη συνέχιση στήριξης σε ό,τι αφορά την ενέργεια, έχουμε πλήρη συναίσθηση και γνώση ότι υπάρχουν κοινωνικά στρώματα που πιέζονται και θα πιέζονται πολύ περισσότερο, όσο κρατούν οι ανατιμήσεις. Στοχευμένα, η Κυβέρνηση θα παράσχει υποστήριξη εκεί που πρέπει χωρίς να κινδυνεύσουμε να ρίξουμε τη χώρα στα βράχια.

Αν δεν διερράγη ο παραγωγικός ιστός και αν δεν διασαλεύτηκε η σταθερότητα της χώρας είναι γιατί η Κυβέρνηση βρήκε και κατάφερε και διέθεσε 43 δισ. ευρώ για ανέργους, για εργαζόμενους, για επιχειρηματίες, για αγρότες, σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη. Όταν η χώρα θα κλείσει με ρυθμό ανάπτυξης το 2021 κοντά στο 8%, αυτό δημιουργεί περισσότερο πλούτο. Ο περισσότερος πλούτος δημιουργεί θέσεις εργασίας, παραπάνω εισόδημα, έσοδα, καταθέσεις. Δεν χρειάζεται να ψάχνουμε να βρίσκουμε κάποια σκιά πίσω από ευχάριστα γεγονότα. Δεν λέω ότι λύθηκαν τα οικονομικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Θα πω, όμως, ότι ήταν μια κίνηση πρωτόγνωρη για να στηρίξουμε τα εισοδήματα, τα λαϊκά στρώματα, το σύνολο της οικονομίας. Ένα ποσοστό της επιστρεπτέας προκαταβολής με διάφορους τρόπους στην ουσία έχει καταστεί μη επιστρεπτέα. Θα είναι σίγουρα για αυτούς  που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Για τον κατώτατο μισθό 

Την 1η Μαΐου θα έχουμε τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού. Θα είναι μια αύξηση γενναιόδωρη. Δεν μπορεί -όπως ξέρετε-  να έρθει νωρίτερα. Στο ενδιάμεσο διάστημα η Κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική στήριξης, σε ό,τι αφορά την ενέργεια. Θα εξετάσει και θα σταθμίσει, ανάλογα με τα δεδομένα και τις δυνατότητες, για επιπλέον πολιτικές, στοχευμένης, ενδεχομένως, στήριξης. Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση και παρακολουθεί πάρα πολύ στενά καθημερινά το φαινόμενο των ανατιμήσεων. Έχουμε εστιάσει στην αντιμετώπιση των ανατιμήσεων σε ό,τι αφορά την ενέργεια. Έχουμε την επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ, που θα ενισχύσει το εισόδημα των πολιτών. Εδώ είμαστε να δούμε, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχουμε, να προχωρήσουμε σε στοχευμένες παρεμβάσεις, για εκείνους τους ανθρώπους που τα φέρνουν πιο δύσκολα.

Για τους αγρότες

Έχουμε το παγκόσμιο φαινόμενο των πληθωριστικών πιέσεων. Εδράζονται κυρίως στις ανατιμήσεις στην ενέργεια. Όταν ανεβαίνει το ρεύμα, όταν ανεβαίνει το φυσικό αέριο, όταν ανεβαίνει το πετρέλαιο, αυτό αποτελεί, δυστυχώς, πολύ κακή αφετηρία για ένα ντόμινο ανατιμήσεων παντού.

Από την άλλη, οι Έλληνες παραγωγοί, είχαν ένα επίπεδο τιμών που ήταν από τα καλύτερα σε μια σειρά από προϊόντα. Και τώρα είναι. Στο λάδι, στις ελιές, στο βαμβάκι, στο γάλα, σε μια σειρά από αγροτικά προϊόντα, οι τιμές που πήραν οι Έλληνες παραγωγοί ήταν οι καλύτερες της τελευταίας τριετίας-τετραετίας. Και αυτό συνέβη για έναν συνδυασμό λόγων, ανάμεσα στους οποίους και οι πολύ καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί έλεγχοι, που περιόρισαν τη νοθεία,  περιόρισαν τις ελληνοποιήσεις, καθάρισαν την αγορά  από διάφορους περίεργους και έδωσαν τη δυνατότητα στον παραγωγό, στον κτηνοτρόφο, να απολαύσει μεγαλύτερα επίπεδα τιμών. Προφανώς, δεν του δημιουργούν την άνεση που θα του δημιουργούσαν, αν δεν είχε αυξηθεί το κόστος παραγωγής με τις ανατιμήσεις  που έχουμε τώρα.  Ήταν μια εξέλιξη υγιής, που δείχνει ότι βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση και από την άποψη των θεσμικών παρεμβάσεων και του ελεγκτικού μηχανισμού και από την άποψη διάρθρωσης του πρωτογενούς τομέα και της αγροτικής παραγωγής.

Για την Ουκρανία

Παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά τις εξελίξεις και με την ιδιότητά μας ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με τα ανοιχτά κανάλια ενημέρωσης-επικοινωνίας που υπάρχουν με τη Ρωσία. Το ενδιαφέρον μας είναι σε όλους τους τομείς. Πρώτα απ’ όλα, ελπίζουμε στη λογική διευθέτησης της κρίσης. Από εκεί και ύστερα, σε όλα τα σημεία πιο ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, είτε αυτά έχουν  να κάνουν με την ασφάλεια των ανθρώπων μας στην περιοχή, είτε με την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας, η Ελληνική Κυβέρνηση εξετάζει όλα τα πιθανά ενδεχόμενα. Επεξεργάζεται τα σενάρια και θα λάβει τα μέτρα της, έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει η ασφάλεια εφοδιασμού ενέργειας στη χώρα.

Προηγούμενο άρθροΤο Διοικητικό Συμβούλιο της Πρωτοβουλίας για το Παιδί καλεί τα μέλη του σε επαναληπτική τακτική Γενική Συνέλευση
Επόμενο άρθροΔ.Ε.Υ.Α  Αλεξάνδρειας: Διακοπή Νερού