Για την απόδοση ευθυνών
Ζητούμε μια ειλικρινή συγγνώμη από τους ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν. Μια συγγνώμη που δεν είναι προσχηματική. Προσπαθήσαμε από την ώρα που το πρόβλημα είχε φτάσει σε μεγάλες διαστάσεις να απεγκλωβιστούν οι άνθρωποι. Ο κρατικός μηχανισμός συνεχίζει την προσπάθεια να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στο σύνολο των σπιτιών, όσο το δυνατόν ταχύτερα. Κάποια απ’ αυτά εξακολουθούν να είναι χωρίς ρεύμα για αρκετές ώρες.
Προφανώς στο Υπουργικό Συμβούλιο θα γίνει και ο απολογισμός του τι δεν δούλεψε σωστά, του τι δούλεψε ικανοποιητικά και, προφανώς, θα εντοπιστούν όλες οι αρρυθμίες που υπήρχαν, είτε αυτές αφορούσαν ιδιώτες που διαχειρίζονται μεγάλες υποδομές, όπως την «Αττική Οδό» ή για παράδειγμα τα τρένα, γιατί κι εκεί παρατηρήθηκαν προβλήματα, είτε αρρυθμίες του κρατικού μηχανισμού στο σύνολό του, στο επίπεδο των αρμοδιοτήτων του καθενός. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξε πρόβλημα στον συντονισμό. Δεν έχουμε καταφέρει να φτάσουμε στο σημείο συντονισμού που απαιτείται, προκειμένου να ανταποκρίνεται ο μηχανισμός με μεγαλύτερη επάρκεια -γιατί δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν προβλήματα- σε τέτοιου είδους φαινόμενα.
Με νηφαλιότητα και με ειλικρίνεια αυτό που πρέπει θα γίνει στον κατάλληλο χρόνο. Το μείζον αυτήν την ώρα είναι να ολοκληρωθεί η προσπάθεια αποκατάστασης. Καταλαβαίνω ότι, προφανώς, ο κόσμος που ταλαιπωρείται, που είναι αγανακτισμένος που πέρασε αυτές τις 15 ώρες τις πάρα πολύ δύσκολες, εγκλωβισμένος, χωρίς ρεύμα για κάποιους συμπολίτες μας, προφανώς και θέλει συγκεκριμένες απαντήσεις. Η καλύτερη και η πιο ουσιαστική απάντηση είναι να φτάσουμε σε ένα επίπεδο αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού στο σύνολό του τέτοια, έτσι ώστε από φαινόμενα αυτής της σφοδρότητας και της έντασης να έχουμε τα μικρότερα δυνατά προβλήματα. Ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια και θα συνεχίσουμε.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έγιναν λάθη κι ότι δεν ήταν ο συντονισμός που απαιτούνταν από τις συνθήκες και από τη σφοδρότητα του φαινομένου. Δεν θα υπάρξει άνθρωπος στην Κυβέρνηση να ισχυριστεί το αντίθετο. Εμείς δεν θα πούμε ποτέ ότι όσες φορές κι αν ξανακοιτάξουμε τον τρόπο αντίδρασης, δεν θα βρούμε ένα λάθος. Είναι αυτονόητο. Θα αποτελούσε προσβολή απέναντι στην κοινή λογική, αλλά, κυρίως, απέναντι στους ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν. Είχαμε την πρόβλεψη για ένα ισχυρό φαινόμενο. Η πραγματικότητα είναι ότι η σφοδρότητα του φαινομένου, η διάρκειά του και ο χρόνος έλευσής του στο κέντρο της Αθήνας ήταν νωρίτερα από τις προβλέψεις που υπήρχαν. Δεν το λέω ως δικαιολογία. Όταν πήραμε την απόφαση να κλείσουμε τα σχολεία, πολλοί μας «τρολάριζαν», γιατί έβλεπαν την Κυριακή που είχε ήλιο. Αποδείχθηκε ότι αυτή ήταν μια σοφή απόφαση. Εάν είχε εκτιμηθεί ότι θα ήταν αυτής της έκτασης το φαινόμενο προγνωστικά -δεν ρίχνω ευθύνες σε κανέναν, δεν μπορεί κανείς να σου πει ακριβώς ποια θα είναι η σφοδρότητα και πόσο γρήγορο- ενδεχομένως, θα ήταν σώφρων η απόφαση να έχουμε αργία από τη Δευτέρα, όπως είχαμε την Τρίτη.
