Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον «ΑΝΤ1» και στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, «Καλημέρα Ελλάδα»
Για το πόρισμα της Ρ.Α.Ε.
Η Ρ.Α.Ε. δεν είναι μονοπρόσωπη αρχή. Όλα τα μέλη της έχουν βαθιά γνώση για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αγορά ενέργειας και με βάση μια πολύ τεκμηριωμένη μέθοδο στο πόρισμά τους καταλήγουν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Τι λέει το πόρισμα; Ότι υπάρχει ένα ποσό το οποίο είναι της τάξεως των 590 εκατομμυρίων, που προκύπτει μετά την αφαίρεση των εκπτώσεων που προσδιορίζονται ως επιπλέον έσοδα. Από το ποσό αυτό πρέπει να αφαιρεθούν και κάποια ακόμα έσοδα, που αφορούν τις παροχές των παραγωγών ενέργειας με τα σταθερά τιμολόγια στους πελάτες τους, πάνω στο οποίο η Κυβέρνηση θα επιβάλλει έκτακτο τέλος με 90%, όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός. Είναι το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη. Θα έρθει αυτό το νέο ποσό που θα ενισχύσει χρηματοδοτικά τα όσα ανακοινώσαμε για να ενισχύσουμε τους πολίτες απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις το προηγούμενο διάστημα. Αυτή είναι η πραγματικότητα, βασιζόμενη σε αριθμούς, σε πραγματικά δεδομένα, σε συγκεκριμένη μεθοδολογία που δεν αντέχει σε καμία αμφισβήτηση. Οι ισχυρισμοί που προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα όσα ανεύθυνα και ατεκμηρίωτα διακινούσε η Αξιωματική Αντιπολίτευση το προηγούμενο διάστημα για 1,4 δισ., για 1,5 δισ., για 1,8 δισ. -παίζοντας και σε αυτό το ζήτημα την κολοκυθιά με διάφορα ποσά- θέλουν να πλήξουν την αξιοπιστία όχι μόνο ενός ανθρώπου, αλλά του συνόλου της ανεξάρτητης Αρχής.
Για τις ανατιμήσεις στην αγορά
Βρισκόμαστε στη μέγγενη της πιο εκρηκτικής συγκυρίας τα τελευταία 50 χρόνια. Μια ματιά να ρίξει κανείς στον κόσμο γύρω του, στον πόλεμο που έχουμε, στις εκτιμήσεις όλων των μεγάλων οργανισμών παγκοσμίως για το πώς είναι τα πράγματα, αντιλαμβάνεται το πόσο δύσκολη, πόσο σύνθετη, πόσο πρωτόγνωρη είναι η κατάσταση που βιώνουμε. Αυτή είναι η πραγματικότητα παντού, κυρίως στην ηλεκτρική ενέργεια. Απέναντι σε αυτό, η Κυβέρνηση ήρθε με μια επιπλέον αποφασιστική παρέμβαση, να δώσει μία δραστική μείωση στις αυξήσεις για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Παραμένουν οι δυσκολίες και σε άλλους τομείς του οικονομικού μας βίου και σε ό,τι αφορά στην αγορά καταναλωτικών αγαθών και σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο και τη βενζίνη. Απέναντι σε όλα αυτά, με έναν τρόπο σώφρονα, με συνεχή στήριξη, βρισκόμαστε στο πλευρό της κοινωνίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα 200 ευρώ που δόθηκαν στους ευάλωτους συμπολίτες μας το προηγούμενο διάστημα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την αύξηση του κατώτατου μισθού, που σημαίνει έναν επιπλέον μισθό για τους ανθρώπους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένα για οκτώ στους δέκα συμπολίτες μας. Αυτό είναι μια ουσιαστική ενίσχυση του εισοδήματος για τους Έλληνες πολίτες. Είναι ένας ακόμη κρίκος στην προσπάθεια θωράκισής τους απέναντι στις ανατιμήσεις που, όντως, δυσκολεύουν τη ζωή όλων μας.
Για τις μειώσεις φόρων
Είναι εύλογη η απορία των πολιτών για το τι μπορεί παραπάνω να γίνει, προκειμένου η κοινωνία να θωρακιστεί καλύτερα απέναντι στην ακρίβεια. Από την άλλη πλευρά, όμως, πρέπει με ειλικρίνεια να πούμε στον κόσμο ότι εδώ τα χρήματα και οι πόροι δεν είναι ατελείωτα. Ο Φ.Π.Α., ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, μια σειρά από τέτοιου είδους φόρους αποτελούν βασικούς πυλώνες των εσόδων του Προϋπολογισμού. Οι περισσότερες από τις πολιτικές στήριξης της κοινωνίας που έγιναν το προηγούμενο διάστημα έχουν μόνιμο χαρακτήρα, όπως η αύξηση του βασικού μισθού, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών συντελεστών. Σκοπός δεν είναι να κάνουμε κάποιες επιπλέον παροχές στερώντας πολύτιμα έσοδα από τον κρατικό Προϋπολογισμό, τα οποία θα αναγκαστούμε να τα πάρουμε πίσω. Σε ένα περιβάλλον, που παγκοσμίως είναι εξαιρετικά δυσμενέστερο σε ό,τι αφορά στην άντληση χρημάτων από τις αγορές. Δεν είναι εύκολο να ζυγίσει κανείς και να πει ότι θα στερήσει τα δημόσια έσοδα από ένα κομμάτι, από το οποίο ο Προϋπολογισμός μας έχει πολύ μεγάλη εξάρτηση.
