Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ
και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου,
στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά FM»
και τον δημοσιογράφο, Παναγιώτη Τζένο
Για το Νομοσχέδιο για την Υγεία
Ο ΣΥΡΙΖΑ γκρινιάζει, μηδενίζει, επειδή αδυνατεί να ερμηνεύσει το σήμερα με τα εργαλεία που πρέπει κανείς να αξιοποιεί για να το ερμηνεύσει και επιμένει σε μια Αντιπολίτευση μηδενιστική, σε ερμηνευτικά σχήματα άλλης εποχής. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό είναι: Ο μηδενισμός και η απαξία κάθε βήματος προόδου που γίνεται. Το νομοσχέδιο για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια δίνει αυξήσεις στους γιατρούς, που το δικαιούνται με το παραπάνω, στους μισθούς τους, στα επιδόματά τους, στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, στους αναισθησιολόγους, στους γιατρούς που καθημερινά έδιναν και θα εξακολουθούν να δίνουν μάχες για να σώζονται ανθρώπινες ζωές. Είναι οι αυξήσεις αυτές αρκετές; Αντιστοιχούν στα προσόντα τους; Στην εκπαίδευσή τους; Στις σπουδές που έχουν κάνει μια ζωή; Στο λειτούργημά τους, που στηρίζουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας και που σώζουν ανθρώπινες ζωές; Όχι, δεν είναι αρκετές και δεν θα μπορούσαν να είναι και παραπάνω, δεδομένων των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Μακάρι να υπήρχαν δυνατότητες, αξίζουν πολύ περισσότερα. Είναι πολύ μικρότερες από αυτές που έχουν οι ίδιες ειδικότητες, πολλές φορές και λιγότερης εμπειρίας από τους γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην αγορά. Η Κυβέρνηση έρχεται να προσφέρει δυνατότητα και μιας επιπλέον αμοιβής, χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση του ασθενούς. Λέει ότι εφόσον οι γιατροί κάνουν πλήρως τη δουλειά τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ανταπεξέρχονται σε όλες τους τις υποχρεώσεις, στα χειρουργεία τους, στις εφημερίες τους στην καθημερινή λειτουργία του νοσοκομείου, θα έχουν τη δυνατότητα μιας περιορισμένης απασχόλησης και στον ιδιωτικό τομέα.
Διαμορφώνει τις προϋποθέσεις να μπει ένα μεγάλο φρένο στην αιμορραγία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Εγκαταλείπουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, εξαιτίας των χαμηλών απολαβών πάρα πολλοί ικανότατοι επιστήμονες και με αυτό τον τρόπο αποδυναμώνεται ακόμη περισσότερο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, φέρνοντας σε πολύ δυσκολότερη θέση όσους προσδοκούν, κοιτάζουν, προσμένουν, δικαιούνται από το Ε.Σ.Υ. τη φροντίδα τους και τη νοσηλεία τους όταν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα. Βασική πρόνοια που κι αυτή είναι απολύτως προς όφελος των ασθενών, έχει να κάνει με την πρόβλεψη εκεί που διαδοχικές προκηρύξεις για στελέχωση νοσοκομείων βγαίνουν άγονες. Έρχεται και λέει το νομοσχέδιο ότι θα μπορούν ιδιώτες γιατροί, εκεί που -επαναλαμβάνω διαδοχικές προκηρύξεις έχουν βγει άγονες- για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ο τρόπος με τον οποίο η συνδικαλιστική εκπροσώπηση των γιατρών έχει προσεγγίσει αυτό το νομοσχέδιο, μου προκαλεί και μένα εντυπώσεις και ερωτηματικά. Δεν έχω πειστεί από τα επιχειρήματά τους ότι εγκυμονεί κάποιος κίνδυνος για το Ε.Σ.Υ..