Είναι σαφές ότι σε αυτήν την κακοκαιρία ο βαθμός της ανταπόκρισης δεν ήταν αυτός που οι πολίτες απαιτούσαν. Οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς και ρεαλιστές. Δεν έχουν φτάσει οι υποδομές της πόλης μας, όπως δεν είναι και το επίπεδο του μηχανισμού που έχουμε στο σύνολό μας ως Κράτος, Αυτοδιοίκηση, Κεντρική Κυβέρνηση, Περιφέρεια, όλοι, στο επίπεδο ανταπόκρισης που θα θέλαμε και δουλεύουμε όλοι προς την κατεύθυνση αυτή. Δεν είναι εύκολο, όμως, να αντιμετωπίζεις τέτοιου είδους φαινόμενα και να μην έχεις αρρυθμίες και ταλαιπωρίες.
Είχαμε το θέμα της κατάρρευσης του συστήματος της «Αττικής Οδού». Είχε εγγυηθεί ο παραχωρησιούχος ότι ο δρόμος θα λειτουργεί. Για κάθε δρόμο υπάρχει υπεύθυνος και αρμοδιότητα. Είτε αυτό αφορά το εθνικό δίκτυο, είτε κεντρικές αρτηρίες, είτε μικρά στενά. Ο κόσμος έχει την απαίτηση να έχει αποτέλεσμα και να ανταποκρίνεται ο κάθε υπεύθυνος σ’ αυτό. Ένα από τα ζητούμενα, λοιπόν, είναι να εξηγήσουμε με σαφήνεια, ο καθένας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, τι δεν δούλεψε καλά και δεν μπόρεσε ν’ ανταποκριθεί. Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε και αντικειμενικές δυσκολίες που δημιουργούνται σε πόλεις που δεν είναι μαθημένες σε τέτοιου είδους καιρικά φαινόμενα, σε ό,τι αφορά τη σφοδρότητα και την ένταση.
Η αναζήτηση ευθυνών με πινγκ-πονγκ, δεν έχει νόημα αυτή την ώρα. Είναι αυτονόητο. Υπάρχει ένας διαχωρισμός αρμοδιοτήτων. Υπήρξαν πράγματα που λειτούργησαν σωστά, υπήρξαν πράγματα που δεν λειτούργησαν σωστά. Για παράδειγμα, τα νοσοκομεία με τις εφημερίες λειτούργησαν, η πρόσβαση ήταν ανοιχτή. Η αποκατάσταση στην ηλεκτροδότηση γίνεται με ρυθμούς πρωτόγνωρους, σε σχέση με άλλες καταστάσεις που ζήσαμε στο παρελθόν, εξαιτίας του ότι υπήρχε μια οργάνωση και μια μέριμνα στον ΔΕΔΔΗΕ από αυτό από πριν.
Προσπαθούμε πολύ τα τελευταία 2,5 χρόνια να διορθώσουμε πράγματα. Άλλες φορές με επιτυχίες, άλλες με αποτυχίες. Ποτέ, σε κανένα φαινόμενο δεν αφήσαμε και δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του. Κοντά στις αδυναμίες, που πρώτοι αναγνωρίζουμε και που δικαιολογημένα τον κόσμο τον εξοργίζουν, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κρατικός μηχανισμός, όχι η Κυβέρνηση, έχει κάνει βήματα και προόδους που επιτρέπουν γρήγορη αποκατάσταση ζημιών, αποζημιώσεις. Άνθρωποι, οι οποίοι από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν κατεστραμμένοι πολύ γρήγορα να μπορούν να ξανασταθούν στα πόδια τους, ενώ έγιναν παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον. Δεν πρέπει να προσπερνάμε τα βήματα που κάνει ο κρατικός μηχανισμός στον τρόπο αντιμετώπισης των συνεπειών των καιρικών φαινομένων και της κλιματικής κρίσης που έχουμε.
Για τις αποζημιώσεις από «Αττική Οδό» και «ΤΡΑΙΝΟΣΕ»
Δεν πρέπει να συνδέεται η αποζημίωση με τον οποιαδήποτε χαρακτηρισμό εξαγοράς της ταλαιπωρίας. Όταν ταλαιπωρείσαι και υπάρχει συγκεκριμένη ευθύνη κάποιου, πρέπει να υπάρχει αποζημίωση. Όπως κερδίζεις πολύ, πρέπει να αποζημιώσεις και όταν έχεις ευθύνη. Αυτό έγινε και με την «Αττική Οδό», αυτό έγινε και με την «ΤΡΑΙΝΟΣΕ». Δεν είναι οι μόνες κινήσεις που έγιναν. Βρίσκονται σε εξέλιξη και κινήσεις της διερεύνησης και άλλων ευθυνών, για να επιβληθούν κυρώσεις με βάση τις συμβάσεις που υπάρχουν. Από εκεί και πέρα, το τι θα κάνει και ο κάθε πολίτης, με τα εργαλεία που του δίνει η συντεταγμένη Πολιτεία, είναι στη διακριτική του ευχέρεια να το κάνει.