Υπάρχουν ισχυρές αμφιβολίες αν για το αν η μείωση σε κάποιο φόρο, σε βασικά αγαθά, θα είναι κάτι που θα ωφελήσει αυτόματα τους καταναλωτές ή θα απορροφηθεί στην πορεία της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Η συγκυρία είναι πρωτόγνωρη και δύσκολη και η πραγματικότητα είναι ότι όλοι «βάζουν πλάτη», κυρίως εκείνες οι επιχειρήσεις που έχουν και μια προσωπική σχέση με τους καταναλωτές.
Η τιμή των καυσίμων στη χώρα μας -όχι τώρα, για να είμαστε απολύτως συγκεκριμένοι- τα τελευταία 20 χρόνια είναι επιβαρυμένη με τους φόρους σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Αυτό συμβαίνει διότι, δυστυχώς, στη χώρα η εξάρτηση των εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού από τους έμμεσους φόρους είναι πολύ μεγάλη, μεγαλύτερη από άλλες χώρες. Έρχονται τα έσοδα αυτά και χρηματοδοτούν μια σειρά κοινωνικών πολιτικών και λειτουργίας του Κράτους.
Μέχρι πριν από 2-3 ημέρες λέγαμε ότι ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Ερχόταν ο φάκελος με το λογαριασμό στο σπίτι και οι πολίτες τον αντιμετώπιζαν με τρόμο και κυρίως εκείνο το κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που είχε παραπάνω καταναλώσεις. Γιατί αυτοί που είχαν μέχρι 300 κιλοβατώρες κατανάλωση είχαν δει πολύ σημαντική στήριξη το προηγούμενο διάστημα.
Έρχεται η Κυβέρνηση με αυτή την αποφασιστική της παρέμβαση θα απορροφήσει το 70 με 90% σε ό,τι αφορά στο ηλεκτρικό.
Μέριμνα της Κυβέρνησης είναι να αξιοποιεί όλον τον ωφέλιμο δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει, για να στέκεται στο πλευρό της κάθε κοινωνικής ομάδας. Δεν είναι εύκολη η κατάσταση. Παρ’ όλα αυτά προσπαθούμε να βρούμε νέες δυνατότητες, για να είμαστε δίπλα στον κάθε πολίτη σε όλα.
Για την αμυντική Συμφωνία Ελλάδας-Η.Π.Α.
Η Ελλάδα έχει συνδράμει, κατ’ αρχήν σε ανθρωπιστική βοήθεια και δεύτερον σε αμυντικό εξοπλισμό την Ουκρανία, με βάση τη Συμφωνία και τη συζήτηση που έγινε μεταξύ του Πρωθυπουργού και του κ. Ζελένσκι, σ’ εκείνη την πρώτη τους επαφή, πριν από δυόμισι – τρεις μήνες, στην αρχή της ρωσικής εισβολής, και η οποία τελούσε και υπό την έγκριση του ΚΥΣΕΑ.
Σε ό,τι αφορά τα F-16 προς το παρόν παρακολουθούμε κάποια δημοσιεύματα. Υπήρχε μια ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών χθες, η οποία δεν σχολίαζε δημόσια τίποτα απ’ όλα αυτά. Εκείνο, όμως, που έχει σημασία ενόψει και της σημερινής συζήτησης, αλλά και του ταξιδιού του Πρωθυπουργού και της ιστορικής του παρουσίας στο Κογκρέσο -μόνο 70 ηγέτες τα τελευταία χρόνια από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν την ευκαιρία αυτή, ν’ απευθυνθούν στο σύνολο του αμερικανικού Κογκρέσου- είναι ότι οι σχέσεις Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο, στο καλύτερο σημείο, τα τελευταία 20-30 χρόνια. Όποιος αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει γεωπολιτικά στον κόσμο, με τις αβεβαιότητες και την αστάθεια που υπάρχει διεθνώς, καταλαβαίνει πόσο σημαντικό είναι αυτό για μία χώρα σαν την Ελλάδα. Είμαστε ένας παράγοντας γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά πολύ ενισχυμένος.