Για τις εκλογές
Το ζήτημα εφαρμογής της απογραφής άπτεται συγκεκριμένων χρονικών προθεσμιών. Κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης τετραετίας, βρεθήκαμε πολλές φορές αντιμέτωποι, όχι απλώς με την ερώτηση, με την έντονη αμφιβολία, καλόπιστη και μη, αν αυτά που έλεγε ο Πρωθυπουργός, ότι δηλαδή οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, τα εννοούσαμε. Περάσαμε κρίσεις, φουρτούνες, χρονικά διαστήματα ιδιαίτερα ευνοϊκά μάλιστα, αν σκεφτεί κανείς ότι έχουμε μπροστά μας και την νάρκη της απλής αναλογικής στο εκλογικό σύστημα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παίζει με τους θεσμούς, ούτε μετρά τον πολιτικό και τον εκλογικό χρόνο με μικροκομματικά ή με μικροπολιτικά κριτήρια. Έχει μια έντονη θεσμική προσήλωση. Το απέδειξε επανειλημμένως. Οι εκλογές θα γίνουν κοντά στο τέλος της τετραετίας. Έχουμε σημαντική δουλειά να κάνουμε τους επόμενους μήνες σε μια σειρά από πράγματα, που άπτονται του Ταμείου Ανάκαμψης, των μεταρρυθμίσεων, της σημαντικής υπόθεσης των ερευνών για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Για τους δανειολήπτες
Ζούμε σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων που δεν ξέρουμε ούτε που θα φτάσουν, ούτε τη διάρκειά τους, ούτε πόσες φορές ακόμη θα έχουμε αυξήσεις ακόμα. Η άμεση απειλή, που αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, εκείνους που έχουν δάνεια, είναι να δημιουργηθεί μια καινούργια γενιά «κόκκινων» δανείων, μια καινούργια γενιά ιδιωτικού χρέους και μάλιστα από ανθρώπους που είναι συνεπείς δανειολήπτες μέχρι τώρα, εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων. Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση με τις τράπεζες. Θα υπάρξει μια καινούργια επαφή, την επόμενες ημέρες. Η Κυβέρνηση έχει θέσει στο τραπέζι συγκεκριμένες ιδέες και κατευθύνσεις, δηλαδή και στην αύξηση του επιτοκίου των καταθέσεων και στην κατάργηση μιας σειράς από χρεώσεις. Το τελευταίο διάστημα έχουμε παρατηρήσει ότι με τη συνεργασία και των τραπεζών και όχι μόνο, γίνονται σημαντικά βήματα επιτάχυνσης σε ό,τι αφορά στο νομοθετικό πλαίσιο που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε την παλιά γενιά ιδιωτικού χρέους και «κόκκινων» δανείων. Οι διακανονισμοί φαίνεται να προχωρούν με πιο γρήγορα βήματα. Το τελευταίο διάστημα, τις τελευταίες δέκα μέρες, έγιναν άλλες 200-250 ρυθμίσεις τέτοιων δανείων, 2.200 έχουν γίνει τους τελευταίους 5-6 μήνες και τα βήματα είναι πιο γοργά όσο περνά ο καιρός. Και αυτό είναι ένα θετικό σήμα. Παρ’ όλα αυτά, οφείλουμε απέναντι σε αυτή την καινούργια πραγματικότητα που διαμορφώνεται με τα αυξημένα επιτόκια διεθνώς, να δούμε κινήσεις οι οποίες δεν θα οδηγήσουν στη δημιουργία μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων, θα επιβραβεύσουν και έναν κόσμο που με συνέπεια τα βγάζει πέρα, υλοποιεί τις υποχρεώσεις του και είναι βέβαιο ότι θα δυσκολευτεί ακόμα περισσότερο, όχι με δική του ευθύνη.
Όλο το επιχειρείν πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένο με μια γενικότερη κοινωνική κατάσταση. Ειδικά σε έναν κρίσιμο τομέα της οικονομίας, όπως είναι οι τράπεζες, που έχουν στηριχθεί από την ελληνική Πολιτεία, πολλαπλώς και φέτος και τα προηγούμενα χρόνια. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει μια συναίσθηση που είναι συντονισμένη γενικότερα με την κατάσταση, με τις δυσκολίες, με τις προσδοκίες που έχει ο κόσμος από τις συνολικές παρεμβάσεις που πρέπει να κάνουν όλοι, για να έχουμε την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων, οικονομικών και κοινωνικών.